Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Isnin, 21 September 2009

Zamri lawan Nizar:Selcat tetap di teruskan secara terbuka-Speaker


Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor Teng Chang Kim menolak gesaan supaya Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) diadakan secara tertutup.

Bertaut pada prinsip pemisahan kuasa yang jitu, Teng yang juga Pengerusi Selcat berkata jawatankuasa terbuka dan telus seakan Selcat telah menjadi amalan negara-negara demokrasi berparlimen.

"Setakat ini dari maklum balas orang-ramai, mereka amat berpuas hati kerana dengan adanya Selcat mereka nampak ketelusan dalam pentadbiran kita. Ketelusan bukan sahaja bererti kita membenarkan orang ramai melihat prosiding sepenuhnya, tetapi yang penting ialah melihat kebenaran disebalik isu-isu yang ditangani. Walaupun Selcat ini adalah baru di negara ini, tetapi ia menjadi amalan di negara-negara Komanwel lain," kata Teng.

Selcat Selangor meraih pengiktirafan masyarakat sebagai mercu ketelusan dan ketrerbukaan selepas ia membongkar penyelewengan RM9.9 juta wang rakyat oleh isteri-isteri Adun BN melalui Badan Kebajikan Isteri-Isteri Wakil Rakyat Selangor (Balkis).

Prosiding Selcat yang terkini sedang menyiasat misteri adun-adun BN menghabiskan kesemua peruntukan negeri mencecah RM500,000 dalam masa dua bulan sahaja, sebelum Pilihanraya Umum ke-12 8 Mac 2008.

Namun, para Pegawai Daerah yang dipanggil membantu siasatan merungut bahawa mereka disiasat tanpa belas oleh Selcat.

"Mungkin ada sesetengah pihak yang tidak dapat ikut rentak. Mereka boleh maklumkan ke pihak jawatankuasa supaya kita boleh tengok dimana kita boleh memperbaiki dan menaiktaraf Selcat. Dalam pada itu, mereka juga perlu mengikut rentak ketelusan dan keterbukaan dan tidak bertaut pada amalan lama," kata Teng.

Menyahut aduan pegawai-pegawai daerah ini, Exco Selangor Datuk Dr Hassan Ali mengesyorkan bahawa prosiding ditutup dari tatapan awam dan keanggotaan Selcat dirombak dan diisi oleh bekas-bekas hakim.

"Selcat adalah jawatankuasa pilihan khas yang dilantik oleh dewan melalui peraturan tetap. Mengikut amalan Parlimen Komanwel, tidak ada keanggotaan jawatankuasa diisi oleh orang luar, melainkan di kalangan ahlinya sendiri," kata Teng.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim juga akur kepada prinsip pemisahan kuasa dan berkata pihaknya tidak akan mencampuri urusan Selcat.

Teng juga berkata pihaknya tidak mahu dan tidak akan campuri urusan Eksekutif berhubung tindakan Pegawai Daerah Klang, Datuk Bakhtiar Husin yang melanggar Perintah Am dengan mengkritik Teng.

Bakhtiar dilaporkan Sinar Harian sebagai berkata dia telah dimalukan oleh siasatan Selcat.

"Pegawai Daerah bukan dibawah kawalan saya. Mereka tertakluk dibawah bidang kuasa Eksekutif, demikian itu saya tidak mahu mencampuri soal Perintah Am ini," kata Teng.

Sementara itu, Dr Hassan Ali menafikan desas-desus bahawa beliau mempunyai agenda tertentu dengan menyerang Selcat dan Teng.

Dr Hassan berkata Pakatan Rakyat menyokong penuh kewujudan jawatankuasa siasatan ini.

Mengulas mengenai syor supaya Selcat ditutup dari tatapan awam, Dr Hassan berkata beliau cuma bimbangkan rungutan para pegawai daerah dan syor dibuat adalah untuk dibincang dan direnungkan bersama.TVA

Zamri lawan Nizar:Antara selipar Sukumaran dan penyapu Khir Toyo

Angkuh dan biadab,Khir Toyo pernah menganugerahkan anugerah penyapu kepada seorang Yang Dipertua Majlis Daerah di Selangor
Pemilik selipar ini terpaksa mengunci seliparnya bimbang di curi oleh Sukumaran untuk di kalungkan pada gambar Tun Mahathir he..he..he..

