Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Khamis, 26 November 2009

Borang2 Tak Dihapus,Pas Tetap Gesa Undi Pos
Pas masih tetap dengan desakannya meminta Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menghapuskan sistem undi pos walaupun permintaan mereka supaya Borang 2 sistem undi berkenaan tidak tercapai.

Ketua Penerangan Pas Pusat, Suhaizan Kayat berkata Pas lebih menekankan penghapusan sistem undi pos kerana sistem berkenaan menimbulkan manipulasi pihak ketiga.

Sehubungan itu, beliau mahu sistem pengundian awal diperkenalkan untuk mengelakkan berlakunya sebarang penyelewengan semasa proses pengundian.

"Sebab itu saya sebenarnya tak pandang kepada Borang 2.Pada saya yang penting adalah undi pos ini mesti dimansuhkan itu sahaja, kalau kita terima Borang 2 kita terima konsep undi pos itu secara keseluruhan.”

“Tapi kepada saya undi pos ini perlu dimansuhkan, ditukar kepada proses pengundian advance vote(pengundian awal) maknanya ini pernah dicadangkan oleh SPR,maknanya dia buat advance vote(pengundian awal) maksudnya macam ni pengundi yang betul-betul kritikal pada masa itu sahaja yang dibenarkan mengundi awal”,katanya.

Suhaizan berkata demikian ketika mengulas mengenai kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri di Parlimen semalam bahawa penggunaan borang 2 dalam sistem undi pos tidak akan dihapuskan.

Sebelum ini, Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub bersama 15 wakil Pas Pusat telah mengadakan pertemuan dengan SPR yang diketuai oleh Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof bersama 15 pegawainya.

Dalam pertemuan berkenaan PAs mengemukakan beberapa cadangan kepada SPR iaitu meminta supaya Borang 2 dihapuskan kerana ia merupakan faktor ketakutan kepada pengundi pos.

Suhaizan juga berkata pengundian awal yang dicadangkan hanya melibatkan pengundi yang dikategorikan sebagai kritikal seperti pelajar, anggota tentera dan juga duta-duta Malaysia yang berada di luar negara.

“Jadi kalau katakan ada satu pilihanraya maknanya mereka yang terlibat ini sahaja yang perlu buat report kepada SPR menyatakan dia pengundi disini, sini dan dia memohon untuk membuat pengundian awal,golongan ini sahaja,yang lain tak terlibat dengan masa krtikal ini mengundi seperti biasa",katanya.TVS

Mohd Amar Setuju Ahmad Yakob Jadi MB Kelantan

KOTA BAHARU: Timbalan Pesuruhjaya III PAS Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah, bersetuju supaya Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob, dilantik Menteri Besar sebagaimana saranan anggota Exco Kanan Kerajaan Negeri, Datuk Husam Musa.

Beliau menyokong kenyataan Husam semalam bahawa Ahmad yang juga Timbalan Pesuruhjaya I PAS Kelantan sebagai pemimpin paling layak dilantik Menteri Besar Kelantan, jika Nik Abdul Aziz Nik Mat, melepaskan jawatannya.

Nik Amar berkata tanpa dipengaruhi mana-mana pihak, beliau secara peribadi menyatakan sokongan itu berdasarkan kedudukan Timbalan Menteri Besar itu sebagai pemimpin paling senior dalam kepimpinan kerajaan negeri itu.

"Berdasarkan hiraki parti, Datuk Ahmad (Yakob) paling layak memegang jawatan itu," katanya kepada pemberita selepas majlis penghayatan wukuf peringkat negeri di Pusat Tarbiayah Islamiah Kelantan (PUTIK), Pengkalan Chepa, dekat sini, hari ini.

Ditanya mengenai kenyataan Husam tidak dicalonkan sebagai Menteri Besar bagi mengambil alih tempat Nik Aziz jika Menteri Besar melepaskan jawatannya, Mohd Amar berkata itu pendapat peribadi Husam sendiri.

"Itu hak dan soal dia, saya tidak boleh kata apa," katanya.

