Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Khamis, 12 November 2009

ANALISIS | BERGONCANGKAH KAPAL PKR?


KADANG-KADANG pelik betul dunia politik di Malaysia, bila timbul sesuatu masalah dalaman sesebuah parti politik terutamanya pihak pembangkang, cepat betul keluar kenyataan pemimpin tertinggi parti yang mengatakan masalah itu telah berjaya diselesaikan.

Tatkala tengah panas dengan pelbagai kenyataan dari banyak pihak, keluarlah kenyataan-kenyataan klise seperti 'sesuatu yang unik dalam parti ialah kita berjaya selesaikan perselisihan faham dikalangan ahli secara baik, semua pihak berhak kemukakan pandangan dalam parti'.

Tapi pada hakikatnya timbul persoalan berhubung kesahihan perkara berkenaan kerana mana mungkin ledakan sesuatu isu itu berjaya diselesaikan sekelip mata.

Terbaru, konflik dalaman yang berlaku dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) apabila Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu, Zulkifli Noordin mencabar Naib Presiden parti, R. Sivarasa supaya meletak jawatan.

Malah Zulkifli juga mencabar Sivarasa yang juga Ahli Parlimen Subang supaya bertanding satu lawan satu dengannya bagi jawatan itu untuk membuktikan siapakah di antara mereka berdua paling relevan kepada parti dan ahli.

Tindakan cabar-mencabar itu ekoran kenyataan Sivarasa dalam akhbar The Star yang dipetik sebagai berkata: "Amaran Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada ahli PKR supaya keluar parti dan menyertai Umno ditujukan kepada orang seperti Zulkifli, akibat tindak tanduknya yang tidak selaras dengan dasar parti."

Nampaknya goncangan yang berlaku dalam kapal PKR yang dinakhodakan oleh Anwar sebagai penasihat parti bukan lagi rahsia tertutup yang boleh dilindung.

Satu demi satu pendedahan terdedah di depan mata, bermula dengan pengumuman 'cuti politik' oleh bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim selama enam bulan berkuatkuasa serta merta selepas Anwar dikatakan menghalangnya daripada menghadiri program parti itu di Sabah.

Kes Zaid ini secara tak langsung mengheret seorang lagi Naib Presiden PKR, Azmin Ali berhubung konflik kepimpinan yang melanda PKR Sabah.

Belum sempat habis isu kepimpinan ini selesai, goncangan terus melanda PKR apabila Datuk Dr Jeffrey Kitingan mengambil keputusan meletak jawatan sebagai Naib Presiden PKR dan anggota majlis tertinggi dan biro politik.

Dalam masa kurang 24 jam selepas Dr Jeffrey mengumumkan pendiriannya, Ketua Bahagian Kota Kinabalu Christina Liew pula mengumumkan peletakan jawatan sebagai anggota majlis tertinggi parti.

Badai sekali lagi melanda PKR apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelabuhan Klang, Badrul Hisham Abdullah bertindak keluar daripada PKR setelah tidak lagi menyokong prinsip serta amalan dalam parti pembangkang itu yang didakwa 'menganaktirikan' beliau sebagai wakil rakyat berbanding ADUN-ADUN lain di Selangor.

Bagi kes Dr Jeffrey, Christina dan Badrul, ketiga-tiga mereka menyatakan telah hilang sokongan terhadap PKR yang diterajui '3A' iaitu Anwar; Presiden parti, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Azmin.

Berbalik kepada kes terbaru yang melibatkan Zulkifli dan Sivarasa, secara tidak langsung perbalahan mereka telah membuka satu lagi pekung dalam parti itu.

Sekali pandang nampak macam wujud tiga 'kem' dikalangan 30 Ahli Parlimen PKR.

Kem pertama ialah yang teguh berdiri di belakang Anwar seperti Azizah, Azmin, Nurul Izzah, Sivarasa dan Pengarah Pilihan Raya, Saifuddin Nasution.

Kumpulan ini juga cukup berpegang teguh kepada polisi parti itu.

Kem kedua ialah yang berada di belakang Zulkifli, seperti Datuk Zahrin Mohd Hashim (Bayan Baru), Wee Choo Keong (Wangsa Maju), Datuk Kamarul Bahrin Abbas (Teluk Kemang), Abdullah Sani Abd Hamid (Kuala Langat), Mohd Yusmadi Yusof (Balik Pulau), Azan Ismail (Indera Mahkota) serta Abd Aziz Abd Kadir (Ketereh).

Selain mereka ialah S. Manikavasagam (Kampar), Loh Gwo Burne (Kelana Jaya) dan Datuk Rashid Din Zainudin (Merbok).

