Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Khamis, 18 Februari 2010

Bekas Timbalan Menteri Keluar BN,Sokong Pakatan Rakyat

KUALA LUMPUR : Bekas Timbalan Menteri pada tahun 1986 dan pernah menjadi Ketua Pemuda Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO) selama 12 tahun, Datuk Kalakau Unto hari ini mengishtiharkan keluar parti seterusnya menyokong perjuangan Pakatan Rakyat.
Beliau turut mengumumkan pelepasan jawatannya dalam syarikat-syarikat milik kerajaan (GLC) dalam satu sidang akhbar di Tamparuli, Sabah hari ini.
Antara jawatan beliau sehingga semalam ialah ialah Pengerusi Superpanel (Sabah) Sdn. Bhd., sebuah subsidiari milik penuh Lembaga Pembangunan Perumahan Bandar (LPPB), serta sebagai ahli Lembaga Pengarah Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sabah (Sedco) dan ke semuanya dilepaskan beliau seterusnya menyokong perjuangan dan dasar-dasar PR.
Tokoh itu yang juga seorang blogger meletakkan tajuk 'Perhitungan Pengundi Sabah pada PRU 13' sebagai entri terkini di blog peribadinya.

PRU 13 : Ibrahim Ali Tidak Akan Di Benarkan Lagi Bertanding Guna Lambang Pas

Ibrahim bertanding dalam pilihan raya 2008 menggunakan lambang PAS. — Gambar pinkturtle.wordpress.com

 
KUALA LUMPUR, Feb 18 — PAS tidak akan memberi laluan kepada Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali untuk bertanding semula di kubu kuatnya di bahagian Parlimen Pasir Mas, Kelantan atas lambang parti itu pada pilihan raya umum akan datang. “Tidak, kami tidak akan membenarkan Ibrahim Ali bertanding atas tiket PAS lagi... apa yang diputuskan pada tahun 2008 bersifat sekali sahaja, itu adalah keputusan ‘one-off’,” kata ahli jawatankuasa PAS Kelantan, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah ketika dihubungi The Malaysian Insider.
Ahli Parlimen Kota Baru itu berkata pihaknya sudah memutuskan dari dahulu lagi bahawa ruang yang diberikan kepada Ibrahim dua tahun lalu hanya bersifat “sekali sahaja”.
“Keputusan ini bukan yang baru, memang dari dulu lagi kami sudah memutuskan demikian. Pada pilihan raya umum akan datang PAS akan meletakkan calon di kerusi Pasir Mas, sama ada Ibrahim Ali tanding atau tidak, PAS tetap akan meletakkan calon sendiri,” kata bekas pengarah pilihan raya PAS Kelantan ini.

Laporan Penuh Perbicaraan DS Anwar Ibrahim | 18 Feb 2010


Perbicaraan di mahkamah tinggi dijadualkan bersambung hari ini, dengan Hakim Mohamad Zabidin Mohd Diah (gambar) keputusan sama ada akan menarik diri kes itu kerana dianggap berat sebelah oleh pasukan peguambela.

Zabidin enggan bertindak terhadap utusan kerana dikatakan menyiarkan dua laporan fitnah mengenai keterangan mahkamah yang diberikan oleh pengadu Saiful Bukhari Azlan.

Semalam Mahkamah Rayuan telah menolak permohonan Anwar untuk menangguhkan perbicaraan sementara pemfailan dilakukan untuk dikemukakan ke Mahkamah Persekutuan. Justeru perbicaraan akan bersambung terus pada pagi ini sepertimana ditetapkan oleh Hakim pada minggu lepas.


9.30 am Mahkamh tela penuh sesak pagi ini. Persoalan pertama pagi ini, apakah hakim Mohd Zabidin akan menarik diri dari mendengar kes? Spekulasi: Berdasarkan kepada perkembangan-perkembangan di mahkamah-mahkamah Tinggi dan Rayuan yang tidak memihak kepada Anwar kita dapat membuat telahan bahawa Hakim akan terus mendengar dan membicarakan kes.

9.34 am: Pihak pendakwa dan peguam pembela sudah berada di dalam mahkamah.

9.36 am: Peguam pembela menambah seorang lagi peguam. Hanipa Maidin. Peguam pembela yang lain Karpal, Param, Sankara, Ram Karpal, Prabakaran, Marisa Fernando & Mohd Radzlan.

9.45 am: Ramai pemimpin Pakatan Rakyat hdir pagi ini: Lim Kit Siang, Mahfuz Omar, Nizar Jamaluddin, Syed Husin, Chua Jui Meng dan lain lain

9.50 am: Hakim masuk. Peguam Karpal memperkenalkan tambabahan peguam pembela yang baru.

9.51 am: Hakim membacakan keputusannya.

9.53 am: Hakim memulakan dengan memetik kata-kata bekas Hakim Mahkamah Rayuan, N.H.Chan berkenaan dengan definisi "bias".

9.55 am: Seperti spekulasi GB di atas, Hakim memutuskan "Berdsarkan affidavit yang dinaytakan, saya tak nampak seseorang yang waras boleh menyatakan sikap saya sebagai bias. Oleh itu permohonan ditolak."

9.58 am: Karpal meminta kes diteruskan dengan soal-balas terhadap saksi pertama. Dipercayai, ketika ini ketiga-tiga pakar DNA dan Forensik dari luarnegara sudah berada di dalam mahkamah. Tiga pakar berkenaan ialah pakar DNA, Dr. Brian McDonald dari Sydney, Australia, pakar forensik, Dr. C Damodaran dari Chennai, India dan Dr. David Wells dari Melbourne Australia.

