Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Selasa, 1 Disember 2009

Fitnah Husam, NST diberi tempoh 10 hari




Pengerusi Jawatankuasa Petroleum Negeri Kelantan Datuk Husam Musa hari ini menghantar surat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai respon berhubung persetujuan Najib berunding dengan kerajaan negeri Kelantan.

Surat tersebut antara lain memohon pertemuan segera antara Kerajaan Negeri Kelantan dengan Perdana Menteri bagi membincangkan tuntutan royalti negeri itu.

Ekoran itu, Husam yang juga exco kerajaan negeri juga telah bertemu dengan Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan memohon agar satu pertemuan diatur di antara wakil kerajaan Kelantan dengan Jabatan Perdana Menteri JPM.

"Oleh kerana perdana menteri semalam telah menyatakan persetujuan untuk berunding, saya bagi pihak kerajaan negeri Kelantan selaku Pengerusi Jawatankuasa Petroleum Negeri Kelantan yang dilantik oleh exco telah menghantar surat kepada perdana menteri hari ini,"

"Tadi juga saya telah berjumpa Ketua Penerangan Umno Malaysia Datuk Ahmad Maslan mohon jasa baik supaya diatur perjumpaan dan perundingan di antara wakil kerajaan negeri dengan Jabatan Perdana Menteri sendiri dalam isu tuntutan royalti ini," katanya dalam satu sidang media di lobi parlimen pagi tadi.

Beliau turut menjelaskan mengenai 'doa' Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menurutnya telah dimanipulasi oleh media arus perdana dengan mengambil sebahagian sahaja daripada ucapan Nik Aziz.

"Doa Tok Guru (Nik Aziz) bukan terus minta jatuhkan hukuman ke atas perdana menteri tetapi mengenai supaya perdana menteri berbesar hati untuk berunding dan mempertimbangkan bayaran royalti terhadap kerajaan negeri.Jika selepas satu masa beliau masih enggan (berbuat demikian) barulah tok guru minta supaya Allah letakkan bala kepada perdana menteri,"

"Tetapi media telah ambil sebahagian sahaja daripada ucapan tersebut dan telah memanipulasikan bahagia terakhir ucapan itu untuk menggambarkan Menteri Besar Kelantan hanya sukakan konfrantasi dengan perdana menteri," jelasnya.

Jumaat lepas, Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS berkata beliau akan berdoa kepada Allah supaya memusnahkan masa depan Najib dan Umno jika kerajaan pusat enggan memberi royalti minyak kepada Kelantan.
Nik Aziz juga dilaporkan telah menjelaskan kenyataannya itu.

Husam dalam sidang media yang sama memberitahu, beliau melalui peguamnya memberi tempoh selama sepuluh hari kepada News Straits Time Berhad (NSTP) untuk membuat permohonan maaf secara terbuka berhubung salah lapor akhbar berkenaan.

Beliau turut menuntut bayaran saguhati daripada NSTP di atas salah lapor berkenaan.

Akhbar berkenaan baru baru ini, Husam dilaporkan akan meletak jawatannya sebagai exco kerajaan negeri.

"Saya telah meminta peguam saya menghantar ‘Letter Of Demand’ kepada NST dan NST telah pun menjawab kepada peguam saya.Mereka meminta satu tempoh sebelum tindakan lanjut diambil ke atas mereka.Saya menganggap ini perkembangan yang positif,"

"Saya beri tempoh kepada NST 10 hari lagi untuk apa-apa penyelesaian.Surat dihantar pada 23 november dan NST jawab pada 26 november," jelasnya.

Beliau akan memfailkan saman malu ke atas NST jika tiada permohonan maaf itu tidak dibuat dalam tempoh yang ditetapkan kerana mendakwa laporan berkenaan telah menjejaskan reputasinya sebagai exco.

"Berita ini telah menjejaskan saya dengan teruk sekali.Di Kelantan hampir saban hari perbincangan mengenai isu ini berlanjutan dan sudah tentu komen-komen, telefon, sms, emel, dan macam-macam lagi perkara telah menyebabkan satu gangguan yang tidak sepatutnya berlaku," tegasnya.

Muka hadapan Mingguan Malaysia juga sebelum itu telah melaporkan kononnya HUsam akan meletakkan jwatan sebagai exco dan telah dinasihatkan bercuti selama lima hari untuk menenangkan fikiran.

