Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Sabtu, 31 Disember 2011

Legasi Najib : Apakah yang bakal ditinggalkannya buat Malaysia mahupun UMNO?


Oleh Nawawi Mohamad, Stan Lee

Ramai rakyat Malaysia yang menyaksikan penghujung tahun 1970-an dan permulaan tahun 1980-an sebagai berakhirnya era perpaduan dan bermulanya zaman perpecahan yang memakan masa yang lama.Ada juga yang tidak bersetuju dengan tarikh yang telah dinyatakan di atas, namun tidak syak lagi keadaan masyarakat di Malaysia telah menjadi semakin teruk.

 
Bila Negara sudah berpecah, bertambah pula dengan jurang dalam komuniti yang semakin membesar disebabkan oleh kemiskinan, keadaan politik yang tidak stabil, keadaan sosial dan kewangan yang tidak pasti, agak sukar untuk merasakan semangat hidup dalam komuniti. Jadi, satu-satunya legasi tidak ternilai yang boleh diwariskan oleh pemimpin kepada rakyat ialah semangat perpaduan, sesuatu yang lebih berharga dari sesuatu yang bersifat kebendaan.


Gagal menyatukan Malaysia dan juga UMNO

Jepun adalah sebuah Negara yang mempamerkan ketabahan dalam menyatukan masyarakat mereka yang juga membolehkan bangsanya menjadi kuat dan stabil walaupun berhadapan dengan perubahan kerajaan, biarpun berada dalam keadaan ekonomi yang mencabar termasuk dilanda pelbagai musibah seperti kebocoran pelan nuclear di *****ushima baru-baru ini. Semangat perpaduan yang serupa juga boleh dilihat di AS dan kebanyakkan Negara maju di Eropah dan ii telah memberikan mereka jaminan untuk mengekalkan kebebasan demokratik dan hak.

Sedihnya, walaupun slogan 1Malaysia dilaungkan, Perdana Menteri Najib Razak masih gagal menyatukan rakyat Malaysia dan parti UMNOnya sendiri. Perpaduan lah yang menjadi kebangaan, semangat patriotik dan keharmonian. Ia juga menjadikan kita cinta akan Negara dan sedia berkorban untuknya. Tidak ada gunanya untuk menjadikan orang Melayu cintakan sesame sendi tetapi bencikan kaum yang lain. Ini adalah kerana ia adalah matlamat politik bekas perdana menteri, Mahathir Mohamad yang membolehkan dia berkuasa di dalam politik UMNO.

Ia tidak boleh masuk akal dan secara intuitifnya orang Melayu boleh rasakan ini adalah berdosa dan bukanlah sesuatu yang baik seperti berbuat baik dan memberi ihsan. Perasaan kekitaan yang sebenar itu mesti meresap dalam semua yang hidup di negara ini tetapi bagi Najib dan UMNO, ini langsung tidak dipedulikan oleh mereka. Mata dibutakan oleh wang ringgit dan hanya memikirkan pelaburan yang boleh mendatangkan keuntungan besar. Ia bagaikan perkahwinan antara dua insane, dalam susah mahupun senang. Orang akan suka menziarahi rumah yang bahagia dari yang sedang bergolak.

Mari kita lihat apakah yang telah dilakukan oleh Najib selama ini untuk menjadikan Malaysia sebuah rumah yang bahagia.

Rosmah jadi bahan lawak Adflin Shauki ??
SEBELUM ini dalam episod Maharaja Lawak Mega 2011 yang sudah, Pelawak terkenal tanah air, Afdlin Shauki pernah mencuit hati dengan gaya ala Rosmah Mansor sedang bersenam.Dalam rancangan siaran langsung pertandingan akhir Maharaja Lawak Mega 2011, malam tadi Adflin Shauki nampaknya mengutuk Bik Mama secara terus dan "All Out" tiada tapis-tapis lagi.

Beliau dengan gaya rambut serta lenggok Bik Mama, malam tadi menyelitkan lawak cincin berlian dan beg tangan jenama mewah termasuk poco-poco dan senam aerobik.

Bukan itu saja, malah beliau turut mencuit hati penonton dengan lawak air zamzam dan peluru yang baru dibawa pulang dari Mekah.

Sumber : Milosuam

Warna ceria dan warna suram politik Malaysia 2011

Seperti tahun-tahun sebelumnya, 2011 yang bakal ditinggalkan esok turut memperlihatkan pelbagai sisi terang dan juga di sebalik sisi gelap dengan pelbagai variasi, pelbagai warna ceria dan suram sepanjang tahun.
Dalam 2011 ini juga terkandung pelbagai isu yang menjadi bahan paparan utama di dada media samada konvensional mahupun alternatif.
Antara beberapa isu utama yang sering diperkatakan sepanjang tahun ini baik di media-media massa mahupun di kedai kopi semestinya ramalan tarikh Pilihan Raya Umum ke-13.
Bagaimanapun, pelbagai tarikh yang diramalkan oleh para penganalisis politik mahupun pemainnya sendiri sebelum ini didapati telah berlalu begitu sahaja.
PRU-13 yang sebelum ini diramalkan akan diadakan pada bulan Julai, Oktober dan November, terkini bulan Mac 2012 pula semakin menjadi sebutan tarikh sebenar pilihan raya itu bakal diadakan.

