Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Sabtu, 24 September 2011

Hudud : Anwar Bidas Umno,Mahu Hasrat Kelantan Dihormati

KUALA LUMPUR, 24 Sept — Sambil membidas Umno hipokrit, Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu semua pihak menghormati hasrat Kelantan mahu melaksanakan hudud meskipun ia tertakluk kepada beberapa perkara, antaranya soalan berkaitan dengan Maqasid Syariah.

Dengan merujuk kepada tulisan dalam bukunya Gelombang Kebangkitan Asia awal 1990-an, Ketua Umum Pakatan Rakyat berkata, adalah baik untuk semua merenung beberapa aspek perundangan syariah yang berjaya dilaksanakan di Kelantan.

“Maka tidak wajar buat saya menempelak atau meremehkan langkah tersebut,” katanya dalam satu kenyataan malam ini.

Sebagai seorang Muslim, kata Anwar (gambar), beliau juga menjunjung tinggi perintah Allah yang terkandung dalam al-Quran. “Apabila ditanya, apakah pandangan saya mengenai hudud di Malaysia dan isu berkaitan undang-undang syariah serta pelaksanaannya oleh Mahkamah Syariah di negara ini, jawab saya, dalam konteks masyarakat Malaysia, kita semua tertakluk kepada peruntukan Perlembagaan Persekutuan.

“Oleh kerana itu pelaksanaan hukum Islam sewajarnya mengambil kira keberkesanan pentadbiran Mahkamah Syariah negara ini memastikan keadilan untuk semua,” kata Ketua Pembangkang ini.

Kelmarin, Anwar berkata beliau secara peribadi menyokong hukum hudud tetapi ia belum disentuh oleh Pakatan Rakyat.

Menyentuh persoalan keadilan untuk semua, beliau yang juga Ketua Umum PKR menambah, pelaksanaan undang-undang syariah semestinya menjamin hak bukan Islam tidak dicerobohi dan dizalimi.

“Saya menasihati rakan-rakan untuk meneliti kenyataan saya ini berasaskan muafakat yang tertera dalam Buku Jingga,” katanya.

Buku Jingga yang dilancarkan Disember lalu, antara lain menyebut bahawa Pakatan Rakyat akan mempertahankan Perlembagaan Persekutuan, Islam sebagai agama bagi Persekutuan dan agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana di negara ini serta melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Sabah dan Sarawak dan kepentingan sah kaum-kaum lain sejajar dengan Perkara 153.

Kata Anwar, beliau juga kesal kerana hipokrisi Umno-BN yang memperalatkan isu hudud sebagai permainan politik. Tegas beliau, pimpinan Umno-BN tidak pernah berhasrat membincangkan isu hudu secara tuntas dan serius.

Katanya, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menolak bulat-bulat, malah mempersendakan peranan undang-undang syariah.

“Media yang dikuasai pemerintah pula mencanangkan kononnya undang-undang syariah sebagai suatu warisan zaman primitif.

“Harus diingat, pandangan beberapa kerat pimpinan Umno yang mempersenda hukum Islam ini sesungguhnya tidaklah mewakili umat,” kata beliau lagi.

Anwar juga menambah, mutakhir ini beberapa pimpinan Umno memperlihatkan diri sebagai jagoan memperjuangkan Islam manakala seringkali pula mereka menuduh pimpinan Pakatan Rakyat sebagai pengkhianat agama dan bangsa sedangkan yang sering dilaung-laungkan oleh pimpinan Umno-BN sekadar retorika membakar sentimen serta sering tersasar dari kehendak syariah yang mahukan kemaslahatan untuk rakyat.TMI

Bukit Kepong : MCA Kecam Tindakan Kerajaan Dakwa Mat Sabu

KUALA LUMPUR, 24 Sept — MCA menyelar tindakan mengheret Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu ke mahkamah berhubung kenyataan berkenaan peristiwa Bukit Kepong kerana ia hanya akan meninggalkan imej buruk di pihak kerajaan dan membawa simpati kepada pembangkang.

