Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Jumaat, 16 Julai 2010

Raja Noor Jan tuntut lagi takhta Kesultanan Melaka


KUALA LUMPUR, 16 Julai — Selepas lima tahun Raja Noor Jan Shah Raja Tuan Shah kembali mendakwa dirinya sebagai Sultan Melaka dan menuntut pengiktirafan Majlis Raja-raja menjelang ulang tahun ke-500 pencerobohan Portugis.Raja Noor Jan pernah mendakwa dirinya sebagai Sultan Melaka yang ke-44 pada 2005.
“Jika saya bukan Sultan sebenar, saya tidak akan buat dakwaan ini,” kata Raja Noor Jan (gambar) yang mengaku dirinya keturunan Sultan Abdullah Muhammad Shah yang memerintah Perak dari 1851 hingga 1857.
“Kami sentiasa berbangga dengan sejarah kami, era kegemilangan Melaka. Tetapi ia tidak diendahkan,” tambahnya.
Kesultanan Perak diwujudkan pada abad ke-16 selepas kejatuhan Melaka, oleh anak Sultan Mahmud Shah, sultan Melaka yang terakhir.
Sejak penjajahan Portugis pada 1511, Melaka menjadi sebuah kota pelabuhan yang tidak diperintah oleh sultan tetapi negeri lain yang diketuai wakil Yang di-Pertuan Agong atau dikenali sebagai Gabenor.
Bekas menteri besar Pahang Tun Khalil Yaakob kini adalah Yang Dipertua Negeri Melaka.

Kenaikan Harga : Tidak Prihatin Dan Tidak Bertanggungjawab

Imbang PenuhWalaupun Dewan Rakyat telah bersidang sejak 7 Jun 2010, pengumuman kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula langsung tidak dibincangkan di Dewan yang mulia itu. Pengumuman ini membuktikan Perdana Menteri dan kabinetnya tidak menghormati kedudukan Dewan Rakyat sebagai sidang tertinggi yang mewakili rakyat Malaysia. Dato’ Sri Najib sedar ahli parlimen baik dari Pakatan Rakyat mahupun dari Barisan Nasional tidak akan menyokong beliau kerana tindakan menaikkan harga tanpa menyediakan bantuan lain kepada rakyat adalah kebijakan yang tidak prihatin terhadap rakyat keseluruhannya.

Hakikatnya, kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula ini adalah tidak bertanggungjawab kerana tidak ada tindakan proaktif untuk menyediakan mekanisme bantuan kepada golongan yang paling terkesan dengan kenaikan ini, sebelum pengumuman dibuat. Kerajaan Persekutuan telah mengumumkan rancangan pemotongan subsidi ini sejak tahun 2008 lagi atas alasan untuk menstrukturkan semula pemberian subsidi agar ia lebih memihak kepada golongan yang memerlukan. Sehingga kini, rakyat masih tertunggu-tunggu mekanisme bantuan tersebut. Pada masa yang sama, kenaikan demi kenaikan diumumkan.

Kenaikan harga gula sebanyak 28% sejak awal tahun ini (kenaikan 20 sen pada 1 Januari 2010, diikuti kenaikan 20 sen berikutnya pada 16 Julai 2010) sudah tentu akan mempunyai kesan kepada harga makanan. Kesan berganda daripada kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula ini akan memberi tekanan kepada golongan berpendapatan rendah di bawah RM2,000 sebulan, yang mana 75% adalah Bumiputra yang kononnya dibela oleh Barisan Nasional.

Sasaran penjimatan sebanyak RM750 juta yang diumumkan Pejabat Perdana Menteri adalah sedikit berbanding dengan keborosan dan pembaziran yang berlaku akibat kelalaian Barisan Nasional. Semalam, Dewan Rakyat dimaklumkan bahawa perbelanjaan Jabatan Perdana Menteri telah mencecah RM3.8 billion pada tahun 2009 dan dijangka mengatasi peruntukan RM3.9 billion bagi tahun 2010. Ini termasuklah perbelanjaan Sekretariat Mantan Perdana Menteri dan Sekretariat Permata yang dinaungi oleh isteri Perdana Menteri.

Tok Guru Nik Aziz Tidak Akan Bincang Politik Dengan Muhyiddin


KOTA BARU: Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata beliau sedia menemui Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di mana-mana sahaja untuk berunding atas prinsip hubungan kerjasama antara kerajaan negeri dan pusat dan bukannya untuk tujuan politik.

Bercakap kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah Jumaat di Dataran Ilmu di sini pada Jumaat ketika diminta mengulas kenyataan Muhyiddin sedia menemui beliau demi perpaduan orang Melayu dan umat Islam, Nik Aziz berkata beliau tidak mahu berunding dalam erti kata hubungan politik dan perpaduan Islam kerana "soal politik, Pas sudah menutup pintu untuk berunding."

"Tapi kalau soal royalti, saya mahu Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Datuk Husam Musa ada bersama," katanya.