Manakala kem ketiga ialah kelompok yang memilih jalan selamat dengan menyatakan pendirian berkecuali seperti Hee Loy Sian (Petaling Jaya Selatan) dan Datuk Johari Abdul (Sungai Petani).

Namun walau apa jua pendirian mereka, gambaran yang ditunjukkan kepada umum ialah PKR sememangnya parti yang mempunyai masalah dari segi kempimpinannya.

Kapal yang berlayar gah selepas Pilihan Raya Umum ke-12 lalu, nampaknya telah mula hilang arah selepas satu demi satu anak kapalnya mula 'buat hal' dengan sikap masing-masing.

Apa yang sebenarnya berlaku dalam parti itu mungkin sukar ditelaah pada masa ini.

Tapi yang pasti memang berlaku goncangan yang cukup hebat dalam kapal PKR dan perlu diberi perhatian sewajarnya.

Jika tidak, takut nanti kapal yang dibina atas simbul keadilan itu karam sebelum cita-cita politik mereka berjaya direalisasikan.mstar

Mahkamah putuskan nasib Adun Kota Seputeh Isnin

KUALA LUMPUR, Nov 12 — Status sama ada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kota Seputeh, Kedah Datuk Abu Hasan Sarif dari Barisan Nasional (BN) boleh menyandang terus kerusinya akan diputuskan Mahkamah Tinggi, Isnin ini.

Speaker Dewan Undangan Negeri Kedah, Datuk Dr Abd Isa Ismail mempertikaikan statusnya selepas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memutuskan kerusi itu tidak mengalami kekosongan dengan Abu Hasan masih merupakan wakil rakyat yang sah.

Pada 18 Ogos lalu Abd Isa meminta SPR mengisytiharkan kerusi itu kosong atas alasan Abu Hasan tidak menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) dua kali berturut-turut tahun ini.

Peguam bagi Speaker, Sulaiman Abdullah memberitahu mahkamah, Artikel 51 Undang Undang Tubuh Kerajaan Kedah menyebut bahawa “sekiranya mana-mana anggota Dewan Undangan Negeri tidak menghadiri dua sidang berturut-turut tanpa kebenaran Speaker, kerusi mereka seharusnya dianggap kosong.”

Abu Hasan tidak hadir pada sidang 19 April dan kemudian pada 9 Ogos tanpa izin Speaker.

Sulaiman berkata, Abu Hasan tidak menafikan fakta itu.

“Apabila syarat-syarat ini dipenuhi, kemudian perjalanan undang-undang ialah Artikel 51, di mana kerusi itu dengan sendirinya menjadi kosong,” kata Abdullah yang juga bekas

Presiden Majlis Peguam di mahkamah hari ini.

Pada 18 Ogos lalu, Abd Isa menghantar surat kepada SPR memaklumkan mengenai kegagalan Abu Hassan hadir sidang DUN pada 19 April dan 16 Ogos lalu.

Kerusi itu dimenangi Abu Hasan dengan majorti 495 undi. Lawannnya, Ismail Wan Teh dari PAS menerima 7,665 undi.

Sebaliknya Abu Hassan menjelaskan, beliau juga telah mengemukakan surat sakit bagi membuktikan sebab ketidakhadirannya pada sidang DUN tempoh hari.

Pagi tadi, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengarahkan Abu Hasan agar terus menghadiri sidang DUN negeri itu yang dijadualkan Selasa ini.

Katanya, walaupun Speaker menganggap wakil rakyat itu hilang kelayakan sebagai Adun, namun BN memegang prinsip apa yang diputuskan oleh SPR bahawa tiada berlaku kekosongan kerusi DUN Kota Seputeh dan Abu Hasan adalah wakil rakyat BN yang sah.

“Abu Hasan masih ahli Yang Berhormat secara sah dan Speaker (DUN) tidak boleh menghalang beliau dari menghadiri sidang dewan itu.

“SPR umum tiada kekosongan dan tidak ada pilihan raya kecil, jadi apa kuasa Speaker itu saya tak tahu,” katanya selepas melawat mangsa banjir di Sekolah Kebangsaan Gunung, Alor Setar.

Muhyiddin berkata, Abu Hasan harus menghadiri sidang DUN itu bagi mengetahui apa yang sedang berlaku kerana beliau masih seorang Adun sehinggalah mahkamah memutuskan kedudukannya kelak.

Abd Isa baru-baru ini berkata, beliau menyifatkan Abu Hasan bukan lagi Adun walaupun mahkamah belum membuat sebarang keputusan mengenai kedudukan wakil rakyat itu.

