Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Jumaat, 7 Februari 2014

Dalang Disebalik Surat Palsu Perletakan Jawatan Adun PKR Dikenalpasti

IPOH: Seorang aktivis politik mengaku telah menghantar surat yang mendakwa seorang Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) dari pembangkang telah keluar parti.
  
Namun bekas pekerja swasta yang berumur lingkungan 60-an itu berkata dia tidak mengetahui isi kandungan surat itu.Surat itu dikatakan dihantar ke Pejabat Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak.

Ketua Polis Perak Datuk Acryl Sani Abdullah Sani berkata lelaki tersebut  tampil memberi maklumat sejurus mendapat berita mengenai surat palsu berkenaan.
  
"Lelaki itu mendakwa dia diupah oleh seorang lelaki tidak dikenalinya untuk menghantar surat itu ke Pejabat DUN Perak selepas hadir di salah sebuah penjumpaan politik di Kajang, Selangor baru-baru ini.
    
"Dia juga mengaku menghantar surat berkenaan tetapi tidak mengetahui kandungan sebenar surat itu dan hanya melaksanakan apa yang diarahkan," katanya selepas majlis perhimpunan bulanan bagi Ibu Pejabat Polis Daerah Ipoh di Pasir Puteh hari ini.

Acryl berkata pihak polis turut mengambil keterangan daripada Adun Hutan Melintang dari Parti Keadilan Rakyat, S.Kesavan (gambar)  semalam bagi membantu siasatan.

"Polis juga telah merakam percakapan dua orang saksi iaitu Pegawai Perkhidmatan Pelanggan Pejabat SUK (Setia Usaha Kerajaan Negeri) dan Pembantu Tadbir di Pejabat Menteri Besar serta telah menyambung percakapan seorang pengadu," katanya.
  
Polis juga telah merampas surat palsu asal yang diterima oleh Pejabat Menteri Besar, katanya.Acryl berkata pihak polis akan terus menjalankan siasatan termasuk mengenal pasti dan mengesan lelaki yang didakwa mengupah bagi penghantaran surat itu.
  
Sementara itu Kesavan menafikan beliau telah keluar parti seperti yang didakwa melalui surat itu yang dialamatkan kepada Speaker DUN Perak Datuk Seri S.K Devamany pada Selasa lepas.
   
Menurut surat itu yang kononnya ditandatangani Kesavan, tindakan itu dilakukan selepas hilang kepercayaan dan tidak berpuas hati terhadap kepimpinan parti berkenaan. - Bernama

Senarai Pemain Muslim Yang Beraksi Di Liga Perdana Inggeris

MUSIM 2013/2014 sudah lama melebarkan tirainya. Pelbagai kejutan, drama, dan ragam pemain mahupun jurulatih yang kita dapat lihat. Kini sudah tiba di pertengahan musim, bahang kehangatan Liga Perdana Barclays yang paling dikenali juga diminati  seantero dunia ini sukar untuk dinafikan.

Keseimbangan, mutu permainan berbeza setiap pasukan, juga pelbagai kebarangkalian dalam setiap perlawanan antara faktor-faktor kenapa liga ini menjadi tumpuan berbanding liga-liga lain di dunia seperti Serie A atau Bundesliga.

Pemain yang datang dari pelbagai penjuru dunia mencungkil bakat dan memperkenalkan corak permainan mahupun gaya yang tersendiri bagi mendapat perhatian mahupun publisiti.

Di sebalik peningkatan jumlah pemain-pemain yang beraksi di liga ini, mungkin ramai tidak menyedari bilangan  pemain muslim atau yang menganut agama Islam meningkat dari musim sebelumnya iaitu 2012/2013 berbanding musim sekarang 2013/2014.

Jelas menunjukkan bahawa agama Islam bukanlah satu batu sempadan bagi menceburi bidang rekreasi bertaraf dunia ini malah Islam menggalakkan aktiviti riadah asalkan tidak bertentangan dengan syariat.

Biarpun pemain-pemain ini perlu menerima halangan atau faktor-faktor tertentu yang mungkin menganggu aspek rohani, emosi dan kesihatan fizikal selama bergelar pemain profesional di Liga Perdana Barclays, ciri ketegasan dan berprinsip perlu bagi memenuhi tuntutan agama.

Antara halangan atau cabaran yang dihadapi adalah seperti tempat mengerjakan solat dan ruang waktu untuk mengerjakannya, pilihan diet makanan yang ditentukan oleh jurulatih sebelum perlawanan, berpuasa ketika perlawanan, budaya membuka Champagne bagi meraikan kemenangan dan mungkin sikap prejudis (Islamophobia) yang mempunyai kebarangkalian.

Seharusnya pemain-pemain muslim yang tiba di kelab-kelab besar di liga Perdana Barclays mempunyai tahap ketahanan mental dan fizikal yang tinggi juga pendirian tegas seperti pemain penyerang Chelsea, Demba Ba (gambar) ketika di Newcastle United.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....