Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Isnin, 4 Januari 2010

Kufur Jika Sokong Guna Kalimah Allah - Haron DinBANGI: Mana-mana umat Islam yang menyokong keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan penggunaan kalimah 'Allah' dalam akhbar mingguan Herald-The Catholic Weekly dalam penerbitannya boleh membawa kepada kekufuran.

Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Dr Haron Din berkata, menyokong kepada sesuatu perkara yang salah di sisi Islam juga secara tidak langsung boleh menyebabkan berlakunya kekufuran dan syirik.

"Saya menyeru kepada sahabat-sahabat saya supaya mempertimbangkan semula pendirian mereka.

"Kalau kita sokong perkara yang kufur, kita pun secara tak langsung akan kufur sama," katanya dalam sidang media di kediamannya di sini hari ini.

Tokoh agama itu turut melahirkan kekesalannya terhadap beberapa penulis blog termasuk di kalangan beberapa pemimpin parti-parti politik yang menyatakan sokongan mereka kepada keputusan berkenaan.

"Saya harapkan orang-orang ini boleh bersatu pandangan, memanglah setiap orang itu ada kebebasan bersuara.

"Kalau hal politik memanglah ada banyak padangan, tapi kalau hal agama, kita perlu balik kepada kaedah agama.

"Kalau kita berpuas hati dengan perkara yang syirik ia akan membawa kepada kekufuran," katanya tanpa menyebut secara khusus blog-blog berkenaan.

Baru-baru ini Yang Dipertua PAS Shah Alam, Khalid Samad dalam blognya menyatakan sokongan terhadap keputusan membenarkan penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan sebuah akhbar mingguan katolik.

Khamis lalu, Mahkamah Tinggi membenarkan Herald-The Catholic Weekly menggunakan kalimah Allah dalam penerbitannya atas alasan ia mempunyai hak dalam Perlembagaan.

Hakim Datuk Lau Bee Lan menegaskan, KDN telah bertindak secara salah ketika mengenakan larangan penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan akhbar mingguan itu.

Pada 16 Februari lalu, Ketua Paderi Roman Katolik Kuala Lumpur, Tan Sri Murphy Pakiam, sebagai penerbit akhbar itu memfailkan permohonan semakan kehakiman bagi menuntut deklarasi bahawa keputusan Menteri Dalam Negeri melarangnya menggunakan perkataan Allah adalah haram dan perkataan itu bukan eksklusif bagi agama Islam.

Dalam pada itu, Haron din turut meragui niat akhbar berkenaan yang bertegas mahu mendapatkan kebenaran menggunakan kalimah Allah dalam penerbitan mereka.

"Kenapa sekarang nak gunakan nama Allah? Saya yakin mesti ada niat yang tersurat dan tersirat.

"Kalau niat mereka baik, saya nasihatkan supaya jangan gunakan kalimah itu kerana ia tidak baik untuk kita umat Islam... sesuatu yang mendatangkan keburukan mestilah dicegah," katanya.Mstar

Wan Nik S/U Politik MB Kelantan yang baru

KOTA BHARU, 4 Jan: Bekas anggota parlimen Bachok, Wan Nik Wan Yusof, 49, dilantik sebagai Setiausaha Politik (SUP) Menteri Besar yang baru berkuat kuasa hari ini menggantikan Anual Bakri Harun.

Sebelum ini beliau merupakan Pengarah Pusat Kajian Strategi Kelantan (PKS). Selain itu beliau juga Setiausaha Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat.

Wan Nik berkelulusan Sarjana Muda Sastera dalam bidang Sosiologi dan Antropologi, Universiti Kebangsaan Malaysia pada 1984.

Beliau juga memiliki sarjana dalam bidang Sains Politik di UKM pada 2005. Sekarang sedang menyiapkan tesis PhD juga dalam bidang Sains Politik.

Anak kelahiran Kampung Bukit Tanah, Pasir Puteh itu merupakan bapa kepada lima anak dan kini menetap di Kampung Nipah, Bachok. Isterinya seorang pendidik.