Beliau sebelum ini memfailkan permohonan semakan kehakiman terhadap keputusan SPR yang mengekalkan Abu Hasan sebagai Adun kawasan Kota Seputeh.

DUN Kedah akan bersidang mulai Selasa ini bagi membentangkan bajet negeri 2010.TMI

Royalti: Najib digesa mohon maaf, tarik balik keputusan beri wang ihsan
Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan menuntut agar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menarik balik keputusan pusat membayar wang ihsan kepada karajaan negeri itu.

Sebaliknya Najib tegas mereka harus membuat pengumuman baru bahawa Kerajaan Persekutuan akan membayar wang royalti seperti yang telah termaktub dalam Akta Pembangunan Petroleum 1974.

Pemuda Kelantan turut menuntut agar Najib membuat permohonan maaf secara terbuka kepada seluruh rakyat Kelantan di atas tindakan kerajaan merampas royalti rakyat negeri itu.

Tiga tuntutan tersebut dibuat dalam satu penyerahan memorandum kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz di bangunan parlimen tengahari tadi.

Ketua Pemuda Kelantan, Abdul Latif Abdul Rahman (gambar) dalam satu sidang media di lobi parlimen selepas penyerahan tersebut berkata, penyerahan memorandum berkenaan bagi menunjukkan kesungguhan mereka mewakili rakyat Kelantan menuntut agar kerajaan memberikan royalti, bukannya wang ihsan seperti yang diumumkan.

"Kami dari Dewan Pemuda PAS Kelantan hari ini dapat menyerahkan memorandum kepada Datuk Seri Nazri Aziz, dan memorandum ini kami tujukan kepada Perdana Menteri sebagai usaha kami untuk menuntut supaya Kerajaan Pusat melalui Petronas mengkaji balik keputusan untuk memberi wang ihsan kepada rakyat Kelantan serta syarat tiga batu nautika plantar minyak dari pesisir pantai untuk melayakkan negeri pengeluar mendapat royalti,". katanya.

Salahuddin Ayub (PAS-Kubang Kerian) dalam satu sidang media yang sama berkata, ahli Parlimen Pakatan Rakyat khususnya dari Kelantan akan menanti penjelasan yang terperinci daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Datuk Nor Ya'kob.

Nor Ya'kob sewaktu sesi perbahasan di peringkat dasar enggan menjawab walaupun sepatah berkenaan isu ini.

"Kami ahli-ahli parlimen Pakatan Rakyat khususnya dari Kelantan akan meneruskan perjuangan ini di parlimen dan kami berjanji dalam sesi perbahasan bajet di peringkat jawatankuasa kita akan terus membahaskan isu royalti ini.Bagi kami kerajaan pusat seharusnya akur kepada perlembagaan negara dan mengikuti dengan serius apa-apa perkara yang terkandung dalam akta 144,"

Menurutnya juga, ahli parlimen dari Kelantan dan kerajaan negeri sendiri bersedia membuka pintu rundingan berkenaan pemberian royalti ini dengan Kerajaan Pusat
"Atas nama pemberian royalti kami sedia pada bila-bila masa membuka pintu rundingan dengan kerajaan pusat," Ujarnya.

Sementara itu, Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) kesal dengan jawapan Nazri yang meminta mereka merujuk perkara itu ke mahkamah yang disifatkan sebagai angkuh.

Ujarnya, jawapan Nazri itu menunjukkan Kerajaan Pusat tidak menghormati perjanjian di antara Petronas dan negeri pengeluar petroleum bahawa tiap-tiap negeri akan menerima lima peratus daripada nilai petroleum yang dijumpai atau diperoleh dalam kawasan atau di luar perairan negeri tersebut.

Nazri sewaktu menerima penyerahan memorandum itu meminta kerajaan Kelantan menyerahkan kepada mahkamah untuk memutuskan samaada Kelantan berhak mendapat royalti atau pun tidak.

"Saya nak meluahkan rasa kecewa saya terhadap respon yang diberikan Datuk Nazri tadi kepada kami.Bagi saya respon yang diberikan kerajaan seperti yang disebut oleh beliau (adalah) satu benda yang tidak sihat kepada konsep federalisme dalam negara kita.Ini akan memberi kesan buruk kepada pertumbuhan ekonomi dalam negara kita.

Kerajaan akan dilihat begitu angkuh apabila sudah jelas mengenai pemberian royalti itu dari sudut akta dan perjanjian kerajaan negeri dengan Petronas," katanya.