Isu itu tercetus apabila Mohd Amar sebelum ini membuat kenyataan mencadangkan supaya Nik Aziz menamakan calon yang bakal menggantikannya bagi mengelakkan berlaku sebarang perebutan dalam parti bila beliau berundur.

Menurutnya, kenyataan beliau yang dikeluarkan oleh laman web The Malaysian Insider itu tidak berniat meminta Menteri Besar berundur lebih awal daripada sepatutnya.

"Saya membuat kenyataan itu sebagai jawapan kepada salah satu daripada persoalan yang dikemukakan wartawan laman web itu baru-baru ini, tidak lebih dari itu," katanya.

Sementara itu, Nik Aziz yang ditemui selepas itu tidak mahu ditemubual oleh wartawan kerana alasan penat berucap di majlis itu.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga tidak mahu berbuat demikian. BERNAMA

EGM II MCA dibatal, pemilihan baru waktu terdekat
Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) MCA Sabtu ini, yang dirancang oleh kumpulan bertelagah, dibatalkan manakala pemilihan baru akan diadakan dalam waktu terdekat.

Datuk Seri Liow Tiong Lai yang mengetuai kumpulan yang menggerakkan EGM itu mengumumkan bahawa pemilihan baru akan berlangsung secepat mungkin.

Oleh itu EGM Sabtu ini akan digantikan dengan sesi taklimat, kata Liow yang juga Naib Presiden parti.

“Ia (tarikh) akan diumumkan secepat yang mungkin, sebaik sahaja masa (sesuai) diperoleh kami akan membuat pengumuman.

“Kami perlu menghormati kesemua pihak yang terbabit,” kata Liow yang juga Mentri Kesihatan di Ibu Pejabat MCA di sini hari ini.

Sehubungan itu Liow memberitahu Mesyuarat Agung Tahunan yang dijadualkan 5 Disember ini juga akan dibatalkan.

Difahamkan keputusan itu dicapai ekoran tekanan daripada Pengerusi Barisan Nasional Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin yang kini melangkah untuk menyelesaikan kemelut komponen kedua utama itu.

Semalam Ketua Wanita MCA Datin Paduka Chew Mei Fun berkata EGM II akan diteruskan kecuali ada tarikh yang ditetapkan untuk pemilihan baru parti.

Beliau berharap semua perwakilan pusat MCA akan menghadiri EGM itu kerana persediaan sedang giat dijalankan untuk mesyuarat berkenaan.

Ia juga dipercayai sebahagian daripada hasil perbincangan dua pemimpin parti MCA yang bertelagah — Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dan Liow — bertemu Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Mentri baru-baru ini dan menyatakan persetujuan untuk mengadakan pemilihan parti yang baru.

Liow pula berpendapat agar ia dijalankan pada bulan depan atau Januari manakala Chua dan Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat mencadangkan agar pemilihan diadakan Mac tahun depan ataupun selepas itu.

Mengulas lanjut, Liow menekankan bahawa objektif Pasukan Petugas Pemulihan Integriti MCA (MIRT) telah tercapai kerana konsensus tiga pihak telah dipersetujui.

“Pelan pemilihan jawatankuasa pusat MCA sudah dirangka dan akan dipanggil pemilihan baru dalam waktu terdekat.

“Ini bermakna usaha MIRT telah selesai dan sedang menanti untuk pemilihan baru bagi memastikan perpaduan dan kestabilan parti,” katanya. - themalaysianinsider

Pusat digesa bersikap terbuka umum laporan tragedi Bukit Antarabangsa


PETALING JAYA, Nov 26 — Kerajaan persekutuan pimpinan Barisan Nasional (BN) digesa bersikap terbuka dengan mendedahkan kandungan penuh laporan tragedi tanah runtuh Bukit Antarabangsa selaras dengan moto "Rakyat Didahulukan, Pencpaian Diutamakan".