Ketika ditemui di pejabatnya Wan Nik berkata, jawatan yang disandang sekarang bukan suatu kedudukan yang perlu dibanggakan, sebaliknya penuh dengan cabaran.

“Saya perlu merujuk kepada Setiausaha Politik yang pertama, kedua atau ketiga yang lebih berpengalaman bagi memudahkan saya melaksanakan tugas,” ujarnya.

Wan Nik menggantikan Anual Bakri Haron yang telah menjadi Setiausaha Politik Nik Aziz sejak 1999.Hrkh

Isu nama Allah: 5 Hujah Sokong, 5 Hujah Tentang!


"Isu penggunaan nama Allah oleh agama lain cukup kontroversi. Kalau PAS menentang, ini tiada nass dalam Quran kerana Quran pun mengiktiraf bahawa kaum kafir Arab pun menggunakan istilah Allah. Kalau PAS setuju, kita maklum bahawa tujuan non-Muslim yang selama ni tak gunakan nama Allah di Malaysia dipertikai dan logiknya dakyah nak merosakkan akidah anak Melayu. Mari lihat hujah-hujah.

“PAS adakan mesyuarat khas bincang isu nama Allah

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 3 Jan: PAS memanggil mesyuarat khas Lajnah Politik, iaitu lajnah paling berpengaruh dalam parti itu bagi membincangkan beberapa perkembangan terbaru termasuk isu penggunaan nama Allah oleh agama Kristian.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, mesyuarat itu akan diadakan malam esok di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut.

"Kita turut menjemput AJK PAS Pusat dalam mesyuarat khas ini," kata Mustafa kepada Harakahdaily.

Mesyuarat ini dijangka membincangkan secara mendalam keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan majalah milik aktivis Kristian, Herald, untuk menggunakan nama Allah sebagai ganti 'God' dalam bahasa Inggeris.

Sejak keputusan itu dibuat, kelihatan pemimpin PAS tidak seragam pandangan mereka dalam isu ini.

Mesyuarat ini dijangka akan memberikan kata putus apakah pendirian bersama parti Islam itu dalam isu ini.

Anggota utama lajnah politik adalah pemimpin kanan PAS di samping beberapa pemimpin yang tidak berada dalam AJK PAS Pusat termasuk Khalid Samad, YDP PAS Shah Alam yang juga anggota Parlimen kawasan tersebut.”

5 Hujah mereka yang tak kisah non-Muslim guna nama Allah untuk merujuk Tuhan:

1. Tiada dalil dalam Quran Sunnah yang melarang penggunaan nama Allah oleh agama lain. Bagus sangat la kalau non-Muslim nak sembah Allah. Harapan kita, lepas ni mereka terus berhenti syirik terus..

2. Boleh merapatkan hubungan dengan agama lain

3. Menunjukkan kita toleransi

4. Bukan isu akidah atau soal besar

5. Nama Allah bukan khas untuk orang Islam sahaja.

Seterusnya, 5 hujah golongan yang menentang :

1. Selama ni non-Muslim tak guna pun nama Allah di Malaysia. Biasanya mereka guna God atau Tuhan. Tujuan sebenar di[percayai untuk merosakkan akidah anak Melayu dengan mengajar kepada anak-anak Melayu bahawa Kristian dan Islam sama kerana menyembah Tuhan yang sama iaitu Allah.

2. Menimbulkan fitnah dan pergaduhan yang tak perlu.

Macam menjolok sarang tabuan. Bila penerbitan Kristian guna nama Allah, mereka akan guna istilah Jesus anak Allah atau Mary isteri Allah. Ini akan menimbulkan kemarahan umat Islam yang peka.

3. Menimbulkan penghinaan kepada orang Islam dan bukan Islam

Kalau seorang guru berkata di dalam kelas, 'kita semua mesti berdoa kepada Allah bila ada masalah". Kaum non muslim seperti Hindu dan Kristian pastinya berkecil hati kerana bukan semua mereka mahu menggunakan istilah Allah sebagai Tuhan.

