Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Selasa, 6 September 2011

Gambar : Puluhan Ribu Banjiri Rumah Terbuka Aidilfitri MB KedahPAS gesa Najib tubuh panel Kabinet kaji semula fakta sejarah merdeka

KUALA LUMPUR, 6 Sept — PAS hari ini menggesa Putrajaya agar membentuk sebuah jawatankuasa Kabinet untuk meneliti semula fakta sejarah berkaitan perjuangan kemerdekaan di sebalik kontroversi ekoran kenyataan timbalan presidennya Mohamad Sabu, bulan lalu.

Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali (gambar) berkata, Umno telah berbohong apabila melabelkan Muhammad Indera yang turut dikenali sebagai “Mat Indera”, seorang anggota komunis - antara individu terbabit dalam tragedi Bukit Kepong pada 1950 — turut diperakui oleh kerajaan negeri Johor menerusi buku berjudul Pengukir Nama Johor.

“Jika beliau ikhlas, (Perdana Menteri Datuk Seri) Najib (Razak) boleh mengadakan sebuah jawatankuasa Kabinet untuk menulis semula sejarah kemerdekaan,” kata Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub pada sidang media.

Sidang media turut dihadiri Mohamad, Mustafa, ahli jawatankuasa kerja Dr Dzulkefly Ahmad dan Ketua Penerangan PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Mustafa berkata sejarah negara perlu diteliti semula memandangkan versi rasmi hanya mengiktiraf Umno sebagai pejuang kemerdekaan.

“Perjuangan mendapatkan kemerdekaan tidak bermula dengan Umno... yang menentang British ialah Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM),” katanya.

Mustafa berkata PKMM ditubuhkan pada 1945 sedangkan Umno dibentuk setahun kemudian.

Beliau bagaimanapun mengakui peranan pemimpin-pemimpin Umno dalam perjuangan kemerdekaan sambil berkata pengasas Umno Datuk Onn Jaafar dan Bapa Kemerdekaan Tunku Abdul Rahman Putra telah mengambil pendekatan kerjasama dengan menjadi pegawai pentadbiran British.

“Bagaimanapun sejarah telah dilarikan apabila dikatakan bahawa pejuang kemerdekaan hanyalah Umno. Ia tidak betul. Jangan menafikan pejuangan lain yang dimulakan oleh PKMM,” kata Mustafa lagi.

Ketika ditanya sama ada komunis ada memberi sumbangan kepada kemerdekaan negara dengan melawan British, Mustafa berkata: “PAS menolak komunis dan ideologi komunis.”TMI

