Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Rabu, 16 Disember 2009

Hukuman Rejam di Mogadishu


MOHAMED ditanam dalam lubang di Afgoye, pada Ahad lalu

[sumber :halaqah.net/v10]
MOGADISHU - Sekumpulan militan Islam memaksa penduduk melihat mereka merejam seorang lelaki sehingga mati kerana berzina di Somalia, lapor sebuah akhbar semalam.

Kumpulan itu turut membunuh seorang lelaki kerana didakwa sebagai pembunuh.

Menurut beberapa saksi, hukuman itu mencetuskan pertempuran senjata antara kumpulan tersebut dengan kumpulan lain dengan mengakibatkan tiga militan terbunuh.

Kejadian berlaku di Afgoye, 32 kilometer dari sini pada Ahad lalu.

"Tiga anggota pejuang kumpulan Hizbul Islam terbunuh dan lima lagi cedera apabila mereka saling bergaduh antara satu sama lain," kata seorang pekedai, Halima Osman.

"Sebahagian anggota kumpulan itu mahu menangguhkan hukuman manakala yang lain menentangnya.

"Anggota-anggota itu kemudian berbalas tembakan.

"Kumpulan yang menentang hukuman itu tewas dan kemudian melarikan diri," tambahnya.

SEORANG lelaki menimbus tanah di dada Mohamed.

Sebelum dijatuhkan hukuman mengikut undang-undang syariah, Hakim Osman Siidow Hasan memberitahu penduduk, dua lelaki itu mengaku melakukan kesalahan selepas siasatan dilakukan.

Seorang wanita yang mengaku melakukan hubungan seks di luar nikah turut dihukum 100 kali sebatan.

"Ini merupakan hari penghakiman," kata Osman kepada orang ramai.

"Kami telah melakukan siasatan dan mereka sudah mengaku," tambahnya.

Hukuman itu dibuat selepas pertempuran antara kumpulan yang menentang dan kumpulan yang mahu hukuman itu dilaksanakan dengan segera berakhir.

Seorang anggota keluarga mangsa yang dibunuh kemudian menembak mati penembaknya yang telah ditangkap.


BEBERAPA orang merejam Mohamed sehingga dia mati.

Pesalah zina tersebut, Mohamed Abukar Ibrahim ditanam di dalam lubang sehingga ke dada dan direjam sehingga dia mati.

"Saya tidak sanggup untuk melihatnya," kata seorang lelaki, Ali Gabow.

Menurutnya, seorang wanita yang mengaku berzina itu dihukum 100 kali sebatan kerana dia menyatakan dirinya masih belum berkahwin. - Agensi

SUMBER

'Saya tidak tahu salah lantik Ariffahmi'-Tok Guru Nik Aziz

Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengulangi kenyataannya bahawa beliau tidak tahu-menahu bahawa tindakannya melantik menantu sendiri menerajui Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) melanggar peruntukan undang-undang.

"Waktu saya lantik menantu saya, saya tidak tahu barang tidak boleh. (Saya) lantik dalam mesyuarat penuh. Ada penasihat undang-undang negeri (LA)," kata menteri besar Kelantan kepada Malaysiakini.

"Saya sebut dalam kertas, menantu saya (dilantik). LA senyap. Saya kata, sahlah."

NONEDitemui di pejabatnya di Kota Bharu, Nik Abdul Aziz diminta mengulas kontroversi panjang yang melanda syarikat berkaitan kerajaan itu susulan tindakannya melantik Abdul Ariffahmi Ab Razak sebagai ketua pengarah eksekutif PMBK.

Pelantikan menantunya itu didakwa amalan nepotisme sehingga pemimpin tertinggi PAS, termasuk Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang, pada 23 November lalu meminta Nik Aziz menasihatkan Abdul Ariffahmi meletakkan jawatan.

Abdul Ariffahmi, yang juga exco Pemuda PAS Kelantan, akan berundur secara rasmi pada Mac tahun depan apabila merancang menyerahkan notis berbuat demikian pada 24 Disember ini.