Turut bersama dalam sidang media tersebut ialah Dr. Hatta Ramli (PAS-Kuala Krai), Khalid Samad (PAS-Shah Alam), Firdaus Jaafar (PAS-Jerai) dan Ketua Penerangan PAS Kelantan Ustaz Baihaqi Atiqullah yang juga Adun Pasir Tumboh. Hrkh

Artikel NST bermaksud saya seorang ejen Amerika- Anwar

KUALA LUMPUR: Enam tahun selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan saman fitnah terhadap New Straits Times Press Bhd (NSTP) berhubung artikel bertajuk "Anwar's Link To US Lobbyist", semalam beliau memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa artikel itu membawa maksud yang beliau seorang yang tidak setia kepada Malaysia, seorang ejen Amerika, pemimpin dan ahli politik yang tidak jujur dan tidak boleh dipercayai.

Anwar, 62, yang merupakan saksi pertama dalam kes itu, mendakwa artikel itu yang diterbitkan dalam New Straits Times pada 2 Mac, 2002, tidak memaparkan kebenaran dan beliau berasa telah difitnah oleh tulisan berkenaan.

Artikel itu menyentuh mengenai dakwaan hubungan Anwar dengan pelobi Washington DC, hubungan kewangan antara beliau dan organisasi dikenali sebagai Asia Pacific Policy Centre (APPC) dan tuduhan dalam akuan bersumpah oleh bekas penolong gabenor Bank Negara Malaysia, Datuk Abdul Murad Khalid.

Kepada soalan peguam yang mewakilinya, Karpal Singh, iaitu sama ada beliau pada bila-bila masa telah mencabar kesahihan artikel itu, Anwar berkata beliau secara terbuka mencabar kerajaan dan perdana menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mengadakan siasatan bebas untuk menyiasat tuduhan yang terkandung dalam artikel itu, tetapi itu tidak dilakukan.

Pada 2003, Anwar memfailkan saman terhadap NSTP dan bekas ketua pengarang kumpulan Tan Sri Abdullah Ahmad, kerana beliau mendakwa artikel itu bermaksud untuk menjatuhkannya.

Anwar menuntut, antara lain, RM100 juta bagi ganti rugi am, ganti rugi teladan, ganti rugi tambahan, faedah, kos dan relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Para defendan dalam pernyataan pembelaan mereka, antara lain mendakwa mempunyai hak keistimewaan.

APPC telah bekerjasama dengan Institut Strategi dan Kajian Antarabangsa (ISIs) untuk menganjurkan siri dialog untuk menjalin hubungan lebih mesra dengan pegawai kerajaan dari Asean dan Amerika Syarikat.

Semasa pemeriksaan balas oleh peguam yang mewakili para defendan, Nad Segaram, Anwar mendakwa beliau hanya menjadi pengerusi bersama dialog APPC manakala Tun Dr Mahathir mengetuai dialog berkenaan.

"Tetapi beliau (Tun Mahathir) tidak dituduh sebagai ejen Amerika oleh New Straits Times, tetapi saya, ya," katanya dan menurutnya kos acara itu dibayar oleh Jabatan Perdana Menteri.

Saksi kedua, bekas pengarah penyiasatan Badan Pencegah Rasuah (BPR) Abdul Razak Idris, memberitahu mahkamah bahawa akuan bersumpah Abdul Murad adalah tidak berasas dan tidak boleh diterima dan bahawa beliau telah mengarahkan penyiasatan terhadap dakwaan bahawa Anwar menyimpan RM3 bilion dalam akaun asing bagi APPC ditutup.

Abdul Razak, 60, yang telah bersara daripada BPR dan kini pengarah di beberapa syarikat berkata penyiasatan itu dilakukan oleh BPR di bawah seliaannya.

Katanya BPR telah menyiasat akuan bersumpah Abdul Murad dengan teliti, dan malahan telah pergi ke Singapura dan United Kingdom untuk mendapatkan bukti.

Tetapi hasil penyiasatan itu berakhir dengan "tiada kes" terhadap Anwar berhubung dakwaan berkenaan, katanya.

Kepada soalan Nad mengenai siapa yang membuat keputusan menutup penyiasatan terhadap Anwar, Abdul Razak berkata Peguam Kanan Persekutuan di Pejabat Peguam Negara memutuskan menutup kes itu selepas beliau (Abdul Razak) merumuskan tiada kes terhadap Anwar.