Dalam gesaannya, Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin berkata, pendedahan kandungan laporan ini penting bagi menjaga keselamatan penduduk Bukit Antarabangsa dan membantu mereka dalam perancangan masa depan masing-masing.

Zuraida menambah, kerajaan persekutuan tidak perlu takut dan patut bersikap terbuka, telus dan bertanggungjawab dan mencontohi kerajaan negeri Selangor dalam isu ini.

"Apatah lagi, Bukit Antarabangsa telah diklasifikasikan sebagai kawasan tadahan air di bawah Rancangan Fizikal Negara yang memerlukan usaha pemuliharaan yang tinggi.

"Sesungguhnya slogan ’1Malaysia’ yang dilaung-laungkan oleh Perdana Menteri semakin sayup dan malap bagi penduduk Bukit Antarabangsa yang telah menunggu selama satu tahun untuk mengetahui hasil siasatan tragedi tanah runtuh yang meragut lima nyawa," kata wakil rakyat Parti Keadilan Rakyat ini dalam kenyataan dikeluarkan hari ini.

Kata beliau, penduduk Bukit Antarabangsa menyambut baik usaha kerajaan negeri untuk mengubah semula status Laporan Siasatan Tanah Runtuh Bukit Antarabangsa.

"Sekali lagi, Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim membuktikan komitmen Kerajaan Negeri Selangor dalam melindungi keselamatan dan kepentingan rakyat negeri Selangor," katanya.

Bagaimanapun kata Zuraida, pihkanya kecewa apabila penduduk Bukit Antarabangsa mengadu laporan yang sepatutnya dijual oleh Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) masih belum boleh diperoleh.

"Ini berikutan keputusan Kementerian Kerja Raya untuk tidak mengeluarkan laporan tersebut dengan alasan Kabinet tidak bersetuju untuk mengubah status laporan; dalam kata lain laporan ini masih menjadi rahsia Kerajaan.

"Sebagai Ahli Parlimen Ampang, saya merayu agar Kerajaan Persekutuan membenarkan penyiaran laporan tersebut untuk mengelakkan kemungkinan berlakunya tragedi lebih besar pada masa akan datang akibat kegagalan mendedahkan sebab musabab tragedi tersebut," katanya.

Hasil laporan ini sangat penting untuk diketahui oleh orang ramai bagi melanjutkan perbincangan dalam usaha mempercepatkan proses mengeluarkan peraturan bagi pembangunan di kawasan cerun Bukit Antarabangsa dan kawasan tanah tinggi lainnya di Selangor," kata Zuraida lagi.

Minggu lalu Khalid mengumumkan bahawa laporan siasatan kejadian tanah runtuh di Taman Bukit Mewah, Bukit Antarabangsa akan didedahkan kepada umum Isnin lalu.

Khalid mengubah status klasifikasi dokumen itu dengan menggunakan haknya sebagai Menteri Besar mengikut Seksyen 2c Akta Rahsia Rasmi bagi membolehkan orang ramai mendapatkan kandungan laporan berkenaan daripada MPAJ.

Bagaimanapun Kementerian Kerja Raya melarang kerajaan negeri daripada berbuat demikian dan Khalid menangguhkan keputusan mengedarkan salinan laporan siasatan itu.

Kementerian Kerja Raya menegaskan, MPAJ perlu memohon untuk mendedahkan kandungan laporan siasatan tanah runtuh itu kepada umum.TMI

Tahniah buat Anak Buah Ambo

GEMBIRA ...(dari kiri) Mohd Nazri, Siti Noor Hanisah dan
Muhammad Shahrul Nizam.

KUALA LUMPUR: Walaupun sering menyertai pelbagai peraduan anjuran Harian Metro, ini kali pertama dia mendapat hadiah percutian ke luar negara.

Tuah menyebelahi pegawai eksekutif, Siti Noor Hanisah Osman yang dipilih pemenang pertama Peraduan 2009 Sebab Untuk Menikmati Singapura yang berlangsung dari 5 hingga 12 November lalu, anjuran Harian Metro dan Lembaga Pelancongan Singapura.