"Alhamdulillah fikiran saya masih tenang, saya rasa tak perlulah suratkhabar meletakkan saya kononnya dalam keadaan kurang tenang fikiran," katanya.- Hrkh

Tetap Tarikh Perbicaraan, Hakim Belakangkan Rayuan Dapatkan Bahan Bukti-Anwar




Anwar menyatakan rasa kesal dengan tindakan hakim menetapkan tarikh perbicaraan walaupun permohonannya mendapatkan bahan bukti untuk menyiapkan pembelaan beliau masih belum diputuskan oleh Mahkamah Persekutuan.

“Hakim telah menetapkan perbicaraan dengan membelakangkan sama sekali rayuan kami bersabit perkara ini,” Anwar memberitahu pemberita.

“Beliau seharusnya menghormati keputusan yang dibuat sendiri untuk memberikan kami dokumen berkenaan dan memberi masa kepada Mahkamah Persekutuan memutuskan perkara ini,” tambah Anwar.

Mohd Zabidin sebelum ini meluluskan permohonan Anwar untuk mendapatkan dokumen tertentu daripada pendakwaraya selaras dengan peruntukan undang-undang.

Bagaimanapun keputusan itu ditolak oleh Mahkamah Rayuan dan kini dirujuk kepada Mahkamah Persekutuan.

Terdahulu, Mahkamah tinggi pagi tadi menolak permohonan Anwar untuk menggugurkan pendakwaan liwat yang dihadapi beliau.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah memutuskan perbicarana Anwar Ibrahim akan bermula pada 25 Januari hingga 25 Februari tahun depan.

Mohd Zabidin ketika membuat keputusan berkata hanya melalui perbicaraan penuh maka liwat benar-benar berlaku atau tidak seperti mana yang dituduh oleh pendakwaraya.

Jika Anwar didapati bersalah beliau menghadapi penjara 20 tahun.

Anwar berkata, keputusan tersebut menjadikan kes berkenaan sebagai kes pertama dalam sejarah kehakiman yang menyaksikan mahkamah menyebelahi pendakwaan seks dan mengenepikan bukti-bukti perubatan.

“Ini adalah kes yang pertama dalam sejarah di mana mahkamah menyebelahi pendakwaan seks dan mengenepikan bukti-bukti perubatan yang menunjukan tiada kesan liwat," katanya.TVS

Video | Tak Sampai 200 Orang Sertai Himpunan Bantah Tok Guru Nik Aziz






Gambar : pinkturtle2

Jemaah Prihatin protes Nik Aziz, polis kawal Kota Darul Naim

Hampir 200 anggota kumpulan yang menggelarkan diri mereka Jemaah Prihatin Rakyat Kelantan mengadakan tunjuk perasaan di Kota Darul Naim pagi ini bagi memprotes tindakan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mendoakan kecelakaan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Umno kerana keengganan kerajaan persekutuan membayar royalti.

Kumpulan itu mula tiba di pusat pentadbiran kerajaan negeri itu kira-kira pukul 10 pagi dan bersurai lebih satu jam kemudian selepas selesai menyerahkan memorandum bantahan kepada Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan, Anual Bakri Haron.

Sebelum itu, pihak polis mula berkawal di depan pusat pentadbiran kerajaan Kelantan seawal pukul 9 pagi sebagai persiapan menghadapi perhimpunan membantah kepimpinan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Semalam satu mesej bersebaran melalui SMS menggesa ahli-ahli Umno berhimpun supaya menyokong protes itu.

Bagaimanapun, seorang pemimpin Pemuda Umno Kelantan menegaskan protes itu yang juga bertujuan mendesak Nik Aziz meletakkan jawatan adalah inisiatif NGO tersebut.

The Malaysian Insider difahamkan, para pemimpin PAS menuduh Ahli Parlimen Pasir Mas Datuk Ibrahim Ali sebagai dalang di sebalik protes itu.

Bagaimanapun, MP bebas yang bertanding di bawah tiket parti Islam itu tahun lalu menafikannya.

"Kalau ada apa-apa masalah di Kelantan mesti saya disalahkan, saya tak terlibat, saya di Parlimen hari ini, kalau saya anjur mesti saya yang duduk depan," kata Ibrahim yang turut mengkritik doa Nik Aziz sebelum ini.

Nik Aziz dalam khutbah Aidiladha Jumaat lalu menggesa para jemaah supaya berdoa agar hati Najib dibuka untuk membayar royalti minyak kepada kerajaan Kelantan.

Beliau juga berkata akan mendoakan kecelakaan Najib dan Umno sekiranya royalti minyak itu tidak dibayar.