Datin Rose Ismail, bekas wartawan dan penulis utama NST yang telah menulis artikel itu, memberitahu mahkamah yang beliau menulisnya bagi tujuan berita susulan kerana isu berkaitan Anwar dan APPC telah dilaporkan secara meluas dalam media.

Ketika ditanya oleh Nad kenapa beliau tidak menghubungi Anwar sebelum menyiarkan artikel itu, Rose, yang kini pengarah urusan syarikat perunding media berkata Anwar berada dalam penjara.

Rose tidak bersetuju dengan cadangan Karpal bahawa beliau tidak mengesahkan kebenaran dakwaan itu dengan Anwar dan Abdul Murad sebelum artikel itu disiarkan.

"Seperti yang saya katakan sebelum ini, saya menulis berita itu sebagai berita susulan selepas isu itu dilaporkan secara meluas dalam akhbar dan laman web," katanya.

Selepas Rose selesai memberikan keterangannya, Pesuruhjaya Kehakiman Harmindar Singh Dhaliwal menetapkan hari ini untuk hujahan. BERNAMA

Nizar News | Budget Perak Budget Penyamun - Dato Mahfuz Omar

Batu Gajah 09 November 2009 - Dalam ceramah umumnya disini Isnin lepas, Dato' Haji Mahfuz Bin Omarr, Ahli Parlimen Pokok Sena menyifatkan Belanjawan Kerajaan Negeri Perak untuk tahun 2010 adalah sebagai Belanjawan Penyamun. Budget yang dibentang dalam masa 20 minit dan diluluskan terus tanpa pembahasan itu dikatakan seolah-olah seperti ketika penyamun yang diserbu polis.

Menurutnya lagi, Belanjawan Negara 2010 yang dibentangkan oleh PM Malaysia, mengambil masa lebih kurang 20 hari untuk dibahaskan sebelum diluluskan. Manakala di negeri Kelantan, sesi pembentangan belanjawan dan pembahasan mengambil masa sehingga 4 hari sebelum diluluskan seperti yang berlaku di negeri-negeri lain di Malaysia. Namun akibat masalah yang timbul selepas krisis rampasan kuasa, pihak kerajaan negeri Perak yang ada sekarang seolah-olah mengambil mudah tentang mengenai belanjawan ini dan dia menyatakan kekesalan terhadap apa yang berlaku di negeri Perak.
http://perakexpress.com/www/

Ku Li setuju jelas isu royalti minyak Kelantan : Husam Musa

KOTA BHARU – Exco Kelantan, Datuk Husam Musa berkata, bekas Pengerusi Petronas, Tengku Razaleigh Hamzah bersetuju memberikan penjelasan berhubung pembayaran royalti minyak melalui satu ceramah anjuran Kerajaan Negeri.

Katanya, persetujuan Ahli Parlimen Gua Musang itu dibuat setelah beliau bertemu dengannya pada Sidang Dewan Rakyat dua hari lalu di ibu negara.

Beliau berkata, Kerajaan Negeri turut melantik sebuah syarikat guaman untuk menjadi panel peguam bagi tuntutan wang royalti yang kini berjumlah RM2 bilion sejak hasil perolehan dibuat pada 2 Januari 2005.

“Tengku Razaleigh akan memberikan penjelasan mengenai perjanjian antara Kerajaan Negeri dengan Petronas yang telah dibuat pada 1975, kita tidak pasti lagi bila ceramah itu akan diadakan kerana Menteri Besar Kelantan (Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) menunaikan haji di Makkah.

“Kalau sempat, kita buat sebelum Menteri Besar pergi. Jika tidak kita buat selepas itu,” katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri di sini, semalam.

Husam berkata demikian mengulas perkembangan tindakan kerajaan negeri terhadap isu tuntutan pembayaran wang royalti yang sebelum ini berjumlah RM1 bilion melalui mahkamah berikutan pada 4 November lalu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pembayaran wang royalti ditukarkan kepada wang ihsan dan ia akan dibuat pada tahun depan.

Nik Abdul Aziz semalam juga meminta supaya pembayaran wang ihsan daripada pusat seharusnya diberikan kepada Kerajaan Negeri untuk diuruskan dan bukannya melalui agensi pusat Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan (JPPK) mahupun Petronas yang menaja Program Pembangunan Wilayah Pantai Timur (ECER).

Husam berkata, panel peguam akan membuat kajian serta meneliti fakta yang ada di dalam perjanjian yang telah dibuat sebelum menjelaskan kepada Nik Abdul Aziz.

Beliau berkata, berdasarkan fakta yang dikeluarkan di laman web mengenai Malaysia-Thailand Kawasan Pembangunan Bersama (JDA) hasil perolehan royalti kepada pusat berjumlah RM800 juta dan separuh daripadanya perlu diberikan kepada Kerajaan Negeri.

