Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Isnin, 4 Mac 2013

Gambar : Mayat Penceroboh Sulu Yang Ditembak Pasukan Polis

 Mayat-mayat kumpulan penceroboh yang terbunuh dalam kejadian tembak menembak dengan pasukan keselamatan di Kampung Simunul Semporna Sabtu lalu :

Artikel berkaitan DISINI dan DISINI

Presiden PAS rakam takziah kepada keluarga anggota

KUALA LUMPUR: Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang merakamkan ucapan takziah kepada keluarga lapan anggota polis yang terkorban dalam misi mempertahan negara di Sabah.
Dalam satu kenyataan ringkas kepada Harakahdaily hari ini, beliau yang juga ahli parlimen Marang berkata, PAS turut berkongsi perasaan dengan seluruh ahli keluarga anggota yang terlibat.

"Kami mendoakan agar Allah mengurniakan ganjaran seperti yang diterima pada syuhada dan ditempatkan di kalangan orang yang soleh," katanya.

Sepanjang misi menangani kumpulan bersenjata yang menceroboh Sabah sejak 20 hari lalu, lapan anggota polis dilaporkan telah terkorban dalam dua insiden pertempuran berasingan masing-masing di Lahad Datu dan Semporna.

Mereka yang terkorban dalam pertempuran di Kampung Tanduo, Lahad Datu dua hari lalu adalah almarhum Inspektor Zulkifli Mamat dan Sarjan Sabarudin dari unit 69 Komando.

Manakala mereka yang telah terkorban dalam pertempuran di Semporna semalam pula adalah Supritendan Ibrahim Lebar (Cawangan Khas E1, Bukit Aman), ASP Michael, (KCKD Semporna), Sarjan Aziz, (PGA Btn 14 Semporna), Koperal Azrul, (PGA Btn 14 Semporna), Sarjan Baharin, (Cawangan Khas E1, IPK Sabah), Koperal Salam, (Cawangan Khas, IPD Tawau).

Difahamkan jenazah anggota yang gugur itu akan dibawa pulang ke kampung halaman masing-masing melalui Tawau hari ini.

Dalam pada itu Pimpinan Pakatan Rakyat mengesyorkan satu sidang meja bulat diadakan antara Pakatan Rakyat dengan Kerajaan bagi membincangkan usaha menangani ancaman pencerobohan bersenjata tersebut.

Pada masa sama, mereka juga mendesak satu sidang khas Parlimen diadakan dengan segera, demi untuk mendapatkan gambaran sebenar insiden yang tercetus di Sabah itu.

Selain itu, rakyat pula diajak untuk tetap teguh mendokong pasukan keselamatan, samada dari pihak polis atau tentera.

"Kita berdoa moga mereka kekal selamat serta bersemangat mempertahankan negara dan rakyat Malaysia dari ancaman penceroboh," kata mereka dalam satu kenyataan.Hrkh

[ Kemaskini ] Foto Dan Identiti Anggota Polis Yang Terkorban Di Samporna

Untuk besarkan KLIK imej

Pegawai dan anggota Polis yang terkorban di Semporna Mereka adalah:

1. Supt Ibrahim bin Lebar, 52 tahun berasal dari Besut, Terengganu dan bertugas di Cawangan Khas Bukit Aman. Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial dari Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, beliau meninggalkan seorang balu Puan Rosiah bt Dahlan, 52 dan 3 orang anak masing-masing berusia 22, 20 dan 17 tahun. Jenazah dijangka akan dikebumikan di Tanah Perkuburan USJ 20, Subang Jaya pada jam 9.00 malam ini.

 2. Asisten Superitendan Michael Padel 3.36 tahun berketurunan Bidayuh dan berasal dari Serian, Sarawak. Bertugas di Cawangan Khas IPD Semporna dan meninggalkan seorang balu Puan Jabah a/p Mingku serta seorang anak lelaki berusia 1 tahun. Jenazah mendiang akan dibawa pulang ke Kg Bidayuh, Tebakang, Serian untuk disemadikan.

3. Sarjan Baharin bin Hamit, 49 tahun berasal dari Alor Gajah, Melaka dan bertugas di Cawangan Khas IPK Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Puan Sumati binti Suarah, 50 tahun dan dua orang anak berusia 16 dan 11 tahun. Jenazah akan disembahyangkan di Masjid Nur Islam IPK Sabah dan akan dikebumikan di Jalan Tuaran, Kota Kinabalu pada jam lebih kurang 3.00 petang ini.

4. Sarjan Aziz Sarikun, 52 tahun bertugas di PGA Batalion 14 Semporna, Sabah. Beliau meninggalkan seorang balu, Sitti Banddorah Bt Mahalil, 39 dan 4 orang anak, 2 lelaki dan 2 perempuan yang masing-masing berusia 18, 15, 12 dan 7 tahun. Jenazah Allahyarham akan disembahyangkan di IPD Semporna untuk dikebumikan.

Video : Enam Polis Dan Enam Penceroboh Terbunuh Di Samporna

Anggota polis mengawal ketat perkarangan Hospital Semporna bagi menanti ketibaan mayat anggota polis yang terbunuh. AZHAR MAHFOF/The StarLAHAD DATU: Seorang lagi anggota polis terkorban dalam serangan hendap sekumpulan lelaki bersenjata di Kampung Sri Jaya, Siminul, Semporna, Sabah, menjadikan jumlah terkini anggota polis yang terkorban dalam insiden tersebut kepada enam orang.

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata enam anggota kumpulan bersenjata itu juga terbunuh dalam kejadian pukul 8 malam di perkampungan atas air itu.

Dalam operasi 'menyelamat' yang dilancarkan hari ini dan berakhir kira-kira 7 malam, Ismail berkata polis turut berjaya mengeluarkan 19 anggota polis dengan selamat dari Kampung Sri Jaya Simunul itu.

Dalam sidang media kira-kira 9 malam Ahad di Felda Sahabat, Kampung Tanduo di sini, Ismail berkata enam mayat anggota polis yang terkorban itu di hantar ke Hospital Semporna.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....