Oleh Mat Zain Mat Isa

Selasa (15 September) lalu, wartawan Iraq yang membaling kasut ke arah bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), George W. Bush, tahun lalu, dibebaskan dari penjara. Muntazer al-Zaidi, seorang wartawan tidak dikenali yang bertugas dengan sebuah stesen televisyen kecil di Iraq, Baghdadiya TV, sekelip mata menjadi ikon kebanyakan dunia Arab Disember lalu.

Ketika Bush dan Perdana Menteri Iraq, Muri al-Maliki mengadakan sidang media di Baghdad, Muntazer bangun daripada kerusinya dan membaling kasut ke arah pemimpin AS itu. Tindakannya itu menyebabkan Bush, yang ketika itu masih Presiden AS, terpaksa dua kali mengelak kasut Muntazer.

Insiden itu disaksikan berjuta penonton di seluruh dunia, sama ada menerusi siaran tv mahu pun secara online. Ia bukan sahaja menjatuhkan maruah Bush malah turut memalukan al-Maliki yang berdiri di sebelah Bush.

Bagaimana pun, di luar sana Muntazer dianggap wira. Kebanyakan penonton, sama ada di rantau Arab mahu pun di AS sendiri, dilaporkan memuji keberanian wartawan berkenaan.

Muntazer kemudiannya dijatuhkan hukuman penjara tiga tahun di atas tindakannya itu. Hukuman itu kemudiannya dikurangkan kepada setahun.

Mahkamah Iraq pada 14 September mengarahkan beliau dibebaskan berikutan di bawah undang-undang negara itu seseorang yang sudah menjalani 75 peratus daripada tempoh hukuman dan berkelakuan baik perlu dibebaskan.

Pembebasannya mendapat liputan meluas media seluruh dunia. Kepulangan Muntazer ke pangkuan keluarganya disambut meriah dengan kibaran bendera Iraq, gantungan belon dan poster beliau oleh anggota masyarakat dan pihak-pihak yang menyokong tindakannya.

Sementara pembaling kasut di Iraq disambut selaku wira, nasib yang sama sekali berbeza menyelubungi seorang pemimpin India di negara kita. Gara-gara cadangannya mengalungkan selipar ke atas gambar bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, Timbalan Ketua Bahagian MIC Paya Besar, M. Sukumaran dihujani kutukan dan kecaman keras pelbagai pihak.

Sewaktu mengambil bahagian dalam perbahasan di Perhimpunan Agung MIC, 13 September lalu, Sukumaran menyuarakan cadangan itu ekoran tidak berpuas hati dengan kenyataan Tun Mahathir yang didakwa mencampuri urusan dalaman MIC.

Beberapa hari sebelum itu bekas Perdana Menteri itu dipetik sebuah akhbar Tamil sebagai mengkritik cara Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu mengendalikan parti itu. Beliau malah menegaskan MIC yang hilang sokongan orang India tidak akan dapat dipulihkan selagi Samy memimpinnya.

Tun Mahathir dilaporkan turut memuji calon Timbalan Presiden MIC, Datuk S. Subramaniam. Komen itulah yang dianggap para pemimpin MIC, termasuk Samy sendiri sebagai mencampuri urusan dalaman parti India itu.

Terdorong oleh emosi yang meluap-luap untuk mempertahankan maruah partinya menyebabkan Sukumaran ‘terlepas cakap’ dan mengundang padah buat dirinya. MIC segera menggantung keahliannya. Beliau terpaksa mengakui keceluparannya dan meminta maaf secara terbuka kepada semua pihak, terutama Tun Mahathir sendiri.

Jika Sukumaran yang sekadar menyuarakan cadangan ‘kalung selipar’ itu sudah dihukum akibat keterlanjurannya, nasib serupa nampaknya tidak pernah ditimpakan atas seorang pemimpin Umno yang melakukan perbuatan lebih menghinakan. Ingat lagi kes ‘anugerah penyapu’ di Selangor dua tahun lalu?

Pada Majlis Anugerah Bulan Kualiti 2007, 12 November 2007, Menteri Besar Selangor ketika itu, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo telah menghadiahkan penyapu kepada dua jabatan di daerah Hulu Selangor di atas kegagalan mereka mencapai sasaran memungut cukai tahunan. Dua jabatan itu ialah Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) dan Pejabat Tanah dan Daerah (PTD) Hulu Selangor.