10.00 am: Mahkamah berehat sebentar.

10.08 am: Hakim muncul semula. Mahkamah diminta "bersedia".

10.10 am: Pendakwa menanya samada peguam pembela berhasrat memfailkan rayuan.

10.12 am: Hakim meminta kedua-dua pihak menemuinya di kamar mahkamah. Karpal: "Ia tak perlu. Boleh diselesaikan di sini".

10.14 am: Kami tak mahu dituduh lagi sebagai melengahkan perbiacaran. Kami telah bersedia sekarang, kata Karpal.

10.16 am: Karpal: Terlalu banyak kejadian yang menganggu perbicaraan, spt protes dari Pemuda UMNO. "Tidak boleh biarkan Pemuda Umno menjadi ganas."

10.20 am: Pihak pendakwa seperti terkejut dengan ketegasan pihak pembela pagi ini. Karpal menyatakan lagi "Terdapat 'tangan hitam' yang terlibat di dalam kes ini. iaitu Perdana Menteri... tidak , terdapat 2 tangan hitam - isterinya juga"

10.25 am: Ada kemungkinan saksi pertama, Saiful belum dilatih lagi untuk berdepan dengan soalan-soalan peguam pembela. Mungkin terkencing Saiful nanti bila berdepan dengan soalan-soalan Karpal - kata Pengarah Komunikasi PKR Jonson Chong di dalam twitternya.

10.28 am: Karpal bercadang untuk memfailkan rayuan terhadap keputusan hakim yang tidak mahu menarik diri dari membicarakan kes ini.

10.30 am: Keputusan peguam pembela untuk memfailkan rayuan setelah ditanya oleh Pendakwa. Anwar sendiri menjawab, Ya, kami mahukan kebenaran.

10.35 am: Anwar kelihatan sempat berbual-bual dengan Mahfuz dan Nizar.

10.40 am: Hakim memanggil kedua-dua pihak pendakwa dan pembelas masuk ke dalam kamar.

10.45 am: Peguam Sankara Nair menunjukkan isyarat mungkin perbicaraan ditunda.

10.46 am: Suasana di luar perkarangan Mahkamah, lebih 30 orang penyokong Anwar membacakan surah Yassin di luar Tinggi Kuala Lumpur yang diketuai Ustaz Badrul Amin.

10.47 am: Seperti dinyatakan tadi, pihak pendakwa berkemungkinan cuba melengahkan perbicaraan sekalipun Karpal bertegas supaya perbicaraan diteruskan. Ia berkemungkinan untuk memberi peluang saksi mempersiapkan diri untuk berdepan dengan soalbalas dari peguam pembela.

10.50 am: Berdasarkan kes-kes yang lalu, Karpal mempunyai keupayaan untuk menyebabkan saksi-saksi menjadi gigil dan terpaksa menyatakan yang benar. Keadaan lebih menarik jika pasukan peguambela disertai oleh Gobind Singh Deo seperti yang ditunjukkan di dalam inkues Teoh Beng Hock. Di dalam kes ini, Gobind tidak ikutserta.

10.55 am: Kes ditangguhkan pada 25 Mac 2009.

Pemimpin Umno ‘benak’; Yang Haram Tak Nampak, yang ‘Syiar’ DiPertikaikan
Pemimpin Umno benak kerana tidak boleh melihat dan membezakan antara benda yang lebih besar dan penting berbanding perkara yang kecil dan kurang penting.


Lagi Artikel Baca DI SINI

Mewah : Gambar2 Kapal Terbang Peribadi Sultan Brunei.

Salam semua..
Anda kenal siapa Sultan Brunei? Ish..malunya kalau tak kenal. Siapa lagi kalau bukan Sultan Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah. Panjang betul namanya..Sultan Brunei memang terkenal dengan kekayaannya. Jadi pada hari ini, saya nak membawa anda semua melihat salah sebuah aset miliknya iaitu Kapal Terbang Peribadi ( Airbus 340 )Haa…tengok kat bawah nie, semuanya cantik-cantik kan? Yang berwarna kuning tu emas tau. Jom tengok…
Harga kapal terbang ini bernilai USD 100 million..Ada cubala sendiri tukarkan ke RM..
Begitu indah dengan hiasan kaligrafi Al Quran
Sinki pun daripada emas..

Zambry mula menganas di Perak, 15 hektar tanah ladang umat Islam dimusnahkan

Oleh Bashir Ishak
IPOH, 17 Feb: Lajnah Pekerja Dan Peneroka Bandar PAS Pusat membantah keras tindakan kerajaan Perak melalui Pejabat Tanah Larut Matang dan Selama yang merobohkan kawasan ladang yang telah diusahakan selama 12 tahun di Air Kuning, Perak.
Kawasan tersebut yang terletak berhampiran Taiping berada dalam Dewan Undangan Negeri Changkat Jering dalam Parlimen Bukit Gantang.
Insiden ini berlaku kira-kira 48 jam selepas Dr Zamry Abd Kadir diisytiharkan sebagai Menteri Besar Perak yang sah baru-baru ini.
Kawasan seluas kia-kira 15 hektar itu telah dibangunkan bersama oleh sekumpulan 10 orang pengusaha dengan tanaman sayur-sayuran, ternakan lembu dan kambing, ternakan ikan dalam kolam serta pokon buah-buahan.
“Kami membangunkan tanah tersebut yan tidak didiami bagi memenuhi hasrat kerajaan yang mahu memajukan sektor pertanian dan penternakan,” kata Mohd Salleh Ariffin, jurucakap kumpulan peneroka tersebut.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....