Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Ahad, 15 November 2009

Royalti: Keikhlasan UMNO ditagih


Oleh - Dr. Aisar Yee Abdullah

Terengganu, Sabah dan Sarawak masing-masing dibayar royalti petroleum yang ditemui di pesisir pantai negeri-negeri berkenaan. Jumlah royalti yang dibayar adalah mengikut jumlah minyak yang ditemui. Di bawah Petroleum Development Act, Petronas dikehendaki membayar lima peratus daripada nilai petroleum yang ditemui di daratan atau di pesisir pantai mana-mana negeri di Malaysia.

Petronas berupa penyumbang besar kepada hasil Kerajaan Pusat. Pada 2008, bayaran Petronas kepada Kerajaan Pusat dalam bentuk dividen, cukai dan cukai eksport membentuk 45 peratus daripada pendapatan kerajaan. Kerajaan Negeri yang hanya menerima lima peratus sahaja daripada royalti petroleum mendapat manfaat besar dan mampu membangun negeri dari kadar sekecil itu. Tersergamnya masjid-masjid indah di Terengganu mempamerkan nikmat itu.

Kelantan mula membuat tuntutan mendapatkan royalti petroleum. Gerakan membuat tuntutan itu diperhebat semasa kempen pilihan raya kecil Manek Urai. Isu kemunduran Manek Urai yang dibangkitkan UMNO menjadikan Kelantan lebih ghairah menuntut royalti membangunkan negerinya.

Kelantan menuntut, berdasarkan perjanjian yang ditandatanganinya di antara Tengku Razaleigh, Pengerusi Petronas merangkap Ketua Eksekutifnya (ketika itu) yang mewakili Petronas dan Datuk Haji Mohamed Nasir mewakili Kerajaan Kelantan, ia berhak dibayar royalti.

Dua perjanjian dimeterai. Satu Kelantan bersetuju menyerahkan hak mengendali petroleum yang ditemui di dalam perut buminya dan di pesisir pantai negerinya kepada Petronas dan perjanjian kedua di mana Petronas bersetuju membayar royalti sebagai balasan kepada penyerahan hak itu.

Kajian-kajian awal oleh Petronas ketika itu sudah mendedahkan bahawa petroleum ditemui di perairan Sabah, Sarawak, Kelantan dan Terengganu. Tengku Razaleigh baru-baru ini mendedahkan bahawa dia meminta izin Tun Abdul Razak untuk membayar royalti itu kepada negeri-negeri berkenaan sebagai usaha membawa negeri-negeri berkenaan menjadi maju.

Razaleigh sedar bahawa negeri-negeri di Pantai Timur dan Malaysia Timur amat mundur dan wang royalti yang dibayar nanti boleh mengimbangi kemajuan yang dicapai oleh negeri pantai barat. Razaleigh sedar negeri-negeri yang mundur ini kebanyakannya dihuni oleh orang Melayu dan Bumiputera. Tun Razak bersetuju dengan idea Razaleigh dan memberi keizinannya.

Dengan adanya wang royalti itu pun, negeri-negeri berkenaan belum berjaya mengatasi kemajuan dicapai oleh negeri-negeri lain di Malaysia.

Pengagihan wang royalti tidak mengalami masalah di Sabah dan Sarawak memandangkan negeri itu terus menerus dikuasai BN. Di Terengganu, pembayaran menjadi tidak lancar ketika Pas memerintah negeri tersebut buat sepenggal.

Perdana Menteri ketika itu, Mahathir Mohamad, menghentikan bayaran kepada Kerajaan Negeri berdasarkan alasan bayaran itu bukanlah hak mutlak Kerajaan Negeri. Dia menganggap itu sebenarnya berdasarkan ihsan Kerajaan Pusat semata-mata. Dia mengetepikan perjanjian ditandatangani sebelum ini.

PM selepasnya pula menolak hak Kelantan di atas dasar penggalian petroleum itu dibuat di luar kawasan Kelantan. Kerajaan Kelantan sebaliknya berusaha keras untuk membuktikan bahawa ia sememangnya terletak dalam perairan Kelantan. Satu ekspedisi dihantar ke pelantar Cakrawala pada awal Ogos tahun ini untuk membuktikan itu.

Perkara itu disahkan anggota Exco, Datuk Husam Musa yang mengetuai ekspedisi ke pelantar petroleum Cakrawala itu. Selain itu, terdapat tiga lagi telaga petroleum yang juga berhampiran perairan Kelantan. Kedudukannya hanya sejauh 68 batu dari perairan Tok Bali.