Ketika diwawancara Khamis lalu, Nik Abdul Aziz ditanya pendiriannya sama ada pelantikan Abdul Ariffahmi merupakan satu kesalahan.

Nik Abdul Aziz berkata, walaupun perkara itu dikatakan" salah tetapi "beliau tidak boleh dipersalahkan" kerana tiada orang memaklumkan perkara itu kepadanya.

azlan"LA pun tidak sebut apa. Nak salah saya macam mana? Jadi bila timbul macam ini, saya kata (Abdul Ariffahmi, foto kiri) letak jawatanlah," katanya.

Tambahnya, pelantikan menantunya dilantik dibuat dengan mempertimbangkan kelebihan jurutera muda itu, antaranya yang aktif dan mudah berkomunikasi dengan beliau.

Ketika Malaysiakini ingin terus mengajukan soalan-soalan berhubung perkara itu, mursyidul am PAS yang berusia 78 tahun bagaimanapun menghentikan wawancara kira-kira 35 minit itu dengan alasan sudah keletihan.


Berikut petikan wawancara berhubung isu PMBK:

Tentang Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) ini, apa yang sudah terjadi?

PMBK ini perbadanan menteri besar. Waktu kami ambil alih, tidak ada fail apa pun dalam PMBK. Menteri besar dulu (BN) buat bagaimana, (kita) tidak tahu. Jadi, waktu ambil alih dulu, kami lantik seorang perempuan berpengalaman dari Kuala Lumpur. Dia buatlah ala kadar, kemudian dia letak jawatan.

Waktu saya lantik menantu saya, saya tidak tahu barang (ini) tidak boleh. (Saya) lantik dalam mesyuarat penuh, ada penasihat undang-undang negeri (LA). Saya sebut dalam kertas, menantu saya (dilantik). LA senyap. Saya kata, sahlah.

Tahu-tahu bising pula. Tetapi saya rasa kedudukan saya benar. Jadi benar kerana LA tidak bersungut apa (membantah). Maka itulah kedudukannya.

Dan pada saya, bukan sahaja masalah menantu sahaja. Selain (sebagai) menantu, dia ini pula ada ilmu. Dan rumah dia dekat dengan rumah saya. Dia pergi sembahyang di masjid, insya Allah dia naik ke rumah. Makan, bercakap, berunding, pergi sembahyang Subuh.

Sebab mudah hendak jumpa?

Ini dekat rumah. Kalau menantu saya duduk jauh seperti orang lain, saya pun tidak tertarik pada dia (untuk melantiknya). Dan dia ini orang muda.

Dia aktif. Jadi saya sayang pada dia kerana dia ini aktif, orang muda dan rumahnya dekat dengan rumah saya. Dia duduk bersama (saya) bertahun-tahun. Selama tiga atau empat tahun.

Sebenarnya salah atau tidak melantik dia?

Mengikut katanya salahlah. Tetapi saya pun tidak tahu. Orang pun tidak beritahu saya. LA pun tidak sebut apa. Nak salah saya macam mana? Jadi bila timbul macam ini, saya kata letak jawatanlah.

Tok Guru tidak terfikir waktu hendak lantik dulu, akibatnya boleh timbul fitnah?

Fitnah ini, tidak lantik dia pun, orang fitnah juga. Saya ini orang PAS, orang Islam. Orang Melayu sendiri benci pada saya. Cina tidak benci saya. Melayu yang benci pada saya. (Gejala) ini pelik.

Ada kemungkinan LA takut, segan hendak tegur Tok Guru sebab Tok Guru menteri besar?

Itu wallahu 'alam (hanya Allah yang mengetahui). Itu tanya dialah.Malaysiakini

Takutkan polis,Gobalakrishnan didenda RM1,000


SHAH ALAM, Dis 16 — Ahli Parlimen Padang Serai N Gobalakrishnan dikenakan denda RM1,000 atau tujuh minggu penjara oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini kerana menunjukkan kekerasan jenayah untuk menakutkan pegawai polis dalam satu perhimpunan haram anjuran Barisan Bertindak Hak-Hak Hindu (Hindraf) di hadapan sebuah kuil di Batu Caves, Gombak, dua tahun lepas.

