Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Khamis, 20 Ogos 2009

Zamri lawan Nizar:Adun Kota Seputih tidak maklum pada SpeakerALOR SETAR, 20 Ogos: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Siputeh, Dato' Abu Hasan Sarif tidak pernah memaklumkan kepada Speaker DUN, Dato' Dr. Abdul Isa Ismail atau pejabat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri tentang ketidakhadiran beliau ke sidang DUn yang diadakan 9 Ogos lalu.


Abu Hassan sendiri tidak hadir pada Sidang Dewan pada 19 April sebelum itu bermakna dia tidak hadir dua kali bertutut-turut.

Menurut Perkara 51 Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah, mana-mana ahli dewan yang tidak hadir ke mesyuarat dewan dua kali berturut-turut tanpa kebenaran Speaker, maka kerusinya hendaklah dikosongkan.

Demikian kata Speaker Dun Kedah, Datuk Abdul Isa dalam sidang medianya hari ini.

Menurut Dr Abdul Isa, Abu Hassan hanya memaklumkan perkara demikian kepada Ketua Pembangkang, Dato' Seri Mahdzir Khalid melalui khidmat pesanan ringkas (SMS).

Katanya, Abu Hassan memperolehi sijil cuti sakit dari sebuah klinik swasta di Jitra pada 9 hingga 10 Ogos dan dimaklumkan kepadanya melalui surat bertarikh 10 Ogos dan difakskan ke pejabat Speaker pada 12 Ogos.

Image"Sebaliknya, saya hanya mendapat makluman dari beliau melalui surat yang bertarikh 10 Ogos yakni sehari selepas sidang dewan dan difakskan pada 12 Ogos. Beliau sendiri hadir menyerahkan surat yang asal pada 16 Ogos.

"Yang peliknya, dalam surat beliau menyebut dia dia sakit, dia tak beritahu saya tapi dia hantar SMS kepada Ketua Pembangkang. Dia boleh hantar SMS kepada Mahdzir tapi tak boleh bagitau saya.

"Kalau saya tak ada pun, dia boleh menghubungi pejabat. Beliau bukannya orang baru tapi telah menjadi Adun selama empat penggal. Ketua Pembangkang juga tidak memaklumkan kepada saya,"jelasnya kepada pemberita dalam sidang media yang diadakan di pejabatnya di Wisma Darulaman di sini hari ini.

Menjelaskan lebih lanjut, Dr Abdul Isa menyatakan pada hari dewan bersidang, terdapat seorang lagi ahli dewan iaitu Suraya Yaakob (BN-Sungai Tiang) yang tidak hadir tetapi telah mengemukakan surat kebenaran untuk tidak menghadiri sidang kerana berada di luar negara.

"Saya telah meluluskannya dan juga membuat pengumuman semasa sidang dewan bermula. Bagaimanapun, Adun Kota Siputeh tidak mengemukakan sebarang surat. Perkara ini tak sepatutnya terjadi memandangkan dia adalah seorang Adun yang veteran.

"Begitu juga, setiap ahli dewan telahpun dibekalkan dengan satu salinan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri dan Peraturan-peraturan Dewan yang seharusnya mereka baca dan fahami," ujarnya.

Selain itu, Dr Abdul Isa telahpun menghantar surat kepada Abu Hassan menjelaskan kesalahan yang telah dilakukannya selain menghantar surat makluman kepada Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) bertarikh 17 Ogos berkaitan kekosongan kerusi tersebut mengikut undang-undang yang ada.

"SPR juga telah memberi maklum-balas melalui surat bertarikh 19 Ogos menyatakan perkara ini telah dipanjangkan kepada SPR Pusat.

"Bagi perkara ini, saya berharap agar pihak SPR mendengar penjelasan kedua-dua belah pihak sebelum membuat keputusan," katanya lagi. _harakahdaily

Zamri lawan Nizar:(Video)kenyataan akhbar Yusri

NONEKenyataan penuh yang dibaca oleh Yusri dalam satu sidang akhbar di Pulau Pinang hari ini.