Nik Aziz, dalam kenyataan ringkasnya selepas menyambut kepulangan rombongan ekspedisi tersebut meminta Kerajaan Pusat khususnya Najib memandang serius kenyataan bekas Menteri Kewangan, Tengku Razaleigh, supaya Kerajaan Pusat membayar royalti tersebut kepada Kelantan.

Ekspedisi misi royalti bagi meninjau kawasan pengeluaran petroleum di pelantar minyak Cakrawala menggunakan bot nelayan meredah Lautan Cina Selatan memakan masa lebih 26 jam pergi dan balik.

Misi yang menyabung nyawa itu di mana mereka yang pergi hanya menaiki bot ikan sahaja dibuat di atas tekad untuk meyakini bahawa penggerudian di buat di atas bumi Kelantan. Bagi mereka yang menyertai misi Kerajaan Kelantan ini, mereka tidak takut semata-mata kerana mahu mempertahankan prinsip.

Ada dakwaan mengatakan Khairy Jamaluddin, Ketua Pemuda UMNO, Alwi Che Mat, Ketua Pembangkang DUN Kelantan dan Pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan, Mustapa Mohamed turut dijemput menyertai rombongan ini tetapi mereka menolak.

UMNO mempunyai peluang besar untuk menang di Kelantan jika ia mampu memberi gambaran jelas tentang kedudukan duit royalti ini. Kedudukan pelantar yang tidak jauh berbeza dengan yang kedapatan di Terengganu meyakinkan rakyat Kelantan bahawa mereka menjadi mangsa politik.

Semasa pemerintahan BN di Terengganu, bayaran royalti petroleum dilangsaikan sebagaimana yang tersebut dalam perjanjian. Selepas Pas mengambil alih pentadbiran negeri, bayaran itu dimansuhkan dan diganti dengan bayaran berbentuk wang ihsan.

Sebelum itu bayaran dibayar terus ke kantung perbendaharaan negeri tetapi selepas mengalami kekalahan di Terengganu, Mahathir mengarahkan Petronas membayar terus kepada satu tabung yang diurus oleh pentadbiran UMNO negeri dan bahagian.

Wang itu dibelanjakan UMNO untuk projek gelombang birunya yang akhirnya membawa kepada kejatuhan kerajaan Pas. Barangkali, teknik yang sama ingin digunakan di Kelantan apabila Najib mengumumkan pemberian wang ihsan untuk Kelantan yang disalurkan kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan yang diyakini akan menurut telunjuk pemimpin UMNO tempatan.

Pengumuman Najib itu langsung tidak merangsang kegembiraan di kalangan pimpinan Kerajaan Negeri Kelantan. Mereka menuntut bayaran wang royalti sebagaimana yang termaktub dalam perjanjian di antara Kerajaan Kelantan dan Petronas dulu.

Lagipun, orang yang bertanggungjawab merangka perjanjian itu, Tengku Razaleigh sendiri mengaku bahawa Kelantan berhak menerima bayaran royalti dan bukannya wang ihsan. Pengumuman Najib sangat mengecewakan rakyat dan negeri Kelantan. Pastinya mereka rasa dipermainkan.

Berdasarkan pengumuman dibuat, bayaran wang ihsan akan bermula hanya pada tahun depan. Kenapa tahun depan sedangkan pengeluaran dari pelantar yang terletak di Kelantan bermula tahun 2005? Kenapa tiada tunggakan bermula 2005 hingga 2009? Tentu wang itu sudah pun diperuntukkan oleh Petronas dan ke manakah lesapnya wang itu? Rakyat Kelantan inginkan jawapan.

Bayaran wang ihsan sebagaimana diumumkan baru-baru ini akan berdasarkan pengeluaran dan penjualan hasil dari pelantar Bumi Selatan sahaja. Rekod menunjukkan terdapat sekitar 35 telaga beroperasi di Kelantan. Adakah semuanya terletak dalam lingkungan Bumi Selatan? Kalau tidak, kenapa dan di manakah terletaknya yang lain? Siapakah berhak membelanjakan wang ini tanpa restu Kelantan?

Paling malang bagi rakyat dan Kerajaan Negeri Kelantan ialah wang ini akan dibelanjakan di luar kawalannya. Ingatan orang ramai akan kembali pergi ke Terengganu di mana wang itu belanjakan sewenangnya untuk projek yang membazir seperti Monsoon Cup. Akan berulangkah sejarah?

