Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Selasa, 1 Januari 2013

Cara SPR Untuk Mudahkan Kempen BN

KUALA LUMPUR 31 Dis: Maklumat yang diberi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kepada Umno masih dalam bentuk pecahan kaum untuk memudahkan perjalanan kempen BN menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU 13), dedah Ketua Sekretariat Pilihan Raya KEADILAN, Zakaria Abdul Hamid.

Beliau mempersoal tindakan SPR yang berat sebelah kerana hanya membekal maklumat berkaitan kepada Umno tetapi membelakangi Pakatan Rakyat.

“SPR beri maklumat pada kita (Pakatan) dan orang ramai tanpa menunjukkan pecahan kaum. Ia  satu kaedah yang bagus, tetapi kita persoalkan kenapa maklumat yang diberi pada Umno berbeza?” soalnya.

“Saya dapat info SPR bekalkan maklumat pengundi mengikut pecahan kaum di setiap kawasan untuk memudahkan perjalanan kempen mereka,” jelasnya ketika dihubungi.

Ekoran itu, beliau bimbang sikap Umno yang gemar ambil kesempatan dari majoriti kaum setiap kawasan mengundi.

“Di kawasan ramai Melayu, Umno akan takut-takutkan rakyat dengan propaganda tentang Cina yang akan memerintah. Kawasan Cina pula, mereka akan cakap jika PAS perintah, semua dipaksa masuk Islam, inilah cara Umno nak pertahan kuasa,” katanya.

Zakaria berkata, pecahan pengundi mengikut kaum di setiap kawasan sepatutnya tidak berlaku kerana setiap parti yang hendak bertanding perlu fokus pada keperluan rakyat.

“Pecahan mengikut kaum hanya jadi pemangkin kepada isu perkauman yang ditimbulkan sendiri oleh ahli politik,” katanya.

Pandangan Zakaria itu sejajar dengan cadangan PAS hari ini yang mahu SPR tidak lagi memecahkan pengundi sesuatu kawasan mengikut komposisi kaum.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam kenyataan hari ini berkata, sudah tiba masanya SPR mengeluarkan pecahan pengundi mengikut usia mahupun jantina sebagai data rasmi untuk disalurkan kepada media dan rakyat.

Beliau berpendapat, pecahan undi mengikut perspektif jantina juga boleh mengurangkan risiko ahli politik menggunakan isu perkauman dan agama untuk meraih undi.KD

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....