Menurutnya, dia terkejut apabila diumumkan sebagai pemenang pertama memandangkan hanya mencuba nasib dengan menghantar satu penyertaan.

“Saya dan suami sering menyertai pelbagai peraduan anjuran Harian Metro namun agak berbeza untuk peraduan kali ini kerana kami menghantar satu penyertaan. Mungkin ini rezeki kerana terpilih pemenang pertama,” katanya yang membawa pulang pakej percutian tiga hari dua malam untuk keluarga seramai empat orang (dua dewasa dan dua kanak-kanak) ke Singapura, baucar membeli-belah bernilai S$300 (RM729.36) dan sebuah komputer riba Acer yang boleh ditebus di Singapura.Harian Metro

Ulasan Tinta Hijau DKB:

Tahniah buat anak buah ambo,Imran Shahril dan isteri Siti Noor Hanisah. Nampaknya demo mene lagi Peraduan.Untuk pengetahuan pembaca,mereka berdua dah menang berpuluh puluh peraduan.Dah rezeki mereka kat situ.Tuah badan la katakan.Takkan tak bulih hulur sikit2 kat ayoh su..he..he..Laptop tu jual lah murah2,mudah sikit kawe Update Blog kah..kah.. kah..Untuk mengenali beliau dengan lebih dekat dan berkongsi pengalaman berkaitan berbagai peraduan klik disini.

Royalti:Siapa yang berbohong - ayah atau anak?

http://buletinonline.net/images/stories/berita14/najibataurazak.jpg

KUALA TERENGGANU - Penasihat DAP yang juga Ahli Parlimen Ipoh Barat, Lim Kit Siang telah mempersoalkan, siapakah antara dua yang berbohong tentang hak mendapat bayaran wang royalti petroleum, adakah ayah atau anak?

http://buletinonline.net/images/stories/berita14/Najib%20Razak.jpgBeliau berkata demikian di Parlimen baru-baru ini ketika membahaskan Bajet 2010 pada peringkat jawatankuasa Jabatan Perdana Menteri.

Katanya pada 3 November lalu, ketika sesi menjawab soalan, Dato’ Seri Najib Razak berkata kepada Parlimen bahawa daripada aspek undang-undang, Kelantan dan Terengganu tidak berhak atas royalti minyak kerana pengeluaran minyak dilakukan di luar pantai kedua-dua negeri itu.

"Operasi pengeluaran dalam perairan mereka (Terengganu dan Kelantan) di definasikan sebagai kawasan tidak lebih tiga batu nautika yang diukur mulai dari tanda air rendah atau garis pantai negeri,

"ketika ini, tidak ada pengeluaran minyak di perairan Kelantan ataupun Terengganu. Oleh itu, dari sudut undang-undang, Kelantan tidak mempunyai hak untuk menuntut royalti minyak, sama seperti Terengganu ,"kata Najib.

Menurut Lim Kit Siang, jawapan Najib jelas bertentangan dengan jawapan yang diberikan oleh ayahnya, Tun Razak ketika beliau menjawab soalan beliau (Lim) sebagai Perdana Menteri kedua di Parlimen tentang isu yang sama pada tahun 1975, 24 tahun yang lalu.

Justeru dipaparkan Soal Jawab dari Hansard Parlimen pada 12 November, 1975:

Tuan Lim Kit Siang minta Perdana Menteri menyatakan samada semua negeri di Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Sabah telah menandatangani perjanjian dengan Petronas untuk mencarigali minyak di sepanjang pantai dan samada perjanjian tersebut mengandungi apa-apa syarat dan kepentingan bersama. Nyatakan juga keuntungan bersama yang akan diterima oleh tiap-tiap negeri.

