Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Selasa, 25 Oktober 2011

PRU 13 : Beberapa Wakil Rakyat PKR Selangor Bakal Digugurkan ?

PETALING JAYA: Beberapa wakil rakyat PKR Selangor dijangka digugurkan dalam pilihan raya umum ke 13 akan datang, kata sumber.

Mereka akan digantikan dengan orang baru yang muda dan lebih berwibawa, tambah sumber itu lagi.

PKR Selangor memenangi lapan kerusi Parlimen dan 14 kerusi DUN dalam pilihan raya umum 2008.

Adun PKR Ijok, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dilantik sebagai menteri besar Selangor dalam kerajaan campuran membabitkan PAS dan DAP.

Bagaimanapun, Setiausaha PKR Selangor, Amiruddin Shaari ketika dihubungi berkata, PKR mahu meletakkan ramai calon baru dalam pilihan raya ke 13 nanti.

“Yang ada (wakil rakyat) sekarang baik tetapi kita mahu yang lebih baik yang tidak menimbulkan masalah selain mereka yang dekat dengan rakyat.

“Tetapi siapa yang gugur, siapa yang tidak bertanding akan diputuskan oleh Presiiden (Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail),
“Mungkin ada calon baru bertanding di kawasan yang dimenangi PKR atas faktor wakil rakyat sedia ada menarik diri dan tidak mahu bertanding lagi,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Nilai calon

PKR Selangor diketuai timbalan presiden, Azmin Ali yang juga ahli Parlimen Gombak dan Adun Hulu Kelang kedua-duanya terletak di negeri Selangor.

Adun Batu Caves itu berkata, PKR negeri tidak mahu wakil rakyat yang mempunyai masalah dengan rakyat.

Beliau juga menjelaskan, PKR telah mula menerima senarai calon dari cabang dan individu yang berminat menjadi calon PKR.
“Kita akan menilai mereka sebelum dipilih,” tambahnya.

PKR kehilangan kerusi parlimen Hulu Selangor apabila wakilnya Datuk Zainal Abidin Ahmad meninggal pada awal tahun lalu. Dalam pilihan raya kecil calon PKR Datuk Zaid Ibrahim kalah kepada calon BN dari MIC, P Kamalanathan.

Manakala Adun PKR Pelabuhan Kelang Badrul Hisham Abdullah pula keluar parti tahun lalu.FMT

Parti Islam Annahda Dakwa Menang Pilihanraya Tunisia

Parti Islam anNahda telah mendakwa mereka telah memenangi lebih daripada 30 peratus kerusi di perhimpunan 217 kerusi Tunisia, dalam pilihan raya bersejarah negara tersebut.

"Keputusan pertama yang disahkan menunjukkan al-Nahda telah mendapat tempat pertama di peringkat kebangsaan dan di kebanyakan daerah," kata pengurus kempen parti al-nahda, Abelhamid Jlassi, pada sidang akhbar, memetik laporan sendiri pemerhati pilihan raya al-Nahda

[Gambar kanan - pemimpin anNahda, Rashid Ganouchi, menunjukkan ibu jarinya, menandakan telh membuang undi]

Pemimpin-pemimpin kedua-dua pihak berhaluan kiri, Parti Kongres Republik (CPR) dan Ettakol, berkata, mereka berjuang untuk tempat kedua, manakala pemimpin Parti Demokratik Progresif (PDP) mengakui kekalahan pada petang Isnin.

"Al-Nahda pastinya majoriti, tetapi terdapat dua entiti demokratik lain, Ettakatol dan CPR, yang lemah pada permulaan tetapi kini mendapati diri mereka dalam kedudukan untuk menyumbang kepada kehidupan politik dan menyambut kemodenan rasional dalam Arab-Islam negara, "kata Khalil Zaouia, pemimpin nombor dua parti Ettakatol,.

Samir Dilou, ahli biro politik al-Nahda, berkata bahawa partinya telah memenangi "tidak jauh daripada 40 peratus undi.

"Trend ini jelas. PDP teruk diletakkan (dikalahkan). Ia adalah keputusan rakyat Tunisia. Saya tunduk di hadapan pilihan mereka," PDP pemimpin Maya Jribi kepada agensi berita AFP di ibu pejabat parti itu di Tunis.

"Kami akan berada di sana untuk mempertahankan Tunisia yang moden, makmur dan sederhana," katanya, sambil menambah PDP akan "jelas berada dalam pembangkang".

Pada hari mengundi pilihanraya bebas pertama Tunisia kelihatan orang ramai menunjuk-nunjuk jari telunjuk yang disapu dengan dakwat kekal berwarna biru mereka selepas membuang undi, menunjukkan mereka telah melaksanakan tanggungjawab mereka. (Sumber AJE)

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....