Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Jumaat, 7 Mei 2010

Kemelut Istana Kelantan: Mahkamah Khas Bersidang Isnin


PUTRAJAYA: Mahkamah Khas dijadualkan bersidang Isnin ini untuk mendengar permohonan habeas corpus Sultan Kelantan bagi mendapatkan kebenaran supaya dibawa keluar dari Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian.

Perkara itu dimaklumkan oleh salah seorang peguam baginda, Datuk Mohd. Haaziq Pillay pada sidang akhbar petang ini lapor Utusan Online.

Terdahulu, peguam yang mewakili Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra pagi tadi memfailkan writ habeas corpus bagi memohon kebenaran untuk membawa baginda keluar dari HUSM di Kubang Kerian, Kelantan, di mana baginda menerima rawatan sejak Selasa lepas.

Writ itu difailkan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Khas di sini kira-kira 11.45 pagi menerusi tetuan J.S. Pillay & Mohd Haaziq.

Afidavit bagi menyokong writ itu dibuat oleh Tengku Temenggong Kelantan Tengku Muhammad Fakhry Petra Sultan Ismail Petra, putera ketiga Sultan. Sultan Kelantan dinamakan sebagai pemohon.

Writ itu menamakan lima responden iaitu Ketua Polis Kelantan, Ketua Polis Negara, Ketua Pengarah Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan, Ketua Pengarah Kesihatan dan kerajaan Malaysia.

Peguam kanan Datuk Param Cumaraswamy yang hadir bersama Gobind dan Datuk Mohd Haaziq Pillay, berkata ini merupakan kes pertama di dunia apabila writ habeas corpus difailkan bagi memohon pembebasan seorang pemerintah negeri.

Mahkamah Khas ditubuhkan pada 1993 untuk mendengar sebarang prosiding oleh atau terhadap Yang di-Pertuan Agong atau pemerintah sesebuah negeri atas sifat peribadi baginda.

Umno Ramal Kerajaan Kedah Mungkin Tumbang

KUALA LUMPUR, 7 Mei — Barisan Nasional (BN) Kedah membayangkan mempunyai peluang cerah untuk melihat beberapa Adun Pakatan Rakyat akan keluar parti komponennya, sekali gus mengubah landskap pentadbiran negeri semasa.

Sehubungan itu, Umno salah satu komponen BN meramalkan sama ada Kedah akan berubah tangan ataupun sekurang-kurangnya membawa kepada pilihan raya umum negeri yang baru.

Umno melihat kemungkinan tersebut berdasarkan perbezaan empat kerusi DUN antara Pakatan Rakyat dan BN yang mendakwa menerima sokongan wakil rakyat Bebas.

Awal tahun lalu kerajaan negeri Perak Pakatan Rakyat tumbang selepas tiga adun - masing-masing dua dari PKR dan satu wakil rakyat DAP keluar parti dan menjadi Adun Bebas mesra BN.

“Saya lihat ada peluang (untuk beberapa Adun Pakatan) keluar parti... saya melihat kemungkinan itu kerana sudah ada yang tidak berpuas hati dengan kepimpinan parti mereka,” kata Setiausaha Badan Perhubungan Umno Kedah, Datuk Ir Nawawi Ahmad ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Nawawi juga berkata, pihaknya mempunyai maklumat beberapa wakil rakyat Pakatan Rakyat juga tidak berpuas hati dengan parti masing-masing buat masa sekarang.

Percaturan Umno-BN ialah antara dua hingga tiga Adun kemungkinan keluar.

Bagaimanapun Nawawi enggan menyebut nama Adun yang berpotensi untuk keluar Pakatan Rakyat itu.

“Jika dua wakil rakyat parti (komponen Pakatan) keluar bermakna keseimbangan anggota di DUN iaitu 18:18... sama di pihak Pakatan dan juga BN, jika ini berlaku kerajaan negeri tidak boleh berfungsi, dan pilihan raya umum negeri perlu diadakan, tiada pilihan.

“Jika tiga wakil rakyat keluar dari Pakatan, kami akan ada sokongan lebih satu kerusi iaitu 19:17. Dalam keadaan ini, BN boleh mengambil alih kerajaan, seperti yang berlaku di Perak,” katanya lagi.

Akhir bulan lalu Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak(Gambar) berkata, beliau tidak khuatir jika masih ada Adun daripada Pakatan Rakyat bertindak keluar parti sehingga menumbangkan kerajaan negeri pimpinan PAS itu.

Sebaliknya, beliau telah bersedia menghadapi segala kemungkinan termasuk membubarkan DUN jika ia benar-benar berlaku.

