Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Rabu, 8 Mei 2013

Latar Belakang Keluarga MB Kelantan Yang Baru

TUMPAT: Pelajarnya datang dari seluruh negara. Ada juga dari selatan Thailand menimba ilmu agama daripada Tok Guru Haji Yaakob Ishak.
Pondok Berangan atau lebih dikenali sebagai Madrasah Yaakubiah terletak tidak jauh daripada perkampungan Siam di Kampung Berangan.

Tok Guru Haji Yaakob mengasaskan pondok tersebut pada 1942. Ketika itu gerakan menentang penjajah memuncak, ditambah pula kedatangan Jepun ke Tanah Melayu.

Beliau mencurah segala ilmu di dada selepas pulang daripada mencari ilmu agama di Patani, Pondok Tok Selehor dan Pondok Bunut Payong.

Berasal dari Kampung Kelong, Tumpat sebelum berhijrah ke Kampung Berangan bagi membina pusat pengajian agama.

Hasil perkongsian hidup dengan Che Zainab Che Hussin, mereka dikurniakan tujuh anak.

Anak sulung, Asiah kini tinggal di Mengkebang, Kuala Krai. Kedua, Ahmad, ketiga Kamariah seorang pendakwah, keempat, Faridah bertugas sebagai guru. Kelima, Hazrin, pensyarah perubatan di USM Kubang Kerian dan Jalilah juga seorang guru.

Che Zainab, 84 agak uzur dan tidak mampu lagi berjalan lebih jauh di luar rumah, sama sekali tidak menyangka anak keduanya, Ahmad dipilih menggantikan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai ketua kerajaan Kelantan.

“Makcik terkejut apabila diberitahu Ustaz Mad dilantik sebagai Menteri Besar Kelantan. Beliau datang memberitahu makcik selepas balik daripada mengangkat sumpah di istana Isnin lalu.

“Ustaz Mad memberitahu beliau begitu terkejut apabila dipilih Tok Guru Nik Abdul Aziz menggantikan tempatnya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Pondok Berangan hari ini.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....