“Pusat terima RM800 juta bayaran tunai royalti minyak dan RM400 juta daripadanya perlu dibayar kepada Kelantan dan jika pembayaran itu dituntut sejak 2005 hingga tahun depan maka jumlahnya menjadi kepada RM2 bilion,” katanya.

Ditanya kenapa Kerajaan Negeri meneruskan tuntutan melalui mahkamah walaupun Kerajaan Pusat memberikan peruntukan wang ihsan, Husam berkata, melalui perjanjian yang telah dimeterai sebelum ini iaitu pada 1975, Kerajaan Pusat perlu membuat pembayaran tunai kepada kerajaan negeri hasil royalti minyak.

Katanya, Sarawak dan Sabah telah menerima bayaran royalti minyak walaupun operasi perolehan minyak lebih jauh tiga batu nautika daripada perairan negeri tersebut.

Menurutnya,, bagi kawasan JDA, Kabinet tidak pernah menafikan ianya bukan kawasan perairan negeri, jadi secara tidak langsung kawasan JDA itu adalah di bawah negeri Kelantan.

“Kami tidak mahu aniaya Pusat, kerana jika Kelantan berjaya mendapatkan tuntutan royalti minyak itu, bagaimana pula dengan wang ihsan yang telah diberikan,” katanya. SH

Harapan kemenangan PR kian terkubur?


Seandainya Najib membubarkan parlimen keesokannya, mungkin penyokong Pakatan Rakyat (PR) yang "taksub" sahaja akan mempercayai bahawa PR akan mengambil alih kuasa. 14 bulan lalu, ramai orang yang dingin-politik sebelum ini menjadi peminat pelan "16 September" oleh Anwar Ibrahim.

Sahabat saya yang juga seorang pengamat politik berkata, seandainya PRU diadakan dalam tempoh 6 hingga 12 bulan yang akan datang, maka tugas pendukung demokrasi seperti kami adalah membantu pembangkang untuk mengharungi hari-hari setelah Barisan Nasional memulihkan majoriti dua pertiganya.

Sekiranya PR ingin menghambat kejayaan dengan momentum 8 Mac 2008, maka PR pada dasarnya perlu mengekalkan 40% sokongan Melayu, di samping memacu sokongan bukan Melayu kepada 80%. Momentum sedemikian membolehkan PR untuk memenangi kira-kira 100 kerusi di Semenanjung Malaysia, sebagai asas untuk memerintah di seluruh negara.

Namun, undi kaum Melayu kini kembali ke pangkuan UMNO secara stabil, walaupun sokongan terhadap PR belum jatuh ke bawah paras 40%. Dengan cepat undi kaum India beralih, kini mencecah nisbah 6:4 antara BN dengan PR. Hanya kaum Cina yang masih mengekalkan lebih 70% sokongan terhadap PR.

Namun, seandainya Najib mengumumkan peruntukan elaun kepada pelajar sekolah menengah cina persendirian RM1000 seorang setahun, malah membenarkan Pheng Yin Huah (Pengerusi Dewan Perhimpunan Cina Malaysia) untuk memulihkan satu atau dua buah sekolah menengah persendirian di Pahang, apakah angka ini akan jatuh ke 60%?

Mengapakah angin perubahan beralih arah dalam masa yang singkat? Selain pergelutan kuasa dalaman, masalah pokok PR adalah mereka memilih gelanggang yang salah.

Sebelum dan selepas 8 Mac 2008, pembangkang memiliki kelebihannya dalam tiga perkara yang berikut. Pertamanya, politik berbilang kaum yang sederhana; keduanya, politik kompeten dan integriti; ketiga, pendemokrasian. BN bertentang dengan ketiga-tiganya, tampil sebagai lambang politik ektrem dalam perkauman dan keagamaan, rasuah dan lemah, serta pemerintahan autoritarian yang menekan.

Najib berjaya menarik pengundi atas pagar

Kejayaan yang dikecapi "kerajaan baru Najib", pada hakikatnya hanya menonjol dalam isu hubungan etnik dan agama. Keangkuhan UMNO, terutamanya selepas kemenangan mendadak pada PRU tahun 2004, merupakan punca kemarahan dan kekecewaan "pengundi atas pagar " terhadap BN pada PRU tahun 2008.