Penjajahan British : Aziz Bari Jawab Kenyataan Khoo Kay Kim

KUALA LUMPUR, 6 Sept — Pakar perlembangaan Prof Abdul Aziz Bari berkata meskipun negeri-negeri Melayu bukan atau tidak pernah dijajah oleh British, tetapi pada hakikatnya telah “dijajah kerana pentadbiran negeri dikawal” oleh kuasa Eropah itu sehingga negara merdeka lima dekad lalu.
“Pendeknya dari segi teknikal memang negeri-negeri Melayu bukan atau tidak pernah dijajah... hatta pentadbiran agama pun dipantau oleh British,” kata beliau dalam reaksi kepada The Malaysian Insider hari ini.
“Secara teknikal memang betul bahawa kita tak pernah dijajah; negeri-negeri Melayu hanya negeri lindungan. Hanya Melaka, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak yang pernah dijajah,” kata beliau.
Bagaimanapun menurut ahli akademik ini, negeri-negeri Melayu bukan negeri yang bebas dan berdaulat kerana mereka tidak bebas mengadakan hubungan luar.
“Raja-raja, contohnya, dipaksa menerima kejatuhan Empayar Uthmaniah yang dihancurkan oleh British dan sekutu-sekutunya pada 1924. Ini semua berlaku kerana Raja-raja di bawah tangan British meskipun mereka tidak dijajah.
“Selain itu meskipun di sisi undang-undang, yakni secara teknikalnya, mereka berdaulat kita semua tahu dasar dan undang-undang semuanya ditentukan oleh British,” kata beliau sambil menambah, Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim tidak harus membesar-besarkan kedudukan teknikal itu sehingga menafikan hakikat yang berlaku ketika itu.
Aziz (gambar) mengulas mengenai kritikan beberapa pihak ekoran pandangan tokoh sejarah itu bahawa negara ini sebenarnya tidak pernah dijajah oleh British, sebaliknya berada di bawah naungan negara Eropah itu.
Khoo melahirkan pandangan itu dalam satu temu bual dengan akhbar arus perdana kelmarin ketika kontroversi berkaitan kenyataan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu hangat diperkatakan sehingga ada yang mahu fakta sejarah diteliti semula.
Negara akan menyambut ulang tahun kemerdekaan ke-54 bersama hari pembentukan Malaysia — buat julung kali pada 16 September ini.
Menjawab soalan mengenai kenyataan Mohamad bahawa Allaharham Datuk Onn Jaafar dan Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj bukan pejuang kemerdekaan sebenar kerana mereka pegawai British, Khoo berkata: “Mereka tidak pernah bekerja dengan British. Kerajaan Melayu tidak pernah menjadi jajahan British. Kerajaan Melayu dulu secara rasmi dikenali sebagai Negeri Melayu Naungan iaitu di bawah perlindungan British, tetapi tetap diperintah oleh Raja.”
Katanya, kehadiran British adalah berasaskan perjanjian dengan raja setiap kerajaan dan pegawai British ditugaskan menjalankan pentadbiran, kedaulatan tetap pada raja.
“Maksudnya dari segi undang-undang, British tidak pernah menjajah kerajaan Melayu, hanya Negeri-Negeri Selat yang dikenali sebagai Tanah Jajahan Mahkota British. Pegawai British utama di Negeri-Negeri Selat dikenali sebagai gabenor, padahal kedudukan pegawai yang sama di kerajaan Melayu dikenali sebagai Pesuruhjaya Tinggi. Gabenor Hugh Clifford dalam ucapannya kepada Majlis Persekutuan pada Januari 1949 mengatakan apabila beliau merujuk kepada kerajaan Melayu: ‘They were, they are and they must remain Malay states. These states were when our cooperation in government was first invited Mohamedan monarchies. And such they are today. We have neither the right nor the desire to vary the system of government’,” katanya lagi.

Himpunan Kebangkitan Rakyat Pas Ganti Umno ( PGU ) Ke 3 Bakal Menyusul

- pada 14 & 15 Oktober depan di Tanjung Kuala Terengga

KUALA TE
RENGGANU - PAS Terengganu akan meruskan Program Mega Berprestij 'Himpunan Kebangkitan Rakyat; PAS Ganti Umno (PGU) Kali Ke-3' yang ditangguhkan sejak Mei lalu.

Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut berkata demikian pada Majlis Ijtima' Idulfitri Anak-anak Terengganu di Perantau di Kuala Ibai, pada 1 September lalu.

Sehubungan itu, Setiausaha Panitia Induk PGU Kali Ke-3, Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah mengesahkan tarikh program tersebut adalah pada 14 dan 15 Oktober depan.

[Gambar - Imbas kembali PGU Kali Ke-2; Haji Wahid, Timbalan Pesuruhjaya (ketika itu) mengiringi Presiden PAS Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi, turun padang bertemu dengan hadirin]

Menurutnya, pihak panitia masih mengekalkan sasaran seramai 100,000 orang akan hadir program PGU Ke-3 yang dijangka program mega terakhir sebelum Pilihanraya Umum Ke-13.
"Saya optimis dengan sasaran yang diletakkan sebelum ini, kita terus meletakkan sasaran kehadiran seramai 100,000,

"memandangkan 'suhu' pilihanraya yang semakin meningkat,"katanya

Wan Sukairi yang juga Pengarah Jabatan Penerangan PAS Terengganu berkata, PGU Kali Pertama yang diadakan di Selatan Terengganu pada 15 Januari 2011 di Dataran Tok Guru, Geliga, DUN Chukai, telah mencatat sejarah.

