Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Ahad, 2 Oktober 2011

Gambar Istana Negara Yang Baru

Video : DAP tetap bersama PAS - Guan Eng
KEPALA BATAS, 2 Sept: Perbezaaan pandangan berhubung perlaksanaan undang-undang Islam khususnya hudud tidak bermakna DAP putus kerjasama dengan PAS.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menegaskan, DAP tetap akan bekerjasama dengan PAS kerana masih banyak persamaan dalam memperjuangkan keadilan untuk rakyat khususnya melawan BN.

Bercakap sewaktu menyampaikan pidato di program rapat umum sempena Kongres 60 Tahun PAS di sini malam tadi, Ketua Menteri Pulau Pinang itu juga secara tegas menyatakan mereka juga tidak akan bersama Umno biarpun Umno juga sama pendirian dengan DAP menolak perlaksanaan hudud.

"Pimpinan DAP jelas kita tak setuju dengan hudud. Umno pun tak setuju dengan hudud. Tetapi tak kan kerana DAP tak setuju Umno tak setuju, DAP dan Umno nak kerjasama.

"Kita terus akan bekerjasama dengan PAS kerana kita masih banyak persamaan. Kita sama-sama lawan rasuah, sama-sama lawan kebatilan, sama-sama lawan BN," tegasnya disambut tepukan dan laungan takbir hadirin.

Dalam majlis itu dianggarkan lebih 20 ribu hadirin hadir dan duduk bersila memenuhi ruang dalam dan perkarangan Dewan Milenium.

Dalam mesyuarat Pimpinan Pakatan Rakyat minggu lalu, kesemua parti komponen PAS, PKR dan DAP menyatakan persetujuan bersama memperakui kewujudan Enakmen Jenayah Syariah di Kelantan dan Terengganu.

Mereka juga menghormati pendirian PAS untuk mengangkat isu hudud dan membincangkannya agar difahami oleh masyarakat.

Pada masa yang sama, mereka juga menghormati pendirian DAP yang tidak bersetuju dengan perlaksanaan hudud kerana bertentangan dengan perlembagaan.

Keputusan bersama itu sekaligus didakwa menggagalkan rencana Umno BN memecah belahkan parti-parti dalam Pakatan menggunakan isu hudud yang selama itu dianggap senjata ampuh mereka.

"Kita (DAP) ditubuh untuk bela perlembagaan bukan lawan perlembagaan. Sama juga kita bukan mahu lawan Islam tetapi kita mahu lawan Umno, MCA, MIC dan BN," katanya.

Turut menjadi pemidato dalam majlis malam tadi adalah Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu.Hrkh

Video : Kuliah Ustaz Azhar Idrus di UIA GombakLagi Video DISINI.Gambar dan artikel berkaitan DISINI

Mana Hudud Umno ???

KUALA TERENGGANU - Dakwaan Umno dan Barisan Nasional (BN), PAS telah dijadikan 'kuda tunggangan' kepada DAP dalam kerjasamanya bersama Pakatan Rakyat termasuk mengenai isu hudud adalah tidak benar.

Senator Mumtaz Md Nawi berkata PAS tidak pernah mengalah kepada DAP terutama dalam isu hudud dan negara Islam tidak benar dan tidak pernah menarik balik hasrat dan cita-cita mahu melaksanakan hukum tersebut.

Sebaliknya, kata beliau yang juga Naib Ketua Muslimat PAS Pusat mendakwa Umno sendiri tidak pernah mengemukakan alternatif hudud sebagai seorang Islam yang wajib menerima hukum tersebut.

“Umno mengatakan PAS telah mengalah kepada DAP, itu tidak betul. Sebab PAS tidak pernah menarik balik hasrat untuk membuat hudud dan hari ini apakah alternatifnya yang Umno telah kemukakan hudud bagi pihak mereka kerana mereka orang Islam.

“Apakah Enakmen Hudud atau Kanun Jenayah Syariah yang telah pun mereka (Umno) bentang dan diluluskan di Dewan Undangan Negeri (Dun) yang lain.

“Jika hari ini mereka (Umno) tidak boleh terima hudud yang digubal oleh PAS tapi dimana yang mereka (Umno),” soalnya.

Beliau berkata demikian pada Program Pantau Pilihan Raya Ke-13, Dewan Muslimat PAS Pusat di Markaz Tarbiyyah PAS Kawasan Kuala Terengganu, di Kuala Ibai, dekat sini, pada Khamis 29 September.

Menurutnya, rakyat biasa tidak memahami apa juga undang-undang termasuk hudud tetapi para peguam dan hakim yang akan mentafsirkan.

Katanya, dalam isu hudud yang hangat diperdebatkan hingga menjadi polemik politik telah membuka ruang perbincangan.

Menurutnya, PAS telah membuka ruang bersoal-jawab dalam isu ini kerana Islam itu sendiri bersifat pendidikan.

“Sebagai seorang peguam dalam kes hudud ini, sebenarnya dalam bab undang-undang ini bukan hanya hudud, apa-apa sahaja undang-undang sebagai rakyat biasa mereka tidak faham, yang tahu undang-undang adalah peguam, hakim dan mereka akan mentafsirkan undang-undang dari sudut undang-undang.

“Bagaimana PAS telah membuka ruang untuk bersoal-jawab. Islam itu pendidikannya bersoal-jawab (hujah),” jelasnya.BO

Video : Ucapan Tok Guru Nik Aziz Di Sambutan 60 Tahun PasSidang Media Tok Guru

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz berkata, PAS tidak mahu 'terjerumus dua kali' untuk menjalinkan hubungan politik dengan Umno BN.

Menurutnya yang juga Menteri Besar Kelantan, PAS sudah serik dengan pengkhianatan Umno sewaktu PAS menyertai kerajaan campuran bersama parti itu pada tahun 1973 yang menyaksikan PAS ditendang keluar pada tahun 1977.

"Kita pernah bersama Umno dulu, saya sendiri sokong PAS bersama Umno sehingga PAS waktu itu pecah empat, kemudian PAS ditendang keluar.

"Sekarang (Umno) ajak kami balik, saya kata I know, who you are," katanya pada sidang media di sini.

Mengimbau sejarah perjuangan PAS lalu, Tuan Guru Nik Aziz berkata, Umno melakukan jenayah besar kerana mengharamkan lambang bulan dan bintang pada bendera PAS.

Ditanya apa alasan Umno untuk mengharamkan lambang itu, beliau berkata kerana parti nasionalis itu tidak mahu PAS membawa perjuangan agama.

"Ni kena tanya Umno la. Cuma Umno ni tak mahu ugama, bukan stakat hudud, Islam pun dia tak mahu," katanya.

Ditanya lagi adakah pintu hubungan politik dengan Umno ditutup selama-lamanya, beliau berkata PAS bersama Umno jika parti itu menerima Islam dan meninggalkan perjuangan nasionalis.

"(Nak tutup pintu) Selama-lamanya tak boleh lah. Kita berdoa agar Umno berubah dari nasionalis kepada Islam.

"Sekarang, orang bukan Islam pun terima perjuangan Islam PAS sehingga kita ada Dewan Himpunan Penyokong PAS," ujarnya lagi.

Menurutnya lagi, tidak mustahil PAS akan datang bukan sahaja menjadi Parti Islam Se-Malaysia, malah akan berkembang menjadi Parti Islam Se-Dunia.

"Sikit lagi Parti Islam Se-Dunia sebab Islam bukan untuk orang Islam sahaja tapi untuk semua, rahmatan lil 'alamin," ujarnya.Hrkh

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....