Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Jumaat, 14 Disember 2012

Fitnah : Mahkamah Arah Utusan Bayar Karpal RM 50,000

KUALA LUMPUR, 14 Dis — Mahkamah Tinggi hari ini menganugerahkan RM50,000 kepada Karpal Singh dalam bentuk ganti rugi setelah mendapati Utusan Malaysia memfitnah beliau dalam artikel pada tahun 2008 dimana akhbar tersebut mengatakan pengerusi DAP itu menolak Islam.

Hakim Nik Hasmat Nik Mohamad, semasa membaca hujah penghakimannya berkata, walaupun akhbar berbahasa Melayu itu sudah menarik balik dan memohon maaf dalam tempoh 24 jam selepas penerbitan, artikel itu menimbulkan rasa benci orang ramai kepada Karpal (gambar fail).

Beliau berkata, tarikh penerbitan artikel tersebut pada 25 Ogos, 2008 — sehari sebelum pilihan raya kecil Permatang Pauh, dan disiarkan oleh media arus perdana itu menunjukkan ia “berniat jahat”.

“Pada pandangan plaintif, sebagai pemimpin dalam Pakatan Rakyat (PR), dan pada masa artikel itu diterbitkan, ia dilihat sebagai cuba merosakkan peluang kemenangan,” kata hakim tersebut.

Karpal  memfailkan saman RM10 juta kepada Utusan Malaysia pada 2008, dengan berkata kenyataan beliau disalah tafsir dalam artikel yang ditulis oleh pengarang berita Zulkifli Jalil.

Dalam artikel “DAP diingat jangan bakar perasaan Melayu” berdasarkan kepada ucapan Karpal pada Konvenyen Nasional DAP ke 15 pada tahun itu dimana Zulkifli sengaja mengatakan ahli politik tersebut menolak Islam sebagai agama Persekutuan.

Semasa perbicaraan, didapati bahawa Zulkifli tidak berada di dalam konvensyen tersebut.Semasa sesi soal jawab, wartawan itu mengaku pada ketika itu, beliau mengandaikan “menolak negara Islam” dan “menolak Islam sebagai agama Persekutuan” membawa maksud yang sama.

Hakim Nik Hasmat menganggap ini adalah “kewartawanan tidak berhemah”, dengan berkata akhbar tersebut tidak memeriksa kebenaran artikel sebelum menyiarkannya.Beliau berkata akhbar tersebut perlu bertanggungjawab dan mempunyai etika kewartawanan.

“Tidak seharusnya ada kewartawanan tidak berhemah dengan tidak memeriksa kebenaran, penulis juga tidak menyemak ketulenan sumbernya, dan bergantung kepada artikel yang ditemui pada Mingguan Malaysia,” katanya merujuk kepada edisi minggu Utusan Malaysia.

Bersih 2.0 : Mahkamah perintah kerajaan bayar RM70,000 kepada Mahfuz dan Salahudin

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini memutuskan penangkapan terhadap dua Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub pada hari Himpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai lalu adalah salah.

Sehubungan itu mahkamah mengarahkan kerajaan membayar gantirugi kepada kedua-dua mereka masing-masing RM70,000.

Mahfuz dan Salahudin sebelum ini memfailkan saman malu terhadap empat pihak ekoran penangkapan salah terhadap mereka itu.

Saman itu difailkan terhadap Kerajaan Malaysia, Ketua Polis Negara, Ketua Polis Daerah Brickfields dan seorang anggota polis, Inspektor Mohd Zaid.

Mereka menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk dan gantirugi teladan, kos serta lain-lain relif atau perintah yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Pada 9 Julai lalu, mereka ditahan di Stesen Sentral Kuala Lumpur ketika perhimpunan Bersih 2.0.

Penahanan tersebut adalah di luar kawasan yang diwartakan polis sebagai kawasan larangan untuk dimasuki oleh beberapa individu termasuk mereka.

Mereka ditangkap kira-kira pukul 11.50 pagi sebelum ditahan hampir 10 jam di lokap polis di Balai Polis Jinjang.Hrkh

Foto Yang Diedit Untuk Memfitnah Pas

 Foto yang diedit oleh facebooker pencacai Umno untuk memfitnah kononnya Pas Parti Ajaran Sesat
Foto asal sebelum diedit.

Tindakan yang sangat tidak bertanggungjawab oleh pencacai Umno.Mereka ni memang bangang dan jahil seperti DISINI.

Selain mengedit foto foto fitnah ni,mereka juga sering menghina pemimpin Pas dengan penghinaan yang maha dasyat DISINI.

Hanya mereka yang ketandusan isu sahaja yang melakukan kerja kerja bangang seperti ini.Jom tolak Umno dan BN gantikan dengan Pas dan PR ~ Tinta Hijau DKB

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....