Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Selasa, 6 Oktober 2009

PRK Bagan Pinang: Peniaga rugi,kontrak bekal makanan di tarik serta merta


Calon PAS mendengar rintihan peniaga, Encik Jamhuri


PORT DICKSON
- Belum pun bergelar wakil rakyat, Saudara Zulkifli Mohamad Omar telah pun menjadi ’dahan’, tempat rakyat DUN Bagan Pinang untuk bergantung.

Calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat itu telah menngunjungi sebuah restoran, disini semalam, ekoran aduan tidak puas hati pemiliknya yang mendakwa ditipu oleh UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Ketika ditemui, pemilik restoran Jamsari, Encik Jamhuri berkata beliau telah dianiaya oleh UMNO dan Barisan Nasional (BN) kerana membatalkan kontrak membekalkan makanan secara tiba-tiba.
Menurutnya, beberapa ketika sebelum kempen PRK Bagan Pinang bermula, beliau telah didatangi oleh seseorang dan menawarkan khidmat untuk membekalkan makanan bermasak kepada sepasukan polis yang bertugas untuk pilihanraya kecil DUN Bagan Pinang.

Katanya, selepas menerima surat tawaran, beliau telah bersetuju untuk membekalkan makanan tersebut sebagaimana syarat yang dinyatakan.

Malangnya, kata beliau, kontrak tersebut dihentikan secara tiba-tiba, sehari selapas bekalan pertama dibuat.

“Tengok tu siap ada surat tawaran, tetapi dengan tidak semena-mena sehari selepas saya memulakan membekal makanan, kontrak saya itu diberhentikan tanpa sebab,

”pembatalan yang dibuat hanya dengan melalui satu panggilan telepon,”kata Encik Jamhuri sambil menunjuk surat tawaran yang dikeluarkan oleh pihak berkenaan.

“Tentulah langkah (tindakan) yang demikian tidak adil kepada saya,”Keluhnya.

Oleh yang demikian, katanya, beliau bertindak mempamirkan ’kejadian tersebut’ diatas sebuah papan notis dihadapan kedainya supaya ia menjadi tauladan dan panduan kepada orang lain, agar berhati-hati ketika berurusan da;am musim pilihanraya.BO

PRK Bagan Pinang | Isa ikon kepalsuan-Salahudin


Video oleh: Buletinonline
Calon Umno Barisan Nasional Tan Sri Isa Samad bakal dikenali sebagai ikon kepalsuan pemerintah sekiranya memenangi Pilihan Raya Kecil Bagan Pinang 11 oktober ini.

Pengarah Pilihan Raya Pas Salahuddin Ayub berkata ia jelas apabila banyak projek terbengkalai kendalian Umno-BArisan Nasional.

"Ini suatu projek pembangunan yang palsu. Pembangunan palsu ini bukanlah untuk keutamaan rakyat, tetapi untuk menunaikan tuntutan politik kroni-kroni pemerintah".

"Tidak perlulah Umno-Barisan Nasional mengatakan PAS parti tolak pembangunan lagi, sedangkan Umno-Barisan Nasional berdasarkan beberapa pendedahan ini sebenarnya melakukan pembangunan palsu belaka".

"Tan Sri Isa Samad perlu menghitung segala projek terbengkalai ini, sebelum beliau dikenali ikon kepalsuan pemerintah," katanya pada sidang medianya di MArkas induk PAS.

Menurutnya, rakyat perlu menolak pembangunan palsu yang dijanjikan pemerintah sebaliknya menghantar satu lagi kerusi ADUN di Negeri Sembilan.

Dalam perkembangan lain Salahuddin berkata calon Pas Zulkefly Mohamad Omar membawa manifesto Bersama Kehandak Rakyat.

Katanya Zulkefly mahu meningkatkan kemakmuran serta kualiti hidup dengan menjadi agen semak dan imbang di DUN untuk memastikan rasuah diperangi dan pembaziran dibendung.

"Berusaha menyelesaikan isu perparitan yang menjadi punca utama banjir kilat, pencemaran air serta isu pembiakan lalat".

