Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Isnin, 31 Ogos 2009

Zamri lawan Nizar:BN kalah dalam kalahOleh ZULKIFLI YAHAYA

Fakta yang menarik dalam pilihanraya kecil Permatang Pasir ialah; setelah BN turun dengan jentera kerajaan Pusat, menghulur pelbagai program kilat untuk rakyat mengguna bajet kementerian, pemimpin BN turun atas kapasiti menteri, 'merasuah' dengan pelbagai sumbangan, melakukan propaganda mengguna media-media utama, membelanja bajet operasi pilihanraya yang sangat besar, mengadakan kawalan dan ugutan terhadap pengundi; mereka hanya mampu mengurangkan majoriti PAS berbanding pilihan raya umum lalu sebanyak 1.5 peratus!

PAS mengekalkan kerusi DUN Permatang Pasir dengan majoriti 4551. Calon PAS Mohd Salleh Man mendapat 9616 manakala Rohaizat Othman dari BN hanya memperoleh 5067. Dalam pilihan raya 2008, majoriti PAS melalui calonnya Allahyarham Dato' Mohd Hamdan Abdul Rahman ialah 5543. Dari segi angka mutlak, majoriti PAS merosot 882.

Tapi kemerosotan berlaku kerana peratus keluar mengundi adalah kurang; hanya 73.1 berbanding 82.6 pada pilihan raya umum lalu. Ukuran yang tepat ialah dengan melihat peratus majoriti; iaitu jumlah majoriti berbanding jumlah keluar mengundi. Jawapannya ialah 32.34 peratus berbanding 30.82 peratus dalam pilihan raya 2008. Ertinya, kemerosotan majoriti PAS cuma sekitar 1.5 peratus.

Semua penganalisis bersepakat bahawa masalah terbesar BN ialah imej calon. Namun hakikatnya bagi BN, ia adalah kesalahan tetapi bukan kesilapan. BN tidak silap meletakkan Rohaizat kerana dia adalah calon terbaik di kalangan semua calon yang disenaraikan. Ertinya jika calon lain, masalahnya lagi besar. Sebab itu BN tidak mampu menukar calon mereka walaupun isu peribadi Rohaizat didedahkan sebelum hari penamaan calon lagi.

Sejak hari pertama berkempen calon BN berada di pihak yang defensif. Pengerusi Perhubungan Umno Pulau Pinang, Ahmad Zahid Hamidi terpaksa menjelaskan dengan panjang lebar isu 'penyelewengan' RM140,000 wang Koperasi Pekebun Getah oleh Rohaizat.

Katanya, bukan salah Rohaizat tapi angkara rakan kongsinya. Ia umpama menjolok sarang tebuan kerana rakan kongsi yang jadi 'dikambing-hitamkan' oleh BN itu, Yusri Isahak tiba-tiba muncul di pentas mempertahankan diri. Beban terhadap BN jadi bertambah, bukan setakat dituduh menyeleweng tetapi berbohong dan memfitnah pihak lain pula.

Sebenarnya isu peribadi calon BN yang lebih menyentuh pengundi, terutamanya kaum wanita, bukan isu lesen guaman yang ditarik balik angkara penyelewengan Rohaizat, tetapi isu perkahwinan kali keduanya yang dirahsiakan. Isu tersebut menjadi panas pada tiga hari terakhir kempen.

Ketua Pemuda PAS, Hassan Tantawi berjaya membuktikan calon BN mempunyai isteri kedua yang sekarang tinggal di Jengka 11, Pahang yang dikahwininya pada 2005 dan hanya didaftarkan pada 2008. Isunya bukan poligami tetapi penafian dan pengabaiannya. Mujur BN bertindak bijak dengan tidak melayan langsung isu tersebut, bahkan menggelapkan isu tersebut dari disebut dalam media-media utama yang mereka kuasai.

Bila dari awal melangkah kaki masuk gelanggang BN sudah tersalah langkah, maka langkah tempangnya berterusan hingga kehujung permainan. BN nampaknya mengulangi taktik tidak cerdik apabila mempamerkan drama 'Adun Lunas keluar parti' sebagai modal untuk menarik sokongan rakyat.