Himpunan Bersih 2.0

Masih berkaitan pilihan raya, perhimpunan Bersih 2.0  juga mendapat tempat di muka hadapan media-media tempatan ketika 2011 berada di pertengahan.
Liputan besar-besaran terhadap perhimpunan tersebut termasuk yang bersifat negatif dari kalangan media kawalan kerajaan telah memberi publisiti terhadap demonstrasi raksasa yang membawa lapan tuntutan pilihan raya di negara ini.
Pada Ogos lalu, Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) untuk penambahbaikan pilihan raya telah ditubuhkan dan jawatankuasa tersebut telah bersetuju penggunaan dakwat kekal dalam pilihan raya akan datang sepertimana yang dituntut dalam demonstrasi Bersih 2.0.
Ketika sesetengah masyarakat menyokong demonstrasi ini, bagi masyarakat pro-Barisan Nasional (BN) pula menganggap tindakan mengadakan demonstrasi di negara ini merupakan satu tindakan tidak bertanggungjawab dalam memelihara ketenteraman negara.
Bagaimanapun, apa yang menariknya, bagi menyuarakan protes mereka terhadap tindakan Bersih 2.0 ini, mereka turut mengadakan demonstrasi di seluruh negara sebelum Himpunan Bersih 2.0 yang diadakan di ibu negara Kuala Lumpur pada 9 Julai lalu.
Dianggarkan hampir 200 ‘anak demonstran’ dari sekecil lima tahun pembawa sepanduk telah diadakan yang rata-ratanya dianjurkan oleh parti-parti politik dan NGO pro BN.
Selain itu, fakta menarik lain sehingga 3 Julai lalu, sebanyak 2,842 laporan polis dibuat oleh pihak pro-BN terhadap Bersih 2.0.
Jumlah tersebut terus meningkat dan dipercayai jumlah keseluruhan laporan polis terhadap penganjuran Himpunan Bersih 2.0 tidak kurang 3,000 laporan kesemuanya.
Akhirnya, meskipun berhadapan dengan pelbagai kekangan pihak berkuasa, perhimpunan tersebut tetap diteruskan pada tarikh yang tetapkan dan berjaya menghimpunkan kira-kira lima puluh ribu para demonstran.
Sekurang-kurangnya tidak kurang 1,500 penyokong Bersih 2.0 ditahan sepanjang protes berlangsung termasuk di hari perhimpunan itu diadakan.
Dalam isu Bersih 2.0 ini, Dato’ Ambiga Sreenevasan yang paling menjadi sebutan apabila beliau mengetuai perhimpunan yang bersejarah itu.

Nurul Izzah Nafi Pujuk Zaid

Naib Presiden PKR, Nurul Izzah An­war menafikan dakwaan bahawa beliau sedang berusaha memujuk Datuk Zaid Ibrahim menyertai parti itu semula.

Beliau berkata, surat layang yang kini tersebar luas melalui Internet kononnya beliau juga berjanji kepada Zaid untuk memberikan kerusi Parlimen Petaling Jaya Selatan, adalah palsu.

“Ingin saya jelaskan di sini bahawa dakwaan dalam surat tersebut adalah palsu dan tidak benar,” katanya dalam satu kenyataan ringkasnya kepada Sinar Harian, semalam.

Ahli Parlimen Lembah Pantai itu mengulas surat berantai yang diedarkan kepada ahli-ahli PKR yang mendakwa beliau sedang memujuk Zaid menyertai PKR semula.Ekoran itu, surat itu meng­ajak ahli PKR membantah tindakan Nurul Izzah itu.

Justeru, Nurul Izzah dalam kenyataannya juga meminta semua rakyat Malaysia jangan melayan surat itu.

“Saya menggesa semua rak­yat Malaysia untuk menumpu segala usaha demi merealisasikan Malaysia yang lebih baik,” katanya.

Zaid juga sebelum ini menge­luarkan kenyataan mena­fikan beliau bertemu dan berbincang dengan Nurul Izzah sebagaimana yang didakwa surat itu.

Katanya, beliau tidak tahu menahu berhubung dakwaan tersebut kerana sejak meninggalkan PKR, beliau tidak berhubung langsung dengan Izzah mahupun kedua-dua ibu bapa pemimpin tersebut.

“Saya tidak tahu apa-apa tentang dakwaan ini sebab sejak meninggal PKR, saya tidak berhubung langsung de­ngan Nurul (Izzah Anwar) ke, Anwar (Ibrahim) ke atau pun Kak Wan (Datuk Seri Wan Azizah),” katanya.

Zaid turut menyatakan agar dirinya tidak dikaitkan dalam penyelesaian perkara tersebut.“Jangan kaitkan saya, dia orang kena selesaikan sendiri masalah mereka,” katanya.

SUMBER

Video : Jika Menang DAP Cadang PAS Ketua Menteri Melaka
Desas-desus UMNO/BN mengatakan Ketua Menteri Melaka jika Pakatan Rakyat menang akan diperintah DAP terjawab.
DAP sebenarnya mahu PAS yang menjadi Ketua Menteri Melaka dan propaganda UMNO itu semata-mata mahu menakutkan orang Melayu.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....