Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Ahad, 3 Januari 2010

Tidak salah bukan Islam guna kalimah Allah-Tok Guru Nik Aziz

KOTA BARU, Jan 3 – Penggunaan kalimah “Allah” pada penerbitan Herald mengikut hukum pengamal agama Samawi tidak menjadi satu kesalahan, kata Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Cuma beliau bimbang perkataan “Allah” kemungkinan boleh disalahgunakan oleh pihak-pihak tertentu.

“Tinggal lagi… takut disalahgunakan. Itu yang menjadi kebimbangan,” kata beliau mengulas keputusan Mahkamah Tinggi membenarkan penggunaan perkataan “Allah” oleh Herald, Khamis lepas.

Hakim Datuk Lau Bee Lan dalam keputusan lisannya menegaskan bahawa Herald mempunyai hak berperlembagaan untuk menggunakan perkataan itu.

Keputusan itu mencetuskan polemik sejak Khamis lalu dengan ada yang mengadakan protes dan membantahnya.

Malah ada juga pihak yang menyifatkannya sebagai amalan biasa penganut Kristian menggunakan kalimah “Allah”.

Ketika ditemui pada majlis perasmian pejabat Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan Kerajaan Negeri Kelantan dekat sini hari ini, Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan menyarankan agar pihak berwajib seperti badan persatuan ulama menganjurkan dialog bersama pemimpin agama Kristian bagi berunding berhubung isu berkaitan.

“Supaya ia tidak mendatangkan kekeliruan pada masyarakat.

“Bahkan fahaman falsafah Islam itu sendiri dapat diperluaskan melalui majlis-majlis seumpama itu,” katanya.

Menjawab soalan kesediaannya untuk hadir jika majlis seumpama itu dianjurkan, Pesuruhjaya PAS Kelantan itu berkata, “saya akan hadir dan sanggup membuat pendedahan mengenainya jika diizinkan.”

Sementara itu, Ketua Dewan Ulama PAS Kelantan Datuk Mohammad Daud Iraqi semasa dihubungi enggan mengulas lanjut mengenai isu berkenaan.

Sebaliknya seolah-olah beliau menyifatkan kelemahan pihak kerajaan tidak melakukan pemantauan awal berhubung masalah tersebut.

“Isu ni bukan baru, lama dah… sepatutnya kerajaan sejak dari awal lagi boleh mentelaah undang-undang itu secara lebih spesifik,” ujarnya.

Sehubungan itu mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohammad berkata majlis muzakarah fatwa kebangsaan sudah pun membincangkan perkara itu dari sudut akademik sebelum ini.

“Muzakarah itu membincang kalimah ‘Allah’ spesifik untuk kegunaan orang Islam di Malaysia, tetapi tidak melihat dalam konteks negara lain,” katanya.

Bagaimanapun Shukri enggan mengulas lanjut perkara itu memandangkan ia telah menjadi prosiding mahkamah.

“Kita tunggu apa keputusannya kelak. Sebab ia bukan berkahir dengan keputusan itu.

“Difahamkan kerajaan akan membuat rayuan terhadap keputusan itu.

“Prosiding mahkamah penjelasannya ialah melalui mahkamah,” ujarnya.TMI

PAS arah Khalid Hentikan Kenyataan Tak Selari Dengan Parti

PETALING JAYA: PAS mengarahkan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad supaya berhenti daripada mengeluarkan sebarang kenyataan yang bertentangan dengan pendirian parti berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan majalah Herald-The Catholic Weekly menggunakan kalimah Allah dalam penerbitannya.

Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Yang Dipertua PAS Shah Alam itu juga seharusnya lebih berhati-hati dalam mengeluarkan pandangannya bagi mengelakkan timbulnya kekeliruan di kalangan ahli dan juga masyarakat.

"Dalam isu ini saya fikir YB (Yang Berhormat) Khalid perlu lebih berhati-hati.

"Isu ini sangat sensitif, kalau kita tersalah memberi pandangan, impaknya sangat besar," katanya kepada mStar Online di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai perbalahan terbuka antara Khalid dan Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin berhubung keputusan kontroversi Mahkamah Tinggi itu.

Media hari ini melaporkan bahawa Zulkifli mendesak supaya Khalid keluar dari PAS dan menyertai parti lain termasuk DAP kerana menyokong keputusan tersebut.

