Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Isnin, 24 Disember 2012

Occupy Dataran : Hukuman Penjara Keatas Umar Ditangguh

KUALA LUMPUR, 24 Dis — Aktivis pelajar “Occupy Dataran” yang dihukum penjara satu bulan dan didenda RM1,000 dibenarkan untuk diikat jamin, serta akan merayu di Mahkamah Rayuan bagi kesalahan Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang pegawai kerajaan melakukan tugas.

Umar Mohd Azmi, hari ini dibenarkan untuk diikat jamin dengan seorang penjamin dengan nilai RM5,000 jaminan, dan diwajibkan hadir di mahkamah bila kes disebut dan perbicaraan bermula, kata peguam yang mewakilinya, Syahredzan Johan.

Menurut Syahredzan, Umar tidak boleh terlibat lagi dalam apa-apa kesalahan yang sama, jika beliau terlibat, pihak pendakwaraya boleh memohon untuk tarik balik jaminan serta merta.

“Sekarang Umar akan merayu di Mahkamah Rayuan bagi kesalahan Seksyen 186,” kata Syahredzan ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Umar dihukum penjara selama satu bulan selepas mahkamah mendapati beliau bersalah pada April lalu, ketika menyertai demonstrasi “Occupy Dataran”, di Dataran Merdeka.

Majistret Zaki Asyraf Zubir menjatuhkan hukuman itu ke atas Umar yang juga merupakan pelajar tahun akhir sebuah kolej swasta dan hukuman penjara selama sebulan dan denda sebanyak RM1,000.

Dalam penghakimannya, Zaki Asyraf berkata, tertuduh tidak sepatutnya berada terlalu dekat dengan rakannya, Mohd Fahmi Reza untuk mengambil gambar sehingga menghalang penguatkuasa DBKL menjalankan tugas.TMI

Tiada ulasan:

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....