Pada tahun 2002, Koperasi Pekebun Getah Pulau Pinang Berhad mencadang membeli sebidang tanah untuk meluaskan perniagaan mereka dan telah melantik Firma Guaman Saif Ariff and Rohaizat untuk menguruskan pembelian tanah tgersebut.

Yusri dan Rohaizat telah berbincang dengan lembaga pengarah koperasi tentang syarat syarat perjanjian jual beli. Setelah semua dipersetujui Yusri telah menyediakan perjanjian jual beli tanah tersebut.

Untuk tujuan pembelian ini, koperasi telah memohon pinjaman RM320,000 dari Jabatan Pembangunan Koperasi. Pinjaman tersebut telah diluluskan dan wang tersebut dideposit ke dalam akaun klien di firma guaman.

Namun atas sebab masalah komunikasi dengan penjual, yang tinggal di Acheh, jual beli tersebut telah tidak disempurnakan.

Dalam pada itu, koperasi memerlukan sejumlah wang untuk tujuan pengembangan perniagaan mereka. Yusri telah menandatangan satu cek berjumlah RM100,000 atas nama koperasi dan diberikan kepada pihak koperasi. Maka baki RM220,000 masih tersimpan di dalam akuan firma.

Sementara itu, seorang pelanggan, kenalan Rohaizat yang telah membeli sebidang tanah dengan harga RM130,000 telah memohon jasabaik firma (guaman) untuk membiayai bayaran baki RM100,000. Beliau terdahulu telah membayar RM30,000 kepada penjual.

Firma telah bersetuju untuk meminjamkan RM100,000 yang diambil dari wang koperasi kepada pelanggan (tersebut) untuk menyempurnakan jualbeli tanah tersebut dengan syarat beliau membayar balik pinjaman.

Setelah pelanggan gagal membayar balik pinjaman, Rohaizat telah berbincang dan bersetuju untuk mengambil alih milik tanah berkenaan dan melupuskan pinjaman tersebut.

Malangnya, firma gagal menjual keseluruhan tanah (tersebut) sebagai pecahan lot dan tidak dapat membayar kembali wang koperasi yang telah digunakan.

Sebahagian daripada baki dalam akaun pelanggan dan akaun syarikat telah digunakan untuk memberi pinjaman kepada salah seorang pengarah sebuah syarikat pemaju perumahan yang juga kenalan Rohaizat yang menghadapi masalah kewangan yang teruk dan juga untuk pengurusan cawangan baru firma di Ipoh.

Saya bertanggungjawab menguruskan cawangan firma di Ipoh, sementara Rohaizat menumpu sepenuhnya di firma Butterworth.

Saya tidak lagi memantau akaun-akaun pelanggan di cawangan Butterworth sehinggalah saya meninggalkan firma pada November 2003.

Merujuk kepada kenyataan yang dibuat oleh Ahmad Maslan seperti yang dilaporkan oleh Utusan Online bertarikh 19 Ogos 2009 bahawa Rohaizat tidak mempunyai apa-apa penglibatan dan tidak tahu menahu tentang perkara tersebut, saya ingin tegaskan bahawa ia adalah satu pembohongan.

Ini adalah kerana segala urusan pembelian tanah tersebut dan penggunaan wang koperasi di buat dengan pengetahuan dan penglibatan Rohaizat seperti yang dijelaskan di atas.

Mana mungkin pengaliran keluar dan masuk wang dalam sesuatu akaun syarikat tidak diketahui oleh Rohaizat yang juga penandatangan yang sah untuk akaun-akaun tersebut.

Sepatutnya Rohaizat menceritakan perkara sebenar dan tidak meletakkan tanggungjawab dan kesalahan hanya kepada rakan kongsi untuk membebaskan dirinya sendiri.