Zulkifli juga mendakwa kenyataan Khalid itu telah merosakkan imej PAS sebagai parti yang memperjuangkan Islam.

Desakan Zulkifli itu dibuat sebagai respons kepada kenyataan awal Khalid yang dimuatkan dalam blognya iaitu Allah bukan Tuhan kepada orang Islam semata-mata tetapi Tuhan kepada seluruh alam semesta, termasuk orang bukan Islam dan Rasulullah tidak pernah menghalang penggunaan perkataan Allah oleh orang bukan Islam.

Katanya, al-Quran sendiri mempunyai banyak ayat yang menunjukkan bahawa orang bukan Islam, sama ada golongan Musyrikin, Yahudi mahu pun Nasrani menggunakan perkataan Allah apabila mereka memaksudkan Tuhan semesta alam.

Bagaimanapun Tuan Ibrahim yang juga Pengerusi Jawatankuasa Disiplin PAS beranggapan bahawa kenyataan Ahli Parlimen Shah Alam itu merupakan pandangan peribadinya dan tidak mewakili parti.

"Itu hanyalah pandangan peribadi beliau, bukan pandangan PAS secara keseluruhannya," katanya.

Ditanya sama ada pihaknya akan mengambil sebarang tindakan terhadap Khalid, Tuan Ibrahim berkata: "Saya fikir tak perlulah sampai nak ambil tindakan disiplin terhadap beliau.

"Kita dalam PAS sentiasa mengamalkan dasar terbuka apabila mengeluarkan pandangan, tapi dalam hal ini beliau bercakap mengikut pandangannya berdasarkan hukum ciptaan iaitu tuhan kepada semua manusia ialah Allah."

Mengulas sama ada tindakan Khalid itu akan menjatuhkan imej PAS kerana masyarakat melihat wujudnya perselisihan pandangan di kalangan pemimpin parti itu terutamanya dalam isu-isu sensitif, Tuan Ibrahim berkata, pihaknya sememangnya tidak menyekat kebebasan bersuara.

"Kita tak sekat ahli-ahli PAS yang ramai ini untuk memberi pandangan, tapi pandangan yang menjadi dasar PAS adalah datang dari enam peringkat tertinggi dalam parti iaitu Mursyidul Am dan timbalannya, Presiden dan timbalannya, Setiausaha Agung serta Ketua Penerangan.

"Kenyataan mereka ini kita anggap sebagai kenyataan rasmi parti," katanya.

Tambah Tuan Ibrahim lagi, pendirian PAS adalah jelas bahawa parti itu sememangnya membantah kebenaran yang diberikan oleh Mahkamah Tinggi itu berhubung penggunakan kalimah Allah.

"PAS membantah sekeras-kerasnya mengenai perkara ini dan kami menyokong semua usaha termasuk rayuan yang akan dilakukan Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) terhadap keputusan itu," katanya.Mstar

Isu Nama Allah:Khalid Samad Dan Zulkifli Nordin Saling Tuduh Menuduh


PETALING JAYA: Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad menyifatkan rakan sejawatannya dari Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin sebagai jahil kerana mendesaknya keluar parti.

Malah beliau menasihatkan Zulkifli supaya merujuk kepada kitab dan buku agama sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan yang menampakkanya sebagai seorang yang tidak berilmu mengenai Islam.

"Rujuk kepada al-Quran dan fakta bila nak beri pandangan jangan ikut sentimen.

"Masalahnya dia tak faham tentang perkara ini tapi tetap nak beri komen, rujuklah kitab dan buku agama... kenyataan beliau hanya menzahirkan kejahilan dirinya sendiri," katanya kepada mStar Online di sini hari ini.

Khalid berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Zulkifli melalui blognya yang mendesak Yang Dipertua PAS Shah Alam itu keluar dan menyertai parti lain termasuk DAP berhubung kenyataannya yang menyokong keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan akhbar mingguan Herald-The Catholic Weekly menggunakan kalimah Allah.

Mengulas lanjut, Khalid berkata beliau tidak akan cepat melatah dengan desakan tersebut kerana menganggap ia satu perkara yang remeh.

"Saya tak nak layanlah desakan-desakan macam ini, perkara kecil sahaja, buat apa nak besar-besarkan.