“Saya dengar macam-macam cerita sehingga sudah ada di antara Adun Umno yang bercakap siapa bakal menteri besar, tetapi saya langsung tidak khuatir kerana jika ini (lompat parti) benar-benar berlaku, saya akan bubar DUN dan kita pulang semula kepada rakyat untuk menjadi hakim,” katanya.

Sehingga kini kerajaan yang dipimpin Pakatan Rakyat sudah kehilangan dua wakil rakyatnya apabila dua Adun daripada PKR iaitu Mohammad Radzhi Salleh (Lunas) dan Tan Wei Shu (Bakar Arang) bertindak keluar parti.

Radzhi keluar tahun lalu manakala Tan bulan lalu ketika pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor.

Kedua-duanya mengisytiharkan diri sebagai wakil Bebas.

Kerajaan Kedah kini menguasai 20 daripada 36 kerusi DUN. Daripada jumlah itu PAS menguasai 16 kerusi, PKR tiga dan DAP satu kerusi.

BN mempunyai 14 kerusi termasuk Kota Siputeh yang masih berada pada peringkat Mahkamah Rayuan selepas Speaker DUN Datuk Dr Abdul Isa Ismail tidak mengiktiraf Datuk Abu Hasan Sarif sebagai wakil rakyat kawasan itu.

Mahkamah Tinggi sebelum itu memutuskan DUN Kota Siputeh sebagai kosong berdasarkan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah selepas Abu Hasan didapati gagal menghadiri sidang DUN sebanyak dua kali berturut-turut.

Kedah merupakan salah satu daripada lima negeri dikuasai Pakatan Rakyat pada Mac 2008.

Dalam pada itu, Pengerusi PKR Kedah Datuk Johari Abdul pula memberitahu The Malaysian Insider bahawa BN dengan “agresif” cuba mendampingi wakil rakyat Pakatan Rakyat sejak kebelakangan ini khususnya anggota PKR untuk mendapatkan sokongan mereka.

Pun begitu Johari juga melahirkan keyakinan kemungkinan wakil rakyat Pakatan Rakyat akan bertindak keluar parti tidak mungkin berlaku.

“Kami ada menerima laporan mengenai perkara ini. MB juga menyedari perkara ini memandangkan kesemua mereka yang telah didampingi BN telah memaklumkan kepada beliau.

“Mustahil perkara itu akan berlaku,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.TMI

Pegawai Memerintah KD Inderapura DipecatKUALA LUMPUR 7 Mei - Pegawai Memerintah KD Sri Inderapura yang terbakar pada Oktober 2008, ditamatkan perkhidmatan dalam Angkatan Tentera Malaysia selepas Mahkamah Tentera mendapati beliau bersalah atas dua pertuduhan berhubung kejadian itu.

Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Laksamana Tan Sri Abd Aziz Jaafar, berkata hukuman berhubung pertuduhan kehilangan kapal logistik terbesar TLDM akibat kebakaran itu disahkan bulan lalu.

"Kita boleh mengalami kebakaran di atas kapal tetapi kita tidak boleh kehilangan kapal akibat kebakaran. Ini adalah kes pertama yang menyebabkan kehilangan aset TLDM akibat kebakaran," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penganugerahan Beret Kehormat Pasukan Khas Laut (Paskal) Sayap Penerbangan Kehormat kepada Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi di Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di Lumut.

Abdul Aziz berkata walaupun pegawai berkenaan telah menyumbangkan perkhidmatan yang cemerlang dalam TLDM namun setiap perkara yang berlaku pada sebuah kapal adalah di bawah tanggungjawab pegawai memerintahnya.


Akibat kejadian kebakaran pada 8 Okt 2008, KD Sri Inderapura yang berkhidmat 14 tahun bersama-sama TLDM dengan memainkan peranan cemerlang sebagai kapal logistik terbesar TLDM serta pelbagai misi dan operasi yang melangkaui sempadan perairan negara telah dilucutkan tauliah pada 21 Jan lalu.

Sementara itu, Ahmad Zahid (bawah) berkata TLDM perlu menjadi pasukan yang bukan sahaja menepati piawaian tertentu malah segala aset, keperluan dan kesiapsiagaan berada di tahap tertinggi.


"Peranan TLDM dalam membantu syarikat perkapalan dalam Ops Fajar telah mendapat pengiktirafan pasukan maritim dunia. TLDM kini diangkat sebagai satu penanda aras baru bagi menjaga aset negara di perairan antarabangsa. Ia turut diikuti oleh negara-negara lain," katanya.