Naib Presiden MCA Gan Ping Sieu berkata, tindakan mengenakan tuduhan ke atas Mohamad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu hanya akan menimbulkan keraguan mengenai dasar pembaharuan dan kebebasan sivil yang cuba dibawa oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sejak kebelakangan ini.

Sebaliknya kata Gan, kerajaan seharusnya membiarkan Mohamad dan penyokongnya terus mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang tidak masuk akal, bukannya menghadapkan mereka di mahkamah.

Katanya, kontroversi-kontroversi berkaitan fakta sewajarnya diselesaikan menerusi debat peringkat tinggi dan juga menerusi kajian akademik.

“Mengambil tindakan mahkamah hanya akan membawa gambaran negatif ke atas kerajaan,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Mohamad dihadapkan di Mahkamah Sesyen Butterworth pada 21 September lalu kerana dituduh membuat tohmahan yang memburukkan nama baik anggota polis dan keluarga mereka dalam ceramahnya di Padang Menora, Tasek Gelugor.

Mohamad, 57, mengaku tidak bersalah dan minta dibicara terhadap pertuduhan mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan itu.

Beliau didakwa memfitnah anggota-anggota polis dan keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan komunis di Balai Polis Bukit Kepong pada 23 Februari 1950, dengan mengetahui bahawa tohmahan yang dibuat akan merosakkan nama baik anggota polis dan keluarga mereka.

Bagi pertuduhan alternatif, Mohamad didakwa telah memfitnah anggota-anggota polis iaitu Konstabel Marin Abu Bakar Daud, Konstabel Jaafar Hassan dan Konstabel Yusoff Rono serta ahli keluarga mereka yang mempertahankan diri dalam serangan pengganas komunis di Balai Polis Bukit Kepong dengan membuat tohmahan dalam ucapan ceramah.TMI

Siapa Terseksa Umno Atau Rakyat Selangor ?

SHAH ALAM 24 SEPT : Dakwaan timbalan perdana menteri bahawa rakyat Selangor terseksa di bawah pentadbiran tiga tahun Pakatan Rakyat di negeri ini disifatkan sebagai tindakan terdesak Umno Barisan Nasional.

Ketua Penerangan Keadilan Selangor, Shuhaimi Shafie berkata Tan Sri Muhyiddin Yassin kini semakin terpaksa melakukan perang saraf apabila mendapati rakyat Selangor sebenarnya sudah cukup selesa dengan pentadbiran PR yang lebih mengutamakan kebajikan rakyat.

"Rakyat Selangor hari ini bukan terseksa, yang terseksa sebenarnya adalah pimpinan-pimpinan kanan Umno dan Barisan Nasional kerana tidak dapat menipu duit rakyat untuk kepentingan mereka.

"Malah rakyat Selangor secara keseluruhan semakin selesa dan bukan terseksa," katanya pada satu majlis rumah terbuka DUN Sri Muda hari ini.

Tambah Shuhaimi yang juga ADUN Sri Muda, kisah dongeng betapa penting untuk Umno merampas kembali Selangor demi menyelamatkan rakyat di negeri ini tidak akan berjaya kerana warga Selangor sedia maklum apa yang mereka mahukan.

"Rakyat di Selangor hari ini cukup berterima kasih kepada kerajaan negeri dan juga di atas kepimpinan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang sudah menjalankan terlalu banyak program-program yang memberikan manfaat terbaik kepada rakyat.

"Malah mereka cukup bersyukur apabila Umno BN kalah di negeri Selangor dan Insya-Allah sokongan yang kita terima semakin meningkat dari hari ke hari," tambahnya lagi.

Beliau dalam pada itu berkata, dakwaan songsang Muhyiddin itu semalam di Sekolah Menengah Kebangsaan Meru, Klang disifatkan sebagai tindakan menggelabah beliau yang tidak sabar mahu merampas tampuk pemerintahan negara.