"mengajak rakyat bersama-sama mendesak pihak berwajib di DUN dan lain-lain agar projek penaiktarafan jalan utama Teluk Kemang-Pasir Panjang disiapkan segera".

"Menawarkan diri untuk bersama-sama menyelesaikan isu alam sekitar yang menjejaskan kawasan pelanconagan Port Dickson ," katanya.TVA

Beris Pak Abu semakin pulih.Bantuan Kerajaan? Tiada

Tukang Rumah paling smart seantero Beris Pak Abu,nasib baik baju tok boh dale he..he..he..
tok Aji kita ini sedang membaiki sendiri rumahnya,save budget
Antara rumah yang paling teruk terjejas kini dalam proses pembaikan hasil sumbangan Tokoh Koperat Pas Dun Kuala Besut
Siap,yang nampak dua keping je,tapi hampir 13 keping atap terpaksa di tukar,juga hasil sumbangan Tokoh Koperat Pas Dun Kuala Besut
Yng nipun banyak juga,di baiki menggunakan belanja sendiri

Alhamdulillah keadaan Kg Ambo akibat dari ribut beberapa hari yang lalu nampaknya semakin pulih.Penduduk bertungkus lumus membaiki atap masing masing samada mengupah orang lain atau membaiki sendiri kerosakan.Tapi apa Ambo kesalkan,tindakan dari Kerajaan sendiri amat lembab. Sehingga catatan ini di tulis kami penduduk Beris Pak Abu tidak menerima walau sesen pun bantuan Kerajaan, mungkin kerana yang terlibat 85% darinya adalah ahli Pas.Mereka sengaja melengah lengahkan bantuan untuk menghukum kami. Ini kerana Kg lain yang terlibat yang mana kebanyakan penduduknya ahli Umno,sudah lama menerima bantuan.Inilah Slogan 1 Malaysia rakyat di belakangkan.Apakah kami ahli Pas tidak membayar cukai kepada Kerajaan hingga kami di pinggirkan? Jika puok2 Umno membeli gula dengan harga RM 1.50 kami juga membayar harga yang sama,yang mana di dalamnya terdapat cukai yang di bayar kepada Kerajaan.Kami bukannya bodoh.Mung ingat pitih tu harto mok bapok mung ko,tok apo kito jupo di akhirak mung jawablah depe Tuhe.Untuk kami mengisi borang UMNO demi sekeping dua atap,jauh panggang dari api.Tidak, kami tidak akan melakukanya.Kami lebih rela beralaskan bumi berbumbungkan langit daripada menggadai maruah kami.
Kami tidak akan beganjak walau setapak cuma dalam mendaulatkan Islam melalui Parti Islam SeMalaysia.Ya kita hanya penumpang sementara di dunia yang fana ini,lambat laun kita akan kembali kepadaNya,entah esok entah lusa. Kita hanya hamba yang Wajib mendaulatkan Islam sementara hayat di kandung badan.Tetapi itulah rezeki di tangan Allah bukan di tangan Umno.Untuk pengetahuan sebahagian dari kami menerima bantuan berbentuk peralatan dari Tokoh Koperat Dun Kuala Besut yang namanya tak perlu Ambo tulis di sini .Sbahagian yang lain membaiki dengan belanja sendiri segala kerosakan . Terima kasih tak terhingga kami ucapkan kepada beliau . Begitu juga terim kasih kami ucapkan kepada Ketua Penerangan Pas Terengganu,Ustaz Nik Zawawi Salleh yang sudi mengunjungi kami dan menghulur sedikit bantuan. Sesungguhnya Allah maha berkuasa, hanya kepadaNya kami memohon pertolongan. Baru sebentar tadi seorang lagi Tokoh Koperat Pas Dun Kuala Besut menghubungi Ambo dan menawarkan bantuan. Kami menyarankan bantuan di salurkan kepada Saudara Abd Aziz yang mana namanya tercicir sebelum ini. Saudara Abd Aziz ini antara mereka yang agak susah kehidupannya di kalangan kami.Walaupun nama beliau tercicir sebelum ini(kesilapan teknikal) beliau tetap sabar dan tidak merungut walau sepatah pun. Ketika PRU yang lalu beliau pernah ditawarkan bantuan rumah oleh JKKK dengan syarat mengisi borang Umno.Tapi beliau menolak mentah mentah tawaran tersebut.Tingginya komitmen beliau terhadap perjuangan Pas.Semoga beliau sekeluarga di rahmati oleh Allah.Kepada yang lain2 yang belum menerima bantuan kami di Cawangan ini akan berusaha sekadar termampu untuk membantu mereka.Ambo sendiri pun ada Melancarkan Derma melalui Blog ini,tapi sambutannya kurang memberangsangkan.Tak apalah mungkin bukan rezeki kami.