Hakim Hasbi Hasan menjatuhkan hukuman itu selepas Gobalakrishnan dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengaku bersalah terhadap kesalahan itu. Dia membayar denda.

Gobalakrishnan didakwa sebagai ahli perhimpunan yang menyalahi undang-undang telah menunjukkan kekerasan jenayah untuk menakutkan pegawai polis yang menjalankan tugas di Jalan Besar Batu Caves, di hadapan Kuil Sri Subramaniar, Batu Caves, kira-kira pukul 3 pagi pada 25 Nov 2007.

Dia didakwa mengikut Seksyen 143 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum enam bulan atau dengan denda atau kedua-duanya sekali.

Fakta kes menyebut, pada hari kejadian, polis mendapati terdapat kira-kira 2,000 orang sedang berhimpun di hadapan pintu besar Kuil Sri Subramaniar dan ketika diminta bersurai, mereka yang berhimpun di hadapan kuil itu tidak mengendahkan arahan itu sambil meluru masuk ke kawasan kuil menggunakan pintu kuil yang telah dipecahkan.

Gobalakrishnan didapati berada di tempat kejadian dan merupakan sebahagian daripada kira-kira 2,000 orang yang menyertai perhimpunan itu. Dia juga telah menunjukkan kekerasan jenayah iaitu dengan mara ke hadapan dan bersorak-sorak sambil mengangkat tangan dalam jumlah yang ramai sehingga menimbulkan ketakutan di kalangan pegawai-pegawai polis yang menjalankan tugas yang sah di sisi undang-undang.

Pihak polis telah mengarahkan mereka yang menyertai perhimpunan haram itu untuk bersurai tetapi Gobalakrishnan masih berada dalam perhimpunan haram itu walaupun mengetahui arahan bersurai telahpun diberikan.

Terdahulu, peguam G.K.Ganesan yang mewakilinya memohon mahkamah menjatuhkan hukuman ringan dengan alasan semasa kejadian Gobalakrishnan bukan seorang anggota Parlimen dan dia hanya dilantik sebagai anggota Parlimen pada 8 Mac tahun lepas.

Di mahkamah yang sama, turut dikenakan denda RM1,000 ialah seorang mekanik, B Varatharaju, 34, yang mengaku bersalah melakukan kesalahan yang sama.

Gobalakrishnan dan Varatharaju merupakan antara 66 individu yang sebelum ini didakwa terlibat dalam perhimpunan haram anjuran Hindraf itu.

Sehingga kini, daripada 66 individu terbabit 57 daripada mereka telah menukar pengakuan kepada bersalah dan dikenakan denda antara RM750 dan RM850 manakala yang selebihnya masih mengekalkan pengakuan tidak bersalah dan sedang dibicarakan. — Bernama

MP dakwa kronisme di Universiti Malaya


KUALA LUMPUR, 16 Dis: Naib Canselor Universiti Malaya Prof. Datuk Dr. Gauth Jasmon pagi tadi didakwa mengamalkan kronisme dalam pengambilan staff universiti itu.

Menurut Ahli Parlimen Padang Terap Mohd Nasir Zakaria, perlantikan Dr. David Ngo Check Leng dan Dr. David Asirvatham tidak melalui temuduga rasmi Universiti.

"Dr. Gauth perlu jelaskan asas-asas perlantikan dua staff terbabit...suatu perlantikan pelik," jelasnya.

"Perlantikan itu ganjil (kerana) tiada temuduga, seolah-olah (seperti) tender tertutup."

(Gambar: Nasir, Muhamad Husein dan beberapa pihak lain dalam sidang media hari ini)

Beliau yang juga Exco Dewan Pemuda PAS Pusat turut melahirkan rasa ragu terhadap Dr. Gauth kerana kedua-dua staff terbabit merupakan rakan sekerja Naib Canselor itu di Universiti Multi Media (MMU) dahulu.