Perdana Menteri (Tun Razak): Tuan Yang di-Pertua, semua negeri di Malaysia, melainkan Sabah dan Selangor, telah menandatangani perjanjian dengan Petronas sebagaimana yang dikehendaki oleh Akta Kemajuan Petrolium, 1974. Saya diberitahu Kerajaan Negeri Selangor pun telah bersetuju menandatangani perjanjian ini. Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap negeri akan menerima 5% daripada nilai petrolium yang dijumpai dan diperolehi di negeri masing-masing samada yang diperolehi dalam kawasan perairan atau di luar perairan negeri tersebut, yang dijual oleh Petronas ataupun ejensi-ejensi ataupun konraktor-kontraktornya.


Oleh yang demikian, beliau meminta Najib (anak) yang juga Perdana Menteri keenam untuk menjaga komitmen ayahnya, Tun Razak.

Katanya, ayah Najib (Tun Razak) yang juga kedua Perdana Menteri Kedua menyatakan Kelantan dan Terengganu adalah berhak keatas bayaran 5% royalti minyak bagi aktiviti pengeluaran minyak "samada di darat atau di luar pantai", sebagaimana termaktub dalam Akta Pembangunan Petroleum 1974,

Lim berkata lagi, salah seorang arkitek Akta tersebut adalah Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah yang telah bercakap benar di atas hak-hak perundangan Kelantan dan Terengganu keatas 5% royalti minyak yang dihasilkan di luar pantai dan bukan sebagai "wang Ihsan".

“Jika tidak, slogan 1Malaysia Najib hanya akan menjadi bahan jenaka, jika hak-hak perundangan dan status negeri-negeri keatas bayaran royalty petroleum terus dipolitikkan,

”dan bergantung samada adakah UMNO / Barisan Nasional yang berkuasa, sebagaimana yang terjadi kepada Terengganu dan Kelantan,”katanya dalam satu kenyataan melalui laman blognya.BO

Jangan halang ayah saya letak jawatan-Nik Abduh

PETALING JAYA, Nov 26 — Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz, anak kepada Menteri Besar Kelantan, mengingatkan agar tiada mana-mana pihak cuba menghalang bapanya itu daripada melepaskan jawatan beliau jika berhasrat berbuat demikian kelak.

Nik Abduh yang juga Ahli Jawatankuasa Dewan Pemuda PAS pusat berkata, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah melakukan yang terbaik dalam perjuangan tetapi beliau sudah tua dan keletihan.

"Ayahanda telah tua dan keletihan. Dia telah memberi yang terbaik.

"Jika suatu hari dia menyebut hasrat meletakkan jawatan, jangan ada yang bodoh datang mengatakan tidak dan jangan. Jika tidak, saya akan memanggilnya, 'Wahai si bodoh!'," kata beliau di akhir tulisan terbaru blognya.

Nik Aziz, yang memimpin Kelantan sebagai Menteri Besar sejak 1990, mempunyai 10 orang anak.

Nik Abduh melahirkan pandangan itu sehari selepas Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS membayangkan barisan pelapis yang bakal menggantikan beliau.

Nik Aziz tidak menolak terdapat kumpulan pelapis dalam PAS Kelantan yang bakal mengambil alih tempatnya jika beliau melepaskan jawatan Menteri Besar Kelantan.

Beliau enggan membayangkan masa dan nama bakal penggantinya tetapi memberi gambaran ia tertakluk kepada hiraki dalam parti di peringkat negeri.

Antara nama yang disebut-sebut sebagai bakal menggantikan beliau ialah bekas Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa yang juga Exco Kerajaan Negeri dan Timbalan Menteri Besar Datuk Ahmad Yaacob.

Ahmad dan Husam masing-masing merupakan Timbalan Pesuruhjaya I dan II PAS Kelantan.

Dalam ulasan panjang lebar itu, Nik Abduh yang baru-baru ini menyertai pemukiman Dewan Pemuda PAS menambah, "saya telah diberi ingat oleh seorang rakan bahawa politik desas-desus peletakan jawatan akan mengisi kocak air politik negeri Kelantan tidak lama lagi."

Perkara itu telah dirancang rapi untuk dicetuskan dalam politik parti dan kerajaan negeri, kata Nik Abduh.

"Ia dirancang dan rancangan itu disusup keluar dari peti yang tiris dek karat besi yang dititis air mata keinsafan.