Mahathir sendiri pernah menulis ini: “We know that since the BN regained Terengganu in 2004, all kinds of projects have been developed in Terengganu. This includes The Monsoon Cup, luxury housing for sale to foreigners, Crystal Mosque and theme park, university, etc. Some of these projects are very good but many are totally unnecessary and wasteful.”

Beliau mengakui banyak projek membazir dibuat dan banyak tidak menguntungkan rakyat Terengganu. Kontrak pun diberikan kepada orang luar Terengganu. Menteri Besar Terengganu hari ini, Ahmad Said pernah mengadu bahawa jalan berharga puluhan juta dibangunkan di dalam hutan menggunakan dana wang ihsan ini!

Kelompok yang amat berpengaruh untuk mengembalikan hak rakyat Kelantan ialah UMNO negeri Kelantan. Ia tidak boleh berpeluk tubuh memerhatikan gelagat ini. UMNO Kelantan hendaklah berusaha agar setiap sen wang ini menjadi milik rakyat Kelantan. Ia tidak perlu bermain politik.

UMNO Kelantan tidak boleh mengaku bahawa ialah yang bertanggungjawab menyebabkan Kerajaan Pusat membayar wang ihsan ini. Semasa para pemimpin Kerajaan Negeri bising membuat tuntutan, UMNO Kelantan berpeluk tubuh sahaja.

UMNO Kelantan hendaklah bertindak supaya bukan wang ihsan yang dibayar tetapi royalti penuh dan bukan kepada jabatan Kerajaan Pusat tetapi Kerajaan Negeri dan bukan bermula tahun 2010 tetapi 2005, iaitu tarikh mula minyak dikorek daripada perut Kelantan.

UMNO hendaklah menunjukkan ia ikhlas dan pastinya suatu hari nanti jasa UMNO Kelantan akan dihargai oleh rakyat Kelantan. Penuhilah hasrat mulia Tengku Razaleigh yang ingin melihat negeri-negeri yang ramai berpendudukan Melayu dan Bumiputera itu maju.

Janganlah membuat UMNO dilihat sebagai satu parti yang berusaha keras membantut kemajuan orang Melayu Kelantan semata-mata kerana perbezaan politik. UMNO hendaklah berpegang teguh kepada konsep Satu Kelantan, rakyat didahulukan dan pencapaian diutamakan.SH

Saham RM8 juta: Anwar pertahan Azmin


SHAH ALAM, Nov 15 — Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mempertahankan Naib Presidennya, Azmin Ali yang didakwa terlibat dalam pembelian saham lebih RM8 juta dengan dua individu lain yang dibangkitkan oleh Pengerusi Yayasan Pembangunan Belia India Malaysia SA Vigneswaran kelmarin.

Semalam, Azmin menolak pendedahan Vigneswaran kononnya mereka bertiga memperoleh saham RM8.5 juta awal 1990-an ? ketika Anwar menjadi Menteri Kewangan sambil menganggapnya “sebagai tidak berasas sama sekali.”

Sebaliknya, Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak menegaskan, perkembangan terbaru ini menunjukkan Barisan Nasional masih meneruskan serangan yang dimulakan terhadapnya pada 1998.

Anwar menambah, siasatan berkenaan dakwaan itu telah dibuat pada 1998 di mana Azmin telah ditahan dan kemudian dibebaskan.

“Azmin pun sudah mengeluarkan kenyataan menafikan dakwaan itu dan akan ambil tindakan. Kita kena bezakan antara fakta atau fitnah.

“Saya tidak tengok dokumen itu tapi saya tahu sebab siasatan telah dibuat sejak awal dan tidak ada tindakan, bahkan dilepaskan,” kata beliau selepas menyampaikan ucaptama pada konvensyen PKR Selangor di sini hari ini.

Mengenai pelantikan beliau sebagai penasihat ekonomi Selangor, Anwar berkata, ia antara lain bertujuan membantu memperkukuhkan kedudukan pakatan pembangkang di negeri itu selain mempertahankan Selangor daripada dirampas semula oleh BN.

Selain itu, fokus utamanya ialah untuk membantu Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim dalam beberapa isu yang wajar diberi perhatian seperti soal dana pertumbuhan ekonomi, pengurusan dan pelaburan di negeri itu.

