Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Isnin, 13 Julai 2009

Selamat mengundi buat rakan rakan di Manik Urai.


Assalamualaikum,salam dari Ambo Tinta Hijau Dari Kaki Bukit.Pada jam 12.00 tengah malam ini tamatlah tempoh berkempen bagi parti2 politik yang bertanding pada PRK Manik Urai.Bermula jam 8.00 pagi keesokannya maka penat jerih pekerja2 kedua dua parti yang berkempen siang malam akan di tentukan.Parti mana yang akan memenangi pilihanraya ini akan terjawab lewat petang esok. Ambo,sebagai penyokong dan ahli PAS amat berharap semoga PAS terus bertapak di DUN Manek Urai ini.Harapan ambo Abe Uji dapat berkhidmat pada rakyat Manek Urai,meneruskan kesinambungan yang di tinggalkan oleh Gemuloh Pok Su Weil.

Selamat mengundi buat rakan rakan di Manek Urai.Harapan ambo semoga pengundi Manik Urai tidak terpedaya dengan tipu daya UMNO,dan terus memilih wakil PAS mewakili mereka dalam Dun Kelantan.Rakyat Kelantan termasuk di Manik Urai yang terkenal dengan kepintaran mereka dalam berpolitik tentunya tidak akan membiarkan UMNO merampas kerusi Manik Urai.Hari ini Ambo menaruh seribu kepercayaan pada lebih kurang 12000 pengundi agar terus menunjukkan kematangan anda dalam berpolitik.Selamat mengundi buat rakan rakan di Manik Urai.

Tapi jika ditakdirkan PAS kalah esok,itu adalah adat dalam pertandingan.Tapi itu tentunya tidak akan merubah apa apa dalam Dun kelantan.Pas tetap dapat memerintah Kelantan dengan majoriti 2/3.Tentunya penduduk Manik Urai mendapat semua apa yang dijanjikan oleh UMNO termasuk jambatan mas.Jika tidak kamu harus berarak beramai ramai ke Putra Jaya menntut apa yang dijanjikan oleh UMNO.Tapi ingat apa yang di janjikan oleh UMNO di Permatang Pasir dulupun masih belum tertunai..he..he...Selamat mengundi buat rakan rakan di Manik Urai.
SALAM DARI AMBO TINTA HIJAU DARI KAKI BUKIT

FAKTA ROYALTI MINYAK KELANTAN

Kita mempunyai fakta bahawa kerajaan pusat menafikan hak rakyat Kelantan. Mereka perlu melihat hujah-hujah yang akan diberi kerajaan negeri. Dalam isu minyak ini kita ada tiga agenda, pertamanya ialah menuntut royalti gas dan minyak di tiga kawasan.

Kawasan yang dituntut ialah kawasan bersama Thailand - Malaysia, di bawah tuntutan bersama itu ada di bawah satu akta yang diluluskan oleh Parlimen pada 1990.

Akta tersebut menyatakan bahawa perjanjian-perjanjian yang ada di antara Malaysia dan Thailand serta mana-mana pihak sebelum ini masih lagi terpakai. Dalam konteks ini Petronas telah menandatangani perjanjian dengan kerajaan negeri. Kelantan menyatakan berhak mendapat royalti 5 peratus setahun sama ada onshore (daratan) atau offshore (lautan).Mengikut Akta Malaysia Thailand Joint Development Authority (MTJDA) 1990, di mana dalam akta itu sudah ada peruntukan untuk membayar kepada mana-mana pihak yang terlibat. Dan akta tersebut tidak menafikan pembayaran royalti mana-mana pihak termasuk kepada kerajaan negeri Kelantan.

Bahkan dalam akta itu mengakui perjanjian yang dibuat sebelum ini adalah terpakai. Jadi perjanjian yang dibuat di antara kerajaan negeri Kelantan dan Petronas pada 9 Mei 1975 dan dalam dokumen perjanjian itu kuasa yang mana dahulu dimilik negeri-negeri termasuk Kelantan telah diserah kepada Petronas dengan menjanjikan pembayaran tunai kepada negeri-negeri yang telah diambil hak tadi sekiranya ada pengeluaran petroleum.

