Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Jumaat, 25 November 2011

Rosmah “low profile” sebelum Perhimpunan Agong Umno

Oleh Nawawi Mohamad

Wanita-wanita ternama seperti Ratu Elizabeth Margaret Thatcher, Aung San Suu Kyi dan Hillary Clinton sering mendapat tempat di dada-dada akhbar. Kisah wanita-wanita yang bereputasi tidak baik seperti Marie Antoinette, Marilyn Monroe, Lizzie Borden, Elena Ceausescu, Imelda Marcos dan Winnie Mandela juga sering dipaparkan.
Selalunya, yang tidak begitu baik itulah yang mendapat liputan media dan mempunyai impak lebih dalam media antarabangsa juga di negara-negara mereka sendiri seraya mencipta sejarah.
Malaysia mempunyai versi yang sama untuk wanita yang penuh skandal yang diciptanya sendiri kerana ingin menjadi lebih penting daripada apa yang beliau layak. Bukan itu sahaja, beliau ingin pengaruh yang lebih besar dan sering menunjuk-nunjuk.
Ada yang mengatakan bahawa wanita ini ada persamaan dengan Imelda Marcos yang mempunyai 3000 pasang kasut.

Setelah dalam pagar Putrajaya!


Ramai rakyat Malaysia yang telah menonton video beliau di Youtube yang memburukkan beliau dan menuduh beliau melakukan pelbagai perkara jahat dengan niat. Sehingga kini, beliau belum lagi menangkis tuduhan-tuduhan tersebut atau menyaman mereka yang menuduh beliau.
Kemudian, tibalah masa beliau dapat tinggal di kediaman rasmi Perdana Menteri yang beliau dambakan itu yang terletak di Putrajaya.
Itu belum cukup memuaskan beliau kerana selepas menduduki kediaman itu, beliau terus membelanjakan RM65 juta untuk mencantikkan kediaman itu seperti yang dilaporkan sebuah media online.
Kemudian, beliau memberi tumpuan kepada pejabat rasmi suaminya dengan mengadakan pejabat sendiri yang beliau panggil FLOM (First lady of Malaysia/Wanita pertama Malaysia). Tidak pastilah sama asa untuk melihat gerak geri suaminya itu atau menghalang pertemuan dengan mana-mana jurubahasa Mongolia, atau pun untuk beliau sama-sama membelanjakan akaun perbelanjaan suaminya yang tidak akan habis.
Suaminya sangat takut atau sangat menghormati beliau sehingga sanggup menghantarnya untuk mewakili negara di beberapa negara Timur Tengah termasuk Arab Saudi.
Disebabkan beliau tiada jawatan rasmi, beliau telah dituduh campur tangan dalam pentadbiran Suaminya, Perdana Menteri Malaysia. Mereka yang ada di Putrajaya turut bercakap mengenai beliau yang pernah memarahi suaminya yang besar tetapi lemah itu.

Video : PAS akan sertai Bersih 3.0
KUALA LUMPUR, 25 Nov: PAS akan menyertai Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) dalam perhimpunan Bersih 3.0 bagi meneruskan lapan tuntutan Bersih 2.0 yang belum dilaksanakan kerajaan.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, bagi menuju ke arah itu, PAS akan dan memulakan siri penerangan dan menggerakkan ahli di seluruh negara.

"PAS menyokong keputusan Bersih untuk mengadakan perhimpunan Bersih 3.0 memandangkan lapan tuntutan Bersih 2.0 hampir langsung tidak diendahkan kerajaan," kata beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini hari ini.

Mohamad bagaimanapun berkata, selain PAS, dua lagi parti dalam Pakatan Rakyat iaitu PKR dan DAP membuat kenyataan umum menyokong Bersih 3.0.

"Daripada kenyataan umum, Pakatan bersetuju untuk bersama-sama Bersih 3.0," katanya yang juga Pengerusi Badan Penggerak Demokrasi dan Mobilisasi PAS Pusat.

Bagaimanapun, PAS katanya menyerahkan sepenuhnya kepada pihak Bersih yang disertai gabungan badan bukan kerajaan (NGO) dari segi tarikh dan perjalanan perhimpunan.