Merujuk kepada kepada kenyataan Ahmad Maslan yang mengangkat Rohaizat sebagai “wira” kerana membayar balik wang koperasi baru-baru ini, saya ingin tegaskan sesungguhnya beliau sewajarnya menyelesaikan pembayaran pada 2003 lagi ketika cawangan Ipoh telah menjana pendapatan yang agak lumayan.

Seyugia diingatkan bahawa cawangan Ipoh ditubuhkan dan diuruskan dengan sebahagiannya menggunakan wang dari akaun klien koperasi pekebun getah Pulau Pinang.

Layakkah title itu diberikan oleh Ahmad kepada Rohaizat? Saya percaya Ahmad Maslan tidak sedar akan kedudukan sebenarnya atau lebih malang lagi kalau beliau sengaja berpura-pura tidak tahu?

Wirakah Rohaizat ketika enggan, cuai, dan gagal menghadirkan diri di hadapan Majlis Peguam pada 14 September 2007 untuk memberi penjelasan ke atas satu kes besar yang beliau hadapi.

Dakwaan Ahmad Maslan bahawa Rohaizat tidak mempunyai apa-apa penglibatan atau pengetahuan mengenai transaksi jual beli tanah itu, menggambarkan Rohaizat selaku senior partner di dalam firma tersebut, tidak tahu apa-apa tentang urustadbir pejabat.

Apakah dakwaaan Ahmad Masalam ini lojik dan munasabah? Transaksi sebesar ratusan ribu yang dijalankan rakan kongsinya, didakwa tidak diketahuinya?

Tidak masuk akal langsung sebagai seorang yang berpendidikan tinggi!

Saya berharap dengan penjelasan ini, saya dapat membersihkan diri saya daripada dikambinghitamkan dalam kes kecuaian Rohaizat yang membawa kepada pembatalan pendaftaran beliau sebagai penguambela dan peguamcara.

Sumber:Thinking of life

Zamri lawan Nizar:Kenderaan SPRM dibaling "MOLOTOVT COCKTAIL"

Gambar:The Star

KLANG: Sebuah kenderaan pacuan empat roda kepunyaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) rosak dipercayai selepas dibaling dengan Molotovt cocktail awal pagi tadi.

Pegawai SPRM yang datang ke pejabat mereka di sini pada pagi ini mendapati bahagian hadapan kenderaan Nissan X-Trail yang sering digunakan oleh oleh pegawai penyiasatan mereka telah rosak.

Pegawai SPRM menyifatkan ia sebagai "tindakan pengecut" dan percubaan untuk menakut-nakutkan Suruhanjaya itu daripada menjalankan siasatan terhadap ahli-ahli politik dan orang-orang perseorangan.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Abu Kassim Mohamad berkata, pegawainya akan membuat laporan kepada pihak polis Klang berhubung insiden itu.

"Kita tidak akan berundur daripada penyiasatan kita hanya kerana insiden ini.

"Ini hanya menunjukkan mereka yang terlibat dengan rasuah berasa bimbang dan cuba untuk menakut-nakutkan kita dengan melakukan tindakan jenayah.

"Biar polis menyiasat jenayah ini sementara kita di SPRM akan meneruskan siasatan kita untuk memerangi rasuah," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, beliau telah mengarahkan pegawainya untuk menyiasat secara terperinci insiden itu.

"Ada banyak perkara yang berlaku di negeri itu pada masa ini dan kita akan bekerjasama rapat dengan SPRM dan pihak-pihak yang berkaitan.

"Kita berharap orang ramai akan tampil membantu siasatan," katanya.

Ketua Polis Daerah Klang, Asisten Komisioner Mohamad Mat Yusof berkata, insiden itu dipercayai berlaku antara pukul 2 dan 3 pagi.

