Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Rabu, 15 Disember 2010

Kejutan Buat Zaid,Hanafi Mamat Mengaku Masih Presiden Akim Yang Sah

Hanafi Hamat tetap menganggap dirinya sebagai presiden Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM) yang sah walaupun ada pihak lain mendakwa diri mereka presiden AKIM.

hanafi hamat akim permatang pauh by election 180808 02Sebelum ini Bernama melaporkan Pengarah ROS Kelantan, Wan Rahimah Wan Hamat mengesahkan Hanapi kekal menjadi presiden parti AKIM berikutan kemelut perebutan pihak lain terhadap jawatan itu sehingga menjejaskan penubuhan parti berkenaan.

Sehubungan itu, Hanafi (kanan) berkata beliau tidak mengiktiraf atau bertanggungjawab terhadap sebarang bentuk penukaran nama baru bagi parti itu iaitu Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA), seperti yang diputuskan dalam mesyuarat penubuhannya, di Kuala Lumpur hari ini.

AKIM merupakan sebuah parti politik yang ditubuhkan lebih 15 tahun lalu mempunyai prinsip perjuangannya yang tersendiri untuk menyatupadukan umat Islam di seluruh negara, katanya kepada Bernama di sini.

Hanafi mengulas laporan sebuah portal berita mengenai bekas pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim yang dilaporkan menerajui parti KITA yang ditukarkan namanya daripada AKIM dalam satu sidang akhbar selepas mesyuarat agung tahunan Akim di Kuala Lumpur.

NONEZaid (kiri), yang juga bekas ahli Parlimen Kota Bharu, juga dilaporkan sebagai berkata parti baru yang diterajuinya itu tidak akan menyertai pakatan
pembangkang.

Hanafi berkata mereka yang cuba menukar nama parti itu kepada nama baru, seolah-olah mencabul hak AKIM sebagai sebuah parti yang memperjuangkan Islam.

“Ini sebagaimana terkandung dalam perlembagaan yang diluluskan oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS). Mereka yang cuba menghidupkan AKIM dengan nama lain, seolah-olah melelong parti itu kepada pihak lain untuk kepentingan peribadi mereka,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya tidak bertanggungjawab dengan tindak tanduk segelintir anggota AKIM yang terlibat dengan penubuhan parti KITA, bagi menggantikan nama asal AKIM serta berniat untuk menggulingkannya.

- Bernama

Video : Sidang Parlimen Kecoh 3 Ahli Parlimen Pakatan Rakyat DigantungKUALA LUMPUR, 15 Dis:
Ahli Parlimen Pakatan Rakyat membantah keras keputusan Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang bersetuju dengan keputusan majoriti untuk menggantung tiga ahli Parlimennya selama enam bulan tanpa diberi peluang membela diri.

Keputusan itu dibuat Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia pagi tadi selepas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz membuat usul berkenaan terhadap Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor), Azmin Ali (PKR-Gombak) dan R Sivarasa (PKR-Subang).

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata,keputusan itu jelas membuktikan kuasa speaker digunakan oleh Barisan Nasional (BN) untuk kepentingan mereka.

"Kita kesal dan nyatakan bantahan kita tentang persetujuan speaker membenarkan keputusan ini. Memang kita tahu salah dan angkuh Umno/BN guna kuasa mereka tetapi mengggunakan saluran speaker yang mempertahankan dengan peraturan.

"Padahal prinsip membela diri ialah kita mesti diberi tempoh seminggu untuk bagi keterangan tapi itu pun tidak berlaku," kata beliau dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Baca Seterusnya....

Video : Ceramah Anwar Jawab Isu Wikileaks

Akim Tukar Nama Baru,Zaid Sah Presiden Parti

Zaid Ibrahim bersama barisan kepimpinan Akim yang kini dikenali sebagai Kita selepas mesyuarat agung tahunanya di Petaling Jaya hari ini. — Gambar oleh Choo Choy May

PETALING JAYA, 15 Dis — Angkatan Keadilan Insan Malaysia (Akim), yang mengadakan mesyuarat tahunan pertama di luar Kelantan hari ini, dan turut dihadiri Datuk Zaid Ibrahim, akan dikenali sebagai Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita).
Zaid pula dipilih sebagai presiden yang baru pada mesyuarat agung tahunan yang diadakan Tropicana Golf Resort.
Beliau mengambil alih tempat Zakaria Salleh, yang semalam memberitahu The Malaysian Insider bahawa penyertaan Zaid untuk menjadikannya sebuah parti baru yang boleh melakukan perubahan besar kepada landskap politik negara.
“Saya juga percaya Akim selepas ini akan menjadi persaingan kepada PAS dan Umno, dengan kemunculan Datuk Zaid saya rasa beliau boleh gunakan kelebihan, kekuatan dan pengalaman untuk membantu parti menjadi sebuah parti yang kuat,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider semalam.
Zaid telah menyerahkan borang keahlian Akim selepas keluar daripada PKR pada 19 November lalu.
Bekas pengerusi Parti Keadilan Rakyat Wilayah Persekutuan itu berkata, Kita akan menjadi sebuah parti berbilang kaum di negara ini.
Beliau menggunakan pendekatan sama digunakan oleh kepimpinan Parti Keadilan Rakyat semasa hendak menubuhkan parti mereka 11 tahun lalu iaitu mengambil alih parti lain.
Bagaimanapun Zaid enggan menggunakan perkataan presiden sebaliknya mahu jawatan itu dikenali sebagai “ketua parti”.
“Parti politik jika nak maju mesti menjadi sebuah parti yang berbilang kaum.
“Saya yakin Kita mampu menjadi sebuah parti yang berbilang kaum di negara ini,” kata beliau pada sidang media selepas mesyuarat agung Akim.
Terlebih dahulu dalam ucapan penggulungan, Zaid menegaskan, parti itu adalah sebuah parti demokrasi yang akan menerima mana-mana indivdu yang mahu memperjuangkan kepentingan rakyat di negara ini.
“Kita parti berbilang kaum, kita terima semua kaum. Kita juga terima sesiapa sahaja yang mahu melakukan perubahan dalam politik negara.
“Sebab itu, kita terbuka untuk sesiapa... kita mahu mereka yang mampu beri sumbangan kepada masyarakat. Kita tidak mahu mereka yang hanya pandai mengampu sahaja,” katanya.
Peguam itu sebelum ini pernah menganggotai Umno dan PKR.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....