"Tarikh yang sesuai, tempat perhimpunan semuanya kami serah kepada NGO Bersih sepenuhnya untuk menentukannya," katanya sambil menambah, pengerusi 3.0 adalah daripada NGO sendiri.

Sementara itu, mengulas mengenai Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman yang dibentangkan untuk bacaan kali kedua di Dewan Rakyat semalam, beliau berkata PAS menolak keras RUU tersebut.

Malaysia katanya seolah-olah sedang menggantikan tempat Myanmar dari segi halangan untuk rakyat bersuara.

"Perdana Menteri berbohong untuk bawa Malaysia ke arah demokrasi.

"Myanmar yang kebebasan bersuaranya teruk mengenakan lima hari sahaja untuk mengeluarkan notis berhimpun tapi Malaysia kena bagitahu 30 hari awal.

"Rang Undang-Undang ini menghina rakyat Malaysia," katanya.Hrkh

Umno Dicabar Pinda Perlembagaan Jamin Melayu Sebagai Perdana Menteri

Shamsul Iskandar Mohd Akin menyampaikan ucapan dasar pada Kongres AMK. — Foto oleh Choo Choy May

PULAI, 25 Nov — Sayap muda PKR hari ini mencabar Umno meminda Perlembagaan Persekutuan bagi memasukkan syarat dan jaminan jawatan Perdana Menteri hanya boleh disandang oleh seorang Melayu jika benar parti teras BN itu mendakwa hanya ia yang boleh melindungi kaum Melayu.Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata alasan jawatan tersebut dipegang oleh seorang Melayu hanya semata-mata kerana Umno berkuasa tidak boleh diterima.

Tegas beliau, sejarah membuktikan Umno sanggup menggadai dan memperdagangan apa sahaja. “Memberikan jaminan Perlembagaan bahawa hanya seorang Melayu boleh menjadi Perdana Menteri Malaysia adalah tindakan adil, bukan sahaja kepada orang Melayu tetapi kepada seluruh rakyat Malaysia,” kata beliau dalam ucapan dasarnya pada Kongres AMK di sini hari ini.Shamsul Iskandar berkata perkara itu tidak asing di Malaysia kerana hampir semua negeri di Malaysia mensyaratkan ketua kerajaan negeri mesti seorang Melayu.

“Hakikat demografi dan perwakilan di Parlimen juga menjadikan tidak munasabah seorang bukan Melayu dilantik ke jawatan Perdana Menteri,” kata beliau sambil berkata “asas cabaran ini bukan timbul daripada sentimen perkauman.”“Tetapi ia bertitik tolak daripada prinsip ‘justice as fairness’ yakni meletakkan sesuatu pada kedudukan sepatutnya.”Shamsul Iskandar seterusnya menekankan soalan “Melayu bagaimana yang selayaknya menjadi Perdana Menteri?”

“Pastinya bukan Melayu yang korup, zalim dan menindas. Hanya Melayu yang adil layak.“Kerana itu kita menawarkan (Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri reformasi pertama. Ini yang disepakati oleh semua dan kita ucapkan tahniah dan terima kasih kepada kepimpinan Pakatan Rakyat,” katanya lagi.Shamsul Iskandar juga berkata ketiadaan jaminan Perlembagaan Persekutuan membuka ruang kepada pihak tidak bertanggungjawab memanipulasi kerisauan orang Melayu terhadap masa depan mereka.
Akibatnya kata beliau, wujud syak wasangka terhadap rakyat daripada etnik lain.

Fakta Dan Sejarah Mengenai Youtube


Video pertama yang dimuat naik ke YouTube

Beberapa keterangan ringkas mengenai youtube :

Mungkin antara anda belum mengetahui tentang fakta dan sejarah mengenai youtube,YouTube adalah sebuah laman web perkongsian video yang paling popular saat ini.

Para pengguna boleh memuatkan, menonton, dan berkongsi klip video secara percuma. Secara amnya, video-video di YouTube adalah klip muzik, filem, TV, serta video yang dihasilkan oleh para pengguna sendiri. Format yang digunakan video-video di YouTube adalah .flv yang boleh dimainkan pada pelayar web yang mempunyai plugin Flash Player.

1. Youtube ditubuhkan pada bulan februari 2005 oleh 3 orang bekas pekerja PayPal, iaitu Chad Hurley, Steve Chen dan Jawed Karim.