Katanya, enam Molotovt Cocktail telah dibaling ke arah kenderaan itu.mstar

Zamri lawan Nizar:Mat Sabu yakin dengan Salleh Man


PERMATANG PASIR, 20 Ogos: Ahli jawatankuasa PAS Pusat, Mohamad Sabu yakin penuh dengan kewibawaan calon Pakatan Rakyat dari parti itu di Permatang Pasir, Ustaz Salleh Man.

Beliau berkata, ciri-ciri dan rekod bersih yang ada pada diri Salleh melayakkan beliau untuk bertanding mewakili parti di Dun berkenaan.

"Ustaz Salleh Man ni sesuai sangatlah nak jadi calon dewan undangan negeri. Dia golongan ustaz, golongan yang rajin nsya Allah lah, kenduri, mati tu dia akan sampailah kalau dia ada dalam kawasan," katanya dalam satu ceramah di Bukit Indera Putera, di sini malam tadi.

Selain Salleh Man, Mohamad Sabu adalah antara pemimpin PAS yang disenaraikan sebagai calon untuk Permatang Pasir. Namun, Harakahdaily difahamkan beliau telah menolak dan memberikan sokongan penuh kepada Salleh untuk menjadi calon.

"Dia ni saya berkenan dengan dia, dia seorang yang istiqamah. Dia yakin dengan perjuangan. Keluar dari universiti Malaya dengan ijazah Sarjana Muda Syariah, terus menyertai PAS. Bertanding pada usia umur 20-an sampailah umur 52,"ujarnya.

Ini katanya berbeza dengan calon taruhan Barisan Nasional, Rohaizat Othman yang mempunyai kes salahguna kuasa sehingga dilayangkan kad merah oleh Majlis Peguam.

"Kita tengok keadaan ni kita yakinlah berbanding calon belah sana (Umno). Saya tak mahu sentuh hal peribadi tapi bersangkut dengan perkara umum ni, kita kena sentuh."

ImageBercakap di hadapan lebih 500 orang yang hadir,beliau berkata PAS tidak sekali-kali mahu menyerang peribadi pihak lawan namun tegasnya sudah jelas Rohaizat mempunyai rekod yang tidak bersih sehingga dipertikai oleh ahli veteran Umno sendiri.

Beliau merujuk kepada bekas Naib Presiden Umno, Tengku Razaleigh Hamzah yang turut mempertikaikan pemilihan Rohaizat di Dun Permatang Pasir.

Veteran Umno itu dalam blognya semalam menulis calon yang dipilih untuk bertanding dalam pilihanraya mesti mempunyai rekod yang bersih kerana umno meminta rakyat meletak kepercayaan kepadanya sebagai ketua mereka.

Namun beliau sedih apabila calon yang dipilih Umno mempunyai rekod yang tidak baik.

"Calon belah sana tu bukan kita pertikai. Kita tak pertikai...hak dia.Soalnya dia diberi kad merah oleh Bar Council (Majlis Peguam) ertinya dibuang," kata Mohamad Sabu.

"Hari ni pulak Tengku Razaleigh Hamzah mempertikaikan kenapa pilih calon ini. Dia kata ini menyebabkan orang lihat umno macam tak ada calon. Saya tak kenal secara peribadi calon ni. Tapi, kalau Tengku Razaleigh pun pertikai, saya nak kata apa."

Tengku Razaleigh adalah anggota Parlimen Gua Musang. Dia pernah menjadi Menteri Kewangan dan bekas naib presiden Umno. Beliau pernah bertanding merebut jawatan presiden Umno dan hanya kalah 43 undi sahaja di tangan Tun Dr Mahathir.

Bagi Mohamad, pemilihan Rohaizat 'yang bermasalah' itu menunjukkan adanya masalah dalaman Umno di peringkat negeri itu.

"Apa yang dituduh terhadap beliau iaitu pecah amanah lebih kurang RM140 ribu terhadap pelanggan dia. Kalau calon seperti ini diketengahkan hadirin sekalian kita nampak Umno Pulau Pinang ni hadapi masalah besarlah."