Persepsi rakyat kini sangat mudah; jika ada cerita pemimpin atau ahli Pakatan keluar parti, kelmarin bercakap lain dan hari ini bercakap lain, membuat dakwaan liar untuk memburukkan Pakatan - maka puncanya ialah kerana mereka telah 'dibeli oleh BN'. Benar atau tidak, itu persoalan lain. Tapi begitulah persepsinya.

Pemangku Ketua KeADILan Padang Serai bubar dan keluar parti, kaitkan pula kononnya Gobalakrisnan terima arahan Anwar Ibrahim untuk buat kacau dan rakan kongsi Rohaizat, Yusri Isahak tiba-tiba menjilat ludah selepas beberapa kali berceramah di pentas PAS; membangkitkan persepsi bahawa semua lakonan itu adalah berbayar.

Maka wajah BN jugalah yang tercalar dengan imej buruk bahawa mereka adalah pembida pengakuan palsu dari mana-mana pihak setiap kali berlangsungnya pilihan raya.

Pilihan raya kecil Permatang Pasir juga mengesahkan bahawa selepas melalui pilihanraya kecil Permatang Pauh, Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Penanti; sokongan bukan Melayu terhadap Pakatan tetap utuh meskipun MCA dan Gerakan menyogokkan pelbagai isu perkauman.
Asakan isu perkauman Melayu yang dibuat bertubi-tubi dengan tujuan menyerang Anwar sebagai pengkhianat Melayu rupanya 'memakan diri' Umno apabila ia semakin menjarakkan mereka dengan bukan Melayu. Sedangkan ia tidak pula berjaya menarik Melayu, lebih-lebih lagi Melayu Pulau Pinang, yang sudah separuh abad dikhianati Umno.

Selepas melalui lapan kali pilihan raya kecil, BN hanya menang satu kerusi di pedalaman Sarawak dan hampir menang satu kerusi di hulu negeri Kelantan. Maknanya, benteng terakhir BN kini ialah di kawasan yang agak ketinggalan aspek pembangunan duniawinya.

BN menjadikan pembangunan yang belum lengkap sepenuhnya di kawasan luar bandar sebagai modal mengumpan rakyat supaya terus menyokong mereka. Bagi BN, pemberian kebajikan untuk rakyat bukan satu tanggungjawab tetapi cuma satu pakej rasuah untuk membeli undi.

Sebab itu mereka berkempen di mana-mana pilihanraya kecil; jika mahu pembangunan menangkan calon BN. Walhal sebagai kerajaan yang berkuasa di Pusat, mempunyai dana yang banyak dan agensi kerajaan yang bergaji hingga ke setiap kampung (JKKKP), mereka boleh menyalurkan pembangunan untuk rakyat sekalipun tiada wakil rakyat BN.

Mengapa tidak dilakukan? Sebab mereka tidak ikhlas membantu rakyat, hanya mengharap balasan undi. Yang mereka ikhlas ialah 'menyamun' khazanah kekayaan negara untuk diri dan kroni. Itu cukup ikhlas, hingga tiada yang tumpah.

Zamri lawan Nizar:Minyok oh minyok-Timo kasih Mat Najib


KUALA LUMPUR, 31 Ogos: Rakyat mendapat hadiah istimewa sempena menyambut Hari Kemerdekaan tahun ini apabila harga petrol dipercayai akan mula naik mulai tengah malam ini.


Menurut sumber, Ron 95 akan naik dari RM1.75 ke RM1.80 malam ini manakala F1 akan naik dari RM1,80 ke RM2.05. Bagaimanapun sehingga kini tidak ada sebarang pengumuman rasmi mengenainya.

"Ketika ekonomi rakyat meleset dan bakal berhadapan dengan hari raya Aidil Fitri, inilah hadiah kerajaan BN kepada kita," kata Salahudin Ayub, Naib Presiden PAS.

