Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Isnin, 26 September 2011

ISA : Kenapa Najib tak mansuh Fasal 149 Perlembagaan?

KUALA LUMPUR: Rakyat digesa agar tidak terus tertipu dengan segala pengumuman yang dibuat Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Razak khususnya mengenai pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Ordinan Darurat (EO).

Penasihat badan bukan kerajaan, Lawyers For Liberty, N.Surendran berkata hakikat sebenar tindakan yang sedang dibuat kerajaan Umno-BN adalah menggantikan label kepada undang-undang lama kepada suatu akta baru.

“Hal ini terbukti apabila kerajaan masih lagi mengekalkan Fasal 149, Perlembagaan Persekutuan yang membolehkan undang-undang tahanan tanpa bicara digubal - ia sekali gus menunjukkan tiada sebarang perubahan yang ingin dilakukan oleh Najib untuk rakyat, semuanya penipuan sematamata,” tegasnya

Justeru, beliau yang juga Naib Presiden KeADILan berkata tiada sebarang implikasi yang dapat dilihat dan dirasai oleh rakyat dengan pengumuman ‘pembaharuan’ tersebut.

“Jika benar kerajaan ingin memberikan kebebasan kepada rakyat, mereka perlu memansuhkan Perlembagaan negara yang memberikan ruang terhadap penggubalan undangundang tahanan tanpa bicara iaitu Fasal 149,” tegasnya.

Terdahulu, Najib mengumumkan pemansuhan ISA dan tiga proklamasi darurat lain sempena sambutan Hari Malaysia dan berkata kerajaan akan mengkaji untuk memperkenalkan dua akta baru yang lebih sesuai.Detikdaily

Tiada ulasan:

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....