"Cuma saya nak nasihat kepada YB (Yang Berhormat) Zulkifli supaya berfikir dahulu sebelum buat kenyataan," katanya.

Zulkifli daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), dalam blognya, zul4kulim.blogspot.com berkata, nama Allah bukan milik sesiapa pun melainkan milik mutlak Allah dan melalui surah al-Ikhlas, jelas membuktikan Allah tuhan yang satu, berbeza dengan agama Kristian yang menggunakan nama Allah dengan menyifatkannya sebagai tuhan triniti iaitu tiga dalam satu termasuk Tuhan Bapa, Tuhan Anak dan Ruh Qudus.

Malah Zulkifli berkata, beliau hairan bagaimana orang terpelajar seperti Khalid boleh menyokong keputusan mahkamah itu.

Desakan Zulkifli itu dibuat sebagai respons kepada kenyataan awal Khalid yang dimuatkan dalam blognya iaitu Allah bukan tuhan kepada orang Islam semata-mata tetapi kepada seluruh alam semesta, termasuk orang bukan Islam dan Nabi Muhammad S.A.W tidak pernah menghalang penggunaan perkataan Allah oleh orang bukan Islam.

Katanya, al-Quran sendiri mempunyai banyak ayat yang menunjukkan bahawa orang bukan Islam, sama ada golongan musyrikin, Yahudi mahu pun Nasrani menggunakan perkataan Allah apabila mereka memaksudkan tuhan semesta alam.

Dalam pada itu Khalid mendakwa, isu penggunakan kalimah Allah ini sengaja diperbesarkan oleh Umno untuk memenuhi kemahuan politik mereka.

Beliau percaya Umno sengaja menggunakan isu kalimah Allah berkenaan untuk menjuarai hati rakyat dan menunjukkan kononya mereka merupakan parti yang sentiasa memperjuangkan isu agama.

"Bagi saya isu ini sengaja ditonjolkan oleh Umno, mereka sengaja nak peralatkan isu ini.

"Mereka kononnya nak jadi penggerak kepada permuafakatan antara parti-parti politik dan dengan cara itu orang akan nampak merekalah pejuang yang sebenarnya," katanya.

Dalam pada itu, Khalid menasihatkan Zulkifli supaya tidak terpedaya dengan helah Umno itu.

"Sekali lagi saya nak nasihatkan agar beliau jangan mudah sangat terpedaya dengan helah-helah macam ini.

"Sebagai wakil rakyat Pakatan Rakyat, beliau sepatutnya perlu lebih bijak membuat penilaian dan jangan meletakkan diri dengan perkara seperti ini kalau tak faham isu," katanya.

Selain itu menjelaskan lanjut mengenai isu ini, Khalid berkata, perkara utama yang membezakan antara orang Islam dan bukan Islam ialah tauhid.

"Perkara yang membezakan Islam dan bukan Islam ialah tauhid, orang Islam percaya wujudnya Allah.

"Orang bukan Islam pun percaya Allah itu ada, tapi pada masa yang sama mereka juga percaya Allah itu ada sekutunya, mereka percaya Nabi Isa itu anak Allah... ini adalah fakta," katanya.Mstar

Zainal tidak lepaskan kerusi Parlimen Hulu Selangor -Khalid Ibrahim


HULU SELANGOR, Jan 3 — Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim menegaskan Ahli Parlimen Hulu Selangor Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad tidak akan melepaskan kedudukannya sebagai wakil rakyat kawasan itu ekoran masalah kesihatan yang sedang beliau lalui sekarang.

“Dr. Zainal akan kembali bertugas,” kata beliau sambil menolak khabar angin akan ada pilihan raya kecil di kerusi tersebut.

Khalid berucap pada majlis makan malam di bahagian Parlimen yang kini diwakili oleh Zainal, bekas timbalan menteri besar Selangor ketika era pentadbiran Barisan Nasional (BN), di sini semalam.

Sehubungan itu Khalid berkata Pakatan Rakyat tidak khuatir untuk berhadapan dengan Barisan Nasional (BN) sekiranya diadakan satu pilihan raya kecil di kawasan itu

Bagaimanapun tegas beliau, tiada keperluan ke arah itu buat masa sekarang.

