Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Rabu, 29 September 2010

Timbalan Menteri Diperintah Bayar RM1.6 Juta Kepada Syarikat Kerana Langgar Perjanjian

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini hari ini memerintahkan Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk M. Saravanan membayar lebih RM1.6 juta kepada sebuah syarikat kerana melanggar kontrak perjanjian berhubung pembekalan barang-barang logam bagi projek menyelenggara lebuh raya.
Hakim Anantham Kasinather juga memerintahkan syarikat Projek Penyelenggara Lebuhraya Berhad (Propel), yang menyelenggara lebuh raya, membayar RM690,000 kepada VPN Marketing (M) Sdn Bhd.
Anantham membuat keputusan itu dalam kamarnya selepas mendengar perbicaraan penuh kes saman yang dikemukakan VPN Marketing terhadap Saravanan dan Propel.
Menurut peguam C. Shanmugaiah yang mewakili VPN Marketing, Hakim itu memutuskan plaintif (VPN Marketing) berjaya membuktikan kes saman tersebut terhadap kedua-dua defendan.
Beliau berkata Hakim itu juga memerintahkan Saravanan membayar RM20,000 sebagai kos guaman dan juga faedah lapan peratus dari November 2007, manakala Propel diperintah membayar kos RM35,000 dan juga faedah kepada VPN Marketing.
Pada tahun lepas, syarikat itu menfailkan saman terhadap Saravanan atas kapasitinya sebagai pengarah dan pengurus syarikat miliknya RMW Manufacturing Berhad.
Syarikat itu kini telah berhenti beroperasi.Mengikut pernyataan tuntutan, syarikat itu menyatakan bahawa pihaknya telah menjual, membekal dan menghantar barang-barang logam untuk pembinaan kepada RMW atas permintaan Saravanan dan ejen serta pekerjanya.

Kertas Siasatan BPR Sahkan Adun Kulim Ditawar RM5 Juta(Dokumen Berkaitan Disertakan)

UNTUK BESARKAN KLIK PADA DOKUMEN
KUALA LUMPUR, 29 Sept: Raja Petra Kamarudin melalui blognya Malaysia Today hari ini mendedahkan satu kertas siasatan oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR), kini Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang mengesahkan dakwaan Adun Kulim beliau ditawar RM5 juta untuk lompat parti adalah benar.

KEADILAN Boikot Utusan Tapi Zaid Beri Pujian

Oleh Wfauzdin NS
Nasihat Datuk Seri Anwar Ibrahim agar semua calon yang bertanding di dalam pemilihan Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) hendaklah berhemah, beradab dan berdisiplin nampaknya masih tidak didengari oleh beberapa calon yang menawarkan diri. Sebelum ini terdapat calon yang memperlekehkan pucuk pimpinan parti, mencipta berbagai isu yang tidak masuk akal tanpa bukti yang jelas semata-mata untuk menunjukkan kehebatannya agar dipilih memegang jawatan yang ingin ditandinginya.
Saya fokus kepada Datuk Zaid Ibrahim, kerana bagi saya beliau banyak menimbulkan kontroversi sepanjang kempen pemilihan di dalam KEADILAN.
Lebih-lebih lagi beliau akan bertanding untuk jawatan Timbalan Presiden kononnya untuk memulihkan 'kuasa' Presiden yang dikatakan olehnya sebagai 'boneka' itu. Itulah hebatnya Zaid kerana dengan jawatan Timbalan Presiden boleh menentukan 'kuasa' Presiden!
Kehebatan Zaid diserlahkan lagi oleh beliau sendiri yang menganggap Anwar hanyalah 'ahli biasa' di dalam parti kerana jawatannya selaku Ketua Umum tiada termaktub di dalam perlembagaan dan organisasi parti.
Bukan beliau tidak sedar mengapa jawatan Ketua Umum itu wujud di dalam parti dan semenjak bila ianya wujud.
Anwar diiktiraf sebagai Ketua Umum bukan sahaja oleh ahli-ahli parti bahkan oleh rakan-rakan di dalam Pakatan Rakyat. Benar, jawatan itu tidak wujud di dalam parti tetapi beradabkah Zaid apabila menganggap Anwar hanya 'ahli biasa'?
Persoalannya, jika Presiden KEADILAN itu 'boneka' dan Ketua Umum ibarat 'ahli biasa', siapakah yang selama ini berkuasa di dalam KEADILAN?
Di dalam kita semua berkempen untuk memboikot Utusan Malaysia, akhbar kepunyaan Umno yang tidak pernah duduk diam untuk menghancurkan Pakatan Rakyat, tiba-tiba Zaid memberi kredit kepada akhbar pencacai itu di dalam wawancaranya.