"Jadi kita lihat sejak akhir-akhir ini ada percanggahan pendapat di antara Muhyiddin Yassin dan Najib Razak dan ini menggambarkan wujud kecelaruan yang besar daripada segi agenda memajukan negara atau pun memastikan kemenangan Umno dan BN di seluruh negara," katanya.

Shuhaimi berkata malah beliau yakin pada pilihan raya umum ke 13, rakyat di negeri Selangor tidak akan berpaling tadah untuk mengundi BN sebaliknya lebih ramai yang akan menyatakan sokongan mereka kepada PR untuk menuju ke Putrajaya.

Dalam pada itu, dakwaan Muhyiddin turut dibidas oleh beberapa pimpinan lain PR yang turut sama menyifatkan beliau dan sekutunya semakin tertekan untuk merampas semula Selangor dengan menggunakan apa jua taktik.

Menurut ADUN Bukit Antarabangsa, Azmin Ali, Najib sebagai perdana menteri sendiri pernah menyatakan tekad akan merampas Selangor dengan apa cara sekali pun.

Justeru ujarnya yang juga timbalan presiden PKR, perkembangan negara mutakhir ini yang menyaksikan warga asing diberikan status kewarganegaraan sebagai bukti , pemerintah sanggup melakukan apa sahaja untuk mengekalkan kuasa.

Pemimpin Parti KITA Gesa Zaid Kembali Sertai Umno

KUALA LUMPUR : Pemimpin-pemimpin Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita), yang dipimpin Datuk Zaid Ibrahim menggesa kepimpinan parti itu menyelesaikan isu dalaman terlebih dahulu daripada mengadakan program jelajah ke seluruh negara bagi meminta sokongan rakyat terhadap usaha pentadbiran Najib memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Selain itu mereka juga menggesa Zaid meninggalkan Kita dan kembali menjadi Umno jika mengambil pendirian yang lari daripada matlamat Kita — iaitu melahirkan pandangan sebagai pembangkang dan membetulkan mana-mana kekurangan yang wujud.
 Zaid (gambar)menyertai Parti Keadilan Rakyat selepas dipecat oleh Umno. Beliau keluar PKR tahun lalu dan kemudian menerajui Kita.

Seorang anggota jawatankausa eksekutif pusat Mohd Zahrein Zakariah berkata, Zaid tidak mengadakan perbincangan untuk mengadakan program jelajah bagi menyokong pentadbiran Najib.
“Ramai pemimpin dalam Kita tersinggung dengan pendekatannya (Zaid). Beliau sudah sampai satu peringkat yang sungguh memalukan dan beliau menerajui Kita ke arah yang salah. Saya ulangi, Kita bukan Zaid Ibrahim dan beliau bukan Kita.

“Kita merupakan pergerakan sosial yang mahu melahirkan pendirian tegas mengenai isu-isu semasa di Malaysia. Kita, secara fundamental, merupakan pembangkang. Jadi, tidak munasabah Kita perlu, dan boleh menyokong Perdana Menteri, yang jelas sudah hilang keyakinan rakyat,” katanya dalam satu kenyataan semalam.
Justeru kata Zahrein, “saya mengesyorkan agar Zaid meninggalkan Kita dan kembali ke Umno, kita tidak lagi memerlukan beliau.”

Dalam pada itu, Abd Latif A Tambi yang dipecat sebagai setiausaha pusat Kita baru-baru ini memberitahu, langkah segera yang perlu diambil untuk menyelamatkan parti yang berusia setahun di bawah kepimpinan Zaid ialah menyelesaikan kepincangan dan kecacatan yang wujud bagi menghadapi pilihan raya umum.
Pada masa yang sama, kata beliau, segala perkara yang berkaitan dengan hala tuju parti dan dasarnya seharusnya dibincangkan di peringkat jawatankuasa eksekutif pusat ataupun dengan kepimpinan negeri untuk mendapatkan konsensus terlebih dahulu.

