Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Selasa, 27 September 2011

Video : Wacana Sinar,Wajarkah Sejarah Ditulis Semula?

Naik bas: Antara Najib dengan Tok Guru Nik Aziz


Gambar kiri dirakamkan ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak diiringi isteri Datin Seri Rosmah Mansor menaiki bas sempena lawatan sehari beliau ke Perak, Sabtu lalu.

Mereka berdua turut diiringi Menteri Besar Perak, Datuk Zambry Abd Kadir (kanan) dan isteri Datin Seri Sharifah Zulkifli (kiri) dalam perjalanan dari pekan Tanjung Tualang ke Sekolah Kebangsaan Changkat Tin bagi menghadiri majlis perkahwinan iaitu Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Tualang Sekah, Nolee Ashilin Mohd Radzi dan pasangannya Ahmad Fariz Hassan.

Namun, ramai yang tidak tahu, inilah bentuk dan rupa bas yang dinaiki Najib dan isterinya itu.

Gambar kanan pula dirakam sewaktu Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menaiki bas ke suatu program pada 29 Jun lalu...

Bagaimana Mismah dapat warganegara?

KUALA LUMPUR: Pemuda Pas menimbulkan persoalan bagaimana Mismah, penduduk tetap (PR) yang pernah didedahkan mendaftar sebagai pengundi sebelum ini, mendapat taraf warganegara Malaysia.

Ini kerana Mismah mendapat status PR daripada Jabatan Imigresen tidak sampai satu tahun, sebelum diterima sebagai warganegara Malaysia pada 31 Januari 2011.

Justeru itu, Pengerusi Pemulihan Demokrasi & Mobilisasi Pemuda PAS Malaysia, Suhaizan Kaiat meminta Ketua Pengarah Jabatan Imigresen, Datuk Alias Ahmad dan Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara, Datin Jariah Mohd Said memberi jawapan.

Beliau merujuk laporan Utusan Malaysia pada 23 September 2011, di mana Alias membuat ulasan mengenai tuduhan rakyat Bagladesh mendapat status PR di negara kita.

Kenyataan Alias menyebut bahawa Peraturan Imigresen sedia ada tidak membenarkan pekerja asing yang memegang pas lawatan kerja sementara untuk memohon PR.

Manakala di bawah Akta Imigresen 1963, hanya suami atau isteri warga asing yang berkahwin dengan rakyat Malaysia berserta anak-anak berusia di bawah enam tahun dan menetap selama lima tahun berturut-turut di Malaysia layak memohon PR.

“Dalam peraturan yang terdapat dalam Jabatan Imigresen memberi syarat bahawa mereka yang memohon PR hendaklah memiliki permit masuk dan telah tinggal di negara ini selama 5 tahun,” ujar Suhaizan seperti dilapor Harakahdaily.

Menurutnya, berdasar kenyataan Alias, kumpulan yang berkelayakan untuk mendapat permit adalah seperti kumpulan profesional, anak kumpulan profesional di bawah enam tahun, isteri kumpulan profesional, mempunyai kebenaran daripada Menteri Dalam Negeri atas kepentingan ekonomi negara, anak bagi warganegara yang berumur bawah enam tahun dan kes-kes khas.

Berdasar laporan akhbar Sinar Harian sebelum ini, Mismah atau nama sebenarnya Nismah Binti Naim, 47, berasal daripada kepulauan Bawean, Indonesia dan masuk ke negara ini sebagai buruh binaan pada 1982.

Pada tahun yang sama iaitu 17 Julai 1982 Mismah mendapat satus PR bersama suaminya, Mawasi Bin Mawardi, 51.

“Mismah ini hanyalah satu kes contoh sahaja. Pemuda PAS sangat khuatir berkenaan pemberian status PR kepada ribuan warga asing dalam negara ini,” ujar Suhaizan yang juga Ketua Pemuda Pas Johor.Keadilandaily

Enggan jadi saksi, Najib-Rosmah tekan institusi kehakiman ?

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor perlu menjadi saksi dalam perbicaraan Fitnah II Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ahli Majlis Pimpinan KEADILAN Pusat, Sivarasa Rasiah berkata, dari segi undang-undang, sangat sukar untuk Najib dan Rosmah mengelak hadir ke mahkamah, melainkan adanya ‘campur tangan’ mereka.

“Namun, seperti kita sedia maklum, oleh kerana kes ini sebenarnya adalah kes politik, maka sudah tentu Najib selaku pemimpin tertinggi dalam kerajaan ‘menekan’ institusi kehakiman agar beliau bersama isterinya dipastikan agar mereka tidak menjadi saksi dalam kes fitnah kali kedua ini,” katanya yang juga seorang peguam.

Menurut Sivarasa, Najib dan Rosmah adalah saksi relevan dalam kes itu memandangkan mereka pernah menemui pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan sebelum pemuda itu membuat laporan polis terhadap Anwar.

“Rekod menunjukkan Najib dan Rosmah mengakui ada menemui Saiful Bukhari Azlan sebelum pemuda itu mengaku diliwat Datuk Seri Anwar.

“Pengakuan itu sahaja bukti jelas betapa mereka adalah saksi relevan dan penting dalam kes fitnah ini,” katanya dihubungi Keadilandaily.

Oleh itu, beliau mencabar Najib bersama isterinya memberanikan diri menjadi saksi dalam kes Fitnah 2 ini.

“Kalau rasa bukan saksi penting, buktikanlah. Kalau enggan juga jadi saksi, ini membuktikan kedua-dua suami isteri itu ialah perancang utama dalam kes Fitnah ini,” tegasnya.

Sebelum ini, Najib pada sidang media memberi kenyataan bercanggah mengenai penglibatan beliau dengan mengatakan tidak pernah menemui Saiful sebelum menukar kenyataan bahawa Saiful ada menemuinya, kononnya memohon biasiswa.

Najib kemudian mengakui bertemu Saiful pada 24 Jun 2008, iaitu empat hari sebelum pemuda itu membuat laporan polis diliwat Anwar.

Dalam keterangannya di mahkamah, Saiful juga mengakui pernah bertemu dengan bekas pembantu khas kepada Rosmah, Datuk Mumtaz Jaafar.

Pada 21 September lalu, kedua-duanya membuat permohonan untuk mengenepikan sepina yang mengkehendaki mereka hadir sebagi saksi dalam kes kospirasi politik itu.Keadilandaily

Hudud : Utusan Buat Hal Lagi

Karikatur Utusan Malaysia semalam

Apa nak jadi ni ,Utusan Malaysia, akhbar yang mengaku membela Melayu dan Islam.. Sedarkah apa yang anda lakukan? Di mana batasan anda bermain politik sehingga perkara yang jelas nasnya di dalam al-Quran pun anda ingin permainkan??

kalau menghina keluarga polis British , ramai sungguh yang prihatin,siap buat laporan polis lagi.ada yang siap masuk mahkamah lagi...tapi bila hukum Allah dihina,tidak ada siapa peduli...


Wahai umat Islam... wahai PERKASA... wahai para mufti... wahai NGO Melayu/Islam.. wahai para ulama dan ulama muda UMNO... tidak jelaskah ini sebagai menghina perundangan Islam?

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....