Kes Bunuh Datuk Sosilawati,Polis Temui Petunjuk Di Lokasi BaruKUALA LUMPUR - Polis semalam mengesahkan menemui beberapa lokasi baru yang dipercayai mempunyai bukti-bukti berkaitan dengan kehilangan dan pembunuhan mangsa-mangsa lain di sebuah ladang ternakan di Ladang Gadong, Banting, Selangor.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd. Bakri Zinin yang tidak mendedahkan lokasi-lokasi tersebut berkata, daripada siasatan, pihaknya percaya beberapa lokasi baru yang ditemui itu boleh membantu siasatan bukan saja membabitkan kes pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga rakannya tetapi juga kes-kes orang hilang dan bunuh lain.

"Kita menyiasat dua aspek. Pertamanya, kes pembunuhan Sosilawati bersama tiga rakannya dan yang kedua berkaitan kes kehilangan dan pembunuhan mangsa-mangsa lain," kata beliau.

Menurut beliau, pasukan polis forensik masih meneruskan usaha mencari bahan-bahan bukti di seluruh ladang itu dan memberi tumpuan di beberapa lokasi baru yang ditemui.

"Kita mengesyaki terdapat beberapa bukti yang dibuang atau ditanam di kawasan tersebut," kata beliau.Kosmo

Ku Li lalui situasi sukar di DUN Galas


KUALA LUMPUR, 29 — Meskipun persaingan langsung di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dilihat antara Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR), tetapi penganalisis melihat pemimpin veteran Tengku Razaleigh Hamzah akan berhadapan dengan “situasi paling sukar” dalam menghadapi pilihan raya kecil ke-12 nanti.
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dijangka akan memutuskan tarikh pilihan raya kecil minggu depan dan kemungkinan ia diadakan akhir Oktober atau awal November.
Galas adalah satu-satunya kerusi DUN di bahagian Parlimen Gua Musang jatuh ke tangan PR khususnya PAS.
Profesor A. Aziz Bari berkata, beliau melihat Tengku Razaleigh yang lebih mesra dikenal sebagai “Ku Li” akan melalui situasi sukar dalam kerjaya politiknya dalam menentukan “bakal keputusan” pilihan raya kecil itu.
Penganalisis ini menjangkakan kemungkinan itu ekoran penerimaan Tengku Razaleigh dengan baik oleh komponen dan penyokong PR khususnya PAS sejak kebelakangan, lebih-lebih dalam isu royalti minyak.
“Saya lihat memang sukar, saat paling yang susah... cukup sukar bagi beliau (Tengku Razaleigh) sepanjang kerjaya politiknya dalam persekitaran sekarang.
“Ia tidak sukar baginya jika pilihan raya kecil ini diadakan di kawasan di luar bahagian Parlimen Gua Musang atau negeri lain seperti biasa,” kata beliau merujuk kepada kedudukan DUN Galas dalam bahagian Gua Musang.
Tengku Razaleigh juga merupakan ketua Umno Gua Musang.
Aziz menambah, dalam menghadapi pilihan raya kecil ini Tengku Razaleigh perlu mengambil keputusan yang cukup “menarik” dalam menggambarkan pendirian beliau.
Sebelum ini, Tengku Razaleigh telah beberapa kali menegaskan Kelantan mempunyai hak untuk menuntut wang royalti minyak, yang dinafikan pusat dan bersedia untuk muncul di mahkamah jika pertikaian itu dibawa ke mahkamah.

Keputusan PRU Dun Galas Sejak 1986-2008

N 45,kedudukan Dun Galas...

1986
N.39 Galas
Jumlah Pengundi 7039
Jumlah Keluar Mengundi 4926
1. Zakaria Hassan ( BN ) 3420
2. Ibrahim Abdullah ( PAS ) 1281
Majoriti 2139 – BN

1990
N.39 Galas
Jumlah Pengundi 8737
Jumlah Keluar Mengundi 6429
1. Hj Zakaria Hj Hassan ( BN ) 1760
2. Hj Omar Mohamed ( S46 ) 4465
Majoriti 2705 – S46
1995
N.43 Galas
Jumlah Pengundi 11,231
Jumlah Keluar Mengundi 7953
1. Omar Mohamed ( S46 ) 4056
2. Zakaria Hassan ( BN ) 3163
3. Nik Ismail Wan Idris ( AKIM ) 205
Majoriti 893 – S46
1999
N.43 Galas
Jumlah Pengundi 12,091
Jumlah Keluar Mengundi 8705
1. Zulkifli Mohamad ( PKR ) 3072
2. Mohamad Saufi Deraman ( BN ) 5336
Majoriti 2264 – BN
2004
N.45 Galas
Jumlah Pengundi 8972
Jumlah Keluar Mengundi 6805
1. Mohamad Saufi Deraman ( BN ) 4184
2. Chek Hashi Sulaiman ( PAS ) 2455
Majoriti 1729 – BN

2008
N.45 Galas
Jumlah Pengundi 10,330
Pecahan Pengundi
Melayu 65.81%
Cina 22.03%
India 1.81%
Lain lain 10.32%
1. Mohamad Saufi Deraman ( BN ) 3753
2. Che Hashim Sulaiman ( PAS ) 4399
Majoriti 646 - PAS

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....