Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Rabu, 24 November 2010

Yayasan Selangor : SPRM ambil kenyataan MB

SHAH ALAM, 24 Nov – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini mengambil keterangan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bagi membantu siasatan berhubung isu perbelanjaan majlis sambutan ulang tahun ke-40 Yayasan Selangor yang dikatakan melebihi RM300,000.

Pegawai SPRM mengambil keterangan Abdul Khalid di pejabatnya di Tingkat 21, Bangunan Setiausaha Kerajaan negeri di sini selama 30 minit.

“Saya sedang memberikan keterangan kepada SPRM dalam siasatan mereka terhadap kes Yayasan Selangor,” kata Abdul Khalid dalam laman twitternya.

Sambutan ulang tahun yayasan berkenaan mendapat perhatian apabila Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah membatalkan hasrat baginda berangkat ke majlis itu kerana dukacita dengan kosnya yang dikatakan amat tinggi.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar sebelum ini mendakwa kos majlis berkenaan menjangkau lebih RM800,000 dan sebahagian daripada jumlah itu sudah dibayar kepada syarikat yang diberi kontrak menganjurkannya.

Laporan media sebelum ini menyebut bahawa SPRM telah menyita beberapa fail dan dokumen dari pejabat Yayasan Selangor di Amcorp Mall di Petaling Jaya. – Bernama

Video : Lagi Keputusan 'Pelik' Dari Mahkamah Persekutuan Terhadap Anwar Ibrahim
PUTRAJAYA 24 NOV : Pada Disember tahun lalu, Mahkamah Rayuan menolak rayuan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam samannya terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad.

Alasan yang diberikan oleh Hakim Abdul Malek Ishak adalah rayuan Anwar tidak ditulis dalam Bahasa Malaysia, justeru bercanggah dengan prosedur dan ketetapan mahkamah. Anehnya, keputusan hakim itu ditulis dalam Bahasa Inggeris

Peguam Anwar, Karpal Singh seterusnya memohon kepada Mahkamah Persekutuan mengisthiarkan bahawa keputusan penghakiman Mahkamah Rayuan itu sendiri harus ditulis dalam Bahasa Malaysia.

Berdepan dengan isu itu, Mahkamah Persekutuan hari ini memutuskan bahawa tidak ada keperluan wajib untuk hakim menulis keputusan mereka dalam Bahasa Malaysia.

Oleh itu, mengikut Mahkamah Persekutuan, hakim yang menolak rayuan Anwar kerana tidak mengemukakannya dalam Bahasa Malaysia, tidak melakukan kesalahan walaupun beliau sendiri menulis penghakimannya dalam Bahasa Inggeris.

Justeru, rayuan Anwar ditolak dan beliau terpaksa membayar kos kepada peguam Mahathir sebanyak RM70,000.

Yang lebih penting ialah keputusan itu menutup ruang untuk Anwar meneruskan samannya terhadap Mahathir.

Anwar menuduh Mahathir menfitnah dan menghinanya semasa member ucapan pada satu persidangan mengenai hak asasi manusia pada tahun 2005.

Keputusan Mahkamah Persekutuan hari ini adalah siri kegagalan terbaru Anwar untuk mendapatkan pengadilan di mahkamah.

Semua rayuan Anwar yang berkisar kepada layanan beliau ditangan Mahathir, kerajaan Umno-BN, Ketua Polis Negara dan Peguam Negara gagal diperingkat Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.TVS

Gambar : Kepulangan Tok Guru Nik Aziz Dari Mekah

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....