“Kita juga akan fokuskan kepada beberapa isu lain juga seperti rangsangan ekonomi, beberapa isu yang masih dirundingkan dan percepatkan proses pelaksanaan projek yang tertakluk kepada peraturan dan syarat yang ketat.

“Apapun tujuan saya lebih banyak membantu kedudukan Menteri Besar untuk terus mantap,” katanya.themalaysianinsider

Terengganu Darul Runtuh | ITC Di Kemaman Pula Runtuh !

Ahmad Said ketika meninjau kecacatan pada bangunan ITC, terdapat kira-kira 200 hingga 300 item yang rosak dan perlu diperbaiki


Kompleks ITC di Teluk Kalong

KEMAMAN
– Kelmarin Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said baru sahaja mengumumkan Pusat Latihan Antarabangsa (ITC) diserahkan untuk menjadi fakulti baru Kolej Universiti Institut Teknikal Tinggi Terengganu (TATiUC).

Tiba-tiba semalam, ITC yang menelan belanja kira-kira RM50 juta itu, runtuh satu bahagian yang dipercayai sebagai penghadang alat pendingin ataupun balkoni di tingkat lapan bangunannnya.
Ini adalah kejadian rosak, punah dan runtuh yang ke 5 berlaku pada tahun ini dimana sebelumnya, Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Kompleks Sukan Gong Badak pada 2 Jun lalu.

Bangunan atau binaan lain yang baru disiapkan oleh kerajaan negeri Terengganu turut mengalami masalah adalah, Pusat Akuatik yang bocor di Batu Burok, siling Lapangan Terbang Sultan Mahmud, menara telekomunkasi di Besut dan Masjid Kampung Batu Putih.

Bernama melaporkan, Ahmad ketika ditemui pada majlis pecah tanah rumah mampu milik di Seberang Takir, enggan mengulas lanjut kejadian ‘runtuh’ ITC, kerana katanya, beliau belum menerima laporan dari Jabatan Kerja Raya (JKR).

Namun begitu, pembinaan ITC yang ‘cacat’ sudah lama diketahui Ahmad.
Ketika melawat pusat tersebut pada 16 Jun lalu, Ahmad berkata ia perlu diteliti semula kerana terdapat kecacatan yang jelas terutama pada kayu penyokong bumbung serta beberapa bahagian lain.

“Setelah diteliti terdapat 200 hingga 300 item yang perlu diperbaiki semula.atau ditukar kerana tidak mengikut piawaian yang ditetapkan,” katanya

ITC yang mempunyai 216 bilik lengkap dengan kemudahan ICT, dikatakan ‘bertaraf dunia’, telah dibina pada Mei 2005 dan dijangka siap pada Februari 2008.

Namun ia masih belum dapat digunakan lagi kerana beberapa masalah yang timbul dan memerlukan pemantauan rapi, sehinggalah kejadian ‘runtuh’ yang berlaku semalam.BO

Rakyat tetap sokong Tok Guru Nik AzizSHAH ALAM – :Keyakinan rakyat terhadap kepimpinan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak akan terhakis walaupun kebelakangan ini beliau dihujani pelbagai tohmahan.

Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub berkata, Nik Abdul Aziz tetap disegani dan dihormati oleh rakyat.

Menurutnya, dua isu hangat iaitu berhubung tajaan haji dan pelantikan menantunya, Abdul Ariffahmi Abdul Rahman sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan, adalah isu kecil yang ditangani dengan baik oleh Nik Abdul Aziz.

“Isu berhubung tajaan haji menjadi mainan media, sehinggakan beliau (Nik Abdul Aziz) membuat keputusan membatalkan hasratnya itu.

“Keputusan itu sedikit sebanyak menggambarkan sikap sebenar Menteri Besar Kelantan itu yang bersedia menerima pandangan, kritikan dan nasihat daripada semua pihak.

“Memang jika diukur dari sudut kecewa, ternyata Tok Guru kecewa kerana beliau rindu untuk beribadat di sana, tetapi apa nak buat, demi memenuhi kehendak semua pihak yang tidak putus-putus menghangatkan isu ini, (Nik Abdul Aziz) membatalkan hasrat tersebut,” katanya ketika dihubungi: Sinar Harian: semalam.

Salahuddin yang juga Ahli Parlimen Pas Kubang Kerian berkata, kesediaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) membuka kertas siasatan berhubung dakwaan Nik Abdul Aziz di taja, disambut baik oleh Mursyidul Am Pas berkenaan.