Beret dan Sayap Penerbangan Kehormat diberikan kepada tokoh tertentu bagi mengenangkan jasa dan bakti sesuai dengan sumbangan mereka kepada pasukan tertentu dan TLDM di peringkat antarabangsa.

Sayap Penerbangan Kehormat merupakan lencana yang dianugerahkan sebagai tanda penghormatan dan pengiktirafan dalam menghargai jasa individu atau personaliti yang banyak menyumbang serta menabur bakti kepada pembangunan memajukan cawangan udara secara langsung atau tidak langsung.

- Bernama

Krisis Istana Kelantan: Hanya Lima Individu Dibenarkan Ziarah SultanKOTA BARU: Hanya lima orang sahaja buat masa ini yang dibenarkan menziarahi Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra yang kini sedang dirawat di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Krian dekat sini.
Bagaimanapun nama anakanda Sultan yang ketiga iaitu Tengku Temenggong, Tengku Muhammad Fakhry tidak terdapat dalam senarai tersebut.
Timbalan Ketua Polis Kelantan, Datuk Amir Hamzah berkata semalam, lima individu yang dibenarkan menziarahi Sultan ialah Raja Perempuan Tengku Anis Tengku Hamid; anakanda baginda, Tengku Muhammad Faiz Petra dan Tengku Amalin A'ishah Petra serta dua ahli keluarga terdekat.

Bangkitkan 13 Mei : Pemuda Pakatan Buat Laporan Polis

KUALA LUMPUR : Pemuda Pakatan Rakyat(PR) Pulau Pinang hari ini bersama-sama membuat laporan polis bagi menyiasat kenyataan berbaur hasutan Ketua Pembangkang DUN Pulau Pinang, Datuk Azhar(Gambar) dalam Sidang DUN.

Setiausaha Dewan Pemuda PAS(DPP) Pulau pinang, Mohd Nor Harun dalam kenyataan medianya juga mahu pihak berkuasa khususnya Polis Diraja Malaysia (PDRM) bertindak ke atas kenyataan Azhar Ibrahim yang berbaur hasutan.

Beliau yang juga yang mewakili Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Pulau Pinang(SPPRPP) juga mendakwa ketua pembangkang itu telah melanggar peraturan 46 DUN yang melarang mana-mana anggota DUN menyebut perkataan berunsur hasutan dan memberontak serta bermusuhan antara kaum.

RM 4 Juta : Husam Jawab Dakwaan Kickdefella

KOTA BHARU, 7 Mei: Datuk Husam Musa berkata, memandangkan Umno mendakwa beliau menggunakan peruntukan RM4 juta sehingga menyebabkan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Badawi tersingkir dan Umno Kelantan semakin tenat, beliau akan meneruskan hasrat tersebut hingga ke Putrajaya.
“Memang dakwaan RM4 juta memfitnah Pak Lah dan sebagainya adalah fitnah, tetapi dengan fitnah itu ianya menjadi satu modal buat saya untuk membuka satu tabung untuk menawan Putrajaya dengan kos RM20 juta,” katanya dalam nada menyindir ketika menyampaikan ceramah di Taman Guru di sini, malam tadi.
Katanya, semoga dengan fitnah yang dibuat oleh mereka yang tidak bertanggungjawab itu sehingga memberikannya sebagai satu ilham, diharap tabung RM20 juta berjaya disemarakkan ke Putrajaya.
Katanya lagi, beliau berbuat demikian kerana tidak mahu terperangkap dalam perangkap yang dipasang oleh pihak lawan kepada PAS.

Khairy Gelabah Ezam Jeling Jawatan Ketua Pemuda Umno ?

Setelah dilantik secara rasmi sebagai anggota Dewan Negara 3 Mei lalu, bekas Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Mohamad Ezam Mohd Nor kini didakwa 'berminat' serta mengalihkan pandangan mata politiknya kepada jawatan Ketua Pergerakan Pemuda Umno yang disandang oleh Khairy Jamaluddin.
Pemerhati politik berpendapat dengan kuasa politik baru yang ada pada tangan bekas Setiausaha Politik kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim itu. Beliau berpeluang untuk merebut jawatan yang kini disandang Khairy.
Sehingga berita ini ditulis Khairy masih lagi Ketua Pemuda Umno yang dinafikan sebarang jawatan kabinet.
Bekas Exco Pemuda Umno, Tamrin Ghafar tidak menolak jawatan Khairy akan dicabar Senator Ezam dalam pemilihan parti akan datang.
"Ezam baru saja terima 'hadiah' dari Najib(Perdana Menteri) dalam bentuk lantikan sebagai Senator dan tidak mustahil akan dapat hadiah yang lebih besar kalau dilantik timbalan menteri.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....