4. Hakim kafir tentukan nama Allah.

Kelakar sungguh Malaysia apabila seorang hakim kafir bukan Islam yang memutuskan nama Allah berhak digunakan atau tidak. Kalau ada 5 atau 11 hakim yang putuskan, ini masih masuk akal. Tapi biula seorang hakim non-Muslim yang putuskan, ini suatu provokasi melampau.

5. Bercanggah Perlembagaan

Ini soal yang melibatkan akidah. Soal penggunaan nama Islam pada PAS pun pernah jadi isu. Penggunaan nama Allah tentulah lebih besar isunya!

Malah, ia boleh dikira bercanggah dengan perlembagaan. Perlembagaan Persekutuan melarang sebarang usaha menyebarkan ajaran agama lain kepada orang Islam. Tindakan Herald ni boleh dikira suatu dakyah ke tas orang Islam malah provokatif!

Apa pun, syabas kepada PAS kerana duduk semeja dan berbincang secara jemaah dalam isu ini suapaya suara PAS menjadi satu dan senada.

Ini berbeza dengan pengampu UMNO di mana semua tunduk menurut arahan bos mereka sekalipun bercanggah dengan nas Quran dan sunnah.

Bak kata Tok Guru: Pergi jahanam dengan UMNO!

SUMBER

Video:DS Nizar Turun Padang Sempena Penggal Baru Persekolahan

1 Jan - Pasir Panjang : Dato' Seri Ir Hj Muhammad Nizar Bin Jamaluddin selaku Adun Pasir Panjang hari telah turun ke kawasan DUNnya untuk bertemu dengan rakyat. Pada awal paginya beliau bertemu dengan Ibu Bapa pelajar Sekolah Islam At-Taalim bertempat di Manjung. Sekolah Swasta Islam ini memulakan sesi persekolahan seperti Sekolah-sekolah yang lain. Sekolah ini yang memuatkan hampir 800 orang pelajar merupakan salah sebuah sekolah pembiayaan sendiri yang mengajar murid-murid tahun satu hingga tingkatan 5 dimana pengkhususannya adalah tertumpu kepada pendidikan Islam.

Dato Seri Nizar mengucapkan tahniah kepada Ibu Bapa yang telah mengambil langkah yang besar untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah swasta sebegini kerana mengenepikan bebanan kewangan bulanan demi anak-anak mereka mendapat pendidikan Islam yang lebih sempurna.

Setelah itu, Dato Seri Nizar bersama-sama dengan rakyat di Batu 10 Lekir untuk majlis Jamuan Rakyat dan juga memberikan sumbangan beg sekolah kepada anak-anak daripada golongan keluarga yang susah. Dan pada sebelah petangnya, majlis yang serupa berlangsung juga di Taman Sri Wangi. Sebanyak hampir 200 beg sekolah diberikan kepada mereka yang memerlukan. Ini dapat membantu mengurangkan beban kepada Ibu bapa yang akan menghadapi sesi persekolahan yang baru akan datang nanti.SUMBER

Tengku Temenggong kecewa titah Sultan Kelantan diingkar

KOTA BARU, Jan 4 — Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Sultan Ismail Petra kecewa apabila beberapa pegawai kanan kerajaan tidak menghadap Sultan Kelantan Tuanku Ismail Petra di Hospital Mount Elizabeth, Singapura walaupun dititahkan baginda supaya berbuat demikian.

Berikutan itu, Tengku Muhammad Fakhry berkata, Sultan Kelantan tidak dapat menyampaikan titah supaya keanggotan dalam Majlis Perajaan Negeri (MPN) dikembalikan kepada senarai asal dan titah penarikan balik darjah kebesaran terhadap tujuh individu.

Menurutnya, disebabkan pegawai kanan terbabit tidak menghadap Sultan maka beliau sebagai anakanda telah pergi sendiri menemui baginda untuk menerima titah tersebut.