Beliau berkata, lebih 15,000 orang ahli dan penyokong hadir, memberikan sokongan terhadap hasrat PAS mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri Terengganu.

Semangat membara untuk 'menawan kembali' Wisma Darul Iman, katanya, diteruskan dengan penganjuran PGU Kali Ke-2 di bahagian Utara negeri Terengganu.

Menurutnya, walaupun program tersebut cuba diganggu oleh Umno Bahagian Besut namun lebih 25,000 orang hadir.

"Umno Besut, dibawah pimpinan Mantan Menteri Besar Dato' Seri Idris cuba menganggu, dengan menganjurkan ceramah, mereka membawa Ummi Hafilda sebab Timbalan Presiden PKR Azmin Ali hadir ke PGU 2,

"namun, sokongan rakyat terus membara, 25 ekor lembu disumbangkan rakyat Besut untuk jamuan rakyat dan PGU 2 meraih sokongan lebih 25,000 orang,"jelasnya

Beliau yakin PGU Kali Ke-3 akan menarik lebih ramai sokongan termasuk 'pengundi atas pagar' dan dikalangan ahli-ahli Umno, kerana imej baru kepimpinan PAS Terengganu.

"PGU pertama di bawah kepimpinan baru Badan Perhubungan PAS Terengganu ini akan menjadi 'klimaks' kepada kebangkitan rakyat Terengganu,

"bagi membuat perubahan kerajaan di negeri Terengganu (pada PRU ke-13) setelah pelbagai kezaliman, rasuah, penyalahgunaan kuasa dan kegagalan Umno/BN Terengganu,"katanya ketika dihubungi Buletinonline.BO

Gambar Dan Catatan Sekitar Sambutan Hari Raya Aidilfitri Sultan Muhammad Ke-V

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEine92vneW5mp48Ax8_R-C2_Yzdz4ayGY_e8ECz63zeeLPUGqdtAt9oSwqv8qce2MBg3QFoc0YU14zCFd5wtN2j7DyjjBbypx2Gy70qNiDInunn3ne0Uprlglw2-bUzgCeRr5fBC3l_aik/s1600/HR+1.JPG

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsvWfAKTDw0Wku-WBDCpOaHAkzf-FlMCja8xIpfypCwx0b1P42yYs1OnPsfiJlpmaoAlTivod05L3JceB0s_4SVU2saWDCiIZViQNE1LNN3q0rlB29FX5ceONIh-VLNnDCUCCKme7TFQQ/s1600/HR+2.JPG

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1oF6hLWu9l3jRAcKQeYWb1E0iQSXwiKOmrFHMJBz7hpmVYatHwX_VGhBIhXrqNJ6k6je-tzARdHRJikuWUhvYpLkN-9xj2MRNIXBSM1uXrZhIVVcxTI7bC8TV0lp-U28wwZNIoDewLmw/s1600/HR+3.JPG

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjcY3rMDmRCn-urBKYe6cFGJSUOpjvi-CK_FUa9ojJDLSpiecxyf2MXEtLO2bWA8rreazoYMmIZj6_DCTzZ9-dVqt8I8btlS6ZvX9RbXzUeIUUHF07Z3Hopkw6MHbQ2obuVtxRgtaayDM/s1600/HR+4.JPG

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtkXw480Hejkp3gq6L63DDVorpX4S6gB7PdDUEVO1xbXUTVTt68qEE-FmzjoSvtNSpd4XGN32biAPStjxwbuHtDXl2Q9xKjG7YV8qqAzxtGiH-FwgvsIpkhV8sOGvu1jxH6i09wUa_j1g/s1600/HR+5.JPG

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHQf8N5ikQmcIpHvqXOoCzfO4BPK_TkAOtU3u0jpVr1TDWG8SkO26_fN83XdzPDymtO8CilUrYrumPC-7T5J04ysxKaS0js7f83wJpCJaTK8H9kdwKIxi-EE3lLbXtDllRZwIuK0DdURI/s1600/HR+6.JPG

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....