"Adakah kedua-dua (staff) ini adalah rakan sekerja lama Dr. Gauth di MMU dulu, maka mereka boleh dilantik sewenang-wenangnya di UM," soalnya.

Dalam kenyataan bertulis, Nasir turut memertikai kelayakan minima David Ngo Chek Leng dianugerahkan Profesor serta dilantik sebagai Dekan di Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat (FSKTM).

"Beliau tidak memenuhi syarat minima (seperti) mendapat kredit bahasa Melayu dalam SPM, tidak boleh bertutur dalam bahasa Melayu yang diperlukan oleh seorang penjawat awam," jelasnya.

Beliau turut memperikai Dr. David Asirvatham yang menjawat jawatan Pengarah Pusat Teknologi Maklumat (PTM) dengan tawaran gaji begitu misteri, RM18,000 sebulan.

Dakwanya lagi, disiplin pengajian Dr. David Asirvatham dalam bidang e-Learning, sedang disiplin pengajian yang menjadi syarat kelayakan minima bagi Pengarah PTM adalah dalam bidang Sains Komputer.

Nasir turut mendesak Dr. Gauth dan dua staff terbabit digantung dari jawatan mereka masing-masin sebagaimana amalan biasa perjawatan awam demi memudahkan siasatan oleh pihak berwajib.

Beliau juga bercadang untuk memanjangkan dakwaan tersebut kepada Menteri Pengajian Tinggi (KPT) Datuk Seri Khaled Noor dalam masa terdekat.

Turut menyertai Nasir, Ahli Parlimen Pasir Puteh, Muhammad Hussein dan dua exco Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya (MPMUM).Hrkh

Pengganti Saya Sudah Ada-Tok Guru Nik AzizBerdasarkan hirarki parti dan pentadbiran kerajaan Kelantan, Datuk Ahmad Yakob dianggap pelapis nombor satu kepemimpinannya, kata Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

"Ahmad-lah. (Beliau) itu pelapis nombor satu. Orang boleh terima atau tidak (kepemimpinan) dia, wallahu a'lam. Tetapi saya sekarang ini letak dia sebagai timbalan nombor satu," kata menteri besar Kelantan kepada Malaysiakini.

"Dan tugas saya sekarang ini, saya serah pada dia. Tugas pentadbiran negeri banyak saya serah padanya."

Nik Abdul Aziz mengulas isu penggantinya setelah muncul pelbagai spekulasi berhubung perkara itu susulan cadangan exco kerajaan negeri Datuk Nik Mohd Amar Nik Abdullah supaya “pelan peralihan kuasa” diumumkan.

Selain Ahmad, Nik Mohd Amar sendiri turut disebut-sebut mengisi jawatan itu apabila beliau dibawa bertanding di peringkat DUN dalam pilihan raya umum 2004.

Seorang lagi calon yang dispekulasikan, exco kanan kerajaan Datuk Husam Musa, bekas setiausaha menteri besar itu yang dianggap anak didik Nik Abdul Aziz.

Ketiga-tiga Husam, Nik Mohd Amar dan Ahmad timbalan pesuruhjaya PAS negeri.

Ditemui di pejabatnya di Kota Bharu, Nik Aziz berkata, berdasarkan hirarki tersebut, beliau tidak memerlukan satu pelan peralihan kuasa yang khusus kerana penggantinya akan dipilih secara automatik berdasarkan kekananan jawatan.

"(Secara) automatiklah. Automatik cara parti. Betul ke begitu, wallahu a'lam. Tetapi persiapan payung itu ada. Bila hujan, kita ada payung.

"Hendak pakai payung atau pergi begitu sahaja, terpulanglah," jelasnya, Khamis lalu.Malaysiakini

Dr Syed Husin Ali Angkat Sumpah Sebagai Senator


KUALA LUMPUR, Dis 16 — Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Dr Syed Husin Ali hari ini mengangkat sumpah sebagai anggota Dewan Negara untuk tempoh tiga tahun.

