Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Ahad, 12 Julai 2009

Sampai bila PETRONAS ingin rompak royalti rakyat KELANTAN


Isu royalti minyak kerajaan negeri Kelantan, PAS terus bertegas menuntut ia wajar diperjelaskan secara terbuka melalui forum menampilkan tiga pihak terbabit iaitu Petronas, wakil kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri, demikian tulis Mohd Zuharman.

Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa, berpendapat melalui cara tersebut ia akan dilihat lebih telus dan adil terutama dari kalangan rakyat dan kerajaan Kelantan sendiri dalam menyelesaikan isu berbangkit.

Pada asasnya kerajaan negeri tidak menolak kenyataan kerajaan Pusat menyerahkan kepada Petronas untuk menjawab isu tersebut namun sedikit keraguan bidang kuasa dimonopolinya akan mempengaruhi petronas memberi jawapan berunsur politik.

Justeru Husam mengambil langkah profesional mencabar Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mustapa Mohamed berdebat bagi merungkai isu yang dianggap berprestij itu.

“Kita ingin bincang perkara ini berdasarkan hujah undang-undang dan dokumen, sebab itu dicadangkan satu forum ataupun debat diadakan di Manek Urai, di mana Datuk Mustapa mewakili kerajaan Malaysia dan Petronas, dan saya mewakili kerajaan Kelantan,” katanya selepas merasmikan program Cakna Keluarga.

Tiga bulan lalu kerajaan Kelantan menghantar surat kepada Ketua Pegawai Eksekutif Petroleum, Tan Sri Mohd Hassan Merican, mencadangkan pendaratan gas dari PM301 ke Bachok.

Manakala sebulan lepas kerajaan Kelantan sekali lagi menghantar surat kepada Perdana Menteri, Datuk Sri Najib Tun Razak, bagi menuntut royalti tersebut.

Kerajaan negeri membuat tuntutan tertunggak sejak 2004 yang dianggarkan kira-kira RM1 bilion selaras dengan akta Petroleum di mana negeri berhak kepada royalti sebanyak lima peratus apabila didiisytihar sebagai pengeluar minyak.

Cadangan Husam disambut baik Mentri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

“Kerajaan negeri akan tetap buat tuntutan itu kerana itu adalah hak rakyat Kelantan. Dan perkara yang boleh menambah ilmu dan pengetahuan wajar diterjemahkan melalui forum,” jelasnya yang juga Mursyidul Am Pas.

Menurut Husam juga, satu tinjauan ke kawasan pelantar minyak akan dianjur bersama ahli Parlimen Pakatan Rakyat pada Ogos depan. Mustapa dan Khairy Jamaluddin akan turut diundang bersama dalam program tinjauan tersebut.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri, menyifatkan PAS telah ketandusan idea apabila terus membangkitkan isu tuntutan royalti minyak sebagai bahan kempen mereka sedangkan ia telahpun dimaklum Petronas akan jawab persoalan berkenaan.

“Tindakan PAS tidak lebih daripada sekadar menagih simpati politik,” jelasnya sambil menolak cadangan dikemukakan PAS.

Sebelum itu, Muhyiddin ditemani Mustapa dan Ketua Umno Kuala Krai, Datuk Ramzi Abdul Rahman, menunaikan solat Jumaat di Masjid Temalir, berharap Petronas tidak memberi jawapan politik sebaliknya berasaskan undang-undang dan keadilan.

“Biar rakyat tahu dengan maklumat dan mereka tidak boleh lagi menyembunyikan hak rakyat Kelantan,” ujarnya.
Greenboc

Sketsa Pilihanraya Kecil-N41 Manek Urai.Menaikkan Replika Wau Bulan di Pos PAS Blok Pangkal Kalong
Pemeriksaan Kesihatan Percuma


Staf Klinik Komuniti yang memberikan perkhidmatan yang cemerlang kepada penduduk


Pemeriksaan Jantung


Pemeriksaan Mata, eh, macam Zorro pulok..


Cakno Keluarga Manek Urai Barulagi berita-prkmanekurai.blogspot.com

Husam Musa patut saman Khairy JamaluddinNAMPAKNYA KJ Ketua Pemuda Umno yang rasuah itu masih menjalankan kerja kotornya di Manek Urai. Beliau cuba mengajar rakyat di Manek Urai agar berperangai seperti beliau iaitu seorang yang tiada moral dan kaki fitnah. KJ bukan sahaja seorang perasuah politik wang tetapi juga kaki fitnah. Kehadiran KJ di Manek Urai akan meneruskan kesinambungan kekalahan Umno seperti di dalam beberapa pilhanraya kecil sebelum ini.

Di dalam akhbar Sinar Harian, KJ bukan sahaja tidak ada perasaan malu apabila mempelawa Pas untuk menyertai parti korup yang didokongnya, bahkan beliau menjaja fitnah ke atas YB Husam Musa.

Kenyataan fitnah yang terang dan nyata terhadap YB Husam adalah seperti berikut:

“Masih ada pemimpin-pemimpin dalam Pas masih mahukan perpaduan, Cuma masalahnya satu-dua pemimpin sahaja yang kacau. Tok Guru Nik Aziz seorang yang baik, tetapi yang jadi masalah beliau bercakap macam-macam kata UMNO sama dengan komunis, UMNO sama dengan ajaran Ayah Pin sebab ada pengaruh pemimpin Pas lain seperti Husam, jadi Tok Guru dikelirukan oleh Datuk Husam Musa,” katanya. (Sinar Harian)

Mustahil dan tidak masuk akal sama sekali apa yang diperkatakan oleh menantu Pak Lah itu. YB Husam boleh mempengaruhi Mursyidul Am Pas? Hukum `sesat' terhadap Umno yang dipertahankan oleh Mursyidul Am Pas juga dikatakan oleh KJ adalah akibat hasutan dan pengaruh YB Husam. Betapa pendeknya akal KJ Ketua Pemuda Umno yang tidak berjawatan dalam kerajaan ini. Malang sungguh Pemuda Umno memperolehi seorang Ketua Pemuda yang hilang idea untuk berhujah dan berkempen. Modal murahan berupa fitnah yang langsung tidak masuk akal oleh sesiapa pun hatta budak-budak Taski sekalipun.

Sehubungan itu, YB Husam perlu mengambil tindakan terhadap keceluparan mulut KJ ini. Beliau perlu diberi pengajaran kerana orang seperti beliau tidak boleh dibiarkan berbuat sesuka hati kerana kita bimbang golongan muda akan terpengaruh dengan tindakan dan kelakuan tidak bermoral beliau itu. Golongan muda di dalam Pas tentunya tidak akan terpengaruh tetapi golongan muda di dalam Umno akan mengikut jejak langkah Ketua Pemuda rasuah ini. Negara pasti akan rosak jika terdapat orang muda seperti KJ ini. Harap YB Husam bertindak segera.
mandor.blogspot.com

SALAM DARI AMBO,TINTA HIJAU DARI KAKI BUKIT

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....