"Saya enggan membenarkan tetapi saya dipaksa menerima hakikatnya pada pagi itu," katanya.

Kata Nik Abduh lagi, kesan yang dinantiharapkan adalah ayahnya akan menghulurkan "mawar."

"Ia menjadi. Ayahanda menjirus dengan harumi mawar di tepian telaga Kauthar, bukan merenjis di kubur yang menanti sepi," kata beliau yang menyifatkan Nik Aziz sebagai seorang yang sentiasa hebat.

"Ia (Nik Aziz) dihidupkan untuk memberi, bukan mengambil. Dia dihidupkan untuk dunia, bukan hanya untuk Malaysia dan Kelantan sahaja. Di dunia Islam, orang kata dia di angka 42," kata beliau merujuk kepada pemilihan Nik Aziz sebagai antara 50 tokoh Islam berpengaruh di dunia, yang dikeluarkan minggu lalu.

Tambah Nik Abduh, Menteri Besar Kelantan itu sedang dihimpit ujian Tuhan yang datang secara bertubi-tubi.

Daripada isu Muktamar Agung Luar Biasa (EGM) dan politik persepsi, kata beliau ia bergerak menuju isu tajaan haji dan rasuah.

"Kemudian ia menerkam kepada isu PMBK (Perbadanan Menteri Besar Kelantan) dan kroni. Belum pun bengah, dia diasak isu letak jawatan dan konspirasi membunuh karaktor dan karier," katanya.

Nik Abduh juga memberitahu beliau telah memaklumkan kepada Jawatankuasa Harian PAS Pengkalan Chepa bahawa beliau berhasrat mengundur diri daripada jawatan Ketua Pemuda tahun depan.

"Umur saya seusia (blogger) Kickdepella mencecah 40 tahun. Saya berhasrat membuka buku-buku yang saya perlukan untuk masa depan yang mungkin lebih mencabar.

"Kemudian saya berhasrat menumpukan keringat saya kepada Dewan Pemuda PAS Pusat pada penggal terakhir saya di sana. Saya juga memaklumkan untuk tidak memegang apa-apa jawatan politik termasuk sebagai ahli majlis Majlis Perbandaran Kota Baharu tahun depan," katanya lagi.TMI

Isu PMBK Menyatukan Hati Pemimpin PAS


Oleh Suhaizan Kayat

Mari kita perhalusi kenyataan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat (TGNA) semalam dalam Utusan Malaysia :

"Ini yang dipanggil berpakat, tegur menegur, itu asas Islam. Saya tekan Pusat, Pusat tekan saya. Masa saya cadangkan EGM (mesyuarat agung luar biasa) baru-baru ini, ada orang setuju, sebab itu saya tekan dia (Pusat)."


Ini bermakna semasa isu UG dan EGM, TGNA menegur pimpinan PAS Pusat. Dalam isu PMBK Tuan Guru Hj Hadi Awang(TGHD) tegur TGNA. Itulah tegur menegur amalan yang baik dalam PAS. Sebuah Jemaah Islam yang sedang diperhatikan oleh rakyat Malaysia. Budaya ini tidak boleh dilaksanakan dengan jayanya oleh kedua-dua Tok Guru jika mereka mementingkan diri masing-masing.

Saya cukup berbangga dengan keputusan yang di buat oleh TGNA meminta menantunya Sdr Ariffahmi Abd Rahman yang juga rakan karib saya di universiti melepaskan jawatan sebagai CEO PMBK. Sekalung tahniah juga saya ucapkan kepada TGHD yang telah datang ke Kota Baharu menegur TGNA. Tak lupa juga kepada Ariffahmi yang sanggup melepaskan jawatan yang besar ini. Itulah yang saya sebut "SELESAIKAN MASALAH, TINGKATKAN UKHWAH & HENTIKAN PERBALAHAN" dalam Seminar Memperkasakan Parti lepas. Walaupun sebahagian pemimpin PAS tak setuju dengan kenyataan saya bahawa pemimpin PAS sebelum ini berbalah tetapi itulah persepsi kebanyakkan rakyat Malaysia.