Sekiranya UMNO-BN sanggup menginsafi kesilapan tersebut, malah tidak terus lagi dengan politik perkauman dan keagamaan, pengundi tersebut sudi memberi peluang kepada UMNO-BN. Seandainya kerajaan dapat menguruskan hubungan kaum dan agama, mereka sebenarnya tidak kisah dengan pemerintahan autoritarian, malah boleh bertoleransi terhadap rasuah pada tahap tertentu. Propaganda "1Malaysia" oleh Najib sebenarnya disasarkan kepada golongan pengundi sebegini. Momentum BN kini semakin melonjak, membuktikan bahawa strategi Najib adalah tepat.

Seandainya kita meneliti mesej dan dasar Najib, tidak sukar untuk kita menemui bayang "politik baru" Anwar dan "PAS untuk semua". Oleh sebab BN menguasai kerajaan persekutuan, Najib memiliki syarat untuk melaksanakan terlebih dahulu dasar Anwar yang bersifat "inclusif", lantas menghapuskan rasa permusuhan bukan Melayu terhadap UMNO. Seandainya "tumbangkan UMNO" bukan satu kemestian untuk orang bukan Melayu, maka UMNO akan menang dengan majoriti Melayu pada PRU yang akan datang.

Untuk menangkis serangan Najib secara "lembut" terhadap bukan Melayu, jalan keluar yang dimiliki PR adalah, melakukan sesuatu lebih daripada apa yang dilakukan oleh Najib, agar bukan Melayu merasai usaha dan keikhlasannya. Namun, PR berdepan dengan dua kesulitan jika berbuat demikian.

Pertamanya, memandangkan PR masih belum memerintah di peringkat persekutuan, maka Najib boleh terus "memplagiat" manifesto PR, menyebabkan usaha PR sekian lama disia-siakan begitu sahaja; keduanya, pemimpin Melayu dalam PR perlu mempunyai keyakinan yang lebih utuh, barulah dasar yang menjurus ke arah kesamarataan etnik dapat diketengahkan, malah tidak takut difitnah UMNO dan lidahnya sebagai pengkhianat bangsa/agama.

Bertitik tolak dari itu, dasar etnik PR yang sedia ada dilihat terlalu "mesra kepada bukan Melayu", dari kaca mata sesetengah pemimpin PR. Dasar dan hujah kerajaan PAS Kedah, Exco Selangor Hasan Ali, Ketua Dewan Pemuda PAS Nasruddin Hassan Tantawi dan sebagainya, pada hakikatnya menyumbang kepada persepsi bahawa UMNO lebih sesuai untuk memimpin Malaysia yang berbilang kaum dan agama.

Pilihan PR: Kompeten dan Integriti

Setelah kehilangan kelebihan dalam isu hubungan etnik-agama, yang paling mudah didominasi, PR kini memiliki satu lagi pilihan, iaitu politik yang memberi penekanan dalam kompeten dan integriti. Dalam isu ini, kerajaan CAT (Cekap, Akauntabiliti dan Telus) Pulau Pinang adalah jawapan terbaiknya. Selangor dan Perak (sebelum dirampas kuasa oleh BN) juga menekankan "good governance" yang mirip kepadanya.

Apa yang terselindung di sebalik wacana ini, boleh menjadi "kesedaran demokrasi", malah juga boleh menjadi "pemerintahan autoritarian ala-Singapura". Malangnya, wacana Good Governance yang diketengahkan oleh PR lebih mirip kepada "ala-Singapura". Malah, sesetengah negeri secara terus-terang mengakui bahawa pembangunan ekonomi adalah matlamat yang paling mustahak, dan reformasi politik boleh dikemudiankan.

Pandangan "Stupid, it's economy!" yang mesra kepada korporat ini, bukan sahaja boleh mengelakkan diri daripada terjerumus ke dalam syak wasangka "terlalu mesra bukan Melayu", di samping kemungkinan menonjolkan dilema ahli politik PR yang takut untuk menjauhi bidang perniagaan.

Laporan Ketua Audit Negara yang memberi penilaian positif terhadap kerajaan Pulau Pinang dan Selangor meskipun merupakan kejayaan strategi ini, tetapi, kelebihan dalam pembangunan ekonomi sebenarnya dimiliki kerajaan persekutuan. Penekanan kepada ekonomi secara berlebihan sebenarnya menonjolkan kelebihan musuh PR. Lain kata jikalau rakyat dapat merasai kelebihan PR untuk mentadbir negara, kalau tidak, kerajaan negeri PR yang dibelenggu dengan situasi kini (belum mengambil alih kuasa pemerintahan peringkat persekutuan) akan dihindari pengundi.

