Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Ahad, 17 Januari 2010

DAP Akan Berusaha Tarik Penyertaan Melayu-Guan EngIPOH, Jan 17 – Meskipun setiausaha agung DAP terus berusaha mempromosikan agar ia lebih kelihatan sebagai parti pelbagai kaum, perwakilan kalangan Melayu jelas tidak ketara ketika berlangsungnya konvensyen kebangsaan hari ini.
Perwakilan kaum Melayu nampak ‘tenggelam’ dalam lautan lebih 1,200 orang yang menghadiri konvensyen sehari di Syuen Hotel di sini.
Setiausaha agung Lim Guan Eng mengakui hakikat ini dengan menjelaskan bukan tugas mudah bagi DAP untuk menarik orang Melayu menyertai parti itu.
“Kami masih berusaha untuk menyangkal propaganda negatif terhadap kami sejak beberapa tahun kebelakangan ini, jadi kami memerlukan lebih banyak masa (dalam mencapai matlamat ini),” katanya.
“Saya juga berpendapat bahawa ia persoalan tentang pilihan... ada parti-parti lain yang kemungkinan menjadi tarikan orang Melayu,” tambah Lim.
Menurut setiausaha pengelola kebangsaan DAP Teresa Kok, parti itu hanya mempunyai lebih 1,000 ahli kalangan Melayu iaitu satu peratus daripada keseluruhan anggota di seluruh negara.

Video:Anwar on Trial ForumYusmadi on law


Sim on politics

5xmom's Channel


KREDIT UNTUK

Pernikahan Semula Dr Rosli Sah. Mahkamah Batalkan Perintah Mufaraqah

Mahkamah Syariah menerima perkahwinan semula bekas ketua penerangan Pemuda PAS Kelantan, Dr Rosli Allani Abdul Kadir yang didakwa telah berlangsung di negara jiran selepas perintah berpisah sementara dikeluarkan 21 Dis lalu.

Mahkamah memutuskan demikian selepas merima bantahan awal peguam Rosli. Dengan itu mahkamah menerima pernikahan baru pasangan Rosli dan Ilyani Mohd Noor.

Bagaimanapun bapa Ilyani, Mohd Noor Che Man mahu memfailkan tuntutan rayuan pada hari ini juga.

Rosli dan Ilyani tidak hadir pada prosiding tersebut.

Rosli ketika dihubungi The Malaysian Insider sebentar tadi berkata beliau belum dimaklumkan keputusan itu oleh peguamnya. Ilyani dipercayai berada di ibu negara.

Pasangan berkenaan telah dikeluarkan perintah mufarakah pada 21 Dis lalu.

Susulan arahan itu mereka dikatakan telah berkahwin semula di negara jiran mengikut hukum syarak.

Pada 4 Jan lepas Rosli, melalui peguamnya Mustafa Kamal Mat Hassan mengemukakan notis bantahan awal bagi membatalkan kes tuntutan pembatalan perkahwinannya yang difailkan Mohd Noor dan perintah mufarakah oleh mahkamah.

Pada prosiding yang sama juga Rosli memohon mahkamah membenarkan pendaftaran dan mengesahkan perkahwinan mereka di luar negara mengikut peruntukan Seksyen 12 (2) Enakmen Undang-undang Keluarga Islam Negeri Kelantan No 6 Tahun 2002.

Hakim Mahkamah Tinggi Syariah Mohd Yusof Awang menetapkan 17 Jan untuk keputusan permohonan bantahan awal pasangan berkenaan.

Difahamkan Rosli dan Ilyani bernikah semula di kampung Wakseng, Yarang, Pattani, Thailand pada 22 Dis lalu selepas pernikahannya di Masjid Lapangan Terbang Subang pada 26 Dis 2008 diragui kerana disyaki terlibat dengan perkahwinan sindiket. -MI

Bazar Tok Guru,Ulasan Datuk Husam Musa

Tuhan mencipta manusia dengan bakat yang berbeza.

Apabila artis cuba mentafsir angka, fakta ekonomi sudah menjadi lukisan abstak.

Mengeluarkan pendahuluan untuk membeli aset sebanyak 23 juta, bukan bermakna kerugian. Tidak sama sekali.

Perjanjian antara PMBK dengan Sensa Timur telah tertandatangani. Sensa Timur akan membina sebuah Bazar tiga tingkat dengan perbelanjaan syarikat. Tingkat satu dan dua yang dianggarkan bernilai RM 40 juta akan diserahkan kepada PMBK. Pulangan untuk Sensa ialah tanah seluas 6 ekar beserta tingkat bawah Bazar tersebut. Sebahagian tanah pula akan digunakan sebagai jalan untuk laluan baru dan juga kegunaan awam yang lain.

Nik Sapeia bersumpah nama Allah, dakwa dianiaya


KOTA BHARU, 17 Jan: Datuk Nik Sapeia Nik Yusoff yang didapati bersalah oleh mahkamah kerana menyembur bahan berbahaya terhadap Tun. Dr. Mahathir Mohamad hari ini tampil mempertahan dirinya dengan membuat akuan sumpah menggunakan nama Allah.

Beliau berbuat demikian di kediamannya di Pasir Tumboh pagi ini.

Menurutnya, tindakan bersumpah dengan nama Allah itu dibuat berikutan perbicaraannya telah selesai dan hukuman telah dijatuhkan namun merasakan dirinya dianiaya.

"Hari ini saya bersumpah dengan Nama Allah,Wallahi,Wabillahi,Wattallahi,demi Allah sesungguhnya saya dengan ini bersumpah tidak menyerang atau menyembur Tun Dr.Mahathir Mohamed sebagaimana yang dituduh kepada saya” ujar beliau yang juga Naib Presiden Parti Progresif Penduduk(PPP).