PAS bersama dengan rakan-rakannya dalam Pakatan Rakyat serta NGO prihatin telah beberapa kali membantah kenaikan minyak sehingga ramai antara mereka terpaksa bermalam dalam lokap.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengadakan debat khas dengan Menteri Penerangan sebelum ini, Datuk Ahmad Shabery Cheek bagi membincangkan isu kenaikan harga minyak ini.

Dipercayai, kenaikan kali ini akan membuatkan kemarahan rakyat kembali semula dan bakal menjana protes sekali lagi.

Ini kerana, barangan keperluan harian sebagaimana biasa akan naik menjelang hari perayaan nanti.

"Kenaikan harga minyak akan menambahkan lagi beban rakyat," kata Salahudin. _

Zamri lawan Nizar:Perjuangan kemerdekaan belum selesai-Presiden Pas

KUALA TERENGGANU, 31 Ogos:
PAS akan meneruskan perjuangan memerdekakan rakyat di negara ini yang dianggap "masih belum selesai" khususnya dalam berdakwah memperbetul akidah mereka.
Manusia khususnya penganut agama Islam di negara ini belum merdeka jika masih tunduk dan mengabdikan diri kepada makhluk bukannya kepada Allah SWT.

Kefahaman ini penting supaya maksud sebenar merdeka tidak di salah erti sebagai pembebasan dari kuasa penjajahan barat semata mata.

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang dalam perutusannya sempenan Kemerdekaan berkata, erti merdeka pada Islam adalah kejayaan membebaskan aqidah (pegangan) dari mengabdikan diri kepada makhluk kepada pengabdian diri kepada Allah SWT.

Menurutnya, perjuangan itulah yang dipikul oleh Nabi Muhammad SAW sepanjang hayat baginda. Dan sesiapa yang berjaya membebaskan diri mereka dari perkara tersebut, dialah yang sebenarnya merdeka.

"Kita menentang penjajah asing bukan kerana nama asingnya. Tetapi kerana mereka membawa satu fahaman yang mengabdikan diri kepada makhluk dan bukan mengabdikan diri kepada Allah SWT. Kita halau mereka bukan kerana nama dia asing tetapi kerana mereka membawa suatu ajaran sesat yang menyeleweng dari petunjuk Allah SWT."

"Pembebasan Mekah bukan kerana dijajah oleh penjajah asing Rom dan Parsi. Tetapi dijajah oleh Jahiliah Arab dari kalangan kaum keluarga Nabi SAW sendiri, sehingga Mekah dibebaskan dan itulah kemerdekaan sebenar." ujarnya ketika menyampaikan perutusan khas sempenan hari kemerdekaan negara ke 52 malam tadi.

Dalam keadaan negara sekarang ujarnya, warisan jahiliah dilihat terus menyubur dalam diri masyarakat dalam negara ini. Tidak kira dalam aspek pentadbiran, kehidupan sosial harian, ekonomi mahupun politik, budaya jahiliah katanya seolah olah tidak ditelan zaman cuma bezanya ia dipraktik secara moden.

Sehubungan itu, perjuangan kemerdekann katanya belum lagi selesai. Parti Islam Se-Malayisa (PAS) tambahnya tidak akan berhenti menyambung perjuangan memerdekakan masyarakat seperti yang telah ditunjukkan oleh baginda Rasulullah SAW.

"Walaupun negara kita dikatakan telah mencapai kemerdekaan sejak 52 tahun dahulu, tetapi warisan penjajah masih lagi wujud, bertapak dan berakar umbi di dalam masyarakat kita. Oleh kerana itu, kita menganggap isu perjuangan kemerdekaan belum lagi selesai."

"PAS akan terus berjuang untuk membawa kemerdekaan yang sebenarnya. Iaitu membebaskan diri manusia dari mengabdikan diri sesama manusia, sama ada berbentuk ideologi, teori dan sebagainya ataupun kepimpinan yang berlagak mengadakan peraturan sendiri dalam perkara yang tidak diizinkan oleh Allah SWT." tegasnya.