2. Pada awalnya pejabat pusat Youtube terletak di tingkat atas sebuah restoran Pizza dan Restoran Jepun di San Mateo, California.

3. Video awal yang pertama kali di muat naik di Youtube bertajuk Me at The Zoo, memaparkan Jawed Karim di kebun binatang San Diego. Sehingga kini, video tersebut masih dapat disaksikan di youtube.

4. Youtube melancarkan Beta test pada bulan Mei 2005, 6 bulan sebelum pelancaran rasmi yang dibuat pada bulan November 2005.

5. Pada bulan Julai 2006 atau 8 bulan selepas dirasmikan, lebih 65,000 video baru di muat naik ke laman web Youtube setiap hari, dengan 100 juta penonton setiap hari.

6. Pemilihan nama www.youtube.com telah mengakibatkan masalah bagi sebuah laman yang miripnya iaitu www.utube.com. Pemilik laman web, Universal Tube & Rollform Equipment, mengemukakan tuntutan terhadap YouTube pada November 2006 setelah mengalami lebihan bebanan secara teratur yang diakibatkan oleh pelawat yang tersalah masuk kerana mencari laman YouTube.

7. Pada bulan Oktober 2006, Google Inc. membeli Youtube bernilai USD 1.65 bilion

8. Pada tahun 2007 Youtube telah menggunakan Bandwidth menyamai besarnya Bandwidth keseluruhan internet di dunia pada tahun 2000.

9. Pada bulan Jun 2008 majalah Forbes melaporkan bahawa pendapatan Youtube pada tahun 2008 dianggarkan mencapai USD 200 juta.

10. Pada tahun 2008 Youtube mendapat penghargaan George Foster Peabody Award dan kerana telah menjadi Speakers Corners dan turut berjasa dalam pembangunan demokrasi dan kebebasan bersuara.

11. Sehingga kini Youtube menjadi penyedia laman talian Video paling dominan di Amerika Syarikat, malah mungkin di dunia, dengan menguasai 43 peratus daripada pasaran. Dianggarkan lebih 20 Jam tempoh video di upload ke Youtube setiap minit dengan 6 bilion penonton setiap hari.

Kecaman Mahathir dan nurani Saifuddin

 Ahmad Lutfi Othman
 
Wawancara Mingguan Malaysia, Ahad lalu dengan Dr Mahathir Mohamad, mengenai persiapan Umno menjelang PRU13, sempena perhimpunan agung parti itu, bermula 29 Nov ini, dikatakan mencetuskan rasa tidak puas hati ramai pemimpin dan aktivisnya. Mingguan dan Utusan Malaysia nampaknya masih menjadikan bekas Perdana Menteri itu sebagai sumber berita utama berbanding akhbar arus perdana yang lain.

Bercakap kelemahan Umno, seperti lazimnya, Mahathir mengecam dan meletakkan sepenuh kesalahan kepada pengganti beliau, Abdullah Ahmad Badawi: "Umno sudah menjadi rosak teruk apabila Abdullah mengambil alih. Ini kerana beliau mengutamakan keluarganya dan macam-macam lagi pertuduhan rasuah. Lepas itu orang tahu tentang penglibatan menantunya."

Bagaimanapun, Mahathir yang dilihat lebih percaya kepada Muhyiddin Yassin, turut menyindir Perdana Menteri yang juga Presiden Umno, Najib Razak: "Umno memerlukan banyak masa supaya ia boleh diperkuatkan. Tapi beliau pun sibuk dan tidak mempunyai masa yang cukup. Pemimpin-pemimpin Umno yang lain pula belum ada kredibiliti dan masih baru."
(Khabarnya Mahathir tidak senang dengan kegemaran Najib yang kerap melancong keluar negara).

Mahathir terus memperlekeh kemampuan pemimpin Umno, termasuk para menteri dan ketua bahagian, yang disifatkannya gagal menjawab serangan pembangkang khususnya mengenai rasuah dan kronisme. "Di kalangan pemimpin Umno tidak banyak yang berkaliber, tambah lagi mereka dikaitkan dengan rasuah seperti (semasa) bertanding untuk Ahli Majlis Tertinggi," bidasnya.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....