Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Isnin, 19 Julai 2010

Transaksi minyak hanya di bank 'adik Najib'?


KUALA LUMPUR, 19 Julai: Tindakan pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak mengarahkan segala transaksi perdagangan minyak mesti melalui perbankan CIMB wajar dipersoal.

"Adakah kerana CEOnya (Ketua Pengarah Eksekutif) adalah adik Perdana Menteri,Datuk Seri Nazir(gambar atas) maka pengedar-pengedar Shell dipaksa membuat auto-debit dengan CIMB," soal Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub(gambar kiri) pagi tadi di Pejabat Agung PAS.

Difahamkan, arahan mandatori itu mula berkuatkuasa pada 1 September depan.

Dari aduan yang diterima, katanya, mereka yang terbabit lebih berminat melakukan transaksi secara cek dan tunai menggunakan perkhidmatan Maybank serta bank-bank terdekat dengan stesen minyak masing-masing atas faktor keselamatan.

Lagi pun, ujarnya, Petronas Dagangan Berhad (PDB) sendiri difahamkan tidak bersikap regid berhubung kaedah pembayaran debit minyak demi keselamatan dan kemudahan para pemilik stesen minyak.

Arahan terbaru pentadbiran Najib itu, katanya lagi, sekaligus menyukarkan para pengusaha stesen minyak memandangkan perkhidmatan yang ditawarkan CIMB sekarang dilihat agak terhad jika dibandingkan dengan Maybank di seluruh negara.

Dari segi yang lain, beliau yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata, pengurusan CIMB seakan mengambil kesempatan atas arahan terbaru pentadbiran Najib itu.

"Selepas 1,000 keping wang yang didebitkan dalam mesin, mereka akan dicaj RM10. Setiap 100 keping yang didebit selepas itu, akan dicaj pula RM1. Mengapa mereka dipaksa sebegini," ujarnya.

Menurut beliau, Maybank sehingga kini tidak pernah mengenakan caj pada sebarang transaksi auto-debit, cek ataupun tunai.

Malah, tambahnya lagi, pengusaha stesen minyak turut dinasihatkan membuat pembayaran debit di bilik pegawai akaun tertentu secara eksklusif supaya tidak terdedah kepada pengetahuan umum.Hrkh

Bukan Melayu Hilang Kuasa Tetapi Umno


Oleh mamak

Lagu perpaduan dan ketuanaan Melayu dimainkan semula. Siapa lagi kalau bukan pemimpin Umno dan mereka yang sewaktu dengannya. Semua ini memberi petanda cukup jelas Umno kini cukup terdesak dan tersepit sekarang dengan perubahan politik dan anjakan pradigma rakyat khususnya orang Melayu di negara ini.

Terkini, Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria yang selama ini sering menjadi jurucakap Umno semalam meluahkan kebimbangan mengenai kuasa politik orang 'Melayu'.

Mengapa hari ini sibuk-sibuk dengan kuasa ketuanan Melayu? Siapa yang gadai tanah milik Melayu di negara ini? Siapa yang menghapuskan hak istimewa orang Melayu? Siapa yang menghapuskan biasiswa untuk anak-anak Melayu? Orang Melayu tergadai dan merempat di negara sendiri kerana permainan politik Umno yang gila dan rakus bila berkuasa. Bila dah terdesak barulah nak sibuk-sibuk dengan agenda Melayu.

Saya pernah dengar sendiri dari mulut seorang Exco di Melaka, daripada beri ke DAP biar kita pangkah Pas. Inilah satu contoh propaganda Umno! Bila Pas buat ceramah seperti yang berlaku minggu lepas di Dun Bukit Baru, Ketua Menteri Melaka sendiri sengaja buat provokasi buat ceramah hanya selang beberapa puluh meter dari tempat ceramah Pas! Inikah namanya agenda perpaduan dan ketuanan Melayu?

Orang Melayu hari ini makin cerdik, kalau dulu Umno mendabik dada dalam pilihanraya era 1970-an 1980-an dengan kata-kata ' Kalau Umno letak tunggul atau tin kosong jadi calon pilihanraya, Umno tetap boleh menang'. Maka ketika itu yang menjadi calon Umno antaranya ialah yang lulus darjah 6 atau SRP, lulus SPM dah kira cerdik sangat le tu!

Pemimpin Umno, PAS jumpa saya -Mufti Perak

Sambil menjelaskan beliau tiada kuasa untuk mengatur pertemuan antara Umno-PAS, Mufti Perak berkata, mereka yang datang memujuknya agar menjadi orang tengah adalah “pemimpin kecil” kedua-dua parti Melayu Islam itu.
Tan Sri Harussani Zakaria yang dihubungi The Malaysian Insider hari ini, sekali lagi mengakui ada pemimpin Umno dan PAS berjumpa dengannya bagi membincang dan meminta pandangan beliau berhubung cara untuk menyatupadukan kedua-dua parti tersebut.
“Memang ada pemimpin kedua-dua parti berjumpa saya mengenai perkara itu tapi hanya orang kecil sahaja.
“Tapi tidak kisah semua itu, yang penting perlu cari alternatif baru untuk mewujudkan kerjasama antara Umno dan PAS.
“Saya akui memang Melayu tidak akan hilang di dunia, sama seperti Red Indian mereka tidak hilang di dunia tetapi lihat keadaan mereka sekarang,” kata beliau.
Dalam laporan awal The Malaysian Insider hari ini, Ketua Penerangan PAS Idris Ahmad menegaskan, pihaknya tidak pernah menghantar wakil secara rasmi untuk meminta Harussani menjadi orang tengah ataupun pertemuan dengan Umno.
Malah beliau juga berkata PAS tiada minat untuk mengadakan dialog dengan Umno lagi sambil menganggap bab itu sudah ditutup.
Sehubungan itu beliau hari menyifatkan orang Melayu sebagai "bodoh" jika terus bergaduh antara satu sama lain semata-mata demi kepentingan politik yang akhirnya akan menyebabkan kemusnahan bangsa Melayu dan agama Islam.
Namun beliau berkata masih ada cara untuk mencari jalan penyelesaian demi mempertahankan orang Melayu dan Islam iaitu melalui kerjasama antara Umno dan PAS.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....