Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Sabtu, 7 April 2012

SPR tiada hak bercakap hak asasi rakyat

KUALA LUMPUR, 7 April: Pakar Perlembagaan Malaysia, Dr Abdul Aziz Bari (gambar) berkata, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak ada hak dan kuasa untuk bercakap perkara membabitkan hak asasi rakyat negara ini.

Aziz Bari berkata, SPR boleh bercakap mengenai pilihan raya sahaja dan suruhanjaya itu tidak ada kuasa hendak menyekat hak rakyat negara ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan SPR yang menyifatkan tindakan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) untuk mengadakan himpunan Bersih 3.0, adalah langkah terburu-buru.

Beliau yang ditemui ketika menghadiri Forum Cabaran Pelaksanaan Hudud Antara Kefahaman dan Tohmahan anjuran anjuran Gabungan Sokong Syariah (Gesa) turut menyokong usaha Jawatankuasa Bersih bagi mengadakan himpunan pada 28 April ini kerana ia adalah hak apatah lagi kehendak rakyat.

"Jadi kalau hanya duduk dan bantah pada 28 April ini, apa yang menimbulkan masalah? Saya rasa mereka yang hendak menuntut pilihan raya bersih itu perlu takut, sebenarnya. Apa salahnya Bersih 3.0 diberikan ruang," katanya.

Bahkan katanya, kerajaan tidak perlu takut dengan rakyat kerana dalam perhimpunan itu mereka hanya duduk dan bantah bukannya mahu melempar batu sana sini.

"Apa yang takut sangat?"tegasnya sambil tersenyum setelah diajukan soalan sama ada beliau akan turut serta dalam perhimpunan itu nanti.

Terdahulu, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz menegskan Dataran Merdeka tidak diwartakan sebagi kawasan perhimpunan aman sebagai respons kepda Jawatankuasa Bersih untuk mengadakan himpunan Bersih 3.0 di situ.

Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar menegaskan Bersih sepatutnya menerima laporan 22 cadangan yang diusulkan Jawatankuasa Khas Pilihan Parlimen (PSC) berhubung penambahbaikan pilihan raya dan menyerahkan kepada agensi itu untuk meneliti terlebih dahulu.

Jelas Wan Ahmad, tindakan menganjurkan himpunan Bersih 3.0 adalah tidak wajar memandangkan SPR belum mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi terhadap cadangan PSC.
Pada 9 Julai lalu, Bersih telah menganjurkan himpunan Bersih 2.0 diadakan di ibu negara mendesak pembaharuan sistem pilihan raya.Hrkh

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Mereka yang bercakap pasal BERSIH 3.0 KUNUNNYA tindakan terburu-buru dan kununnya dataran merdeka bukan tempatnya adalah MANUSIA BANGSAT!

Tanpa Nama berkata...

Mana ada kawasan condo yang diwartakan sebagai Kawasan Gengster yg Anak Menteri boleh pukul orang sesuka hati !

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....