Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Isnin, 24 Oktober 2011

Laporan Audit Negara : MARA Beli Barangan 100 Kali Ganda Harga Pasaran


KUALA LUMPUR 24 OKT: Laporan Audit Negara 2010 mendedahkan bahawa Majlis Amanah Rakyat (MARA) membelanjakan dana yang diperolehnya secara keterlaluan untuk mendapatkan beberapa peralatan tertentu.

Mengikut laporan itu yang dibentangkan di Dewan Rakyat hari ini, peruntukan RM54 juta yang dimiliki agensi itu dibelanjakan untuk membeli peralatan seratus peratus lebih tinggi berbanding harga pasaran.

Jumlah itu merupakan dana yang disediakan di bawah program rangsangan ekonomi kedua untuk membantu golongan miskin meningkatkan pendapatan mereka.

Berikut beberapa barang yang dilaporkan dalam laporan berkenaan:

Ketuhar berharga RM1,200 berbanding harga pasaran RM419

Katil Boleh Lipat berharga RM500 berbanding harga pasaran RM100

Dua dapur gas pembakar pada harga RM200 setiap satu berbanding harga pasaran RM59.90

Mesin gunting rambut yang dibekalkan pada harga RM250 setiap satu, berbanding harga pasaran RM79.

Pengisar pada RM140 dan berbanding harga pasaran RM60.

Ketuhar yang dimaksudkan itu digunakan untuk membuat roti dan pastri bagi kursus di Kelantan

Manakala, katil boleh lipat itu digunakan untuk kursus urutan secara tradisional bagi ibu selepas bersalin dan mesin gunting rambut digunakan untuk kursus menggunting rambut.

Laporan tersebut mencatatkan bahawa sebahagian besar pembelian dibuat melalui rundingan terus, tidak melalui tender terbuka dan tanpa kelulusan daripada Kementerian Kewangan, dipetik portal Malaysia Kini.

Isu Raja: Siapa lebih berkaliber? Dr. Mahathir atau Prof Aziz Bari?


Jangan sesekali mudah percaya UMNO bila mereka mula bercakap soal institusi Raja di Malaysia. Begitu juga, jangan kita terpedaya dengan Mahathir Mohamad bila dia membuka mulut tentang isu Raja.
Mantan Perdana Menteri itu menempelak Prof Aziz Bari sebagai ‘kurang ajar’ atau kasar bila pensyarah undang-undang itu menyatakan buah fikirannya yang institusi Raja tidak boleh lari dari kritikan. Mahathir bercakap seolah-olah terlupa akan sejarah diri sendiri yang pernah mengherdik, menghina Institutsi Raja sewaktu memerintah.
 Keputusan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) yang menggantung Aziz Bari kononnya sebagai tindakan wajar telah membuktikan bahawa kerajaan Barisan Nasional mempunyai pandangan yang sangat rendah terhadap ahli akademik Malaysia. Mereka fikir ahli akedemik ialah golongan yang boleh mereka pergunakan untuk kepentingan dasar-dasar dan permainan politik mereka sahaja. Menurut BN dan UMNO, seseorang ahli akademik itu hanya pencari makan dan melakukan apa yang diperintahkan. BN dan UMNO tidak rasa bersalah bila memaksa pengurusan universiti mengikut telunjuk mereka.

Penghijrahan cerdik pandai ke luar negara bukan isu kesetiaan

Memaksa bercakap mengikut telunjuk Sang Penguasa bukanlah tugas ahli akademik. Ahli akdemik dilatih untuk merumus sesuatu perkara secara objektif dan rasional. Seseorang itu boleh bersetuju atau tidak dengan pendapat ahli akademik. Dan ini turut diperakukan di dalam konteks demokrasi dimana ahli politik parti memerintah di Malaysia tidak mempraktikkan langsung perihal demokrasi ini.
Tentu sahaja UMNO tidak akan melanggan corak pemikiran seperti ini. Sebaliknya, UMNO memilih untuk mencengkam erat kukunya terhadap apa sahaja bentuk pemikiran bebas di negara ini. Bagaimana mungkin Malaysia menjadi negara yang disegani jika kelompok seperti UMNO dan BN menghalang para cerdik pandai dari hak untuk berfikir. Bukan satu kemustahilan lagi yang ramai cerdik pandai Malaysia memilih untuk berbakti di luar lebih dari di tanah air sendiri.
Ini juga bukan persoalan kesetiaan seperti yang sering diwar-warkan oleh UMNO kepada sesiapa sahaja yang memberikan pendapat berbeza dari parti politik itu. Malah peluang bercakap secara bebas itu sering disekat – justeru membantutkan perkembangan minda dan masa depan negara.

