Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Isnin, 3 Oktober 2011

Saksi Misteri Beri Keterangan Esok Dalam Kes Liwat Anwar

KUALA LUMPUR 3 OKT: Kes mahkamah Datuk Seri Anwar Ibrahim bakal di kejutkan dengan kehadiran seorang "saksi misteri" yang akan dikemukan esok oleh pihak peguambela kes tersebut.

Peguam Sankara Nair yang ditemui TV Selangor selepas mahkamah bersurai hari ini menyatakan bahawa pihaknya akan memanggil seorang saksi baru esok namun enggan menyatakan nama individu terbabit.

"Esok kita akan bawa saksi baru beri keterangan. Tapi kita tidak mahu beritahu nama untuk elakkan tekanan kepada dia oleh pihak tertentu," katanya.

Menurut beliau, ini untuk mengelakkan mana-mana pihak yang cuba memberi tekanan terhadap saksi tersebut sebelum dia memberi keterangan.
Sementara itu, hakim Mahkamah Tinggi Datuk Zabidin Mohd Diah menetapkan tarikh 6 Oktober bagi mengumumkan keputusan permohonan Perdana Menteri Najib Razak dan isteri Rosmah Mansor untuk mengenepikan perintah sapina.

Pengumuman itu dibuat selepas mendengar permohonan daripada peguam pasangan itu, Hisyam Teh Poh Teik dan peguambela Karpal Singh sebentar tadi.

Berdasarkan penghujahan yang dibacakan di hadapan hakim bersabit kes fitnah liwat kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim, Hisyam menyifatkan saksi yang dipanggil harus mempunyai maklumat yang relevan.

Dalam kes ini, menurut beliau keterangan yang akan diberikan Perdana Menteri dan isteri sekiranya menjadi saksi tidak akan membantu perbicaraan.

"Persoalan samada mereka boleh beri maklumat yang relevan dan bukan disebabkan pendakwaraya menawarkan mereka sebagai saksi.

"Pada pandangan saya, mana-mana pihak tidak ada hak secara automatik untuk memanggil seseorang sebagai saksi. Ia adalah bidang kuasa mahkamah untuk menentukan saksi yang dicadangkan adalah relevan sebelum memberikan bukti. Ini bagi memastikan bukti maklumat tidak menyimpang daripada isu perbicaraan," kata Hisyam.

Seterusnya Karpal dalam hujahnya menyatakan bahawa tujuan peguambela memanggil Najib dan isteri sebagai saksi adalah untuk mengesahkan kredibiliti pengadu Saiful Bukhari Adzlan.

Ini bagi mengesahkan Saiful sebagai saksi yang benar memandangkan beliau dalam afidavitnya sebelum ini menyatakan telah bertemu pasangan itu di kediaman Taman Duta selama satu jam pada 24 Julai 2008, iaitu dua hari sebelum beliau didakwa diliwat Anwar.

Malah menurut Karpal keterangan Najib adalah penting bagi menentukan keadaan mental Saiful.

"Jelas Najib dan Rosmah mempunyai keyakinan penuh mengetahui akan maklumat itu," kata Karpal.

Beliau menambah pihak yang telah diserahkan sepina oleh mahkamah tidak boleh mengenepikan perintah itu sewenang-wenangnya.

"Amalan mahkamah boleh mengenakan sepina terhadap siapa sahaja walaupun Menteri.

"Permohonan Anwar adalah bona fide dan bukan salahguna proses oleh mahkamah untuk menindas Perdana Menteri," tambah beliau lagi.

Peguam Sankara Nair yang ditemui TV Selangor selepas mahkamah bersurai menyatakan bahawa pihaknya akan memanggil seorang saksi baru esok namun enggan menyatakan nama individu terbabit.

Ini kerana menurut beliau bagi mengelakkan mana-mana pihak yang cuba mencetuskan tekanan terhadap saksi tersebut sebelum memberi keterangan.

Perbicaraan kes liwat akan bersambung esok jam 9 pagi.TVS

Video : Sejarah Ringkas 60 Tahun PAS

Hudud : Antara Alasan DAP Dan Alasan Umno

Ketika hudud semakin menyerlahkan kemunafikan Umno, sekurang-kurangnya DAP tidak menolak hudud atas alasan Perlembagaan, kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

"DAP sekurang-kurangnya menolak hudud dengan menggunakan hujjah Perlembagaan negara dan apa yang difahaminya sebagai prinsip sekularisme dalam perlembagaan itu.

"Tetapi, tanpa sebarang hujjah yang munasabah, malah berbelit-belit dengan dalih-dalih yang telah lama dipatahkan, Umno mengulang-ulang sikap menuduh hudud tidak sesuai dilaksanakan walaupun tidak berani lagi mencerca undang-undang hudud sebagai primitif dan sebagainya," kata beliau.

Mahfuz menekankan, sepatutnya para pemimpin Umno yang beragama Islam beriman kepada undang-undang Allah dan bukan mengeluarkan kenyataan yang memperlihatkan secara terang-terangan penghinaan mereka kepada undang-undang Allah kerana menyifatkannya tidak sesuai dan menggambarkannya tidak adil.

