Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Rabu, 23 April 2014

Akhirnya Daim Mengaku Miliki Bank Di Tanzania

 Datuk Seri Anwar dan Tun Daim Zainuddin

KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin semalam mengaku bahawa beliau memang memiliki bank di Tanzania seperti didakwa Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Ya... memang saya ada bank di sana (Tanzania)... lama dah. Anwar pun tahu sebab dia ambil alih Menteri Kewangan daripada saya dulu.

"Masa Anwar jadi Menteri Kewangan, dia mempengerusikan satu jawatankuasa mengenai rasuah (peringkat kabinet)... kenapa waktu itu tidak ambil tindakan terhadap saya," kata Daim dipetik Berita Harian.

Beliau berkata demikian selepas hadir program Bicara Petang Bersama Tun Daim Zainuddin di ibu negara semalam.Beliau turut mengakui pernah dua kali disiasat pada 1999 berhubung pemilikan itu.

Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh dalm siri ceramahnya sebelum ini mendakwa mempunyai bukti penyelewangan besar Daim.Beliau turut mendakwa Daim menyimpan duit di Tanzania, salah sebuah negara di Afrika Timur.

Maklumat itu kata Anwar diperolehi dari gabenor bank negara Tanzania yang menyebut bahawa Daim ada menyimpan wang di negara itu.

Anwar berkata, beliau dimaklumkan bank di Tanzania itu adalah 'istimewa' kerana Daim hanya menyimpan duit sahaja tanpa sebarang operasi.

Mahkamah tolak kematian Karpal sebagai alasan tangguh rayuan Liwat II Anwar


Permintaan untuk lanjutan masa bagi memfailkan rayuan terhadap sabit kesalahan liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim ditolak mahkamah, kata ketua undang-undang PKR, Latheefa Koya (gambar ) .

Beliau berkata, Pejabat Pendaftar Mahkamah Persekutuan sebaliknya meminta Anwar untuk memfailkan permohonan formal, termasuk notis usul, bagi meminta lanjutan masa bagi memfailkan alasan rayuan.

"Ini berlaku meskipun mereka tahu esok merupakan hari terakhir untuk memfailkan petisyen itu," katanya.

Latheefa berkata beliau diberitahu tentang hal ini daripada seorang peguam daripada firma guaman mendiang Karpal Singh yang terbunuh dalam kemalangan di lebuh raya pagi Khamis lepas.

Karpal merupakan peguam utama yang mewakili Anwar di Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan dalam tuduhan meliwat bekas pembantunya, Saiful Bukhari Azlan pada 2008.

"Ia dianggap sangat tidak bertimbang rasa dan tidak simpati ke atas kematian Karpal," kata Latheefa.
"Nampaknya Mahkamah Persekutuan nekad untuk mempercepatkan rayuan, dan ini dapat dilihat dalam kengganan mereka untuk memberi lebih masa kepada Anwar," katanya.

Semalam, Ramkarpal Singh yang terlibat bersama Karpal dalam kes liwat itu berkata beliau sudah menulis kepada Mahkamah Persekutuan untuk meminta lanjutan masa bagi memfailkan rayuan untuk kes itu.

"Beliau berharap untuk mendapat jawapan hari ini tentang sama ada mahkamah akan mengizinkan masa dua minggu untuk memfailkan alasan rayuan," katanya.

Gambar : Artis Wardina Dan Keluarga Ziarah Tok Guru Nik Aziz
Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....