Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Rabu, 21 Julai 2010

Gambar Terkini Sultan Kelantan

Gambar terkini Sultan Kelantan sebaik tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra selepas enam hari berada di Singapura bagi menjalani prosedur angiogram dan angioplasty. – Gambar Bernama

Polis Serbu Ibu Pejabat PKR

Pegawai-pegawai polis di luar ibupejabat PKR pagi tadi. - Gambar oleh Choo Choy May

PETALING JAYA, 21 Julai — Selepas ditangguhkan lebih seminggu polis menyerbu ibu pejabat PKR di sini pagi ini berhubung tulisan blog seorang ahli Majlis Pimpinan Pusatnya Badrul Hisham Shaharin.Polis sepatutnya berbuat demikian pada 12 Julai lalu tetapi ditangguhkan.
Beberapa pegawai PKR yang dihubungi berkata, polis memasuki ibu pejabat PKR kira-kira 11 pagi dengan alasan mahu memeriksa dan merampas komputer di premis yang dikatakan digunakan oleh Badrul Hisham, yang turut dikenali sebagai “Chegubard”.
“Mereka kata mahu memeriksa komputer. Mereka mempunyai waran tetapi kami memberitahu bahawa Chegubard (Badrul) tiada di sini dan mereka boleh menyoal siasat bila beliau datang nanti,” katanya.
“Kira-kira 10 hingga 15 anggota polis datang dan mereka bersetuju untuk balik dan menunggu sehingga Chegubard datang,” kata Ikmal Ahmad, pembantu peribadi penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Naib Presiden PKR Sivarasa Rasiah berkata, mereka terkejut dengan tindakan polis yang mahu menggeledah pejabat dan menyoal Badrul berhubung tulisan blognya.
“Beliau sudah pun memberikan kenyataan. Beliau tidak pernah menafikan,” kata Sivarasa yang juga Ahli Parlimen Subang.
“Ia satu tidak tidak wajar,” kata beliau.

Video : Polis(UTK) Serbu Konvoi Sultan Kelantan

Berikut adalah Videoclip yang memaparkan kejadian dimana konvoi Sultan Kelantan di serbu oleh pasukan Unit Tindakan Khas PDRM..

Adakah perkara begini akan berlaku andaikata Mahathir dan UMNO pada tahun 1992 tidak berusaha untuk menarik kekebalan raja-raja Melayu dengan meminda perlembagaan?

Bahagian Perlembagaan yang dipinda adalah Perkara 181(1) yang menyebutkan bahawa “TiadImbang Penuha apa-apa undang-undang yang menyentuh secara langsung keistimewaan, kedudukan, kemuliaan dan kebesaran Raja-raja boleh diluluskan dengan tiada persetujuan Majlis Raja-Raja.”

Sungguhpun tindakan polis ini agak bertentangan dengan adab dan budaya masyarakat Melayu, tugas mereka tidak akan begini jika Mahathir tidak menganggu-gugat kekebalan Raja-Raja Melayu dengan meminda perlembagaan..

Yang nyata sekarang kekebalan ini telah berpindah dari Raja-raja Melayu kepada Pemimpin-pemimpin UMNO dan Barisan Nasional..

Saksikan.. dan nilaikan siapakah penderhaka Anggota Polis yang menjalankan tugas ini atau Mahathir dan UMNO yang telah meminda perlembagaan agar polis boleh bertindak sebegini.

Pas Yakin Kejadian 20 Pelajar Mengandung,Benar

KUALA TERENG
http://buletinonline.net/images/stories/berita29/uabc.jpgGANU – PAS Terengganu yakin kejadian 20 pelajar sebuah sekolah menengah di Kuala Terengganu mengandung adalah benar-benar berlaku.

Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Pusat Dato’ Abu Bakar Chik berkata, beliau telah meminta Pengerusi Lajnah Pendidikan PAS Terengganu menyiasat perkara tersebut.

”Dia memberi maklumat dan mengesahkan ia benar-benar berlaku, 20 pelajar dalam sebuah sekolah mengandung, 4 telah melahirkan anak,”katanya ketika ditemui selepas Mesyuarat Agung Jawatankuasa Ibu Bapa dan Guru, Ma’ahad tahfiz Wal Tarbiyah dekat sini, Selasa 20 Julai.

Oleh itu beliau yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu meminta pihak kabinet dan Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin mengambil perhatian dan menyelesaikan masalah sosial yang semakin parah dikalangan para pelajar.

”Saya tidak menafikan soal pemansuhan UPSR, PMR penting, tapi kita mahu melihat keprihantinan kabinet, dan Menteri (berkenaan),”ujarnya.

Sehubungan itu, PAS telah menyiapkan satu mekanisme bagi menangani gejala sosial dikalangan Pelajar. Ustaz Abu Bakar berkata, Lajnah pendidikan melalui Sukarelawan Pendididikan Rakyat (Kawan).

"Dalam parti PAS ada skuad Kawan, bagi menangani gejala sosial dengan masyarakat khidmat dan runding cara,"jelasnya.

Menurutnya, Kawan bukan hanya dianggotai oleh golongan muda yang turun padang tetapi golongan veteran seperti bekas-bekas pensyarah, bekas-bekas guru besar, peguam dan profesional lain.

Ketika ditanya berkenaan pendedahan pihak polis tentang 191 pelajar sekolah terlibat dengan pelbagai kesalahan narkotik, beliau mengatakan angka tersebut adalah terlalu kecil.

”Saya tidak percaya kepada angka itu, kerana setiap hari, dimana-mana sahaja boleh didapati pelajar terlibat dengan dadah,

”kalau mahu dicegah, tiap-tidap hari boleh tangkap,”katanya lanjut.BO

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....