Tidak hadkan jarak pantai

Dalam perjanjian tersebut pengeluaran di dua tempat iaitu onshore dan offshore. Jadi offshore yang digunakan dalam perjanjian itu teritorial zone dan exclusive zone. Jadi offshore ini tidak menghadkan jarak pantai dengan perairan Kelantan.


Jadi offshore itu meliputi jarak yang dekat dan jarak yang jauh. Jadi tidak terbatal hujah yang mengatakan bahawa Kelantan tidak berhak kepada royalti tersebut kerana jarak di antara pantai Kelantan dengan pelantar ialah jauh. Bahkan dalam praktik amalan Sabah, Terengganu dan Sarawak telaga-telaga mereka juga berada jauh dari pantai, iaitu lebih jauh daripada Kelantan.

Kalau pantai Kelantan dengan JDA ialah 150 km, manakala Sabah pula 210 km tetapi masih lagi layak menerima royalti. Jadi isu jarak dan perairan luar pantai adalah tidak berbangkit.

Kelantan juga menuntut royalti di PM301 kerana berada di perairan Kelantan, pelantar itu akan mulakan pengeluaran pada 2012, jadi kita awal-awal mengetengahkan royalti ini supaya Kelantan tidak terabai menerima bayaran royalti.

Jadi kita mengharapkan juga gas ini didaratkan PM301 di Pantai Bachok. Menteri Besar telah menghantar surat kepada Tan Sri Hassan Merican pada empat bulan lalu yang mencadangkan Petronas membangunkan zon khas di Bachok bagi projek Petrokimia.

Kita berharap Petronas boleh bertindak positif berdasarkan kepada cadangan tersebut.

Platfrom BMA at Blok A-18 is a adrilling platfrom approximately 40km from CKPPetronas belum bagi kata putus

Mengenai supply base ini permohonan telah dibuat oleh sebuah syarikat yang telah diluluskan kerajaan Kelantan di Kuala Besar. Jarak aktiviti JDA begitu hampir dengan Kelantan. Saya yakin banyak aktiviti yang diperlukan di sini seperti pembaikan kapal, 'maintenance' kapal dan penghantaran makanan. Jadi setakat ini hari ini Petronas belum lagi memberi kata putus.

Kita semua tahu lautan ada tiga kategori yang terlibat iaitu criteria zone ialah 12 batu ke pantai. Dan satu lagi ialah zon eksklusif (EEZ). Dan EEZ ini semuanya ini dalam istilah offshore. Jadi pembahagian kawasan offshore yang menghadkan mana-mana negeri mendapat royalti.

Sebab itu Sabah, Sarawak dan Terengganu telaga mereka berada dalam EEZ tetapi negeri terbabit juga berhak mendapat royalti.

Kemudian kita tuntut royalti di kawasan bertindih dengan Vietnam yang telah memulakan pengeluaran sejak 1997 lagi. Dan kemuncak pengeluaran pada 2004 ialah gas dan minyak. Kemudian kita minta bakal royalti di kawasan PM301 yang akan mula pengeluaran dua tahun akan datang iaitu 2011.

Tetapi kita minta awal supaya dapat ketetapan awal. Kita maklum awal mahu meminta royalti.

Isu kedua yang kita tuntut ialah pendaratan gas dari PM 301 yang begitu hampir dengan laut Kelantan juga perlu didaratkan di Kelantan untuk membolehkan menjana ekonomi bagi membuka peluang pekerjaan kepada rakyat Kelantan.

Ketiga kita menuntut pusat penghantaran atau dipanggil juga supply base, di mana kerajaan negeri telah menghantar surat permohonan ini dua tahun lebih tetapi sehingga kini Kementerian Kewangan belum meluluskan 'supply base' yang akan dibangunkan pihak swasta dan bukan kita minta kerajaan pusat bangunkan.

Kita sendiri yang hendak bangun, cuma kita minta kelulusan daripada Kementerian Kewangan. Kalau kita ada 'supply base' kita boleh membaiki kalau ada kapal yang rosak. Penghantaran barang-barang boleh dibuat di sini.

Peluang jana ekonomi

Jadi ada peluang menjana ekonomi dan peluang pekerjaan kepada rakyat Kelantan. Jadi tiga agenda ini yang kita pohon daripada kerajaan negeri dan Petronas.