“Kalau pemimpin lain, sudah tentu takut dan sogok macam-macam pada SPRM tetapi tidak pada beliau, inilah menyebabkan imej dan kredibiliti Nik Abdul Aziz terus bersih,” katanya.

Beliau juga berkata, apa yang berlaku pada Nik Abdul Aziz adalah perkara biasa yang berlaku pada mana-mana pemimpin di dunia ini.

“Ini adalah cabaran dan ujian buat Tok Guru, saya yakin dan percaya dengan apa yang ada pada Tok Guru ini, beliau mampu mengendalikan semuanya dengan baik,” :katanya. SH

Curi Duit Kerajaan Melalui ‘Indent’ Isi Minyak Kereta
KUALA NERUS – Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Hj Mohd AbdulWahid Endut mendedahkan, terdapat terdapat kebocoran, ketirisan, pengkhianatan, salah guna duit dan salah guna kuasa dalam kerajaan Umno dan Barisan Nasional daripada atas hingga ke bawah.

Menurutnya, antara yang dilaporkan oleh Ketua Audit Negara adalah kes curi minyak yang berlaku di pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Terengganu dan Pejabat Jabatan Kerja Raya (JKR) Negeri Terengganu.

”Tapi yang digambarkan dengan jelas lagi oleh Ketua Audit Negara, di negeri Terngganu (adalah) kes curi minyak,

”pejabat SUK ada nombor kereta sekian-sekian, pejabat JKR pun begitu di negeri Terengganu,”katanya ketika berucapa dalam majlis ceramah sempena sambutan Jubli Emas PAS Kawasan Kuala Nerus, di Pekan Batu Enam, dekat sini, semalam.

Katanya, ditulis dalam Laporan tersebut, kapasiti tangki minyak Proton Perdana boleh diisi penuh adalah 64 liter, tetapi ia diisi sehingga 102 liter.

”Kereta Proton Perdana, penuh tangki minyak 64 liter, tapi isi hingga 10 liter, harga sampai RM102.00 sekali isi,

”maknanya lepas isi penuh (kereta Perdana) dia isi (minyak) kereta lain pula, tapi kerajaan bayar pakai ‘indent’ yang sama,”jelasnya.

Beliau berkata, terdapat satu lagi kes curi duit kerajaan melalui ‘indent’ dikesan dalam laporan itu adalah dengan cara yang tidak munasabah, iaitu mengisi minyak RM200.00 dalam masa tiga minit sahaja.

”Ada satu lagi (di) pejabat SUK pukul 3.05 isi (minyak) RM150, nombor kereta yang sama (pada pukul) 3.06, seminit kemudian isi pula RM100,

” (pada pukul) 3.07, seminit kemudian isi pula RM50, nye baham (dia curi) RM300 dalam masa 3 minit,”kata Wahid yang juga ADUN Wakaf Mempelam dan Timbalan Pesuruhjaya Pesuruhjaya PAS Terengganu.

Katanya, itu dilaporkan Ketua Audit Negara yang berlaku di pejabat SUK, dipejabat-pejabat lain turut berlaku demikian.

Semakan yang dibuat Buletinonline perkara tersebut terdapat dibawah perkara 4.5 dibawah tajuk Penemuan Audit, pada mukasurat 51, Laporan Ketua Audit Negara, Aktiviti Kerajaan/ Agensi dan Pengurusan Syarikat Kerajaan Negeri Terengganu Tahun 2008, sebagaimana jadual yang dipaparkan.

Turut hadir dalam majlis ceramah tersebut adalah Naib Presiden PAS, Haji Salahudin Ayob dan Yang DiPertua PAS Kuala Nerus, ustaz Abu Bakar Abdullah. SM Noor