Majlis makan malam itu yang diadakan di Dewan Serbaguna Kampung Chuang Rasa dengan dihadiri oleh ahli-ahli Parlimen PKR tetapi penasihatnya Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Zainal tidak hadir.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider kelmarin Zainal mengesahkan beliau tidak akan menghadiri majlis itu kerana sibuk dengan urusan perkahwinan anak perempuannya.

Bagaimanapun Zainal memberitahu beliau akan diwakili oleh pegawai khasnya bagi mengelakkan spekulasi.

Zainal juga menafikan desas-desus beliau akan melepaskan kerusinya ekoran masalah kesihatan yang berpanjangan.

Sebaliknya beliau mahu kekal sebagai wakil rakyat bahagian itu sehingga pilihan raya umum akan datang.

Wakil rakyat PKR itu juga menyangkal bahawa beliau telah meminta Anwar mengumumkan kononnya mahu bersara sebagai Ahli Parlimen Hulu Selangor.

Dalam pada itu Ahli Parlmen Petaling Jaya Selatan Hee Loy Sian berkata, Zainal sedang pulih daripada pembedahan dan sedang berehat di rumah atas “nasihat doktor.”

“Saya bercakap dengan beliau tadi dan tidak akan ada pengumuman bahawa beliau akan meletakkan jawatan,” kata beliau dalam ucapannya pada majlis itu.TMI

Umno Tidak Sabar Berpolitik


KUALA TERENGGANU - Ketua Dewan Ulama’ PAS Pusat, Dato’ Harun Taib menyifatkan Umno tidak sabar berpolitik serta mahu ‘merampas’ semula negeri-negeri yang diperintah oleh kerajaan Pakatan Rakyat dengan cara mudah.

Katanya, Umno dan Barisan Nasional (BN) yang tidak pernah kalah di Selangor dan Perak berusaha merampas semula negeri tersebut.

“Umno tidak sabar dalam politik. Mereka (Umno) mahu tawan Selangor dengan cara mudah sebagimana yang dilakukan di negeri Perak.

“Jika parti lain, mereka (PAS, PKR, DAP) mesti menunggu pilihan raya umum baru buat perubahan, tetapi Umno tidak sabar dan buat sebaliknya,” jelasnya.

Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS negeri Terengganu berkata demikian ketika mengulas laporan sekumpulan yang bergelar Gerakan Penyokong dan Pengundi PAS Negeri Selangor (GKPPNS) mengadakan demontrasi aman mendesak PAS keluar Pakatan Rakyat.

Ustaz Harun yakin kumpulan tersebut bukan dari ahli-ahli PAS sebagaimana yang didakwa tetapi didalangi oleh Umno serta pihak-pihak terbabit.

Katanya, ahli-ahli dan penyokong PAS sedia memahami peranan serta tanggungjawab parti dalam kerajaan Pakatan Rakyat tersebut.

Menurutnya, PAS tidak pernah dipinggirkan oleh Parti KeADILan Rakyat (PKR) dan DAP dalam perkara membabitkan keputusan berhubung kepentingan ketiga-tiga parti.

“Semua keputusan dibuat secara bersama dan kita (PAS, PKR dan DAP) ada mesyuarat kepimpinan melibatkan tiga parti.

“Jika PAS tidak setuju keputusan tidak akan dibuat dan begitu juga kalau PKR tidak setuju atau DAP tidak setuju, keputusan tidak akan dibuat,” jelas Ustaz Harun.

Menurutnya, usaha pihak terbabit yang mengadakan perhimpunan tersebut tidak menjejaskan PAS bersama Pakatan Rakyat.BO

Menilai prestasi PAS dalam Pakatan Rakyat


Oleh Mohd Rashidi Hassan

Impak awal daripada Konvensyen Pertama Pakatan Rakyat 19 Disember lepas begitu jelas. Ia menyebabkan pemimpin Umno-Barisan Nasional 'terkedu tidak tahu hendak cakap apa'.Sehingga kini tiada komen pemimpin tertinggi Umno-BN. Media pengampu juga tidak tahu hendak mengulas bagaimana. Mereka cuba untuk mengorek isu-isu negatif di sebalik muafakat baru PAS, KeADILan dan DAP.

Umno-BN melalui media mereka kebiasaannya cuba memainkan isu negatif dengan melaga-lagakan ketiga-tiga parti alternatif yang semakin diterima rakyat, bagaimanapun, sehingga kini usaha tersebut tidak berhasil.