Meludah ke langit

Bila Mahathir bercakap yang kita perlu menghormati Raja-Raja, ia seperti meludah ke langit.
Tahun 1983 di bawah pentadbiran Mahathir Mohamad, dia telah mempersoalkan institusi Raja beberapa kali. Dia tampil mengemukakan pindaan perlembagaan yang menghadkan kuasa Agong terhadap Dewan Parlimen. Majlis Raja-Raja terpaksa menyatakan keputusannya dalam tempoh 15 hari ianya digubal dan yang paling penting pindaan itu turut menyerahkan kuasa untuk mengelar Darurat daripada Agong kepada Perdana Menteri. Tetapi Mahathir mempunyai bala tenteranya terdiri dari pihak media yang kemudiannya turun ke jalan-jalan melakukan rapat-himpun bagi menunjukkan yang rakyat turut menyokong.Yang peliknya, rapat-himpun jalanan ini tidak pula dianggap salah berbanding perhimpunan BERSIH pada 9 Julai yang menuntut agar pilihanraya seterusnya bersih dan adil. Tidak juga himpun-rapat itu diisytihar ancaman kepada keselamatan negara atau merugikan ekonomi negara.
Raja enggan tunduk paksaan Mahathir dan Raja juga didukung kuat oleh para Sultan, ahli politik UMNO konservatif, segelintir orang Malayu tetapi ramai orang Cina. Tetapi Mahathir mempunyai bala tenteranya terdiri dari pihak media yang kemudiannya turun ke jalan-jalan melakukan rapat-himpun bagi menunjukkan yang rakyat turut menyokong.Yang peliknya, rapat-himpun jalanan ini tidak pula dianggap salah berbanding perhimpunan BERSIH pada 9 Julai yang menuntut agar pilihanraya seterusnya bersih dan adil. Tidak juga himpun-rapat itu diisytihar ancaman kepada keselamatan negara atau merugikan ekonomi negara.
Selepas lima bulan lamanya, kedua-dua belah pihak berjaya mencapai kesepakatan yang kuasa menggelar Darurat masih di bawah Raja namun sekiranya rang undang-undang itu tidak dipersetujui oleh Raja, kuasa itu perlu dikembalikan kepada Parlimen yang boleh menggelar Darurat tanpa pengesahan Raja.

Penemuan Kota Kaum A'ad Buktikan Mukjizat AlQuran.

Satu ketika dahulu, ramai ragu-ragu tentang kewujudan kaum A’ad seperti yang termaktub dalam al-Quran. Ketika ayat mengenai kehancuran kaum A’ad diturunkan, ramai terkejut dengan kedashyatan azab Allah terhadap kaum nabi Hud as tersebut. Namun, rata-rata umat Islam ketika itu langsung tidak tahu-menahu mengenai kaum yang disebut Allah swt sebagai kaum A’ad tersebut.

Bergitu juga apa yang dialami oleh kaum Yahudi yang menetap bersama-sama umat Islam di Madinah. Mereka mendengar desas-desus turunnya ayat tentang kaum A’ad tersebut. Dalam kitab suci mereka iaitu Taurat tidak langsung menceritakan kemusnahan kaum A’ad sedangkan kaum-kaum lain seperti kaum Lut as, kaum Nuh as dan sebagainya diceritakan dengan terperinci dalam kitab mereka. Berikutan itu, kaum Yahudi terus menyebarkan fitnah bahawa kaum A’ad sebenarnya tidak pernah wujud dan apa yang diberitakan dalam al-Quranul karim hanyalah omongan kosong yang langsung tidak berfakta.

Ternyata orang Yahudi silap

Tahun berganti tahun, abad berganti abad. Ramai orientalis mula datang ke tanah arab untuk mengkaji dan menyelidik kitab suci al-Quran, syair-syair dan cerita penglipur lara popular di tanah arab. Antara orientalis paling popular yang pernah datang ke tanah arab adalah T. E. Lawrence atau lebih dikenali dengan Lawrence of Arabia.

Lawrence of Arabia 
Lawrence of Arabia a.k.a T. E. Lawrence.
Kepada yang belum mengenali siapakah Lawrence of Arabia, beliau adalah orientalis yang bertanggungjawab menghasut pemimpin tanah arab untuk memberontak kepada kerajaan Turki Othmaniyyah sekitar tahun 1916-1918. Disebabkan hasutan dan dokongan daripada Lawrence of Arabia tersebut, tanah arab akhirnya bebas daripada menjadi jajahan Turki Othmaniyyah dan King Saud diangkat menjadi pemimpin besar tanah arab. Kerajaan baru yang ditubuhkan dikenali sebagai Arab Saudi. Dan kerajaan Arab Saudi kekal memerintah tanah arab sehingga ke hari ini. Lawrence of Arabia yang juga seorang Leftenan Kolonel tentera Diraja Britain meninggal dunia pada 19 Mei 1935 akibat kemalangan jalan raya. Ketika itu beliau berumur 45 tahun.


‘Jasa’ Lawrence of Arabia

Miskipun Lawrence of Arabia boleh dikatakan musuh di dalam selimut kepada umat Islam, namun jasanya kepada penemuan kota Iram yang dikatakan sebagai kota kaum A’ad tidak boleh disangkal. Beliau adalah insan pertama daripada Eropah yang sangat berminat dengan ‘Lost City’ Iram. Beliau yang hidup dengan cara orang Badwi dan kemampuannya berkomunikasi dalam bahasa Arab dengan fasih membuatkan cerita mengenai kemusnahan tamadun kaum A’ad mudah sampai ke telinganya.


Kota Iram yang dirakam oleh satelit NASA.
Kerana sangat berminat dengan kisah kaum A’ad dan kotanya yang memiliki tiang-tiang yang besar, Lawrence of Arabia telah mengelarnya dengan gelaran ‘Atlantis of the Sands’. Seperti kota Atlantis, kota Iram juga kelihatan mustahil untuk ditemui. Lawrence of Arabia juga tidak yakin apakah kota tersebut benar-benar wujud. Baginya, ia sekadar cerita dogeng yang terkandung dalam al-Quran.

Atlantis of the Sands

Sebenarnya, apa yang ditulis oleh Lawrence of Arabia mengenai kota Iram yang digelar beliau sebagai ‘the Atlantis of the Sands’ telah menarik minat beberapa ahli arkeologi daripada Eropah kemudian harinya. Mereka adalah Nicholas Clapp, George Hedges, Dr. Juris Zarins dan Ranulph Fiennes.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....