Setakat yang kita dapati hujah undang-undang dan dokumen telah menyebelahi Kelantan. Sebab itulah kita cadangkan diadakan satu forum di Manek Urai, di mana Dato' Mustapa Mohamed mewakili kerajaan Malaysia dan Petronas dan saya mewakili kerajaan Kelantan.

Dan pada 3 Ogos kita akan satu lawatan bersama kepada kawasan pelantar Cakrawala dan kita telah menempah bot laut dalam yang boleh memuatkan ramai penumpang dan ramai anggota parlimen Pakatan Rakyat akan dijemput.

Saya juga hendak jemput Mustapa dan Khairy Jamaluddin bersama dalam tinjauan tersebut. Jadi kalau mereka bersungguh-sungguh hendak bersatu hendaklah mereka membayar royalti kepada kerajaan Kelantan.

Ada masa lima enam jam di atas kapal itu kita boleh bincang masalah tersebut.

Kerajaan pusat nampaknya mengakui hujah Kelantan adalah sah. Sebab itulah menyuruh Petronas menjawab. Biarpun diminta Petronas menjawab tetapi saya yakin kerajaan masih lagi mempunyai kuasa politik untuk mempengaruhi Petronas member jawapan politik.

Jadi kita berharap Petronas tidak memberi jawapan politik dan memberi jawapan yang berasaskan undang-undang dan keadilan.

Jadi tekanan politik adalah mustahak biar rakyat tahu dengan maklumat-maklumat dan mereka tidak boleh lagi menyembunyikan hak rakyat Kelantan.

Surat kepada Perdana Menteri dihantar sebulan yang lepas dan tiga bulan lepas Menteri Besar menghantar surat kepada Tan Sri Hassan Merican mencadangkan pendaratan gas daripada PM301 ke Bachok.

Husam Musa

PRK Manek Urai,UMNO dahului PAS 200 undi,Benarkah?

Ayuh...kita perlu tingkatkan usaha kita kerana maklumat yang kami perolehi (maklumat bocor dari Unit Risikan UMNO) menyaksikan PAS sedang ketinggalan 200 undi kepada Umno.
90% pengundi atas pagar telah berjaya dipujuk oleh Umno BN dengan wang dan projek serta janji kosong.
Pemuda Umno Malaysia sedang giat mengesan 1700 pengundi PAS yang berada di Lembah Kelang dan luar Manek Urai untuk dibawa balik ke Manek Urai atau dilencongkan ke tempat lain supaya mereka tidak boleh mengundi.
Risalah memburuk-burukkan calon PAS dan juga bekas ADUN Manek Urai (Arwah Pok Su Weil) akan diedar secara besar-besaran, khususnya mengenai kononnya kes balak.
UMNO juga sedang didakwa sedang memujuk 2 orang Adun mereka yang didakwa akan mengisytiharkan untuk keluar Umno dan masuk PAS petang ini.
Status Kesahihan: 90%
Sumber Berita: Hasil Risikan
Kita perlu kerja kuat. Pastikan pengundi2 kita tidak lari dari kita, dan kuatkan usaha untuk merampas kembali pengundi atas pagar.
Sumber: Pemuda Kemehe

Kelantan Cuti Umum Esok-YAB Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat


Kelantan mengisytiharkan esok sebagai cuti umum bagi semua penjawat awam yang bekerja di negeri itu selepas mengambil kira kepentingan umum, memandangkan pilihanraya kecil DUN Manek Urai.
Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, hari mengundi yang ditetapkan esok boleh menimbulkan banyak kesulitan kepada pengundi kerana ia diadakan pada hari bekerja, lapor Bernama.

"Saya isytihar esok 14 Julai (Selasa) sebagai cuti umum bagi seluruh negeri Kelantan, diambil atas sebab 'cuti peristiwa'.

"Dalam semangat prodemokrasi, kami mesti mengutamakan kepentingan rakyat dan mendahulukan pencapaian," Nik Aziz dipetik berkata.

Pilihanraya kecil kerusi DUN itu menyaksikan pertembungan satu lawan satu antara calon BN Tuan Aziz Tuan Mat, 39, dan calon PAS, Mohd Fauzi Abdullah, 50.