Beliau mengangkat sumpah di hadapan Yang Dipertua Dewan Negara Datuk Wong Foon Meng di Bangunan Parlimen di sini.

Syed Husin , 63, yang dilantik oleh Dewan Undangan Negeri Selangor, berkelulusan Ijazah Doktor Falsafah daripada London School of Economics dan berkecimpung dalam bidang politik sejak 50 tahun lepas.

Ketika ditemui Bernama selepas majlis angkat sumpah itu, beliau melahirkan perasaan gembira dan berharap menyumbang idea yang dapat dimanfaatkan oleh semua pihak. — Bernama

Timbalan Menteri Wilayah didakwa ugut penghuni setinggan

KUALA LUMPUR, 15 Dis:
Jawatankuasa Bertindak Kaum India Kampung Pandan mendakwa Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk M. Saravanan mengenakan ugutan terhadap mereka.

Pengerusinya, S.M Sureshkumar A/L Maniam berkata, Saravanan mengeluarkan kenyataan yang mengugut penghuni-penghuni setinggan di Titiwangsa kerana mengambil tindakan mahkamah terhadap Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Menurut Suresh, Saravanan mengeluarkan kenyataan bahawa beliau tidak akan memberikan rumah kepada sesiapa yang memfailkan kes terhadap DBKL sewaktu mengadakan pertemuan dengan penghuni-penghuni setinggan di Dewan Orang Ramai (Lorong 5), kampung Pandan.

Ugutan itu ujarnya menyebabkan mereka berasa takut dan sebahagiannya telah menarik balik kes yang difailkan itu.

"Datuk Saravanan kata sesiapa yang buat tindakan mahkamah terhadap DBKL tak akan diberi unit rumah langsung. Beliau kata tiada sesiapa pun yang pernah menang dalam kes yang difailkan terhadap DBKL," katanya dalam satu sidang media bersama Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr. Lo' Lo' Mohd Ghazali.

Tindakan mahkamah terhadap DBKL itu diambil berikutan tindakan DBKL mengeluarkan kawasan setinggan India Settlement di kawasan Titiwangsa daripada Draf Plan Kuala Lumpur 2020.

Penghuni kawasan setinggan itu mahu mempertahankan hak mereka ke atas kawasan tersebut kerana ianya merupakan satu-satunya kawasan warisan orang India di Kuala Lumpur.

"Kami amat berterima kasih kepada Dr. Lo' Lo' yang telah memberikan pertolongan dan sokongan kepada kami dalam memperjuangkan hak asasi penghuni-penghuni di Kampung Pandan Indian Settlement," katanya.

Berikutan ugutan itu, pihak jawatankuasa berkenaan telah membuat laporan polis terhadap Saravanan dan sedang menunggu nasihat daripada peguam mereka untuk mengambil tindakan mahkamah terhadap beliau.

Mereka turut membantah tindakan DBKL memindahkan mereka ke Puchong, yang didakwa jauh dari tempat kerja mereka dan sekolah anak-anak mereka.

Menurut Suresh juga, Bekas Timbalan Menteri, Datuk T. Murugiah telah meluluskan mereka menduduki penempatan sementara di perumahan rakyat Sri Alam di sungai Besi, tidak terlalu jauh dari tempat asal.

Namun, apabila Saravanan menggantikan Murugiah, beliau campur tangan dengan membatalkan semua kelulusan yang dibuat Murugiah sebelum ini.

Sehubungan itu, mereka meminta Dr. Lo' Lo' menyuarakan perkara itu ke Parlimen agar hak mereka sebagai rakyat malaysai ditunaikan Kerajaan.Hrkh

Harussani condong bela UMNO


SHAH ALAM - Pas mendakwa Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria lebih condong membela UMNO apabila menuduh pemimpin Pakatan Rakyat (PR) mempersoalkan kedudukan Raja-Raja Melayu dan agama Islam.

Ketua Penerangan Pas, Idris Ahmad berkata, pemimpin PR tidak pernah menderhaka kepada raja-raja Melayu dan buktinya, Sultan Perak tidak pernah mengambil tindakan kepada PR walaupun pernah dituduh mempersoalkan tindakan baginda.