“Pegawai kanan kerajaan negeri telah dipanggil menghadap, Setiausaha Sulit pun belum hadir atau tidak dibenarkan hadir, saya pun tidak tahu.

“Sebagai anakanda ketiga baginda, apabila Tuanku sampaikan titah (arahan), saya mesti melaksanakannya.

"Titah baginda mengenai pemecatan ahli MPN dan penarikan balik darjah kebesaran itu terkandung dalam surat ini,” kata beliau ketika ditemui Utusan Malaysia, yang disiarkan hari ini.

Tengku Muhammad Fakhry berkata, surat tersebut mempunyai cap jari Sultan Kelantan serta tandatangan dua saksi, seorang pensyarah di Universiti Darul Iman dan doktor yang merawat baginda.

“Itu (pemecatan dan penarikan balik darjah kebesaran) satu titah daripada Tuanku, kita harus laksanakan dan kalau pihak tertentu tidak percayakan surat ini, sila menghadap Tuanku sendiri.

"Saya ingin tegaskan, Alhamdulillah, Tuanku makin sembuh,” katanya.

Pada masa yang sama, Tengku Muhammad Fakhry menafikan berlaku pergolakan di Istana Kelantan sehingga menyebabkan ayahandanya mengeluarkan titah memecat beberapa pegawai tertinggi istana dan menarik balik darjah kebesaran terhadap individu-individu tertentu.

Beliau berkata, baginda sendiri telah mengeluarkan titah untuk memecat beberapa nama dalam MPN namun sebab pemecatan itu hanya diketahui oleh baginda.

Tengku Muhammad Fakhry atas kapasitinya sebagai Tengku Temenggong semalam mengedarkan termasuk kepada pihak media surat bertajuk “Penyampaian Titah KDYMM Al-Sultan Kelantan” yang mendakwa Sultan Kelantan tidak bersetuju dan tidak mengesahkan sebarang pelantikan baru atau pemecatan daripada senarai asal anggota MPN yang dilantik pada 21 Mei 2009.

Dengan itu, baginda menitahkan melalui beliau supaya keahlian dalam MPN diubah kepada yang asal.

Surat ditandatangani sendiri Tengku Temenggong itu juga menyatakan, baginda mengarahkan penarikan balik beberapa darjah kebesaran bergelar “Datuk” kepada tujuh individu.

MPN yang ditubuhkan Sultan Kelantan dan dianggotai lapan individu yang diperkenankan baginda termasuk Tengku Temenggong.

Ia berperanan mengendalikan hal ehwal istana dan adat istiadat Kesultanan Melayu Kelantan termasuk pelantikan sultan.

Surat bertarikh 31 Dis itu dialamatkan kepada Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Aiseri Alias dan salinan kepada kepada Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.TMI

Kartika Tertekan, Hukuman Keatasnya Masih Tergantung

Saya harap dapat tunai umrah, tetapi sehingga kini saya juga masih terus menanti (kes sebatan).”

Itu ungkapan yang dilontarkan tatkala persoalan mengenai perkembangan terkini wanita tabah ini diajukan.

Kartika Sari Dewi Shukarno, 32, yang menggegarkan negara pada Julai tahun lalu apabila rela untuk meneruskan hukuman enam sebatan terhadapnya di atas ketelanjuran diri meminum arak di sebuah pusat peranginan di Pahang, merasakan dirinya masih terumbang-ambing.

Beliau yang berhasrat untuk mengerjakan umrah Mac ini khuatir kerana status kesnya yang masih belum selesai mungkin akan menimbulkan masalah untuk mendapatkan Visa.

“Pelbagai perkara tidak dapat saya teruskan terutamanya perancangan masa depan, selagi hukuman belum terlaksana,” katanya kepada Sinar Harian di kediaman keluarganya di Kampung Jawang di sini, semalam.

