Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Jumaat, 8 Januari 2010

Video & Gambar:Sekitar Himpunan Bantah Mesir
Mesir diminta henti bina tembok, benarkan saluran bantuanKalimah Allah: Protes, Solat Hajat Diadakan Dipelbagai LokasiBeberapa peserta demonstrasi berkumpul di perkarangan Masjid Kg Baru bagi membantah keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan majalah mingguan Katolik, Herald, menggunakan kalimah 'Allah' dalam terbitannya. – Picture by Choo Choy May

KUALA LUMPUR, Jan 8 — Lebih 200 penyokong dari 50 pertubuhan bukan Islam mengadakan perhimpunan aman tetapi provokatif di pekarangan masjid Kg Baru di sini hari ini, mendesak agar keputusan Mahkamah Tinggi minggu lalu berhubung kalimah “Allah” dikaji semula.
Mereka yang menyertai protes membawa kain rentang provokatif menggesa “jangan mencabar Islam”, “jangan uji kesabaran kami” dan “Allah hanya untuk kami” manakala beberapa pemimpin memberi ucapan konfrontasi.
Zaim Shari, seorang pemimpin dari Ikatan Muslimin Malaysia dalam ucapannya berkata keputusan mahkamah 31 Dis lalu satu bentuk “pencerobohan pihak luar.”
“Bumi kita telah diceroboh, kepercayaan kita diancam, kita tidak harus membenarkan perkara ini,” katanya.
Perhimpunan diadakan selepas solat Jumaat tadi.

Gambar Gambar Gereja Diletup Dan Dibakar
Nizar lebih popular berbanding Najib - Google

 
Google.com meletakkan Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaludin sebagai antara insan yang paling banyak mencetuskan berita atau diberitakan di Malaysia sepanjang tahun 2009.

Tokoh PAS itu turut mengatasi populariti Perdana Menteri, Najib Razak dan Menteri Pengangkutan, Ong Tea Keat yang masing-masing berada di tangga ke 8 dan ke 9.

“Ini merupakan penghargaan kepada rakyat khususnya di Perak yang selama ini kekal bersama dengan harapan ke arah perubahan dalam negara yang lebih baik,” katanya ketika dihubungi erapakatan.com sebentar tadi.

Menurut Ahli Parlimen Bukit Gantang itu, rakyatlah yang mencetuskan berita selama ini kerana mereka yang dahagakan keamanan dan keadilan yang semakin cuba dikuburkan oleh Umno dan Barisan Nasional.

Gereja Di Petaling Jaya Pula Diserang,Pas Kutuk Keras


Gambar Church of the Assumption di Jalan Templer di sini diserang kira-kira 4 pagi tadi.Foto Oleh AP


PETALING JAYA, Jan 8 — Satu lagi gereja Katolik, kali ini yang terletak di sini diserang manakala Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub mengutuk serangan ke atas rumah ibadat Kristian tengah malam tadi.
"Kami mengutuk keras tindakan macam ini," kata beliau kepada The Malaysian Insider pagi ini.
PAS telah pun meminta ahlinya tidak menyertai perhimpunan protes yang akan diadakan di ibu negara dan beberapa kawasan lain di seluruh negara berhubung keputusan mahkamah membenarkan Herald menggunakan perkataan "Allah" tengah hari ini.

Isu Kalimah Allah :Pemuda Pas Sedia Berdialog Dengan Ketua PaderiDewan Pemuda Pas Pusat sedia berdialog dan berbincang dengan ketua paderi roman katolik Kuala Lumpur sebagai usaha menjelaskan isu sebenar berhubung penggunaan kalimah Allah dalam akhbar The Herald.

Ketuanya, Nasrudin Hassan at-Tantawi berkata, penjelasan dan perbincangan adalah penting sebagai memperbaiki segala salah faham yang berlaku pada hari ini.

Setausaha Agong PKR Datuk Salehuddin Hashim Letak Jawatan


Datuk Salehuddin Hashim yang dilantik sebagai setiausaha agung Parti Keadilan Rakyat (PKR) April 2008 mengesahkan yang beliau melepaskan jawatan itu berkuat kuasa hari ini.

Ia sekali gus menamatkan spekulasi lebih empat bulan.

Salehuddin, 58, ketika dihubungi mengesahkan yang beliau telah menghantar surat peletakan jawatan petang tadi.

Kerajaan, KDN politikkan isu kalimah Allah-Anwar

Pakatan Rakyat membidas tindakan kerajaan Umno-BN dan Kementerian Dalam Negeri mempolitikkan isu penggunaan kalimah Allah untuk semata-mata meraih sokongan orang Melayu.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kerajaan Umno-BN seharusnya bertindak mengadakan dialog dengan semua pihak berkepentingan dan tidak membiarkan isu itu melarat hingga ke peringkat mahkamah.

Kemelut Dalam Istana Kelantan Perlu Diselesaikan Segera - Tok Guru Nik Aziz


KOTA BAHARU: Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berharap pergolakan dalaman Istana Kelantan dapat diselesaikan segera agar tidak menjejaskan integriti institusi itu.
Beliau berkata, kerajaan negeri tidak akan campurtangan dalam kemelut dalaman itu kerana ia perlu diselesaikan oleh pihak istana sendiri.
Justeru pada pandangannya, kemelut istana itu dapat diselesaikan jika tiada pihak yang cuba mendahului pemerintah yang telah dilantik.
Beliau diminta mengulas kenyataan Pejabat Sultan Kelantan semalam bahawa Tengku Temenggong, Tengku Muhammad Fakhry tidak berhak mengikut Undang-undang Tubuh Negeri Kelantan untuk bertindak bagi pihak Sultan Kelantan yang kini menjalani rawatan di Singapura.
Pengelola Istana, Datuk Abdul Halim Hamad dilaporkan sebagai berkata, hanya Pemangku Raja, Tengku Muhammad Faris Petra berhak sepenuhnya menyampaikan titah sepanjang ketiadaan baginda di negeri ini.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....