Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Isnin, 16 Ogos 2010

Felda fail saman RM200j terhadap Wan Azizah, PKR

KUALA LUMPUR, 16 Ogos — Felda memfailkan kes saman fitnah terhadap enam pihak termasuk Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berhubung tulisan Suara Keadilan pada Jun lalu mendakwa agensi persekutuan itu akan muflis.

Turut dinamakan dalam saman itu ialah Timbalan Presiden PKR Senator Dr Syed Husin Ali, Editor Suara Keadilan Dzulkarnain Taib, penulis Rusnizam Mahat, pencetak Pelita Koridor Sdn Bhd dan penerbit NPK Sdn Bhd.

Peguam Datuk Hafarizam Harun berkata anak syarikat Felda, Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd juga adalah plaintif bersama.

Saman itu difailkan melalui Tetuan Hafarizam, Wan & Aisha Mubarak di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini pada pukul 3 petang ini.

Dalam penyataan tuntutannya, Felda selaku plaintif, yang diwakili peguam Datuk Mohd Hafarizam Harun, mendakwa akhbar itu telah menerbitkan dua artikel itu bertarikh 22 Jun 2010 dan 29 Jun 2010 terhadap Felda.

Felda mendakwa artikel pertama bertajuk “Felda Bankrap” dan artikel kedua berserta gambar bertajuk “Kontroversi” dan “Bina Bangunan RM662 juta Hanya Libatkan Tiga Individu” berunsur fitnah yang boleh menyebabkan reputasi plantif terjejas.

Felda turut mendakwa pihak defendan dengan sengaja menerbitkan artikel berunsur fitnah itu dengan tujuan untuk memusnahkan kepercayaan dan keyakinan peneroka Felda sekaligus menyebabkan kerugian yang besar kepada lembaga itu.

Selain menuntut ganti rugi RM200 juta, termasuk ganti rugi keterlaluan dan teladan, plaintif juga memohon injunksi untuk menghalang defendan daripada menerbitkan semula perkataan fitnah secara lisan di media cetakan atau Internet.

Felda juga menuntut pihak defendan memohon maaf secara bertulis untuk diterbitkan di akhbar dan majalah, kos dan relif lain yang difikirkan adil dan wajar oleh mahkamah.

Selain itu, Felda juga menuntut faedah lapan peratus setahun ke atas jumlah ganti rugi dari tarikh saman itu difailkan sehingga tarikh kes selesai sepenuhnya.TMI

Hubungan romantis: Mahkamah Tinggi tolak permohonan Anwar

KUALA LUMPUR, 16 Ogos — Mahkamah Tinggi menolak permohonan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang meminta agar tuduhan liwat terhadapnya digugurkan — kedua dalam satu dekad ini — ekoran dakwaan hubungan romantis antara saksi utama Mohd Saiful Bukhari Azlan dan Timbalan Pendakwa Raya, Farah Azlina Latif.
Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah mengumumkan keputusan beliau itu pagi ini.
Anwar membuat permohonan itu pada 2 Ogos lalu.
Ini merupakan kali kedua Anwar berusaha untuk membatalkan tuduhan terhadapnya, dan kali ini beliau mendakwa integriti dan kesaksamaan keseluruhan pasukan pendakwaan dicurigai berikutan dakwaan wujudnya hubungan antara Saiful dan Farah Azlina.
Dalam penghakimannya Zabidin berkata, pasukan pendakwa tidak menafikan ataupun bersetuju dengan perkara-perkara yang dibangkitkan oleh pembela dalam afidavit mereka berhubung dakwaan kedua-dua Saiful dan Farah Azlina, dan apa-apa yang didakwa oleh defendan akan diambil kira sebagai benar.
Bagaimanapun Mohd Zabidin menjelaskan, afidavit Timbalan Pendakwa Raya Mohd Hanafiah Zakaria dan pegawai penyiasat Judy Pereira sudah cukup untuk membuktikan bahawa Farah Azlina tidak akses kepada dokumen siasatan dan perbicaraan dan peranannya hanya setakat mengambil nota prosiding kes.
“Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu tuduhan terhadapnya digugurkan. Dalam permohonannya beliau mendakwa bahawa Farah Azlina Latif ada akses kepada kertas siasatan, dan ada hubungan dengan saksi utama Mohd Saiful Bukhari Azlan.
“Dalam afidavit pendakwa, pasukan mereka tidak menafikan ataupun bersetuju dengan bahawa adanya hubungan, tetapi menekankan bahawa Farah Azlina dan Saiful tiada akses kepada dokumen-dokumen ini.
“Mahkamah mendapati tiada salah guna dalam proses pembuktian di sini. Oleh itu, permohonan ini ditolak,” kata Zabidin.
Hakim berkata, memandangkan Farah Azlina tidak bertanggungjawab dalam mengendalikan urusan soal siasat saksi, tidak akan wujud elemen Saiful “mempengaruhi” Farah Azlina ekoran hubungan membabitkan kedua-dua mereka.
“Dalam situasi ini, saya berpendapat bahawa apa-apa pengaruh SP1 (Saiful) ke atas Farah Azlina ekoran hubungan mereka tidak mungkin boleh memberi kesan ke atas pasukan pendakwaan atas alasan bahawa ia akan berkompromi dari segi integriti dan keadilan pasukan pendakwa raya,” kata beliau.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....