Pakatan Rakyat Perak contoh terbaik-Anwar Ibrahim

YB Datuk Seri Anwar Ibrahim mengiktiraf bahawa Pakatan Rakyat Perak adalah yang terbaik sekali dalam menjalin hubungan. Demikianlah di antara yang diucapkan oleh Anwar Ibrahim ketika menyampaikan ceramah dalam majlis perasmian pejabat baru PKR di Medan Istana, Ipoh, Perak. Hubungan PR sangat intim dalam memperjuangkan hak rakyat tanpa mengira fahaman agama, bangsa dan ideologi politik, ini dibuktikan semasa PR memerintah Perak selama 11 bulan, semua parti sekalipun diwakili oleh majoriti Melayu (Islam) atau Cina namun perjuangan mereka tetap adil kepada semua bangsa. Sekalipun kerajaan PR dirampas oleh BN, namun keintiman dan semangat kesetiakawanan tetap konsiten dalam memperjuangan hak rakyat yang dirampas oleh BN.Dalam ceramah tersebut, Anwar juga menyebut ketokohan pimpinan PR pusat yang sentiasa berkerjasama dan bermuafakat dalam menyelesaikan apa sahaja isu nasional walaupun media arus perdana yang dikuasai oleh UMNO BN cuba memberi persepsi yang buruk kepada mereka.Manakala Tuan Guru Nik Abdul Aziz disifatkan seorang pemimpin terbilang yang sangat sederhana kehidupannya, UMNO BN sangat biadab apabila cuba mengaibkan Tok Guru dengan rasuah apabila beliau ditaja untuk mengerjakan haji ke Mekah tahun ini, akibatnya dengan rasa rendah diri Tok Guru terpaksa membatalkan hasratnya menunaikan haji ke Mekah kerana tidak mahu isu ini dipolitikkan oleh UMNO BN.

Turut hadir dalam majlis perasmian Pejabat Baru PKR YB Dato' Seri Hj Nizar, YB Nga Khor Ming, adun-adun PR dan pimpinan ketiga-tiga parti PR negeri Perak.

Dengan terasminya Pejabat Baru PKR di Medan Istana, kini lengkaplah Medan Istana dengan kesemua parti-parti PR mempunyai pejabat masing-masing yang berdekatan. Ada suara orang ramai yang hadir menjerit supaya ditukar Medan Istana kepada Medan Pakatan Rakyat sambil disambut dengan laungan takbir, reformasi dan hidup rakyat.misbahulmunir

PAS bukan organisasi diktator-kata Nasharudin Mat Isa


KOTA BHARU – Laporan media dan komen penganalisis politik kononnya PAS kini berada di ambang perpecahan ekoran siri krisis dalaman sejak sebulan dua ini hanya satu persepsi ataupun telahan semata-mata.

Malah ia tidak berasas dan meleset sama-sekali, kata Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa.

Nasharudin menyifatkan cetusan gelombang politik seperti digembar-gemburkan sebelum ini adalah proses ke arah mematangkan lagi PAS dalam pelbagai aspek termasuk kepimpinan, pemerintahan dan berkerajaan.

“Apa yang berlaku di luar itu cuma perbezaan pandangan ataupun pendapat sahaja, tidak lebih daripada itu.

“Persepsi yang mengatakan PAS sedang menuju kehancuran itu memang saya tidak nafikan, ada... tetapi itu kerja media sejak dulu-dulu lagi,” katanya.

Beliau menafikan berlakunya keretakan di dalam PAS, katanya kepada The Malaysian Insider semasa ditemui pada majlis kemasyarakatan di Bachok dekat sini tengah hari tadi.

“Buktinya, hingga ke hari ini ukhwahnya terus utuh walaupun terdapat cerita-cerita seperti mana masyarakat sedia maklum sebelum ini,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas perkembangan politik PAS mutakhir ini setelah dicengkam pelbagai isu sehingga baru-baru ini dituntut diadakan Muktamar Agung Khas (EGM), Mesyuarat Khas Jawatankuasa Pusat dan Seminar Pengukuhan Parti.

Rentetan beberapa peristiwa tersebut membawa kepada persepsi PAS umpama ‘retak menanti belah’.

Pada masa sama, Nasharudin memberitahu pengalamannya selama lebih kurang 10 tahun bersama kepimpinan tertinggi partinya, PAS bukan sebuah organisasi diktator di mana orang lain tidak boleh memberikan pandangan atau pendapat.

Bahkan PAS dengan sikap terbukanya sentiasa meraikan pandangan serta pendapat termasuk kritikan, dan segalanya itu akan digabungjalinkan untuk dinilai bagi penambahbaikan parti.

“Kalau saudara lihat di muktamar, seminar, forum atau sebagainya kita memberi ruang secara terbuka kepada ahli mahupun pakar runding melontarkan pendapat atau kritikan,” katanya.

Katanya juga, PAS tidak akan lemah dengan sebarang telahan mahupun ugutan mana-mana pihak kerana cetusan sesuatu isu yang timbul dalam PAS, kaedah penyelesaiannya tidak berakhir dengan teori sebaliknya disusuli bersama kajian dengan mekanismenya yang tersendiri.

“Semuanya demi keutuhan parti,” tegasnya. - themalaysianinsider

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....