Di samping itu, "politik kompeten dan integriti" sebenarnya menonjolkan kepentingan sesebuah kerajaan yang kuat (strong government). Selain Pulau Pinang dan Kelantan, kerajaan negeri PR yang hanya menang tipis dengan majoriti mudah telah berdepan dengan ancaman dan godaan BN untuk menarik ADUN PR. "Politik kompeten dan integriti" ini selalunya menonjolkan kelemahan PR untuk bergelut sesama sendiri.

Sekiranya Najib berani untuk memancung kepala beberapa orang perasuah, untuk menunjukkan tekadnya dalam usaha membanteras rasuah, maka politik yang memberi penekanan terhadap "kompetan dan integriti" ini mungkin juga menjadi kelebihan Najib, seperti hubungan kaum/agama.

Satu-satunya isu yang kelebihannya tidak dimiliki Najib (gambar kiri) ialah "pendemokrasian". Seandainya Najib berusaha ke arah pendemokrasian, maka "sistem satu parti yang berpilihan raya" oleh UMNO akan ditamatkan. Biarpun BN masih mengekalkan kuasa pemerintahannya, namun dalam satu sistem yang demokrasi, UMNO tidak mungkin melakukan sesuatu sesuatu sewenang-wenangnya. Maka dasar dan Good Governance yang memanfaatkan semua rakyat akan terlaksana. Ini menjelaskan mengapa Najib enggan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (ISA), enggan membebaskan media, enggan mereformasikan sistem pilihan raya, enggan menubuhkan IPCMC...

Pendemokrasian dan reformasi sistem adalah satu-satunya isu yang memberi kelebihan mutlak kepada PR. Ini kerana sama ada Najib cuba menyaingi PR (melakukan sesuatu yang lebih daripada PR) atau tidak, PR tetap akan mengecapi keuntungan daripadanya. Namun, ini jugalah bidang yang mana PR paling tidak berusaha dengan sungguh-sungguh. Bukankah ia pelik?

*Artikel ini ditulis dalam bahasa Cina oleh penganalisa politik, Wong Chin Huat. Diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang.detikdaily

Kes Asri: Hasan Ali pertahan tindakan Jais
Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali (gambar) hari ini mempertahankan tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang menahan bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin awal bulan ini atas alasan menyampaikan ceramah agama tanpa tauliah.

Hasan yang juga Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri berkata, tindakan Jais bukan sesuatu yang mencurigakan kerana mana-mana ulama yang ingin memberi ceramah perlu mendapatkan kebenaran dan tauliah Jais.

Kata beliau, pematuhan undang-undang sedemikian perlu untuk mengelakkan penyebaran ajaran sesat.“Adalah lebih baik bagi sesiapa yang ingin menyampaikan ceramah agama (di Selangor) memperoleh tauliah, tanpa mengira latar belakang pendidikan... dengan itu, kami tahu siapa mereka itu dan apa yang mereka ingin sampaikan," kata beliau kepada wartawan di sini hari ini.

Hasan menambah, tindakan itu bukan bertujuan menghalang mana-mana pihak daripada berceramah tetapi hanya mahu mengambil langkah berhati-hati.

Beliau menyatakan demikian beberapa jam selepas Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor menolak usul tergempar yang menggesa agar penahanan Asri oleh Jais diketepikan.

Asri yang ditahan 1 November lalu dijangka didakwa Jumaat ini.

Usul tergempar itu dikemukakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Kelang dari PAS, Saari Sungib meminta agar DUN membahaskan penahanan Asri, tatacara Jais membuat penahanan dan keperluan seseorang ulama mendapatkan tauliah menyampaikan ceramah agama di negeri itu.

Saari yang berada di banglo ketika Asri ditahan di Hulu Kelang berkata, Asri telah dilayan seperti seorang "penjenayah berbahaya" sebelum dibebaskan dengan diikat jamin.

Beliau menegaskan, Asri yang merupakan ulama diiktiraf dengan memiliki ijazah Doktor Falsafah seharusnya dibebaskan tanpa syarat.

Isu penahanan Asri turut dikecam oleh Adun Bukit Antarabangsa dari Parti Keadilan Rakyat Azmin Ali.

Oleh itu, Hasan memberitahu, beliau menghargai pandangan Saari dan Azmin tetapi laporan yang diterima menunjukkan Asri enggan untuk mengikut arahan pegawai Jais dan polis terpaksa dipanggil untuk menahan beliau.

Jelas beliau, orang ramai sewajarnya berlaku adil kepada Jais dan polis yang hanya bertindak atas aduan penduduk tempatan. TMI

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....