Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Ahad, 10 April 2011

Video : Taib Mahmud Buat Pembangunan Rupanya ' Ada Udang Sebalik Batu '
KOTA SAMARAHAN - Sekiranya Taib Mahmud membuat jalan raya dengan baik di sesuatu kawasan, yakinlah, ada sesuatu perkara yang akan diambilnya dari rakyat.

Demikian dimaklumankan oleg seorang penyokong Pakatan Rakyat dari kaum Iban, Munan anak Sigan, 47, yang tinggal di Kampung Merang Lama, dalam daerah mengundi Semarang, DUN Muara Tuang di sini, 9 April.

Beliau berkata demikian kerana sebatang jalan baru yang dibina oleh Ketua Menteri Sarawak palig lama itu sebenarnya bertujuan untuk mengambil tanah adat (NCR) kaum Iban dekat dengan kampungnya.

(Gambar - Kaum Iban penduduk di beberapa rumah panjang meyambut baik kehadiran PAS dlam kempen PRN Sarawak kali ini)

Rakannya, Che Bawi mendakwa, beribu-ribu hektar akan diambil oleh kerajaan BN Sarawak untuk dijadikan pelupusan sampah.

Menurutnya, Taib Mahmud hanya membayar wang pampasan sebanyak RM250 bagi setiap hektar tanah.

"Belah ini semuanya kena ambil ini, untuk dijadikan tempat buang sampah,"kata Che Bawi sambil menunjuk kawasan sekeliling rumah panjang Kampung Raeh.

"Tanah itu adalah tanah NCR tapi belum ada kepala (belum ada hak milik), dia bayar murah satu hektar baru RM250, (nilainya) tak sampai RM100 bagi satu ekar,"jelas Che Bawi yang juga bekas Ketua Pemuda PBB.

Che Bawi telah mengisytiharkan dirinya keluar dari parti komponen Baroisan Nasional itu kerana tindakan-tindakan zalim yang telah dilakukan oleh kerajaan BN Srawak keatas penduduk dan rakyat Sarawak.

Sehubungan itu, Munan yang telah bergiat aktif menentang Taib Mahmud sejak pilihanraya umum tahun 2008 adalah kerana menentang kerajaan Taib Mahmud yang tidak mempedulikan kehidupan rakyat, terutamanya kaum Iban disitu.

Menurutnya selain masalah tanah, Kampung Merang Lama dan Merang Baru tidak mempunyai bekalan air, walau ada paip air.

"Tiap-tiap bulan kena bayar bil air, tapi bukan air yang datang, cuma angin,"jelasnya.

Katanya, penduduk di dua kampung terbabit bergantung kepada air hujan dan dari anak air di lemabh kampung tersebut untuk kegunaan harian, makan minum, mandi serta mencuci pakaian.

Tinjauan Buletinonline yang mengikuti rombongan kempen Kontingen PAS Terengganu menerima aduan dari 20 orang kampung Betong Kanawit yang masih belum dinekalkan dengan elektrik.

Manakala lebih dari lima orang penduduk dari rumah panjang Kampung Terong, tidak boleh mengundi kerana mereka masih belum mendaftar sebagai pengundi.

Mereka tidak layak mendaftar sebagai pengundi kerana masih belum memiliki kad pengenalan.BO

Tiada ulasan:

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....