Menurutnya, Harussani juga gagal untuk memberikan pandangan hukum terhadap tragedi rampasan kuasa yang dilakukan oleh pemimpin UMNO di Perak, sebaliknya hanya bercakap mengenai kepentingan UMNO sahaja.

“Beliau hanya bersuara sebagai mufti Melayu-UMNO, bukan mufti Islam. Beliau juga condong kepada hukum perkauman apabila menyentuh isu perpaduan Melayu.

“Perlembagaan negara tidak pernah menghalang rakyat yang bukan Islam bertanyakan hak mereka atau menegur jika hak mereka disalahgunakan,” katanya.

Kelmarin, Harussani mendakwa tindakan beberapa pemimpin pembangkang yang mempersoalkan kedudukan raja-raja Melayu dan agama Islam yang telah termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan tidak akan berlaku sekiranya orang Melayu bersatu.

Idris berkata, rakyat Perak dan umat Islam di seluruh negara harus bersatu dalam konteks perjuangan Islam yang tidak pernah mengabaikan sebarang kaum dan hak penganut agama lain.

“Pas berharap agar beliau kembali menjalankan tugasnya dengan adil tanpa dipengaruhi oleh mana-mana parti politik,” katanya.

Sementara itu Harussani ketika dihubungi berkata, terpulang kepada Pas untuk menggelar dirinya sebagai mufti Melayu-UMNO kerana bertanggungjawab untuk menegur mana-mana pihak demi kebaikan dan tidak menyebelahi mana-mana parti politik.

“Jangan mempersoalkan tindakan raja-raja Melayu dan agama Islam kerana ini adalah tunggak Negara dan tindakan mereka ini sama seperti mahu menghancurkan bangsa sendiri hanya kerana kepentingan politik semata-mata.

“Saya sangat menekankan perpaduan Islam khususnya orang Melayu dan tidak mahu berlaku perpecahan hanya disebabkan perbezaan fahaman politik,” katanya.

Beliau berkata, tindakan pemimpin PR menyentuh isu sensitif sudah melampau dan beliau berhak menegur daripada membiarkan perkara itu terus berleluasa.

“Kita dapat melihat contoh yang berlaku di negara jiran apabila sentimen perkauman dibangkitkan dan akhirnya rakyat yang akan menderita. Jangan sampai perkara yang sama berlaku kepada Negara kita dan masih belum terlambat untuk mencegah perkara ini,” katanya. SH

Ahmad Said Tidak Layak Sebagai MB ???

Ahmad Said berjubah dan berkopiah, sekembalinya dari menunaikan haji semalam 15 Dis

KUALA TERENGGANU
- Pada 14 Disember (kelmarin), ketika berucapkan dalam satu majlis bersama para wartawan di Kuala Terengganu Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Dato’ Seri Hishamudin Hussein

mengulangi kenyataan yang diucapkannya kira-kira dua minggu lalu di Kuala Nerus.

Semasa ‘menganugerahkan’ 5 ekor lembu untuk korban pada Aidil Adha pada 29 November lalu, Hisham berkata Umno bertambah baik dan penerimaan rakyat semakin baik.

Kenyataan tersebut belum meyakini krisis atau kemelut Umno Terengganu yang bermula selepas pilihanraya umum ke 12 2008 terus menerus berlangsung sehingga ke hari ini.

Yang terbaru, penaikkan kain rentang atau sepanduk yang bertulis ‘bai’ah siasah’ kepada Bekas Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Dato’ Ahmad Said.

Tindakan tersebut menunjukkan masih ada kumpulan setia kepada Menteri Besar(MB) Terengganu yang dapat mengesan, usaha untuk melucutkan Ahmad sebagai MB terus berjalan.

Ia adalah reaksi kepada kumpulan yang menyokong bekas MB Terengganu, Dato’ Seri Idris Jusoh yang masih menyimpan ‘dendam’ terhadap Ahmad Said.