Teks ucapan penuh

PERUTUSAN KHAS PRESIDEN PAS SEMPENA HARI KEMERDEKAAN KE-52

ImageBersempena dengan Sambutan Ulang Tahun Ke-52 Kemerdekaan Negara, bagi pihak Parti Islam Se-Malaysia (PAS) suka saya mengulangi bahawa pemimpin-pemimpin ulung PAS adalah golongan yang pertama melibatkan diri dengan perjuangan kemerdekaan negara ini.

Mereka menjadi mangsa kezaliman di zaman penjajah. Ketika itu, banyak di kalangan pemimpin negara kita (Umno) bersekongkol dengan penjajah menjadi pegawai-pegawai mereka.

Namun kita tidak menyerah kalah. Kita adalah yang pertama memperjuangkan kemerdekaan (yang) merupakan mata rantai perjuangan sejak kedatangan Islam yang membawa kemerdekaan sebenar.

Kemerdekaan yang dibawa oleh Nabi Muhamad SAW ialah pembebasan manusia daripada mengabdikan diri kepada makhluk kepada hanya mengabdikan diri kepada Allah SWT. Itulah makna kemerdekaan yang sebenar.

Oleh kerana itu, Nabi kita Muhamad SAW dalam perjuangannya yang pertama menentang jahiliah Arab. Bukan jahiliah bangsa lain sehingga berjihrah ke Madinah mendirikan Negara Islam.

Sebuah Negara yang berlandaskan kepada pengabdian diri kepada Allah Ta'ala yang membawa keadilan mutlak kepada seluruh manusia.

Bukan sahaja kepada penganut Islam bahkan, juga kepada penganut-penganut agama lain yang bernaung di bawah pemerintahan Islam. Selepas itu, Nabi kita Muhamad SAW datang ke Mekah untuk membebaskan Mekah daripada kuasa jahiliah.

Pembebasan Mekah bukan kerana dijajah oleh penjajah asing Rom dan Parsi. Tetapi dijajah oleh jahiliah Arab dari kalangan kaum keluarga Nabi SAW. Sehingga Mekah dibebaskan dan itulah kemerdekaan sebenar.

Dan 'obor' kemerdekaan inilah yang dibawa oleh Rubi'e bin Amer kepada Rostum iaitu panglima tentera Parsi dengan kenyataan Rub'ie yang terkenal.

Kata Rubi'e, "Kami mengajak sesiapa yang mahu kepada satu gagasan dasar dan konsep daripada mengabdikan diri kepada manusia kepada mengabdikan diri kepada Allah. Daripada kezaliman ajaran pelbagai-bagai agama, teori dan pendekatan ciptaan manusia kepada mengabdikan diri kepada Allah SWT. Daripada dunia yang sempit kepada wawasan dunia sehingga hari akhirat".

Itulah kemerdekaan yang dibawa oleh Nabi Muhamad SAW. Kemerdekaan inilah yang didokong oleh perjuangan Islam termasuk Parti Islam Se-Malaysia (PAS).

Kita menentang penjajah asing bukan kerana nama asingnya. Tetapi kerana mereka membawa satu fahaman yang mengabdikan diri kepada makhluk dan bukan mengabdikan diri kepada Allah SWT. Kita halau mereka bukan kerana nama dia asing tetapi kerana mereka membawa suatu ajaran sesat yang menyeleweng dari petunjuk Allah SWT.

Walau pun, negara kita telah dikatakan mencapai kemerdekaan sejak 52 tahun tetapi warisan penjajah masih lagi wujud. Bertapak dan berakal umbi di dalam masyarakat kita.

Oleh kerana itu, kita menganggap isu perjuangan kemerdekaan belum lagi selesai.

PAS akan terus berjuang untuk membawa kemerdekaan yang sebenarnya. Iaitu membebaskan diri manusia dari mengabdikan diri sesama manusia, sama ada berbentuk ideologi, teori dan sebagainya atau pun kepimpinan yang berlagak mengadakan peraturan sendiri dalam perkara yang tidak diizinkan oleh Allah SWT.

Untuk mengajak mereka membebaskan diri daripada itu semua kepada Islam yang membawa kepada kemerdekaan yang sebenar dan itulah dasar serta konsep kemerdekaan yang kita bawa selama ini.