Doa kontroversi Nik Aziz itu telah digunakan oleh pemimpin Umno untuk menekan Mursyidul Am PAS itu.

Hari ini akhbar parti Melayu itu, Utusan Malaysia menyiarkan laporan yang menggesa Nik Aziz supaya berundur kerana telah menimbulkan kegelisahan kepada umat Islam.

Nik Aziz sejak awal bulan ini dihantui kontroversi perlantikan menantunya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) dan tajaan menunaikan haji ke Mekah.

Atas tekanan awam dan kepimpinan partinya, Nik Aziz bertindak mengarahkan menantunya Ariffahmi Abdul Rahman supaya meletakkan jawatan dan telah membatalkan rancangan untuk ke Mekah.

Kontroversi yang melanda pentadbirannya itu telah menimbulkan perbincangan tentang rancangan peralihan kuasa kerajaan Kelantan oleh kepimpinan parti negeri. themalaysianinsider

LAPORAN KHAS: Sempena Ulang Tahun Ke-20 Perjanjian Damai Kerajaan Malaysia dan PKM (Bahagian Ketiga)

Hari Ini Mereka Bertemu di Meja Makan...

3 DISEMBER 1989: Sehari selepas majlis menandatangani perjanjian damai wakil-wakil Malaysia, Thailand dan PKM menenangkan fikiran dalam satu majlis jamuan makan malam yang dianjurkan oleh Angkatan Tentera Thailand yang diterajui oleh Jeneral Chavalit Yongchaiyudh.

Chin Peng (kanan) bersama Jeneral Chavalit Yangchaiyuth pada 2 Disember 1989.

Jeneral Chavalit adalah seorang negotiator yang handal. Saya mempunyai hubungan yang rapat dengannya hasil daripada temuramah eksklusif yang pernah beliau berikan kepada saya setahun sebelum itu.

Pada tahun 1988, beliau telah berjaya membawa keamanan di empat Wilayah Selatan Thai, yang didominasi oleh masyarakat Melayu iaitu Yala, Narathiwat, Songkla dan Pattani dengan memperkenalkan satu program yang beliau sendiri namakan dalam bahasa Melayu iaitu HARAPAN BARU.

Dalam hal perjanjian damai ini juga, Chavalit telah sekali lagi membuktikan kemampuannya sebagai seorang negotiator.

Beliau dibantu oleh orang kepercayaannya, Komander Wilayah 4 yang berpangkalan di Selatan Thai. Beliau ialah Major Jeneral Kitty Ratanajaya. Kitty lah yang menjadi tulang belakang Chavalit sepanjang rundingan damai dengan PKM dan Kerajaan Malaysia.

Malam itu, Kitty bertindak sebagai host bersesuaian dengan peranannya dalam rundingan damai tersebut.

Jamuan itu diadakan di Dewan Berdansa Lee Gardens Hotel - tempat berlangsungnya upacara perjanjian damai sehari sebelum itu.

Wakil utama Malaysia, Datuk Wan Sidek dan General Hashim Mohd Ali duduk di meja utama. Turut hadir ialah mereka yang memainkan peranan penting sebagai negotiator di pihak Malaysia iaitu Pengarah Cawangan Khas, Rahim Noor dan Timbalannya, Norian Mai. Kedua-dua mereka kemudiannya menjadi Ketua Polis Negara.

Pemimpin-pemimpin PKM, Chin Peng, Rashid Maidin, Abdullah CD dan Ah Sek meluangkan masa untuk berbual-bual dengan para tetamu yang sebahagian besar daripada mereka mengambil peluang ini untuk bergambar kenang-kenangan.

Chin Peng duduk di sebelah General Hashim dan kelihatan lebih banyak mendengar percakapan general itu dengan penuh minat dan kusyuk. Perbualan mereka sudah pastinya tidak menyentuh sesuatu yang serius kerana pada kebanyakan masa mereka lebih banyak ketawa malah ketawa besar lagi.

Datuk Wan Sidek pula banyak menghabiskan masa berbual dengan Abdullah CD. Yang sentiasa kelihatan serius dan sukar sekali mengukirkan senyuman ialah Rashid Maidin. Beliau juga tidak banyak bercakap dan hanya menjawab ringkas kepada sebarang pertanyaan.

Bekas Ketua Polis Perak, Datuk Seri Yuen Yuet Leng turut bermesra dengan para pemimpin PKM.

Beliau yang pernah berkhidmat sebagai timbalan pengarah Cawangan Khas ketika ditemui berkata, “Saya tidak pernah terfikir langsung suatu hari nanti saya akan bersua muka dengan Setiausaha Agung CPM, Chin Peng dalam suasana yang sama sekali berbeza...tidak sepertimana malam ini.”