Malah secara tidak langsung, dengan 'diam tergamamnya' mereka dengan perkembangan positif dalam Pakatan Rakyat ini, mereka sekali gus memperakui, muafakat yang dicapai merupakan suatu cabaran besar yang boleh mengugat BN.

Umno-BN semakin kehilangan kuasa dan cengkaman di kalangan rakyat. Yang tinggal menyokong mereka hanyalah 'pengundi-pengundi tegar' yang sudah terbiasa dengan kolonialisme.


Umno-BN yang tidak mahu menerima hakikat

Penyokong-penyokong tegar ini sudah lebih 50 tahun dijarah imperialisme Umno-BN. Sehinggakan mereka lebih mempercayai akhbar-akhbar arus perdana lebih daripada al-Quran.

Mereka mempercayai semua tohmahan yang dilemparkan oleh media terhadap PAS dan Pakatan Rakyat, dan sebaliknya pandangan atau kritikan Pakatan Rakyat terhadap ketidakupayaan Umno-BN memerintah, dianggap sebagai fitnah.

Sehinggakan ada kalangan mereka yang tegar, 'beriman' bahawa, jika tidak kerana Umno-BN maka Malaysia tidak akan aman damai, pembangunan begitu hebat, anak-anak tidak akan dapat biasiswa dan sebagainya.

Maka, jika kita katakan kepada mereka, jangankan Umno, malah komunis seperti Rusia dan China pun membangun begitu pesat, memberikan kemudahan yang lebih hebat kepada rakyat, komunis juga bagi biasiswa, nescaya mereka tidak akan terima.

Mereka ini jugalah kononnya mendakwa, di zaman pemerintahan Umno-BN, agama Islam amat terpelihara, ketuanan Melayu dipelihara dan kedaulatan Raja-Raja Melayu semakin kukuh.

Maka, jika kita katakan kepada mereka bahawa Umno-lah yang menghakis perlaksanaan dan kepercayaan agama, membunuh ketuanan Melayu dan merendahkan kedaulatan Raja, nescaya mereka tidak akan terima juga.

Segelintir umat ini juga, enggan menerima hakikat bahawa kedudukan BN dalam politik negara kini, bagaikan kapal Titanic. Akibat daripada meletakkan Umno-BN terlalu supreme (terlalu agung) dalam pemikiran mereka, sehingga membentuk sifat yang yang tidak realistik.

Mereka adalah penyokong tegar Umno-BN. Mereka sampai bila-bila pun tidak akan menyokong Pakatan Rakyat. Tetapi jumlah mereka makin sedikit dan semakin mengecil.

Mereka ini hanyalah segelintir umat yang tidak mahu menerima hakikat bahawa majoriti rakyat mahukan perubahan terhadap kepimpinan negara.

Mereka yang segelintir ini berasa amat gerun kerana, konvensyen tersebut berjaya menyatupadukan komponen Pakatan Rakyat dengan lebih erat itu, menghasilkan persefahaman yang meyakinkan, jauh meninggalkan BN dalam keadaan keserabutan.

Akibat daripada keserabutan tersebut, Umno-BN cuba memainkan 'lagu' lama. Mereka cuba melaga-lagakan PAS, KeADILan dan DAP.

Mereka tahu, jika mereka menghentam atau mengkritik Pakatan Rakyat dengan menggunakan nama Umno-BN, rakyat tidak akan percaya.

Oleh itu mereka mencuba propaganda baru. Mereka mengunakan pelbagai taktik, menyamar sebagai penyokong PAS dengan membuat demonstrasi, mengirim SMS dan menghantar emel-emel, kononnya mereka amat prihatin dengan masa depan PAS, masa depan Islam dan ketuanan Melayu.

Penyamar-penyamar yang tidak mengetahu 'budaya' PAS ini, hanya memperlihatkan kebodohan dan kejijikan perangai mereka.

Mereka menjerit-jerit menggunakan bahasa kesat dan kasar, sekali gus bercanggah dengan akhlak Melayu-Islam.