Alhamdulillah segalanya telah selesai.

Tindakan kedua-dua Tok Guru ini dapat menghilangkan kesedihan hati rakyat Malaysia dan ahli-ahli PAS di bawah sana. Harapan mereka tidak tinggi hanya mahu melihat kedua-dua Tok Guru berganding bahu menjatuhkan Kerajaan Barisan Nasional dalam pilihanraya akan datang.

Tahniah TGNA !
Tahniah TGHD !
Tahniah Ariffahmi !
Tahniah Rakyat Kelantan !
Tahniah pimpinan PAS Pusat !
Tahniah rakyat Malaysia !
Tahniah untuk semua.


Suhaizan Kayat
Ketua Penerangan DPPP

http://kentong-suhaizan.blogspot.com/

Khalid peneraju, Selangor terus unggul

Neo Chee Hua

Menteri Besar Incorporated (MBI) yang diterajui oleh Khalid Ibrahim telah menjadi teras ekonomi Selangor, sejak beliau memegang tampuk pimpinan negeri itu. Pengaruh MBI kelihatan di mana-mana, dari dasar pembangunan ekonomi, pengagihan sumber ekonomi hinggalah reformasi syarikat GLC. Malah, MBI menjadi tumpuan media baru-baru ini berikutan pembelian kembali aset hutang RM392 juta.

Khalid Ibrahim sememangnya calon terbaik untuk menerajui pembangunan ekonomi Selangor, jikalau mengambil kira latar belakang pendidikan dan pengalamannya dalam bidang korporat. Namun, seandainya penekanan diberikan secara berketerlaluan terhadap seseorang pemimpin, malah pentadbirannya tidak dipantau oleh orang awam, maka timbul persoalan "kuasa MB yang semakin berkembang" yang mungkin diakhiri dengan masalah Moral Hazard.

Selangor penting dalam ekonomi

Menurut Menteri Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab kepada Unit Perancangan Ekonomi (EPU), Nor Mohamed Yakcop, Selangor merupakan negeri ekonomi yang terbesar di Malaysia, dengan sumbangan RM100.9 bilion dalam GDP, iaitu kira-kira 21.2% dalam ekonomi negara. Selangor juga penyumbang terbesar dalam bidang pembuatan (27%) dan pembinaan (35.5%).

Menurut maklumat Malaysian Industrial Development Authority (MIDA), bilangan projek pembuatan yang diluluskan Selangor adalah tertinggi dalam negara, iaitu 1,517 antara tahun 2001-2005, bersamaan 31.5% daripada jumlah projek seluruh negara. Malah, dalam tempoh yang sama, Selangor mencatat Capital Investment sejumlah RM29.2453 bilion.

Selain itu, menurut Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9), sepanjang tempoh RMK-8 (tahun 2001-2005), Selangor mencatat purata kadar pertumbuhan setinggi 5.2%, menjuarai 14 negeri (termasuk Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur). Menurut anggaran, Selangor akan mencatat purata kadar pertumbuhan 6.2% dalam tempoh RMK-9, iaitu tahun 2006-2010, mendahului negeri-negeri yang lain.

Dari segi pendapatan perkapita, Selangor mencatat RM3,702 antara tahun 2001-2005, satu langkah di belakang Kuala Lumpur yang mencatat RM4,105. Menurut anggaran, pendapatan perkapita Selangor mungkin mampu mengatasi Kuala Lumpur dalam tempoh tahun 2006-2010 dengan RM5,175 (purata kadar pertumbuhan 6.9% setiap tahun), menjadi negeri dengan pendapatan perkapita yang tertinggi di Malaysia.