Perkara tersebut dikesan begitu jelas ketika kedatangan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak pada 6hb November lalu, sewaktu menutup kejohanan sukan perahu layar Monsoon Cup.

Sewaktu program menyampaikan bantuan kepada mangsa-mangsa banjir di Mengabang Telipot selepas menutup Monsoon Cup, perbualan diantara ADUN-ADUN penyokong Idris kedengaran berkisar pada tajuk mahu menggantikan MB Terengganu kerana dua perkara;

1. Ahmad Said tidak membawa banyak perubahan dalam pembangunan negeri
2. Ahmad Said memberikan terlalu banyak projek kepada istana.

Percakapan berkenaan mahu menggugurkan Ahmad Said sebagai Menteri Besar turut kedengaran di Pejabat Menteri Kewangan, Putrajaya.


Pertukaran Pengerusi Perhubungan Umno

Bantahan kepada Ahmad Said oleh kumpulan penyokong Idris sampai kepada klimaksnya apabila konspirasi ‘SMS Ugut bunuh’ terjadi pada 14 Mei, 2009.

Ia jelas satu konspirasi melalui jawapan yang diberikan oleh bekas Setiausaha Politik Idris, Dato’ Dr. Ramzi kepada Wakil Rakyat PAS, Ustaz Mohd Noor.

Dr. Ramzi tidak merasa bimbang dan takut tentang peristiwa tersebut, dan hanya menyebut ia adalah satu tindkan ‘politik’.

Ekoran konspirasi ‘SMS Ugut Bunuh’, kumpulan penyokong Idris berharap dapat menjatuhkan Ahmad Said apabila kes tersebut disensasikan sehingga peringkat nasional.

10 Adun terbabit tidak mahu hadir ke dalam Sidang DUN, menyebabkan Putrajaya terpaksa campurtangan dan memanggil mereka.

Mereka telah berjumpa dengan Najib dan menyerahkan memorandum yang menyenaraikan kelemahan-kelemahan MB Terengganu.

Namun demikian, Putrajaya tidak mempunyai kuasa untuk menukar MB tanpa restu istana yang mana akhirnya, Najib hanya boleh mengurangkan kuasa politik Ahmad Said dan dengan menggunakan peristiwa tersebut sebagai alasan, Hishamudin dilantik menggantikan Ahmad.


Hishamudin Gagal Membawa Perubahan Drastik

Hishamudin mengakui dalam banyak kenyataan yang beliau keluarkan, beliau bertindak ssecara beransur-ansur bagi menyelesaikan kemelut Umno Terengganu.

Antara faktor yang menghalang Hisham adalah, tidak ada capaian langsung dengan Umno Terengganu kerana kedudukannya yang lebih ‘junior’ sebagai Naib Presiden Umno.

Kedua-dua pihak yang berbalah, Ahmad Said mahu pun Idris adalah lebih senior dari Hisham dalam Umno yang dilihat banyak pihak, beliau tidak mempunyai kemampuan menyelesaikan kemelut Umno Terengganu.

Hisham cuba mencari jalan tengah dengan memecat orang-orang Ahmad said dalam Perhubungan Umno Terengganu dan menggantikannya dengan tokoh yang dianggap lebih seimbang.

Speaker Dewan Undangan Negeri Terengganu, Dato’ Tengku Putera Awang dilantik sebagai Setiausaha Badan Perhubungan bagi menggantikan Dato’ Rosli Mat Hassan manakala ADUN Teluk Pasu, Dato’ Rahin Said dilantik Bendahari Umno Negeri bagi menggantikan Dato’ Roslan Awang Chik, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ahmad Sabery Chek dilantik Ketua Penerangan menggantikan Datuk Zuber Embong.

Namun, perlantikan itu juga tidak dapat mempercepatkan penyelesaian menyebabkan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyidin Yassin campurtangan dan menawarkan diri sebagai orang tengah.