Pada 7 Mac 2008, Majlis Peguam telah membatalkan lesen guaman Rohaizat, kerana dikaitkan dengan kes pecah amanah wang anak guamnya.

Presiden Majlis Peguam, Ragunath Kesavan mengumumkan, status peguam Rohaizat ditarik balik (struck off) berdasarkan Bahagian 103D Akta Guaman 1976 atas kes penyelewengan wang. Sehunungan itu Rohaizat membuat rayuan ke Mahkamah Tinggi pada 12 Ogos lalu namun ditolak mahkamah.

Dalam borang penamaan calonnya pada Isnin lalu, Rohaizat juga tidak meletakkan kerjayanya sebagai peguam tetapi meletakkan ahli perniagaan sebagai kerjayanya, sama seperti calon PAS, Ustaz Salleh Man.

Namun Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin dilihat bermati-matian membela Rohaizat. Beliau pernah mengeluarkan kenyataan akan memberikan penjelasan yang betul dan tidak akan berbohong kepada pengundi selain meminta Rohaizat membuat kenyataan bersumpah bagi menjelaskan isu tersebut.

Ketua Penerangan Umno, Ahmad Maslan juga kelihatan bersungguh membela Rohaizat mengulangi dakwaan para pemimpin Umno bahawa Rohaizat tidak terlibat dalam sebarang transaksi jual beli tanah yang diuruskan oleh rakan kongsinya bagi pihak Koperasi Pekebun Getah Negeri Pulau Pinang Berhad.

Beliau sebaliknya mendakwa Rohaizat menjadi mangsa keadaan setelah rakan kongsi beliau meninggalkan firma berkenaan di mana beliau terpaksa memikul tanggungjawab untuk menyelesaikan masalah yang ditimbulkan rakannya itu.

"Muhyidin kata BN tak akan bohong untuk dapat undi. Hari ni depa bohong kata partner calon ini yang salah. Sebenarnya Bar Council pecat calon ini, bukan partner dia," ujar Mohamad.

Dalam ceramah yang turut disertai oleh calon PAS, Ustaz Salleh Man, dan Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Dr.Mansor Othman itu, Mohamad menyeru agar para pengundi membuat pemilihan yang tepat dan berfikir sebelum memilih wakil mereka di Dun Permatang Pasir.harakahdaily

Zamri lawan Nizar:Umno pengkhianat bangsa-Anwar

Oleh WAN NORDIN WAN YAACOB

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KeADILan), Dato' Seri Anwar Ibrahim membidas tindakan pemimpin Umno/BN yang menggunakan sentimen perkauman menyerang dirinya dengan gelaran 'pengkhianat'.

Dalam sidang media di Pejabat KeADILan di Tropicana, 11 Ogos lalu, Anwar kesal sambil menyelar kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menyerangnya secara peribadi.

Turut serta dalam sidang media tersebut ialah, Presiden KeADILan, Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail; Timbalannya, Dr Syed Hussin Ali; Naib Presiden, Azmin Ali dan Mustaffa Kamil Ayub; Ketua Pemuda, Shamsul Iskandar Mat Akin; Ketua Wanita, Zuraidah Kamaruddin; bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Zaid Ibrahim serta Dr Muhammad Nur Manuty.

Sebaliknya Anwar mendakwa, Umnolah parti yang banyak menggadai kepentingan bangsa dan negara termasuk kepentingan Melayu serta Raja-raja Melayu.

Secara jelasnya ujar Anwar, Pakatan Rakyat telah menggariskan pendirian bersama yang ditandatangani pada 8 September 2008, berhubung soal dasar. Walaupun ketika itu tidak disiarkan media arus perdana yang dimiliki Umno, namun Anwar bertegas bahawa Pakatan Rakyat tidak pernah melanggar dasar yang telah disetujui bersama.