Kerajaan Hanya Berhajat 'Perbaharui' ISA

SHAH ALAM 24 SEPT : Seorang bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang juga seorang ADUN, Dr Nasir Hashim yakin bahawa pemansuhan ISA oleh perdana menteri hanyalah bagi tujuan melakukan penjenamaan semula terhadap undang-undang zalim itu.

Tegas Dr Nasir, adalah mustahil akta yang selama ini menjadi 'penyelamat' kepada pemerintah akan dihapuskan sama sekali, memandangkan terdapat akta baru yang bakal digubal bulan depan.

"Saya berpandangan bila nak hapuskan ISA (sedangkan) sudah berpuluh tahun kerajaan telah membentuk struktur untuk mempertahankan ISA. Bila mansuhkan ISA tetapi struktur itu masih kekal meskipun terdapat akta baru yang bakal diperkenalkan. Ini menunjukkan bahawa kerajaan hanya 'memperbaharui' akta tersebut," tegas Dr Nasir.

Sebelum ini, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussien berkata, proses menggubal undang-undang baru bagi menggantikan ISA tidak akan mengambil masa yang lama.

Manakala Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz berkata, dua akta baru hanya akan dibentangkan di parlimen pada tahun hadapan.

Walaupun ISA telah dimansuhkan, namun kesemua tahanan di bawah akta itu bagaimanapun tidak akan dibebas atau dibicarakan di mahkamah sehingga undang-undang baru digubal.

Oleh itu menurut Dr Nasir yang pernah menjadi tahanan ISA selama 15 bulan, jika kerajaan berhasrat mahu menghapuskan akta zalim tersebut, maka kerajaan harus bertindak rasional dan menukar keseluruhan sistem itu.

Tambahnya, tidak mustahil akta baru yang akan diperkenalkan akan menjadi lebih kejam memandangkan ISA merupakan undang-undang yang menjadi 'kekuatan' kepada kerajaan pemerintah untuk menewaskan musuh mereka.

Mengulas lanjut, Dr Nasir berkata, permansuhan ini juga dilihat bertujuan untuk memesongkan perhatian rakyat terhadap reformasi pilihan raya yang diperjuangkan rakyat dan gagasan pembangkang selama ini.

Selain daripada itu,kerajaan juga katanya cuba menimbulkan kemarahan rakyat apabila memutarbelitkan kenyataan timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu yang dikaitkan dengan komunis melalui media-media kawalan mereka.

Menurut Dr Nasir, ini merupakan salah satu helah parti pemerintah yang mahu memberikan 'gula-gula' pilihan raya supaya rakyat terleka dengan permainan mereka.

"Ini merupakan tindakan (mansuhkan ISA) mengalih pandangan rakyat.. salah satu menggunakan isu komunis untuk menimbulkan kemarahan rakyat, cuba untuk mengubah emosi rakyat. Satu cara mengalih perhatian rakyat kepada isu yang lebih penting seperti pilihan raya, lapan tuntutan yang masih belum dilaksanakan lagi,"jelasnya lagi.

Justeru katanya, beliau tidak mahu rakyat hilang fokus dan tumpuan kerana isu-isu remeh seperti ini sedangkan lebih banyak isu utama yang perlu diselesaikan oleh kerajaan.

Oleh itu, beliau menyarankan kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak supaya menumpukan perhatian kepada hal-hal yang menjadi kebimbangan awam berbanding hanya bermain politik.

Beliau memberi contoh isu sebilangan pekerja dari negara Bangladesh yang bekerja di beberapa sektor di negara ini diberi taraf kewarganegaraan sejak tahun lalu sekaligus membolehkan mereka mengundi pada pilihan raya umum nanti.

Maklumat itu diperoleh dari "sumber yang boleh dipercayai" dari Pejabat Perdana Menteri Bangladesh.TVS

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....