Ia diadakan susulan kematian ADUN PAS Ismail Yaakob pada 22 Mei
lepas.

Bercakap di sidang akhbar di pejabatnya di Kota Bharu hari ini, Nik Abdul Aziz berkata cuti semasa pilihan raya kecil bukanlah perkara baru, malah pernah dilaksanakan kerajaan Pulau Pinang semasa pilihan raya kecil Permatang Pauh, Ogos lalu.

"Saya tidak tahu mengapa Suruhanjaya Pilihan Raya mengadakan hari mengundi pada hari bekerja, sepatutnya (diadakan pada) hari cuti mingguan dan cuti sekolah," katanya seperti dilaporkan.

Menurut agensi berita itu lagi, beliau seterusnya menasihatkan pengundi kawasan DUN Manek Urai supaya beramai-ramai keluar mengundi dan menunaikan tanggungjawab itu "sebagai satu
ibadah".

Tambahnya, beliau bersyukur orang ramai kini semakin matang berpolitik apabila tidak berlaku sebarang kejadian tidak ingini sepanjang kempen pilihanraya kecil tersebut sehingga ini.
Sumber:Malaysiakini

Tak tahulah ambo apa nak jadi dengan negara kita.Tiap kali ada pilihanraya kecil SPR yang menjadi barua dan talian hayat UMNO,sering menetapkan hari mengundi pada hari bekerja.Pada PRK P.Pauh yang lalu pun kerajaan P.Pinang juga terpaksa mengistiharkan cuti umum pada hari pengundian akibat dari mainan SPR ini.Apakah dengan berbuat demikian UMNO akan memenangi setiap PRK yang diadakan? Andaian ini meleset sama sekali.PRK yang diadakan selepas PRU ke 12 jelas menunjukkan UMNO BN kalah di semua kerusi yang di tandingi kecuali Batang Ai di Sarawak.
Nampaknya kerajaan Kelantan begitu demokratik dan prihatin dengan nasib rakyat yang terlibat dengan pengundian.Adakah ahli Pas Kelantan sahaja yang dapat cuti esok? Tidak,bahkan seluruh rakyat Kelantan tanpa mengira fahaman politik dan latarbelakang akan mendapat durian runtuh hasil dari keperihatinan TOK GURU KITO.Mereka yang tidak terlibat dengan pengundian sekurangnya boleh bersantai bersama keluarga.
Bagaimana dengan kerajaan UMNO BN,yang dikatakan hebat, prihatin terhadap nasib rakyat, apakah dengan mengadakan hari mengundi pada hari bekerja menunjukkan mereka kerajaan yang prihatin,tepuk dada tanya selera.Kepada Muhyiddin selesaikan dulu masaalah longkang di Pasir Mas dan pengubahsuaian jambatan Sultan Yahya sebelum "mung nok usong ghetok kmanik Urai", Guano Anok Hiem tok kaba lagi ko.
SALAM DARI AMBO TINTA HIJAU DARI KAKI BUKIT

Pendikir terkenal Halim Yazid di Manik Urai...

Ambo memang peminat setia Halim Yazid dan begitu teruja apabila mendapat tahu beliau turun ke Manik Urai,syabas Abe Halim.Beliau yang berasal dari Kg Changgai Pasir Puteh begitu terkenal di Kelantan dan seantero Malaysia dalam arena dikir barat.Lagu2nya Tupai,Lalang,Bangkit Asal,Diri Ambo,Amy nga woh settol dan banyak lagi termasuk yang terbaru Kojonotsuki bulan di riba amat menarik halwa telinga.Semasa Ambo sedang update blog ini pun ambo sedang mendengar lagu Diri Ambo.Ambo ada masukkan lagu Kojonotsuki bulan diriba dalam blog isteri ambo KLIK JARUMKREATIF.Terima kasih banyak2 pada KRAIUTARA sahabat seperjuangan.
Antara koleksi gambar Program Santai Bersama Halim Yazid sebelum diganggu oleh 'makhluk halus' di Manek Urai Lama. Cukup happening dan santai...
SUMBER:http://kraiutara.blogspot.com/

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....