Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Rabu, 26 September 2012

Gambar Tok Guru Nik Aziz Di Hospital Tersebar


WALAUPUN DI HOSPITAL YAB TG NIK AZIZ TETAP BERI SOKONGAN KEPADA NGO ROYALTI DAN MOHON RAKYAT KELANTAN TURUN KE PUTRAJAYA 2 & 3 OKTOBER 2012 NANTI.-- SEBARKAN

Pada jam 3.30 petang di Hospital Universiti Sains Malaysia rombongan NGO Gabungan Profesiona
l Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas (ROYALTI) atau lebih dikenali sebagai “R” telah mengziarahi YAB Tuan Guru Dato Bentara Setia Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan.

Pertemuan tersebut yang diketuai oleh Dr Syed Khalid, Naib Presiden NGO ROYALTI telah mendapat berberapa pesanan daripada YAB Tuan Guru antaranya 3 pesanan dari beliau iaitu;-

i. Rakyat Kelantan dan Malaysia kena turun beramai-ramai menyertai program Konvoi R Tuntut Royalti ke Putrajaya pada 2 dan 3 Oktober 2012 nanti anjuran NGO ROYALTI.

ii. Sekiranya tidak dapat hadir bersama-sama rombongan Konvoi Mega nanti, rakyat Kelantan diminta untuk sama-sama membuat Solat Hajat dan Berdoa agar perbicaraan kes Mahkamah Persekutuan, Istana Kehakiman, Putrajaya pada 3 Oktober 2012 memihak kepada Kerajaan Negeri Kelantan.

Bersih 3.0 dijadikan soalan peperiksaan

 Patutlah mutu pendidikan kita semakin hari semakin merudum mutunya

Mana tidaknya.. Tanya soalan yang berbunyi:- BERIKUT MERUPAKAN KEJADIAN YANG BERLAKU SEWAKTU PERHIMPUNAN BERSIH 3.0 YANG DIADAKAN PADA 28 APRIL 2012 YANG LALU......(a) Adakah wajar atau tidak bagi seseorang warganegara itu menyertai perhimpunan haram?

Adakah soalan begini wajar diajukan untuk peperiksaan?

Apa punya teruk sangat guru yang menyediakan soalan ini berpolitik sehinggakan mutu pelajaran menjadi mangsa.

PAS serah memorandum bantahan ke kedutaan Perancis kerana penghinaan terhadap Islam

KUALA LUMPUR, 26 Sept —  PAS menyerahkan memorandum bantahan berkenaan penyiaran karikatur menghina Nabi Muhammad kepada wakil kedutaan Perancis pagi ini.

Karikatur menghina menghina Muhammad dengan gambar bogel itu telah diterbitkan dalam satu majalah mingguan di Perancis, Charlie Hebdo.

Timbalan presiden PAS Mohamad Sabu serta dua wakil lajnah antarabangsa telah dibenarkan masuk dan menemui wakil kedutaan iaitu Francois-Xavier Reymond (timbalan ketua misi) dan Damien Syed (setiausaha pertama).

Mohamad, yang juga dikenali sebagai Mat Sabu, menyatakan pihaknya telah menerangkan kepada wakil kedutaan mengenai pendirian mereka ke atas penghinaan tersebut dan menggesa kerajaan Perancis mengambil tindakan ke atas pihak terbabit.

“Eropah tidak menghormati umat Islam, bagaimana mereka mahu umat Islam hormati mereka?“Kami meluahkan rasa kesal dan kecewa dengan karikatur tersebut dan gesan tindakan diambil ke atas pihak tersebut,” kata Mat Sabu.

Mohamad juga menyuarakan kebimbangan akan lahir lebih banyak ekstremis sekiranya negara Eropah dan Amerika Syarikat tidak bertindak pantas menangani isu penghinaan ini.

“Jika mereka membenarkan penghinaan sebegini berlanjutan, saya rasa perkara ini akan lesen kepada ekstremis untuk muncul dan mencetuskan keganasan.

“Kita sudah lihat apa yang berlaku di Libya, Pakistan dan di negara Islam lain. Apabila orang muslim hilang sabar inilah akibatnya dan ia boleh berlaku di mana-mana saja,” katanya.

Menurut Mohamad lagi, rakyat di Malaysia menghormati kebebasan bersuara dan kebebasan beragama tetapi kebebasan tersebut tidak harus sampai ke peringkat menghina agama yang dianuti orang lain.

Minggu lalu, ribuan umat Islam membanjiri Kuala Lumpur, mengenepikan perbezaan ideologi politik mereka demi membantah filem “Innocence of Islam” yang menghina Nabi Muhammad S.A.W sepertimana berlaku dinegara-negara lain.

Bantahan ke atas filem kontorversi tersebut, yang menyebabkan kematian duta besar Amerika Syarikat ke Libya, Christopher Stevens dan tiga orang lagi warga Amerika ketika di konsulat AS di Benghazi.

Filem selama 13 minit dalam bahasa Inggeris itu menghina Nabi Muhammad telah diterbitkan oleh seorang individu menggunakan nama samaran “Sam Bacile”, difilemkan di California dan disiarkan di Internet dengan pelbagai tajuk termasuk “Innocence of Muslims”.

Klip filem tersebut sudah diposkan di YouTube sejak Julai.Bagi umat Islam, sebarang gambaran tentang nabi adalah berdosa.Sebelum ini, karikatur nabi yang disiarkan di Denmark telah menyebabkan protes di seluruh dunia.TMI

Tok Guru Nik Aziz Dan Wan Azizah Lelong Barang Peribadi

KUALA LUMPUR 26 September: Orang ramai berpeluang mendapatkan barangan eksklusif milik pemimpin Pakatan Rakyat (Pakatan) pada lelongan mengumpul dana pilihan raya sempena majlis Makan Malam Perdana Pakatan Rakyat (MMPPR), di Stadium Melawati Shah Alam, Jumaat ini.

Pengerusi Jawatankuasa MMPPR, Datuk Dr Mohd Hatta Ramli berkata, antara pemimpin yang sudi melelongkan barangan peribadi termasuk Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail; Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Mat dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

“Majlis ini bertujuan mengumpul dana sebagai persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

“Beberapa pemimpin Pakatan akan melelong barang-barang eksklusif mereka untuk disumbangkan bagi penyelidikan, material kempen, video projek dan beberapa bengkel untuk PRU-13,” katanya.

Hatta yang juga Pengarah Pilihanraya PAS Pusat berkata, sebanyak 255 meja disediakan dan satu meja dikhaskan untuk 10 orang tetamu.

Kata beliau, ini adalah kali pertama Pakatan Rakyat menganjurkan majlis Makan Malam Perdana untuk mengutip dana sebagai persediaan menghadapi pilihan raya.

Beberapa pemimpin akan mengupas mengenai Belanjawan 2013 yang dibentangkan Perdana Menteri di Parlimen pada majlis yang bermula jam 8.00 malam itu nanti.KD

Akhbar Mesir terbit karikatur ‘lawan’ majalah Perancis hina Nabi

 Salah satu daripada 13 karikatur dibawa oleh akhbar Mesir, Al-Watan. – Foto ihsan BBC
 Satu lagi karikatur dibawa akhbar Al-Watan

KAHERAH - Akhbar Mesir mula melancarkan kempen membalas karikatur majalah Perancis, Charlie Hebdo yang menghina Nabi Muhammad SAW minggu lalu.

Laporan BBC menyebut Al-Watan menerbitkan 13 karikatur kelmarin di bawah slogan "Lawan karikatur dengan karikatur".

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....