Sekian, Wassalam_

harakahdaily

Zamri lawan Nizar:Penghinaan terhadap undang2 Islam


1. Isu Kartika Sari Dewi Shukarno masih lagi hangat diperkatakan. Dan ia akan terus diperdebatkan sehinggalah hukuman ke atasnya sempurna dilaksanakan.

2. Sejak dahulu lagi, keputusan Mahkamah Syariah di Malaysia atau urusan pentadbiran penyelesaian berkenaan hak orang Islam sering menjadi perhatian ramai pihak. Misalnya dalam isu tuntutan anak oleh keluarga bukan Islam dan sebagainya.

3. Dalam isu agama anak contohnya, kerajaan mengenepikan suara daripada mahkamah syariah yang menyebabkan keputusan tersebut diambil oleh kelompok yang kurang berautoriti. Hasilnya, keputusan yang dibuat tidak menguntungkan umat Islam.

4. Isu tangkapan Jeslina Hashim pada 13 Januari 2005 dahulu, begitu menyedihkan kerana JAWI langsung ditekan dalam pada tindakanannya yang menjunjung lunas-lunas syariah di Malaysia. Akhirnya, terpaksa tunduk dibawah tangan orang-orang besar politik. Ia mengulangi sejarah sewaktu tangkapan yang berlaku di 'The Ship'.

5. Lebih lagi, fenomena isu arak yang 'bergegar' di Selangor baru-baru ini juga, turut menyentakkan dengan campur tangan seorang exco Selangor, Ronnie Liu terhadap urusan penguatkuasaan undang-undang kepada orang Islam.

6. Seringkali keputusan-keputusan kritikal jatuh bangun umat Islam di Malaysia hari ini dibuat oleh orang yang langsung tidak berautoriti. Dan lebih menakutkan oleh golongan yang secara senyap ingin menjatuhkan Islam di sebalik pakaian 'hak dan kebebasan'. Di bawah slogan '1Malaysia', 'perpaduan', 'hak sama rata' dan pelbagai lagi, seperti memberi lesen supaya hukuman Islam yang termaktub boleh dikurangkan sesuka hati.

7. Sejak dipinda Perlembagaan Malaysia pada tahun 1965 dan 1984, mahkamah Syariah adalah satu-satunya sistem undang-undang yang menjalankan syariat Islam di Tanah Melayu setelah Mahkamah Persekutuan yang menjunjung Perlembagaan Lord Reid. Rentetan pemisahan Mahkamah Syariah daripada Mahkamah Persekutuan pada tahun 1948, lebih lagi memberikan autonomi kepada perundangan itu mengadili orang yang beragama Islam.

8. Apakah lagi benteng yang boleh menjadi pertahanan umat Islam setelah hukuman hudud ditolak mentah-mentah oleh kerajaan Malaysia hari ini? PAS? JAKIM? atau Jawatankuasa Mufti?

9. Persoalan ini perlu diterjah kepada kelompok yang benar-benar melaungkan Islam, namun dalam masa yang sama teruk membelasah mahkamah syariah dalam isu Kartika ini.

10. Mengapa PAS begitu rendah diri dengan hanya mengeluarkan kenyataan 'tidak perlu gopoh menjalankan sebat', seolah mempersalahkan lagi keputusan mahkamah Syariah. GAMIS pula tanpa segan menyifatkan mahkamah syariah sebagai kelam-kabut dalam isu ini.

11. Dalam pada ini, saya menyanjung Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) yang mendesak supaya tidak ada campur tangan pihak lain terhadap isu ini. Setidak-tidaknya memberi sedikit nafas kepada mahkamah syariah untuk terus berdiri menegakkan undang-undang Islam itu.

12. Bagi saya, keadilan Islam itu sangat indah. Biarkan orang Islam diadili dengan undang-undangnya sendiri. Hanya orang yang bersalah sahaja yang takut untuk undang-undang itu dilaksanakan!
sumber:generasiwahyu.blogspot.com

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....