Pada masa yang sama, Selangor menduduki ranking ke-4 dalam indeks komposisi sosio ekonomi daripada 14 buah negeri (termasuk KL). Antaranya, Selangor menduduki tempat ketiga dalam Economic Index, hanya ketinggalan di belakang Kuala Lumpur dan Pulau Pinang. Selain itu, kadar kemiskinan Selangor hanya mencecah 1% pada tahun 2004, merupakan kadar kemiskinan yang kedua terendah di seluruh negara, selepas Pulau Pinang yang mencatat 0.3%.

Oleh itu, setelah Pakatan Rakyat membentuk kerajaan di Selangor selepas 8 Mac 2008, kelebihan Selangor dalam bidang ekonomi telah menjadi tumpuan PR. Perlantikan Khalid Ibrahim sebagai MB oleh PR memperlihatkan strateginya untuk menjadikan kelebihan Selangor ini sebagai modal politik PR.

Latar belakang Khalid Ibrahim

Khalid Ibrahim (gambar kiri) memperoleh Sarjana Muda Sastera (Kepujian) Ekonomi dari Universiti Malaya dan Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari Universiti Queensland, Australia pada 1975. Sebelum Khalid berkecimpung dalam bidang politik, beliau pernah menjadi CEO di Syarikat Permodalan Nasional Berhad (tahun 1979-1994) dan Kumpulan Guthrie Berhad (tahun 1995-2003). Malah, beliau pernah dianugerahkan oleh Business Times-American Express sebagai CEO Malaysia terbaik pada tahun 1998.

Pada masa yang sama, Khalid Ibrahim pernah menganggotai Lembaga Pengarah dalam SIRIM, MIER, ISIS, NPC, dan sebagai anggota Financial Engineering Forum dan APEC.

Khalid Ibrahim paling terkenal dengan "Serangan Waktu Subuh" ke atas Bursa Saham London pada 8 September 1981, merampas Guthrie Corporation dari tangan orang Inggeris dalam masa tidak lebih daripada dua jam.

Prestasi dalam ekonomi

Jelas, latar belakang dan pengalaman Khalid Ibrahim menunjukkan bahawa ekonomi adalah kepakarannya. Misalnya, setelah Khalid Ibrahim menyandang jawatan MB, projek pelaburan baru sejumlah RM7 bilion telah diluluskan dari Mac 2008 hingga Julai 2009. Antaranya, RM2.667 bilion adalah pelaburan tempatan, malah RM4.336 bilion adalah pelaburan asing.

Projek baru yang diluluskan oleh MIDA dan MITI ini telah berjaya menawarkan 18,166 peluang pekerjaan untuk rakyat Selangor.

Selain itu, Khalid Ibrahim juga berjaya menyusun semula apa yang ditinggalkan bekas kerajaan Selangor. Menurut Laporan Ketua Audit, walaupun pelaburan saham kerajaan negeri Selangor telah menambah dari RM323.55 juta pada tahun 2004 kepada RM390.60 juta pada 2008, iaitu penambahan 20.7%, tetapi hanya mendapat pulangan dividen 0.02% secara purata dalam tempoh lima tahun yang lepas.【Baca: Untung, tapi tak bayar dividen

Khalid Ibrahim telah mengambil langkah-langkah untuk memperbaikinya, termasuk penubuhan Jawatankuasa Pengurusan Tunai Kerajaan Negeri Selangor pada Mei 2008. Pengurusan tunai yang berkesan ini telah mendapat pulangan yang baik, mengekalkan status tunai dan pelaburan jangka pendek kerajaan negeri Selangor tahun 2008 pada paras yang baik.

Antaranya, pendapatan daripada pelaburan jangka pendek kerajaan negeri pada tahun 2008 telah meningkat sebanyak RM7.22juta atau 60.6%, sehingga RM19.14 juta, lantaran daripada pengurusan tunai yang berkesan ini.

Malah, Khalid Ibrahim telah merangka dasar pembangunan ekonomi yang jelas untuk negeri Selangor. Di samping itu, beliau telah mengemukakan pakej rangsangan ekonomi sebanyak RM50 bilion untuk menangani krisis eknomi global baru-baru ini.

*Neo Chee Hua ialah Assistant Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....