Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Jumaat, 7 Disember 2012

Insiden Gombak : Cerita Sebenar Dari Orang Dalam

 Oleh : Mohamed Hadi Al - Majwi

Sepanjang ingatan aku yang bermastautin kat area sini, sudah beberapa kali Pakatan buat ceramah kat masjid Zakaria tu, takde hal pun..

Cawangan Umno yang depan masjid Zakaria pun adalah sekali dua buat ceramah kelompok panggil tokoh-tokoh sendu ex-Pakatan, tapi biasalah kerusi lagi ramai dari pendengar.

Semuanya berlaku tanpa sebarang kekecohan..yang terdekat, kat Sungai Chinchin pun Pakatan biasa buat ceramah, takde kecoh pun.

Punca kecohnya satu je, sebab first time Anwar turun situ..tu yang habis menggeletar jadi paranoid..sebab kalau nak kira Anwar turun Gombak, kat area Gombak ni banyak kali dah Anwar turun, kat AU, kat Pinggiran, tapi tak kecoh pun..
Kenapa bila Anwar turun kat kawasan kampung (benteng pertahanan terakhir Umno), Umno jadi takut? Sebab kawasan kampung ni jelah harapan terakhir Umno untuk spin orang2 kampung..

Tapi PAS/PKR pun pandai, ceramah kat kampung dah pakai power point dah, terkedu orang kampung..

Kalau Pakatan berceramah mestilah isinya menentang Umno, takkan nak bagi puji-pujian kat Umno pulak, kenapa paranoid?

Dan yang hadir semalam pun bukan orang kampung je, orang-orang UIA, UniKl pun ramai, diorang boleh tengok macam mana hodohnya perangai Umno..

Ada ke "kami tak provok cuma kami buat bantahan aman", tapi ko tau ceramah tengah berjalan, yang ko berdiri tepi jalan sambil menjerit apa pasal? Itu provoklah namanya.

Sepanjang pemerhatian aku, Umno Gombak khususnya DUN Gombak Setia sudah tidak ada apa-apa yang nak ditawarkan kepada rakyat, mereka tiada kekuatan..nak harap BR1M sekali hari tu jelah, lepas tu orang lupa (ni tahun depan ni start baliklah).

Kalau nak kira Umno DUN Hulu Kelang dah lama bungkus sebab orang sana cerdik-cerdik belaka, Umno DUN Batu Caves pulak macam tak berfungsi sebab kat situ MIC yang bertanding.

Kot nak mengharap kat Gombak Setia ni ialah saki-baki Melayu perkampungan dari Batu 6 sampai ke batu entah berapa belas sampai ke perkampungan Orang Asli tu..itu pun tak ramai, sebab orang-orang cerdik pun ramai kat sini..

Umno Gombak Setia cuma bernafas sekejap bila Hasan Ali kata "saya ada phd kena pecat dari PAS", yang tu siap semua banner Hasan Ali digantung kat pejabat Umno..tapi sekejap jela.

Ni dah masuk setahun kena pecat muka Hasan Ali pun dah tak nampak kat Gombak Setia..dan orang Gombak Setia pun tak rasa kehilangan dia sebab selama ni pun dia sibuk kat Shah Alam, maklumlah, bak kata dia "sultan nak jumpa, mufti nak jumpa"

Bab banjir, sepanjang ingatan aku jugak, kawasan area masjid Zakaria tu mana pernah banjir, walau selebat mana pun hujan..yg pernah banjir pun kawasan Batu 10 dekat apartmen UIA, tapi tak kena penempatan penduduk.

Itu berpunca dari mereka yg mendirikan gerai betul-betul kat tebing sungai (kalau ikutkan, tebing sungai ialah tanah rizab yg tak boleh diusik), tapi kalau sodok kesianlah pulak.

Mungkin aku silap, tapi sebagai pemastautin kat area-area situ, nak jugaklah tau, banjirnya celah mana?

Satu lagi anak Omardin ni, toksah nak menipu la..dia ada kat tempat kejadian tapi dia tak nak bertanggungjawab atas apa yang juak-juak dia buat..bosanlah Pemuda Umno macam ni, macam mana aku nak sokong?

Buat ceramah tak laku, orang ceramah ko nak ganggu..


* Adaptasi dari tulisan penulis dalam Facebooknya.

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam Bro,ALLAH itu Maha Mengetahui

Tanpa Nama berkata...

intisari fikiran/perkiraan orang dalam.seorang pr.
1. anuar ibrahim sebagai manusia paling kotor samada kepada nilai agamanya.bangsanya.negaranya.anakbuahnya.keluarganya dsb tergarap dalam ruang terbuka politik.semua ini kian mulai sirasakan oleh pelbagai pehak kecuali kepada mereka yang dibutakan semau mungkin atas war war penipuan, fitnah dan 'hoax'.tak payah disuruh nak menuding jari.
2. pr menjadikan semua kenyataan keperluan sebuah pembangunan apapun sebagai mimpi buruk dengan menyertaikan igauan2 memperbodohkan terutama kepada orang yang diruang semakin sempit ini selesa dengan daya perkembangan hidup.sikit contoh. aes.logi langat.lynas.sama senario dengan pentingnya lebuh rasya.kelahiran proton.putrajaya dsb akan terus memacu termasuk pr.
3. siapakah pr? tak lain hanyalah rakyat malaysia yang hanya bertabiat suka meludah kelangit dan sambar/meneguk kembali.akan terusan ada sebegini membayangi orang semacam si nuar.

wouludy 13245

Pelatuk berkata...

Cerita Politik Orang Luar...

Apa pun, masalah utamanya kerana pengurusan `perjuangan' politik Melayu kini di tahap kacau bilau dan sedang menghampiri kebinasaan. Mereka (pemimpin politik di semua peringkat) tidak lagi tahu membezakan antara kepentingan agama, bangsa dalam memperjuangan politik kenegaraan. Mereka meminggir maruah, akidah dan tauhid bagi menghalalkan cara hanya untuk mencapai cita-cita menguasai tampok pemerintahan biarpun Islam sesama bergaduh dan berbunuh-bunuhan.Ayat suci AlQuraan ditafsir mengikut kepentingan politik biarpun di dalam gereja, asalkan mendapat `tepukan sokongan' begitu pun ahli fikir barat (kristian) diangkat sebagai `pemutus' kepada soal agama Islam. Yg penting tuntutan kuasa di esok hari bukannya padang mashyar, neraka dan syurga yg menjadi penentu perjalanan hidup manusia.

Tanpa Nama berkata...

guna akal yg tuhan beri dgn sebaiknya.... sblm diambil semuanya balik...
bukan ke tanda akhir zaman itu bila
fitnah menjadi2

Tanpa Nama berkata...

Inilah antara spesis Melayu yang hilang kehebatan Islamnya.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Terdapat ralat dalam alat ini
Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....