“Sewaktu Chin Peng keluar dari hutan sambil diiring James Davis pada 28 dan 29 Disember 1955, untuk mengadakan rundingan dengan Tunku Abdul Rahman di Baling, saya adalah pegawai Cawangan Khas di Baling,” kata Yuen.

Beliau menyifatkan dirinya sangat beruntung kerana berpeluang menyaksikan rundingan damai sebanyak dua kali, satu gagal dan satu lagi berjaya.

Anwar gagal gugurkan kes liwatnya

KUALA LUMPUR: Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim gagal dalam permohonan untuk menggugurkan pertuduhan liwat yang dikemukakan terhadapnya di Mahkamah Tinggi di sini pada Selasa.

Mahkamah menetapkan 25 Januari hingga 25 Februari depan untuk perbicaraan.

Anwar dituduh meliwat bekas pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan , 23, di Unit 11-5-1, Desa Damansara Condominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun lalu.

Jika sabit kesalahan, Anwar, 62, boleh dipenjara sehingga 20 tahun di bawah Seksyen 377B Kanun Keseksaan. Beliau kini bebas dengan ikat jamin seorang penjamin sebanyak RM20,000.Mstar

Himpunan depan SUK, Pemuda PAS Kelantan lapor Polis


Klik pada imej

KOTA BAHRU : Satu laporan polis telah dibuat Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan (DPPNK) malam tadi di balai polis Kota Bahru berikutan khabar angin yang mengatakan satu perhimpunan akan diadakan di depan bangunan Sekriteriat Kerajaan Negeri SUK, Kota Darul Naim pagi ini.

Khabar angin yang disebar melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) bermula semalam itu mendakwa perhimpunan tersebut akan di adakan jam 10 pagi ini.

Bendahari DPPNK, Wan Azimin Wan Adnan, ditemani oleh beberapa orang peguam, dilihat memasuki balai polis Kota Bahru, jam 10.30 malam tadi.

Dalam kenyataan media selepas itu, Naib Ketua Pemuda DPPNK, Hisam Fauzi memberitahu, pihak mereka mendapat tahu perhimpunan berkenaan dianjurkan oleh satu kumpulan yang dikenali sebagai Jemaah Prihatin Rakyat Kelantan.

“Saya tidak pasti sama ada kumpulan ini berdaftar atau tidak, tetapi kami dimaklumkan bahawa himpunan haram ini dianjurkan oleh satu kumpulan yang dikenali sebagai Jemaah Prihatin Rakyat Kelantan,” ujarnya.

“Oleh itu, DPPNK mengesa pihak polis supaya mengambil tindakan pencegahan bagi mengelak perhimpunan ini,” ujarnya lagi.

Hisam menambah, usaha mengadakan himpunan ini adalah bertujuan politik bagi mengangu gugat kestabilan politik negeri ini dan pentadbiran Menteri Besar.

Tambahnya lagi, DPPNK kesal dengan beberap tindakan sejak kebelakangan ini yang menyerang Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, yang cuba memberi imej yang buruk kepada beliau.

DPPNK juga menyatakan sokongan yang teguh kepada Menteri Besar dan memberi sokongan yang penuh ke atas pentadbiranya. Rizal Tahir (Hrkh)

UMNO Mengganas Di Sidang DUN Pulau Pinang





Kurang dari 100 orang menyertai tunjuk perasaan mendesak Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng meletakkan jawatan di luar bangunan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang hari ini.

Tunjuk perasaan ini terdiri dari gerombolan Pemuda Umno, Gerakan, MCA dan MIC menggesa Guan menyerahkan jawatannya itu kepada Timbalan Ketua Menteri 1, Mansor Othman.

Perhimpunan ini ternyata mencemarkan sidang dewan sempena 50 tahun Jubli Emas Dewan Dun Pulau Pinang. Ketika kekecohan berlaku, Guan Eng sedang merasmikan Pameran Maklumat Sivil 2009 DUN-Menghubungkan NGO dan Penggubal Dasar Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang di perkarangan dewan.

Guan Eng dalam satu sidang akhbar selepas itu mengkritik perbuatan demonstrasi tersebut yang dianggap mencemarkan imej Pulau Pinang, dan hanya memburukkan imej parti itu sendiri dengan kekasaran dan kelakuan yang tak ubah seperti sebuah parti samseng.Greenboc

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....