Muhyiddin, yang juga Timbalan Presiden Umno semalam berkata, Umno sedia menjalin kerjasama dengan Pas kerana Umno menyokong perjuangan agama Islam dan orang Melayu.

Nik Aziz berkata sudah tidak ada peluang untuk berunding mengenai perpaduan antara Pas dan Umno kerana Pas sudah membuat keputusan sejak dua tahun lepas selagi Umno tidak menukar dasarnya.

"Masalah perpaduan Islam dan bangsa Melayu akan selesai jika Umno sedia menukar dasarnya daripada dasar kebangsaan kepada dasar Islam," katanya. - BERNAMA

PAS ke Putrajaya bukan lagi "cobaan" dalam filem Pendekar Bujang Lapok

Gambar Hiasan
Mimpi ke Putrajaya adalah mimpi soleh, oleh kerana kalau tidak mimpi ke Putrajaya pun kita bermimpi lain, maka apa salahnya kalau kita bermimpi ke Putrajaya! Itu adalah antara gurauan yang bermain-main di bibir ahli PAS, walaupun gurauan itu tidaklah berapa diminati oleh sesetengah orang, namun ineoundonya menunjukkan kesungguhan PAS untuk ke Putrajaya bukan lagi cubaan seperti dalam filem Pendekar Bujang Lapok tetapi betul-betul namun persoalannya apakah jalan ke Putrajaya semudah mimpi soleh itu?
Apakah jalannya terbentang begitu mudah? Apakah vehicle PAS ke sana? Sanggupkah PAS lakukannya secara solo? Apakah impaknya dan perkiraan collective yang perlu diambil oleh PAS dengan rakan-rakannya dalam Pakatan?

Putrajaya adalah lambang kepada pusat pentadbiran kerajaan persekutuan, dalam konteks demokrasi hari ini mana-mana parti yang menang majoriti mudah akan menguasai kerajaan. Dalam konteks pentadbiran negeri pula, Pakatan telah pun mnguasai beberapa buah negeri, hanya di peringkat Pusat atau Persekutuan sahaja Pakatan belum lagi mempunyai lebihan kerusi untuk menang. Pernah satu ketika kita dikejutkan dengan peristiwa 16 September, ia satu kontraversi yang dibangkitkan oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim, Ketua Pembangkang di mana dikatakan beberapa MP BN akan lompat khusus dari Sabah dan Sarawak untuk menyertai kem Pakatan dan dengan itu cukup kerusi untuk memerintah kerajaan Persekutuan.

Caranya nampak mudah, iaitu apabila sudah cukup majoriti, Anwar akan berjumpa dengan YDP Agung, lalu Raja Berpelembagaan itu akan mengistyharkan berdasarkan kepada bilangan kerusi bahawa Pakatan adalah Kerajaan yang memerintah. Ia semua berlaku pada 16Sept sebagai simbolik kepada pembentukan Malaysia yang sebenarnya apabila Sabah dan Sarawak satu ketika dahulu menjadi sebahagian daripada Malaysia.

Isu September 16 adalah sebenarnya gambaran kepada ‘cara’ untuk menguasai Kerajaan Persekutuan di mana asasnya ialah ‘cukup kerusi’, tidak kiralah bagaimana cukup kerusi ini hendak dilakukan tetapi mengikut demokrasi simple majority, dengan lebihan satu kerusi pun sesebuah parti boleh dan layak memerintah. Dalam konteks Sept 16 usaha ini telah pun dilakukan dengan pendekatan cross- over yang tidak menjadi malah apa yang berlaku ialah BN melakukan taktik itu apabila yang cross-over bukan dari BN ke Pakatan tetapi sebaliknya! dan BN telah lakukannya di Perak.

Rais Percaya Kepada Blogger Gila ???


Bekas Duta Amerika ke Malaysia, John R Malott, mendakwa sekiranya Rais mengambil masa 15 saat untuk melayari sesawang 'google' beliau akan mengetahui blogger yang dilabelkan sebagai 'pakar' oleh Utusan Malaysia sebenarnya seorang pernah disambar petir sebanyak 10 kali ketika berada di dalam rumah beliau dan menuduh Ratu Elizabeth terlibat dalam sindiket wang haram. Gilakah blogger itu?

‎"Blogger ini juga berkata beliau tinggal di atas gunung di New York bersama kuda, kucing, anjing dan ayamnya. Bagaimana orang seperti ini tahu mengenai Malaysia dan siapa sebenarnya agen CIA?," kata Malott.

Rais gagal menyelidik latarbelakang blogger yang tulisan mengenai Anwar dipetik oleh Utusan Malaysia. Malah tidak siapa pernah mendengar blog ini apatah lagi mengatakan ianya 'terkenal'. Saya yakin Rais juga tidak membaca blog tersebut sebelum beliau membuka mulut. Sebaliknya beliau terus percaya dengan laporan Utusan itu," ujarnya lagi.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....