MDHS dilaporkan hanya berjaya memungut 66.9 peratus hasil cukai semasa dan 23.4 peratus cukai tertunggak, manakala PTD Hulu Selangoir hanya memungut 55 peratus cukai semasa dan 56 peratus cukai tertunggak tahun lalu. Ia adalah di bawah paras minimum ditetapkan Kerajaan Selangor iaitu 90 peratus hasil semasa dan 70 peratus tunggakan.

Khir Toyo di dalam ucapannya di majlis tersebut menegaskan anugerah itu merupakan satu peringatan kepada jabatan kerajaan supaya berusaha meningkatkan prestasi, mengubah sikap, produktif serta bertanggungjawab dalam memberikan perkhidmatan kepada orang ramai.

Nilaian baik beliau itu bagaimana pun tidak dikongsi masyarakat negara ini. Berdasarkan reaksi pelbagai pihak, anugerah penyapu dilihat tidak menepati amalan dan tradisi, sama ada ditinjau dari perspektif adat budaya mahu pun pentadbiran awam.

Tokoh-tokoh akademik dan budayawan bagaikan sepakat mengatakan tindakan memberi anugerah penyapu sebagai tidak wajar dan bertentangan dengan budaya serta adat masyarakat. Malah ada yang menyifatkannya sebagai perbuatan tidak bertamadun, amat hina serta boleh menjatuhkan maruah dan mengaibkan individu terbabit.

Namun apakah ada kalangan pemimpin kerajaan yang ikut menuntut bekas Menteri Besar itu membuat permohonan maaf atas keterlanjurannya? Suara bantahan para pemimpin Umno hampir tidak kedengaran apabila tindakan menghinakan itu dilakukan kalangan mereka sendiri.detikdaily

Zamri lawan Nizar:Pemecatan Chua dari MCA satu tektik


KUALA LUMPUR, 21 Sept: Meskipun keputusan pecat ditarik-balik, penggantungan Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek sudah memadai untuk merencat kerjaya politik pemimpin parti perkauman itu.

ukuman yang dikenakan keatas Chua akan memarakkan pemberontakan dalaman dalam MCA.

"Saya tidak rasa akar umbi MCA akan menerima keputusan ini. Bahkan bagi saya sendiri, baik pemecatan atau penggantungan, kesannya sama sahaja kerana ia akan menjejaskan kerjaya politik Chua Soi Lek," kata beliau yang dipetik oleh sebuah laman portal.

Badan keputusan tertinggi MCA, Jawatankuasa Pusat MCA (CC) membatalkan keputusan Majlis Presiden MCA (PC) memecat Dr chua Soi Lek.

Selepas bermesyuarat hampir tujuh jam baru-baru ini, CC sebaliknya menggantung keahlian Chua selama empat tahun berkuasa serta-merta.

Keputusan ini diambil meskipun Chua tidak membuat rayuan.

Pemerhati politik berpendapat keputusan ini dibuat bagi mengekang perpecahan dalaman parti ekoran pemecatan Chua 26 Ogos lalu.

"Ini hanyalah satu taktik untuk memperlahankan kemarahan penyokong-penyokong Chua Soi Lek," kata Ahli Parlimen Batu Tian Chua.

Bagi Pakatan Rakyat, mengamati perseteruan antara kem Ong Tee Keat dan kem Chua Soi Lek menunjukkan pertelagahan jawatan dan kepentingan politik.

"Apa yang kita lihat kebelakangan ini, pertelagahan dalaman MCA semakin tidak relevan untuk rakyat. Pergaduhan mereka berkisar sekitar jawatan dan kepentingan politik, bukannya isu penting dan saya yakin ini tidak menarik minat rakyat jelata," tegas Tian.

Presiden Ong Tee Keat memecat ahli politik 62 tahun itu setelah PC mendapati rakaman video perselingkuhan beliau dan seorang wanita mencemar imej parti perkauman itu.

Pemecatan ini mengundang pemberontakan di dalam MCA, mendorong akar umbi mengadakan mesyuarat agung tergempar 10 Oktober nanti untuk menyingkir Ong. - mks._harakahdaily


Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....