"Saya sedar akan sumpahan saya ini dan saya sudah mendapat pandangan daripada orang alim dan pimpinan parti demi menjaga maruah diri dan parti saya," katanya lagi.

Nik Sapeia juga berkata beliau akur dengan keputusan yang dijatuhkan oleh mahkamah dan kini sedang membuat proses rayuan ke mahkamah tinggi.

Mahkamah Majistret Kota Bharu baru-baru ini menjatuhkan hukuman penjara enam bulan selepas beliau didapati bersalah menyebabkan kecederaan dengan menyembur bahan berbahaya terhadap bekas Perdana Menteri Tun Dr.Mahathir Mohamed dan tiga yang lain dalam satu insiden di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di sini.

Majistret Azman Mustapha bagaimanapun membenarkan perlaksanaan hukuman penjara ditangguhkan sehingga rayuan selesai di putuskan oleh Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan nanti.Hrkh

PAS: Keputusan terhadap Hasan, Khalid sebelum JumaatKUALA LUMPUR, Jan 17 — Jawatankuasa Disiplin PAS akan membuat penghakiman berhubung tuduhan melibatkan dua pemimpin PAS Selangor penghujung minggu ini.
Jawatankuasa itu dijangka mengadakan mesyuarat pada Khamis ini dan memaklumkan keputusannya Jumaat kepada Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali dan bekas timbalannya Khalid Samad.
“Kami sudah menerima dokumen akhir daripada pihak Datuk Hasan, semalam saya dimaklumkan oleh ibu pejabat parti bahawa sudah menerima dokumen yang dijanjikan,” kata pengerusi jawatankuasa itu Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man ketika dihubungi The Malaysian Insider.
Selepas sesi keterangan pada 9 Jan lalu Hasan memaklumkan jawatankuasa itu bahawa beliau akan mengemukakan dua dokumen tambahan bagi mengukuhkan penghujahannya.
“Kami memang hendak mengadakan mesyuarat secepat yang mungkin tetapi ada anggota jawatankuasa mempunyai urusan lain.

Rakyat Di dahulukan Pencapaian Di Utamakan,Subsidi Minyak Masak Mungkin Dimansuhkan


KUALA LUMPUR : Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) berkemungkinan akan menurunkan atau memansuhkan subsidi minyak masak selepas perbincangan kementerian itu bersama Kementerian Perusahaan, Perladangan dan Komoditi sejak akhir tahun lalu.
Ketua Setiausaha KPDNKK, Datuk Mohd Zain Mohd Dom, berkata kerajaan sedang menyemak kadar subsidi minyak masak yang dianggarkan menelan belanja kira-kira RM1 bilion setahun.
"Kita sudah memulakan perbincangan dengan Kementerian Perusahaan, Perladangan dan Komoditi mengenai subsidi minyak masak ini sejak akhir tahun lalu," katanya yang enggan mengulas sama ada subsidi minyak masak akan mengalami perubahan.

UMNO HAMPIR KUASAI MASJID SELURUH PERAK

See full size image

Hampir keseluruhan Jawatankuasa Qaryah (Masjid) yang telah diberi watikah perlantikan di Perak dikuasai oleh UMNO BN. Tidak juga dinafikan masih ada beberapa kerat Pengerusi Masjid dan Ahli Jawatankuasa di Perak kekal penyokong Pakatan Rakyat.

Apa yang dikesalkan, UMNO melalui Ketua Bahagiannya campur tangan dalam urusan perlantikan Jawatankuasa Qaryah sehingga menafikan peranan Penghulu dan Pegawai Tadbir Agama dan Orang Besar Jajahan sebagaimana amalan Kerajaan Pakatan Rakyat sewktu berkuasa di Perak.

Soal Jawab Mengenai Sikap PAS Terhadap Isu Nama Allah

1. Apakah PAS menerima permohonan orang Kristian menggunakan nama Allah ?

Penganut Agama Kritian yang memohon menggunakan nama Allah khusus untuk penganut agama mereka(Kristian) adalah hak mereka. Mengikut Al-Quran, As-Sunnah dan pandangan ulama muktabar Islam seperti Sheikh Yusuf Qardhawi dan Sheikh Dr Wahbah Zuhaili tidak pernah dengan jelas Islam melarang pengunaan nama Allah dikalangan agama samawi Islam, Kristian dan Yahudi.
Asasnya adalah Surah al-Imran ayat 64 yang bermaksud:
“Katakanlah hai ahli kitab, marilah (berpegang) kepada suatu kalimat (ketetapan) yang tidak ada perselisihan antara kami dan kamu, bahawa tidak kita sembah kecuali Allah dan tidak kita persekutukan dia, dengan sesuatupun dan tidak (pula) sebahagian kita menjadikan sesama manusia seperti pemimpin dan sebagainya, sebagai tuhan selain Alllah”.

Wacana wahabi: Shahidan Kasim buat laporan polis

KANGAR, Jan 16 — Bekas Menteri Besar Perlis Datuk Seri Shahidan Kassim hari ini membuat laporan polis berhubung cadangan sebuah pertubuhan bukan kerajaan untuk menganjurkan wacana bagi mengupas fahaman wahabi.
Beliau membuat laporan itu di Balai Polis Kangar pukul 3.15 petang.
Pertubuhan Muafakat Sejahtera Malaysia (Muafakat) bercadang menganjurkan wacana itu bagi mengupas fahaman wahabi yang dikatakan mempunyai perbezaan ketara dengan fahaman Sunnah Wal Jamaah.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....