"Tidak mahu buat tidak memberikan hak kepada Umno untuk menghina undang-undang Islam.

"Kini, Umno tidak boleh lagi marah-marah kalau rakyat menuduh Umno bukan sahaja mengkhinati dan menjual bangsa, ugama Islam juga dihina dan dikhinati berulang-ulang kali," katanya.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu juga mengalu-alukan pandangan Pensyarah Undang-undang Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Prof Dr Abdul Aziz Bari yang menegaskan Perlembagaan Persekutuan tidak perlu dipinda bagi membolehkan hukum hudud dilaksanakan.
Menurut Dr Abdul Aziz, beliau tidak nampak sebarang asas dan sebab yang memerlukan Perlembagaan Persekutuan dipinda bagi memberi laluan kepada pelaksanaan hukum hudud.

Keperluan itu, katanya, tidak wujud sebab sebahagian hukum hudud sudah pun dilaksanakan dalam bentuk jenayah syariah.

"Contohnya zina dan murtad, cuma hukumannya tidak mengikut Islam," kata beliau.

Oleh itu kata beliau lagi, "logiknya mereka yang berkata hudud perlu pinda Perlembagaan (Persekutuan), maka apa yang ada itu, yakni jenayah syariah tadi, adalah tidak sah."

PR Umum 3 Nama Wakili Mereka Dalam Jawatankuasa Pemilihan Parlimen


KUALA LUMPUR 3 OKT: Pakatan Rakyat hari ni mengumumkan nama tiga wakil dari gabungan itu untuk menyertai Jawatankuasa Pemilihan Parlimen bagi membincangkan isu reformasi pilihan raya.

Parti Keadilan Rakyat akan diwakili oleh timbalan presidennya Azmin Ali, Anthony Loke dari DAP manakala Dr Hatta Ramli akan mewakili PAS.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang ditemui pada sidang media berkata penubuhan jawatankuasa itu tidak boleh dijadikan alasan bagi Suruhanjaya Pilihan Raya mengabaikan tanggungjawab berlandaskan peruntukan undang-undang sedia ada.

"Pendirian Pakatan Rakyat sepakat untuk beri laluan dan kerjasama. Serta saya ingatkan jangan jadikan alasan melengahkan dan untuk ketepikan tuntutan bersih.

"Jaminan belum ada. Kalau Perdana Menteri serius dia patut bangun dan pertahankan prinsip SPR yg bebas dan adil," kata beliau.

Sebelum itu Anwar dalam sidang Dewan Rakyat hari ini mempersoalkan peranan SPR yang mengabaikan tanggungjawab untuk menguruskan pilihan raya secara adil dan bersih.

Beliau menyatakan SPR seolah-olah mengambil sikap bersahaja terhadap tuntutan gabungan Bersih 2.0 Julai lalu.TVS

Scorpene: Najib akan disepina mahkamah Perancis ?

LONDON: Pengarah Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Cynthia Gabriel berkata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan disepina di mahkamah Perancis bagi membantu perbicaraan rasuah pembelian kapal selam Scorpene.

Cytnhia berkata, ia berhubung urusniaga membabitkan pemberian komisen kapal selam berkenaan yang dilakukan pada 2002 ketika Najib menjadi menteri pertahanan.

“Kita ada bukti cukup kuat untuk memulakan perbicaraan, individu terlibat akan disepina ke mahkamah,” kata Cynthia.

Katanya, perbicaraan itu tetap akan berlangsung di Perancis walaupun terpaksa ditunda daripada tarikh asal iaitu September lalu.

“Kita jangkakan perbicaraan boleh bermula September, tetapi peguam memberitahu ada sedikit masalah di Perancis kerana ada pihak cuba halang kes ini daripada diteruskan.

“Kita tidak tahu samada pihak di Perancis atau pihak dari Malaysia, kita tunggu. Kes ini akan berlangsung,” ujarnya ketika ditemui Suara Keadilan Jumaat lalu.

“Peranan saya sebagai panel, peguam akan beritahu mengenai kes, dan saya akan beritahu mengenai isu-isu rasuah yang melibatkan pembelian peralatan keselamatan dan pertahanan negara,” tambah beliau.

Menurut Cynthia, selain menghadiri forum tersebut, beliau dijadualkan bertemu dengan peguam-peguam yang dilantik Suaram bagi mengetahui perjalanan kes.

Jumaat lalu, beliau berlepas ke London bagi menghadiri forum di Universiti Holborn, bagi memberi penerangan kes itu kepada hadirin di sana tentang perjalanan kes rasuah itu bersama peguam kedua yang dilantik Suaram, Joseph Breham.

Selaku ahli panel yang bertindak mewakili rakyat Malaysia, beliau turut mendedahkan rasuah lain yang turut melibatkan pembelian peralatan pertahanan negara.

Cynthia juga dijadual menghadiri mesyuarat dengan tiga peguam yang terlibat dalam kes ini pada hari ini dan esok.

“Kita akan bincangkan secara mendalam selain akan ditemuramah oleh media dari Perancis,” katanya.Keadilandaily

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....