SALAM DARI AMBO TINTA HIJAU DARI KAKI BUKIT

Terengganu Darul Runtuh...


Video oleh:BuletinonlineInilah rentetan peristiwa yang berlaku di Terengganu yang kaya dengan wang royalti minyak ini.

Ekoran itu, para pemimpin PAS meminta rakyat Terengganu memberi perhatian dan menilai projek pembangunan yang dilaksanakan oleh Kerajaan Barisan Nasional (BN) negeri berikutan keruntuhan demi keruntuhyan ini.

Yang Dipertua PAS Kawasan Kemaman, Haji Ismail berkata, sama ada projek pembangunan itu untuk kepentingan rakyat atau kebanggaan kerajaan negeri, beberapa insiden yang berlaku sejak mutakhir ini sepatutnya membuka minda rakyat.

Katanya, rakyat perlu lebih peka terhadap projek-projek pembangunan adakah untuk kepentingan rakyat atau suku sakat pemimpin tertentu mengaut keuntungan peribadi.

Tambahnya, apa yang mendukacitakan, pembangunan yang diuar-uarkan oleh kerajaan BN negeri itu ada di antaranya bukan sahaja membazir tetapi membahayakan nyawa manusia.

Apa yang berlaku seperti bumbung Masjid Kampung Batu Putih yang runtuh ini sewajarnya diberikan perhatian serius oleh rakyat negeri ini,� ujarnya ketika ditemui semasa melawat masjid berkenaan, petang semalam.

Bumbung masjid yang berharga RM2.1 juta itu runtuh kira-kira jam 9 pagi Sabtu lalu dalam suasana cuaca baik tanpa ribut atau gempa bumi, menyebabkan tiga pekerja warga Indonesia yang sedang membaikinya cedera, seorang daripadanya parah.

Harakahdaily difahamkan, kerosakan di beberapa bahagian masjid itu termasuk bumbung dan siling telah dikesan sejak ia mula digunakan November tahun lalu tetapi aduan penduduk tidak diberikan perhatian oleh pihak berkenaan.

Bekas Adun Air Putih itu berkata, banyak projek pembangunan yang dilakukan oleh kerajaan BN terutama pada penggal lepas sebenarnya lebih mengutamakan kroni daripada kepentingan rakyat.

Tambahnya, akibat daripada sikap kontraktor kroni yang mahu mengaut keuntungan yang berlipat ganda tanpa mengikut piawaian yang sepatutnya menyebabkan berlaku kejadian bumbung stadium, dewan sekolah dan masjid runtuh, pusat akuatik retak dan seumpamanya.

Ini, ujarnya, bukan sahaja membazir wang rakyat tetapi turut mengancam nyawa manusia sekalipun secara kebetulan insiden yang berlaku itu tidak melibatkan orang ramai.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan supaya semua projek yang telah siap perlu diperiksa secara terperinci termasuk puluhan masjid sebelum digunakan bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini.

"Kebetulan masa bumbung stadium dan masjid ini runtuh tiada manusia, bagaimana kalau ia berlaku sewaktu orang ramai berada di situ.

"Saya dimaklumkan oleh penduduk, satu majlis akad nikah dirancang diadakan di masjid ini, masanya kira-kira sejam selepas berlaku bumbung runtuh, terpaksa dipindahkan," katanya.harakahdaily

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....