Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Selasa, 20 September 2011

Lebih 170,000 pengundi kod 71, majoritinya di negeri Pakatan

KUALA LUMPUR: Lajnah Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Rakyat, Dewan Pemuda PAS Malaysia mengesan kewujudan 170,818 pengundi misteri yang memegang kad pengenalan berkod 71, kata Pengerusinya, Suhaizan Kaiat( gambar ).

Menurut beliau, daripada jumlah itu, 57.32 peratus atau 97,923 merupakan pengundi berdaftar di negeri Pakatan Rakyat.

“Masing-masing di Kedah seramai 5,793 orang, Pulau Pinang (12,799), Kelantan (15,345) dengan jumlah tertinggi berada di Selangor mencecah 29,758.

“Bagi Perak, yang dirampas Umno BN, jumlahnya juga tinggi iaitu seramai 16,680 selain Wilayah Persekutuan berjumlah 17,548,” katanya dihubungi Keadilandaily.com hari ini.

Suhaizan berkata, kesemua pemilik nama sudah pun dimasukkan dalam Daftar Pemilih Induk (DPI) Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi suku ke dua tahun ini.

“Berdasarkan semakan di laman web Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), tiada kod 71 disenaraikan sebagai kod rasmi jabatan itu,” katanya.

Oleh itu, beliau mendesak JPN memberi jawapan segera mengenainya.

“Penting diambil perhatian, angka ini tidak termasuk nama Mismah dan senarai yang dibantah PAS Selangor berjumlah 1,597 orang sebelum ini,” katanya.

Menurutnya, dalam Kes Mismah misalnya, individu itu juga memegang kod kad pengenalan 71 dan bukan 61 seperti sepatutnya.

Fakta itu boleh dirujuk di laman web JPN : http://www.jpn.gov.my/kodnegara dan http://www.jpn.gov.my/kodnegeri.

Justeru itu beliau menjangkakan lebih ramai pengundi tidak diketahui negara asal kelahiran wujud dalam DPI bagi suku ke-3 2011 dan akan digunakan pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.

“Persoalannya, mengapa JPN menggunakan kod negara 71 padahal setiap negara seluruh dunia sudah mempunyai kod negara kelahiran yang ditetapkan JPN sendiri.

“Bilangan ini sangat mencurigakan dan ini mungkin satu lagi starategi terancang Najib yang mahu mempertahankan Putrajaya ‘dengan apa cara seklipun?’

“Pemuda PAS juga berharap Ketua Pengarah JPN, Datin Jariah Binti Mohd Said ‘dalam keadaan sihat’ bagi memudahkan menjawab persoalan ini,” katanya.

Sebelum ini, Jariah memberi alasan ‘sakit’ selepas Suhaizan mendedahkan isu itu secara konsisten sejak beberapa bulan lalu.Keadilandaily

Tiada ulasan:

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....