Mereka mendakwa mereka datang dari PAS bahagian tertentu. Lagak mereka menyebabkan kita tertawa sendirian. Mana PAS guna istilah bahagian. Sejak tahun 1951, PAS tidak pernah menggunakan istilah bahagian dalam sistem organisasi PAS mengikut pecahan kawasan parlimen. Kalau hendak menyamarpun biarlah cerdik sedikit.

Namun, penyamar-penyamar ini, kononnya, dengan lantang mempertahankan PAS. Antara isu-isu yang dijeritpekikkan mereka adalah:

i) mendakwa pemimpin menggadai prinsip kerana berkawan dengan DAP dan KeADILan.

ii) mendakwa PAS mengikut telunjuk Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Penyamar-penyamar ini melemparkan tuduhan, dengan tujuan untuk memecahbelahkan PAS, KeADILan dan DAP.

Tetapi tuduhan-tuduhan ini, secara tidak langsung, membuka ruang untuk PAS terus kukuh dalam persada politik negara. Mereka menunjukkan bahawa hanya PAS sahaja yang boleh diharap untuk memelihara kesucian Islam, memelihara ketuanan Melayu dan mempertahankan kedaulatan Raja.

Prinsip perjuangan PAS

PAS tidak pernah menggadaikan prinsip perjuangan ketika menjalinkan persefahaman politik dengan sesiapa. Segala tindakan politik yang diambil oleh pimpinan PAS, selaras dengan Perlembagaan PAS.

Penulis memperincikan Fasal 5 dan Fasal 6 Perlembagaan PAS, untuk kita menilai sejauhmana tindakan PAS boleh dianggap tergelincir dari asas perjuangannya.

Seperti yang termaktub dalam Fasal 5 Perlembagaan PAS, bahawa tujuan PAS ialah :

(1) Memperjuangkan wujudnya di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya nilai-nilai hidup Islam dan hukum-hukumnya menuju keredaan Allah.

(2) Mempertahan kesucian Islam serta kemerdekaan dan kedaulatan negara.

Tujuan perjuangan PAS diperincikan dalam Fasal 6 Perlembagaan PAS, antara lainnya

(1) Menyeru umat manusia kepada syariat Allah dan Sunnah Rasul-Nya melalui dakwah secara lisan, tulisan dan amalan.

(2) Memperjuangkan Islam sebagai aqidah dan syariat serta menjadikannya sebagai panduan berpolitik dan bernegara serta memperkenalkan nilai-nilai ke Islaman dalam usaha menegakkan keadilan dan kemajuan di segenap bidang termasuk pemerintahan dan pentadbiran, ekonomi dan sosial serta pelajaran dan pendidikan.

(3) Memupuk dan memperkuatkan ukhuwah Islamiyah dan menyuburkan rasa perpaduan dikalangan rakyat bagi memelihara kehidupan politik dam masyarakat yang sihat dan berkebajikan.

(4) Mengajak dan menggalakkan badan-badan, pertubuhan-pertubuhan dan orang-orang perseorangan bagi mengenali dan memahami serta memperjuangkan konsep dan pandangan hidup Islam.

(5) Menyediakan rencana-rencana dan bertindak bagi memperbaiki susunan serta institusi-institusi masyarakat, bentuk politik, keadilan ekonomi dan negara, untuk membela kepentingan umat Islam dan rakyat seluruhnya.

(6) Menyertai dan bekerjasama dengan badan-badan, persatuan-persatuan atau pertubuhan-pertubuhan yang tidak berlawanan tujuannya dengan PAS bilamana dan selama ianya mustahak dan sesuai serta tidak bercanggah dengan undang-undang negara.

(7) Mempertahankan Bahasa Malaysia sebagai bahasa rasmi negara yang tunggal dalam amalannya di samping berusaha mengembangkan bahasa al-Quran.

(8) Memperjuangkan wujudnya kebudayaan negara berasaskan nilai-nilai yang tidak bercanggah dengan ajaran-ajaran Islam.

(9) Memperjuangkan hak dan kepentingan umat Islam di negara ini tanpa mengabaikan tanggungjawab melaksanakan keadilan terhadap seluruh rakyat Malaysia dan tanggungjawab mewujudkan keharmonian antara kaum di dalam negara ini.

Berdasarkan Perlembagaan PAS, segala usaha yang dilakukan oleh pucuk pimpinan PAS adalah langkah yang bijak dan tepat.