Meskipun boleh merayu atas hukuman yang dijatuhkan oleh Mahkamah Syariah Kuantan enam bulan lalu, namun keinsafan mengatasi segalanya sehingga beliau mahu hukuman itu dilaksanakan segera.

“Hidup saya dalam keadaan yang ‘tergantung’ selagi hukuman belum dijalankan,” katanya yang ditemani bapa, Shukarno Abdul Mutalib, 60.

Kartika yang merasa tertekan dengan keadaan itu mengambil keputusan untuk memohon perkenan mengadap Ke Bawah Duli Tuanku Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah dengan harapan dapat meluahkan segala kepayahan yang ditanggung ekoran hukuman yang masih tertangguh.

“Surat memohon mengadap Tuanku sudah lima kali dihantar ke pihak istana oleh peguam yang kami lantik,” katanya yang kini melakukan kerja-kerja amal di Pusat Pendidikan Al-Barakah.

“Bagaimanapun, sehingga kini tiada sebarang jawapan diterima malahan sebab-sebab hukuman ditangguhkan juga terus menjadi tanda tanya.

Kartika menjawab tenang ketika ditanya mengenai perkembangan rumah tangganya yang dikatakan sedang dalam proses penceraian.

“Sebenarnya pergolakan rumah tangga kami sudah pun berlaku ketika kes berkenaan sedang dibicarakan.

“Kini saya dalam proses untuk memfailkan pengesahan lafaz talak satu di Mahkamah Syariah Kuala Kangsar kerana urusan itu lebih mudah dilakukan di negara ini,” katanya.

Kartika berkata, biarpun pengesahan itu dibuat ia tidak bermakna hubungan dia dan bekas suami, Mohamad Afandi Amir, tidak baik.

“Demi anak-anak, kami tidak bermusuhan dan saya faham, dia juga tertekan dengan kes saya pada ketika itu.

“Ketika saya dihimpit kegelisahan sewaktu hukuman dijatuhkan, dia juga berada di samping kami sekeluarga,” katanya.

Kartika turut berharap kembali kepada Mohamad Afandi jika ada jodoh demi anak-anak yang kini di bawah jagaannya.

Bagaimanapun, anak-anaknya diberi hak berhubung dengan bapa mereka, tambahan pula anak keduanya, Kaithlynn Saridewi, 6, akan memasuki pra sekolah di Ipoh, tidak lama lagi.

Menurutnya, Mohamad Afandi adalah seorang yang bertanggungjawab dan masih tidak putus memberikan nafkah untuk sara diri dan persekolahan anak-anak biarpun mereka sudah tinggal berasingan.

Walaupun berdepan pelbagai cabaran hidup, Kartika harapkan sinar pada masa hadapan agar dapat memberikan tumpuan sepenuhnya kepada anak-anak dan menganggap apa yang berlaku ada hikmah di sebaliknya. -SH

Setiap Tuduhan PAS Berasas


KUALA TERENGGANU – PAS tidak akan menuduh UMNO atau mana-mana pihak tanpa sebarang bukti dan sebab serta tidak pernah sengaja menjadikan mana-mana pihak atau parti itu sebagai ‘kambing hitam’ sebagaimana didakwa pemimpin mereka.

Timbalan Ketua Penerangan PAS Terengganu, Zakaria Dagang berkata, pemimpin PAS mempunyai asas kukuh setiap kali menuduh UMNO mendalangi sesuatu isu.

Beliau menegaskan, PAS bukan setahun jagung berjuang dalam politik negara dan sudah faham mengenai selok-belok politik terutama muslihat untuk menjatuhkan parti itu.

“Isu yang berlaku sebenarnya ada asas untuk kita menyatakan bahawa ia dalang daripada UMNO sebagaimana demonstrasi yang berlaku di Selangor baru-baru ini.

“Kita melihat isu terbaru melibatkan demonstrasi mendesak PAS keluar PR adalah dalang untuk menjatuhkan imej PAS, walaupun tidak mengakui orang UMNO, tetapi mereka bukanlah orang Pas, orang Pas bukan begitu,” katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi, semalam.