Pakatan Rakyat tegasnya telah membuat kenyataan Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat yang ditandatangani oleh Presiden PAS, Penasihat DAP dan saya sendiri menegaskan komitmen Pakatan menjunjung dasar dan Perlembagaan Persekutuan termasuk soal kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan, kedaulatan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, mempertahan bahasa ibunda, kedudukan institusi Raja Melayu dan kedudukan hak istimewa Melayu dan bumiputera dan hak semua kaum yang dijamin dalam Perlembagaan.

Pakatan Rakyat ada hujah untuk menangani politik kebencian Umno yang sengaja menggunakan sentimen agama, bangsa dan institusi beraja bagi menutup pekung rasuah, penyelewengan yang mereka lakukan, katanya.

"Saya melihat ini usaha terdesak oleh pemimpin Umno dan konco-konconya yang menggunakan propaganda bangsa dan Institusi Beraja agar pemikran rakyat menjadi semakin sempit.

"Ini bukan kali pertama saya jadi sasaran dalam isu pengkhianatan. Ini usaha terbaru yang jelas tanda mereka terdesak. Saya tak mahu terjebak dengan pertikaian peribadi dengan TPM (Muhyiddin), sebaliknya saya mahu berhujah persoalan dasar," ujar Anwar.

Anwar seterusnya mendakwa, pemimpin Umnolah sebenarnya yang menjadi pengkhianat rakyat dengan menggunakan politik kebencian bagi menutup pekung rasuah dan penyelewengan. Apa yang tidak dikaitkan dengan pemimpin Umno, persoalan jenayah dan salah guna kuasa, ini semua ujar Anwar adalah pengkhianatan kepada bangsa dan rakyat secara keseluruhannya.

Pemimpin Umno yang menerajui kerajaan telah melakukan skandal menyeleweng dana awam berbillion ringgit, katanya.

Beliau menegaskan, penggunaan dana awam atas nama komisyen kapal selam, pembelian senjata, pemilikan saham kroni, kontrak, lesen dan peruntukan bumiputera yang akhirnya dikaut oleh keluarga dan kroni Umno sahaja.

"Kita tak lupa Umnolah yang menghina institusi beraja pada tahun 1983 dan pada tahun 1993 malah mereka hina Islam dengan membanyakkan lesen judi, gadai gunung dan bukit kepada tauke judi.

"Hatta Umno turut menggadai kepentingan petani dan peraih kecil Melayu, dan terbaru saham Bernas pula dijual kepada syarikat asing," ujarnya.

Namun pemimpin Umno melabel pemimpin Pakatan Rakyat sebagai pengkhianat, walhal Pakatan Rakyat lah yang mempertahan dan membela nasib masyarakat miskin dan terpinggir dari semua kaum, kata Anwar.

Ketua Pembangkang itu juga kesal, dalam pada Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak mengumumkan dasar 1Malaysia, disatu pihak dalam Umno menggunakan pendekatan 'racist' (perkauman).

Namun permainan pemimpin Umno ini bagi Anwar tidak akan mengubah sedikitpun pendiriannya untuk terus menjaga kepentingan Melayu miskin dan terpinggir, katanya.

Anwar juga melihat isu ini dimainkan kembali hanya untuk kempen Pilihan Raya Kecil Dun Permatang Pasir, selain tanda-tanda pilihan raya umum semakin hampir. Beliau turut menegaskan beliau bukanlah pemimpin yang hanya menjaga periuk nasi tauke-tauke besar Melayu yang mengaut keuntungan lumayan di sebalik peruntukan ke atas Bumiputera.

Namun apa yang dipentingkan ialah persoalan selepas 51 tahun negara merdeka, beliau mahu menjana perubahan bagi meyakinkan Melayu, Cina, India dan lain-lain supaya mereka dapat manfaat dari pembangunan di negara ini.

"Saya tidak akan jawab isu ini dengan serangan peribadi, saya kenal siapa dia, tetapi rakyat terutamanya orang Melayu sudah celik, bukan macam tahun-tahun 80-an atau 90-an," katanya. detikdaily

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....