Jika ada pihak tertentu yang mempersoalkan prinsip PAS, kita tanyakan kembali kepada mereka, pada aspek mana persahabatan Umno-MCA-MIC-Gerakan tidak menggadaikan prinsip perjuangan mereka?

Apakah dengan persahabatan Umno-MCA-MIC-Gerakan itu, Melayu semakin unggul? Islam semakin terpelihara dan Raja semakin didaulatkan?

Terlalu banyak fakta yang boleh disenaraikan dan disusun sebagai bukti pengkhianatan Umno terhadap Islam dan bangsa Melayu.


Realistik dalam berpolitik

Perkara yang kedua terpenting dalam tuduhan puak pro Umno-BN terhadap PAS, ialah didakwa mengikut telunjuk Anwar.

Mereka ini barangkali mahu memerangkap PAS dengan sokongan palsu. Mereka tahu, jika PAS kekal pada kelompoknya sahaja, PAS tidak akan maju. Mereka inilah sebenarnya, tidak mahu PAS bangkit menggantikan Umno dalam negara.

Hakikat yang kita semua harus terima ialah, tidak ada sebuah parti, satu ideologi atau satu kaum sahaja, yang boleh tegak dan membentuk kerajaan sendiri.

Persempadanan kawasan pilihan raya dan pembahagian kependudukan yang diatur sejak zaman British memerintah, tidak memungkinkan sesuatu kaum memonopoli negara.

Hanya harus ditanya kepada Umno-BN (dahulu Perikatan), mengapa dominasi bangsa Melayu dalam jumlah penduduk negara, yang suatu ketika dahulu melebih 80 peratus, sudah berkurangan di bawah 60 peratus sepanjang tempoh 50 tahun mereka berkuasa?

Apapun, untuk kita menilai bagaimana jumlah penduduk Melayu-Islam boleh mengecut (shrink) begitu teruk, boleh dibahaskan pada platform yang lain.

Justeru, akibat dari pembahagian kependudukan, suku kaum, kawasan parlimen dan sebagainya, untuk parti-parti politik mengatasi dominasi Umno-BN, mereka harus bekerjasama.

Dalam sejarah politik negara yang dipecahbelahkan oleh Umno-BN, PAS dan DAP tidak mungkin dapat bekerjasama, kerana berlainan ideologi dan pendapat. Kalau ikut perbezaan, sampai bila-bila pun kerjasama tidak boleh dibuat, maka Umno-BN boleh memerintah negara sampai kiamat (itu yang mereka buat selama ini).

Oleh itu, Umno-BN begitu bimbang jika ada orang tengah yang boleh menyatupadukan antara PAS dengan DAP.

Sejarah politik membuktikan bahawa PAS boleh bekerjasama dengan DAP. Tengku Razaleigh Hamzah pada PRU tahun 1990. Itu pun dibentuk dua gabungan yang berbeza iaitu, Gagasan Rakyat dengan Angkatan Perpaduan Ummah.

Namun pada saat ini harus diakui kekuatan dan kelebihan yang ada pada Anwar. Beliau mampu menyatupadukan PAS dan DAP, bukan dalam dua gagasan, malah dalam satu platform yang sama. Malah Anwar mampu menggamit sokongan dari Sabah dan Sarawak.

Sudah tentu fenomena ini menggerunkan Umno-BN. Untuk merosakkan gabungan, maka Umno-BN cuba mencari jalan memburuk-buruk dan melaga-lagakan PAS dengan Anwar atau PAS dengan DAP.

Syukur setakat ini, pemimpin PAS, KeADILan dan DAP tidak terperangkap dengan agenda Umno-BN. Walaupun kita berbeza ideologi, namun prinsip perjuangan tetap sama.

Prinsip PAS tidak pernah berubah. PAS menerima hakikat bahawa harus ada titik persefahaman dengan parti yang dikategorikan dalam golongan pembangkang, untuk menumbangkan Umno-BN.

Jadi, kerjasama yang dijalin bersama KeADILan dan DAP, sesuai dengan tujuan dan usaha PAS yang termaktub dalam perlembagaannya.

Justeru, matlamat utama PAS ialah untuk menghentikan kezaliman Umno-BN, meletakkan Islam ke tempat yang sewajarnya dan menyelamatkan bangsa Melayu dari terus dimusnahkan Umno.Detikdaily

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....