Zakaria turut sependapat dengan pemimpin pembangkang lain bahawa PAS tidak akan melakukan cara sedemikian dan percaya wujud agenda tertentu untuk menjejaskan imej parti itu.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Naib Ketua Pemuda UMNO Terenganu, Khazan Che Mat yang menyelar sikap pembangkang kerana sentiasa menjadikan parti itu sebagai ‘kambing hitam’ sekiranya wujud permasalahan dalam parti mereka.

Menurut Khazan, UMNO dan Barisan Nasional (BN) sering dipersalahkan pembangkang dalam kemelut dalaman meskipun mereka tidak mempunyai bukti serta asas kukuh untuk membuat tuduhan terhadap parti tersebut.BO

Isunya Bukan Politik, Isunya Hak Orang Ramai

Adun Kota Damansara Dr Nasir Hashim mengesahkan bahawa perobohan Dewan milik Umno berhampiran Flat Gugusan Melati, Seksyen 4 Kota Damansara dibuat mengikut lunas undang-undang.

Ketika dihubungi TV Selangor, Dr Nasir menjelaskan dewan terbabit tidak memiliki sebarang permit sejak ia dibina pada tahun 2006.

Apa yang lebih mendukacitakan dewan tidak dapat digunakan penduduk setempat kerana berkunci.

“Isunya bukan isu politik, isunya tempat ini tidak dapat digunakan oleh semua. Oleh pihak tertentu sahaja. Walhal tempat ini adalah milikan semua. Maka ada yang masuk mahkamah”.

Pihaknya juga telah meninjau dewan berkenaan beberapa kali namun tiada sebarang kegiatan dijalankan di dewan berkenaan.

“Kami pergi siasat. Empat kali kami pergi tempat itu bertutup dan berkunci. Lepas itu MBPJ untuk mendapatkan dua-dua pihak untuk berunding bersama”.

Bertindak atas permintaan penduduk setempat yang tidak berpuas-hati, Majlis Perbandaran Petaling Jaya telah merobohkan dewan tersebut pada 28 Disember lepas setelah pemilik gagal mengadakan sebarang perbincangan dengan pihak berkuasa tempatan.

“MBPJ tidak ada pilihan kecuali merobohkan kerana ruang ini ditutup dan tidak dapat digunakan oleh orang lain dan ini ruang untuk UMNO walhal orang bukan Islam dalam bangunan itu. 50 peratus bukan Islam tidak dapat menggunakan bangunan ini. Bila MBPJ merobohkan, tidak ada masalah lah tapi pada sebelah petang ada orang luar yang datang protes” ujarnya lagi.

Dr Nasir melahirkan kekesalan dengan tindakan Umno menggunakan kanak-kanak mengaji Al-Quran untuk menagih simpati masyarakat Islam.

Beliau berkata penduduk turut terkejut dengan taktik tersebut, kerana penunjuk perasaan, dan anak-anak kecil yang mengaji Al-Quran di robohan dewan bukan dari kalangan penduduk pangsapuri.

“Besok itu, mereka gunakan anak-anak, pakai cantik-cantik di bawah itu macam mengaji lah. Ini pun telah keluar dalam Sinar, di mana penduduk di situ mengatakan budak-budak ini bukan anak-anak mereka, dan orang-orang yang protes juga bukan di kalangan mereka”.

Bimbang dengan taktik propaganda seperti ini, Nasir berkata perobohan dewan tidak menjejaskan aktiviti melestarikan Islam kerana sebuah surau dan dewan yang yang berpermit telah sedia-ada di pangsapuri terbabit.

“Maknanya dewan yang digunakan ini adalah memang untuk UMNO tapi kita berharap dapat satu perbincangan untuk dibuka kepada semua orang. Ia sentiasa tertutup, orang lain tidak boleh pakai. Tetapi orang yang memiliki itu tidak mahu beralah dan tidak mahu berbincang”.GB

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....