Hisham rasa tercabar, namun capaiannya dikalangan pemimpin Umno terbatas lalu mencari seseorang yang boleh melaksanakan usahanya sebagai ‘perantaraan dan penimbangtaraan’ (mediation and arbitration) dalam menyelesaikan konflik Umno Terengganu.

Oleh kerana Dato’ Din Adam merupakan Ketua Pemuda Umno Terengganu semasa zaman Hisham Ketua Pemuda Umno Malaysia, maka Hisham telah merundingkan perkara tersebut dan menugaskan Din Adam untuk melaksanakannya.

Din Adama akhirnya berjaya membawa 7 dari 10 ADUN yang menentang Ahmad Said ke Putrajaya dan bertemu dengan Hisham.

Apakah perbincangan dan perundingan mereka tii Dalam Negeri tidak dijelaskan, namun Din Adam dalam siding media selepas perjumpaan tersebut menyatakan mahu menyelesaikan masalah dan menyatakan setia kepada Ahmad Said.

Din Adam diberikan ganjaran dan dilantik menjadi Pegawai Khas Menteri Dalam Negeri selepas berjaya membawa 7 ADUN tersebut ke Putrajaya.


Masalah Umno Belum Selesai

Hishamudin berkali-kali membuat kenyataan bahawa Umno dalam “keadaan yang baik, ataupun Umno Terengganu dalam keadaan bertambah baik dan lebih baik”.

Namun beliau belum lagi mengeluarkan kenyataan yang menegaskan krisis Umno sudah selesai walaupun pada perjumpaan Aidil Fitri di Marang 29 September lalu, ia dilihat hampir selesai.

Dalam perjumpaan yang dianggap paling berjaya itu tiga orang ADUN anti Ahmad said yang paling ‘hardcore’ masih tidak hadir iaitu Dato’ Rosol Wahid (Ajil), Mohd Zawawi Ismail (Kuala Berang) dan Zakaria Abdullah (Paka).

Pada 24 November, selepas meninjau keadaan banjir di Hulu Terengganu, Hisham membuat kenyataan lagi dengan berkata, “kedudukan Umno dan Barisan Nasional (BN) di Terengganu semakin baik sejak kebelakangan ini apabila beberapa wakil rakyat yang dulunya dilihat tidak 'sehaluan' di antara satu sama lain, hadir bersama pada program-program yang diadakan dari semasa ke semasa”.

Sebaliknya pada 29 November, hanya beberapa ADUN sahaja yang hadir pada majlis korban Hishamudin di Tok Jembal, malah tidak sampai 200 orang penduduk yang hadir sewaktu Hisham mahu berucap.

Akhirnya, beliau tidak berucap sebaliknya hanya mengadakan sidang media.

Dilaporkan, Ketua Bahagian Kuala Nerus, Dato’ Nasir Ibrahim Fikri telah ‘dimarahi’ oleh Hisham dalam mesyuarat yang diadakan di Riyaz Heritage Pulau Duyong selepas itu.BO

Isteri Menteri Kesihatan DiSiasat SPRM

PUTRAJAYA, 15 Dis -- Isteri Menteri Kesihatan Datin Seri Lee Su Loo hadir ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di sini Selasa, bagi memberi keterangan berhubung dakwaan menerima hadiah sebuah kereta mewah.

Lee dipercayai tiba di SPRM kira-kira 10 pagi untuk memberi keterangan selama hampir empat jam, kemudian meninggalkan SPRM kira-kira pukul 2 petang.

Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Mohd. Shukri Abdull ketika dihubungi mengesahkan perkara itu, bagaimanapun enggan mengulas lanjut.

Laporan sebuah artikel yang disiarkan dalam sebuah laman web pada 14 Oktober lalu menyebut Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai menghadiahkan sebuah kereta Toyota Alphard berharga hampir RM600,000 kepada isterinya sebagai hadiah hari jadi pada Januari lalu.

Artikel itu menggambarkan pembelian kereta mewah itu dibiayai oleh sebuah syarikat yang selalu memenangi senarai tender kementerian tersebut dan didakwa membayar wang pendahuluan kereta itu.

-- BERNAMA

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....