Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Khamis, 3 April 2014

Foto Warga China Yang Diculik Di Samporna Sabah
  Gao Huayun

PETALING JAYA: Bapa kepada pelancong warga China yang diculik di sebuah resort di Semporna, Sabah menghubungi Stesen Radio 'Shanghai People' bagi merayu mendapatkan bantuan daripada pihak berkuasa untuk menyelamatkan anaknya.

Beliau berkata, anak perempuannya, Gao Huayun, 29, bekerja di sebuah firma Jepun dan memperoleh keputusan cemerlang dalam pengajiannya.

Beliau pada Rabu menerima surat daripada sebuah universiti di Britain bagi memaklumkan bahawa anak perempuannya diterima masuk menyertai program Sarjana Pengurusan Perniagaan (MBA).

Beliau berkata, Gao berkunjung ke Malaysia bersama rakan-rakan sekuliahnya.Gao dilaporkan diculik pada kira-kira pukul 10.30 malam Rabu apabila sekumpulan lelaki bersenjata menceroboh masuk ke Singamata Reef Resort.

Mereka turut menculik seorang kakitangan resort warga Filipina.Menurut stesen radio itu, seorang wanita bernama Xu membuat laporan polis di balai polis daerah Yangpu di Shanghai dengan mendakwa bahawa anak perempuannya diculik di Malaysia.Mstar

Menteri Pertahanan Sahkan Papagomo Adalah Wan Muhammad Azri

 Papagomo (kiri) dan Rafizi.

KUALA LUMPUR: Menteri Pertahanan mengesahkan blogger Papagomo yang memfitnah Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim  adalah Wan Muhammad Azri Wan Deris.

Menteri Pertahanan dalam jawapan kepada soalan lisan Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli mengesahkan Wan Azri telah menaiki kapal selam Scorpene pada 9 Disember 2011.

Jawapan menteri terbabit turut menyatakan nombor kad pengenalan Wan Azri dan memberitahu individu itu menaiki kapal selam bersama media lain tujuan perkongsian maklumat.

Rafizi menanyakan soalan itu untuk mendapatkan pengesahan identiti Papagomo kerana umum mengetahui bahawa Papagomo telah menaiki Scorpene atas jemputan menteri.

"Perkara ini telah disebarluas melalui blog-blog Umno sendiri yang mengesahkan bahawa Papagomo telah berada di dalam Scorpene malah gambar-gambar tersebut tersebar luas," katanya dalam sidang media di Lobi Parlimen.

Setakat ini, jelas Rafizi, Wan Azri telah menafikan sekeras-kerasnya bahawa dia adalah Papagomo.

Jawapan menteri itu, kata Rafizi akan memberi beberapa implikasi undang-undang terhadap Wan Azri.

Ini kerana katanya, semasa memberi keterangan di dalam kes saman Ahli Parlimen Permatang Pauh terhadapnya, Wan Azri tidak mengaku beliau pernah berada di dalam kapal selam Scorpene.

"Jawapan Menteri Pertahanan telah mengesahkan bahawa Wan Azri telah berbohong kepada mahkamah.

Pelancong China Dan Pekerja Resort Dilarikan Dari Pulau Singgahmata Semporna


Seorang pelancong dari China dan seorang pekerja resort berasal dari Filipina dilarikan oleh sekumpulan lelaki di sebuah resort di Pulau Singgahmata, bersebelahan Pulau Bum-Bum Semporna, dekat Kota Kinabalu, malam tadi.

Ketua Pengarah Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom), Datuk Mohammad Mentek mengesahkan kejadian itu yang berlaku pada kira-kira jam 10.30 malam.
"Kita menyerahkan perkara ini kepada polis untuk membuat siasatan lanjut dan seterusnya memberi laporan penuh," katanya dalam satu kenyataan ringkas, hari ini. – Bernama

Exco Selangor Mengaku Tak Bayar Lukisan Pak Samad

  Sasterawan Negara Datuk A Samad Said

Exco Selangor, Rodziah Ismail mengakui kesilapan gagal melunaskan bayaran lukisan yang dibeli daripada Sasterawan Negara Datuk A Samad Said berjumlah RM16,000.

Sehubungan itu, Jabatan Muzium Selangor di bawah Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (Padat)‎ diarah‎kan segera menyelesaikannya jumlah bayaran tersebut.

"Lukisan ‎tak dibayar tanpa pengetahuan saya," akui Rodziah kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat Exco di Bangunan SUK, Shah Alam hari ini.

Menurut Rodziah, berlaku salah faham apabila kerajaan negeri hanya membayar RM10,000 ke atas pengiktirafan Samad yang juga dikenali Pak Samad sebagai tokoh Sasterawan Selangor sahaja.

Katanya ianya tidak menyentuh mengenai sebarang urusan jual beli lukisan berjumlah RM16,000."Ada benarnya, maknanya bayaran (RM16,000) tertangguh masih belum diselesaikan," katanya yang mengakui perkara itu turut dibangkitkan dalam mesyuarat Exco hari ini.

Beliau berkata perkara itu kini dianggap selesai selepas diserahkan kepada Dr Ahmad Yunus Hairi yang memegang portfolio Sukan, Belia dan Adat Resam Melayu untuk tindakan selanjutnya.

Pak Samad hari ini mendakwa seorang Exco Selangor sehingga kini tidak membayar dua lukisan yang dijualnya bernilai RM8,000 sebuah.

Dua buah lukisan itu dikatakan dibeli untuk dihadiahkan kepada Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
Pak Samad bagaimanapun semasa majlis pelancaran novel “Sungai Mengalir Lesu” di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor tidak mendedahkan nama Exco berkenaan.TMI

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....