Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Rabu, 15 September 2010

Laporan Terkini Kes Bunuh Sosilawati 15/9/2010

Sekumpulan anggota Jabatan Forensik mencari barang yang boleh dijadikan bukti kes pembunuhan jutawan kosmetik Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain di Sungai Panchau Tanjung Sepat, Banting hari ini. – Foto Bernama

BANTING:
Unit Forensik Polis pada Rabu menemui beberapa lagi objek yang dipercayai bahan bukti kes pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga lagi lelaki lain di Sungai Panchau di sini.
Polis yang memulakan operasi pada pukul 3.30 petang Rabu dilihat membawa beberapa objek termasuk satu bungkusan yang kelihatan seperti tulang di dalamnya.
Usaha pihak media untuk menghampiri kawasan itu bagi melihat dengan lebih jelas operasi itu gagal berikutan kawalan ketat dan media hanya dibenar berada kira-kira 100 meter dari kawasan itu. Operasi itu berakhir pada pukul 5.30 petang.
Selain itu, polis juga memasang kain kanvas di tempat mereka beroperasi dan tindakan itu menyukarkan pihak media untuk melihat dengan jelas apa yang mereka lakukan dan objek yang dibawa naik dari sungai itu.
Turut kelihatan berada di lokasi operasi ialah Pengarah Jabatan Forensik Polis Diraja Malaysia Datuk Abdul Malek Harun.Ahad lepas, unit forensik menemui beberapa cebisan tulang dari dalam sungai yang sama.-Bernama
Dalam perkembangan berkaitan pihak berkuasa dijangka akan menghadapkan suspek kes pembunuhan jutawan produk kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga pengirinya di mahkamah dijangka minggu depan.
Laporan The Star Online hari ini berkata polis dan Jabatan Peguam Negara sedang dalam proses menyiapkan kertas pertuduhan.Polis juga menganggap kes itu sudah selesai.Kesemua suspek kes ini sedang ditahan reman selama seminggu di lokap polis di Bukit Jalil di sini.

Ahli Parlimen PAS Kelantan Rafak Taat Setia Kepada Tengku Faris


KUALA LUMPUR, 15 Sept: Ahli Parlimen PAS negeri Kelantan hari ini merafak taat setia dan menyokong pemasyhuran Tengku Muhammad Faris Petra Tuanku Sultan Ismail Petra sebagai Sultan Kelantan yang ke-29.
Kesemua mereka adalah Ahli Parlimen Bachok, Nasharuddin Mat Isa, Salahuddin Ayub (Kubang Kerian), Dr. Mohd Hatta Ramli (Kuala Krai), Datuk Kamaruddin Jaafar (Tumpat), Datuk Abdul Halim Abdul Rahman (Pengkalan Chepa), Siti Zailah Mohd Yusuf (Rantau Panjang), Muhammad Husin (Pasir Puteh), Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah (Kota Bharu) serta Ahli Dewan Negara, Senator Mumtaz Md Nawi.

"Saya mewakili Ahli-Ahli Parlimen PAS dari Kelantan ingin merafak sembah dan mengucapkan tahniah kepada Tengku Muhammad Faris Petra Tuanku Sultan Ismail Petra selaku Sultan Kelantan Darul Naim yang baru.

"Kami juga ingin mengambil kesempatan ini untuk menyatakan ketaatan sepenuhnya ke bawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku," ujar Nasharuddin mewakili mereka pada satu sidang media di Pejabat Agong PAS, di sini.

Pembunuhan Kejam Datuk Sosilawati Lawiya,Apa Kata Tok Guru Nik Aziz1. Saya mengucapkan takizah kepada keluarga Allahyarham Datuk Sosialawati Lawiya, jutawan kosmetik yang telah dibunuh dengan kejam bersama pemandu, pegawai bank dan peguamnya. Dari jauh, saya harapkan supaya keluarga mereka semua dapat bersabar dengan ujian Allah SWT ini ditambah pula ia berlaku pada saat umat Islam sedang bersedia menyambut Hari Raya Idulfitiri.

2. Sesungguhnya, tidak ada sesiapa yang boleh menerima perbuatan seorang manusia boleh membunuh orang lain kerana nyawa seorang manusia itu tidak dimiliki oleh sesiapa pun hatta dirinya sendiri. Justeru, Islam melarang membunuh diri kerana nyawa bukan milik manusia. Perbuatan sekejam ini berpunca daripada tidak wujudnya rasa malu dan aib di hati pembunuh. Sedangkan perasaan malu dan aib inilah yang merupakan jentera keselamatan yang boleh mengawal diri manusia daripada melakukan perkara-perkara yang mendatangkan mudharat samada kepada diri atau orang lain. Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud, “Apabila kamu tidak malu, buatlah apa yang kamu kehendaki” – hadis riwayat Imam Bukhari.

3. Selain itu, saya menggesa kepada pihak pimpinan negara untuk sentiasa menghebahkan peringatan agar rakyat bertaqwa dan gerun kepada Allah SWT. Perlu diingatkan sentiasa agar rakyat merasa gerun dengan azab kubur dan siksa api neraka. Tanpa peringatan-peringatan seperti ini, tidak ada penghalang yang boleh mendinding manusia dari melakukan jenayah. Hasilnya, kita mendengar kes-kes pembunuhan kejam berlaku sepanjang masa tanpa mengira bangsa dan agama.

Kejutan Ibrahim Ali yang kita tidak terkejut

Oleh W Fauzdin NS
PERKASA di bawah Ibrahim Ali MP Pasir Mas akhirnya dimalukan oleh Umno. Umno yang mengaku memperjuangkan nasib bangsa Melayu di negara ini menolak PERKASA yang juga mengaku menjadi hero orang-orang Melayu.
Kedua-duanya yang `menjual nama' Melayu ini bersengketa kerana apa? Jawapannya mudah, mereka bersengketa kerana masing-masing sebenarnya tidak ikhlas membela nasib orang-orang Melayu.Kenyataan Presiden PERKASA, Ibrahim Ali yang mengaku akan membuat kejutan di dalam PRU nanti sebenarnya bukan satu kejutan. Terkejutkah kita jika raja katak Pasir Mas ini mengistiharkan untuk menubuhkan parti baru?
Mungkin juga beliau akan keluar dari sarang di Pasir Mas dan berhijrah ke tempat lain yang beliau rasa kawasan itu boleh menyelamatkan beliau untuk kekal sebagai Ahli Parlimen? Ke mana sekali pun raja katak ini berhijrah, ianya tidak mengubah pandangan orang terhadap Presiden PERKASA ini. Jika Umno sebuah parti yang `kuat Melayu'nya pun menolak PERKASA yang dipimpin oleh Ibrahim Ali, bangsa atau kaum mana yang mahu percaya kepada perjuangan beliau?

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....