Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Ahad, 21 Mac 2010

Pendedahan Zahrain bala buat Umno


Mandoor

Dalam Datuk Seri Zahrain Mohamad Hashim 'enak' menghentam parti yang banyak berbakti kepadanya. Pimpinan UMNO mula bercakaran sesama sendiri.

Lapan Ahli Parlimen yang didedahkan namanya oleh Zahrain mula kebinggungan dimedia. Bukan sahaja Tunku Razali Hamzah, Timbalan Speakar, Datuk Dr. Fuad Zarkasi dan lainnya sahaja, Yang Dipertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin juga 'diserkop' oleh Zahrain.

Dalam pengetahuan pencatat ada beberapa nama 'besar' lain tidak disebut. Mungkin ada faktor-faktor tertentu yang menyebabkan Zahrain malu mahu menyebutnya. Ataupun Zahrain tidak tahu maklumat lengkap.

Nampaknya bukan sahaja Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Lim Guan Eng sahaja dibelasah. Pemimpin UMNO, Angkatan Tentera Malaysia dan Tuanku Mizan juga diseret dalam Dewan Rakyat tempohari.

Ada ahli UMNO berkata, "Zahrain ni kuda Trojan Anwar ke... ?. Pencatat enggan mengulas spekulasi ini. Ia agak rumit untuk dibicarakan disini. Apa yang pasti pemimpin UMNO kini tersipu-sipu dengan pendedahan Zahrain.

Kelantan sudah lama sedari Petronas mungkin tak sah-Husam Musa

KUALA LUMPUR, 21 Mac — Exco Kerajaan Negeri Kelantan Datuk Husam Musa berkata, pihaknya memang sudah lama menyedari penubuhan Petronas kemungkinan besar tidak sahih tetapi tidak mengambil berat soal tersebut.
Sebaliknya beliau yang bertanggungjawab terhadap soal membawa tuntutan mendapatkan royalti minyak berkata, kerajaan negeri mahu memberi fokus terhadap pertikaian itu berbanding soal status Petronas semata-mata.
“Sebenarnya, semasa peguam-peguam penasihat Kerajaan Negeri berbincang sebelum ini, isu seperti ini ada dibangkitkan.
“Termasuk sudut lain bahawa perjanjian yang dibuat oleh Kerajaan Negeri dengan Petronas adalah tidak sah dan tidak terpakai berasaskan sebab-sebab yang lain.
“Namun, kami mengambil pendirian mengenepikan sementara waktu pandangan seperti itu kerana ia akan merosakkan Petronas,” kata beliau dalam tulisan blognya hari ini.
Semalam profesor undang-undang Datuk Dr Shad Saleem Faruqi berkata kewujudan firma minyak negara Petronas kemungkinan tidak sah kerana undang-undang penubuhannya telah diluluskan sebelum ia menandatangani perjanjian dengan semua negeri.

Tian Chua dedah surat ....
Tian Chua dedah surat MP lompat Bayan Baru Dato Seri Zahrain supaya meletak jawatan dan bertanding atas nama dirinya. [18 Mac 2010 ]


Mahkamah diberitahu Sultan Kelantan berkemampuan lafaz talak kepada isteri kedua


KOTA BAHARU - Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra didakwa berkemampuan membuat keputusan termasuk melafazkan perkataan cerai talak tiga terhadap isteri kedua baginda, Cik Puan Elia Suhana Ahmad.

Peguam Syarie Zainul Rijal Abu Bakar yang berhujah di hadapan Hakim Syarie Abdullah Man di Mahkamah Tinggi Syariah di sini berkata, ini berdasarkan keterangan tiga doktor pakar dari Hospital Mount Elizabeth, Singapura melalui surat bertarikh 1 Februari lalu kepada Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Pemangku Raja Kelantan Tengku Muhammad Faris Petra.

"Berdasarkan kepada surat itu, Baginda Sultan berkemampuan membuat keputusan sendiri," katanya sewaktu berhujah menafikan dakwaan defendan melalui peguamnya Fakhrul Azman Abu Hassan.

Zainul Rijal berkata Sultan Kelantan didakwa telah menjatuhkan talak itu kepada Elia Suhana pada 12 Februari lalu.

Beliau juga turut membacakan satu perenggan daripada surat itu yang berbunyi "His Royal Highness (HRH), Sultan of Kelantan Sultan Ismail Petra is currently capable of making his own decision".-Bernama

Dr Mujahid cabar Zahrain letak Jawatan
Perbahasan Titah Diraja pada 18 Mac 2010

MP PAS Parit Buntar cabar Zahrain letak Jawatan – Dr Mujahid Yusof Rawa (PAS Parit Buntar) yang juga Yang Dipertua PAS Kawasan Bayan Baru mencabar MP lompat Bayan Baru Dato’ Seri Zahrain meletak jawatan dan bertanding atas nama dirinya. [18 Mac 2010 ]

Perkasa Bawa Politik Primitif

Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN Datuk Zaid Ibrahim membidas Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) pimpinan Datuk Ibrahim Ali yang didakwa sengaja mencetuskan ketakutan di kalangan orang Melayu sambil menyifatkan bentuk politk yang di bawa pertubuhan itu sebagai 'primitif'.
Bercakap pada persidangan Kepimpinan Anak Muda 2010 anjuran Jawatankuasa Tetap Belia dan Sukan Negeri Selangor, Zaid menyelar pertubuhan bukan kerajaan tersebut yang berulang kali menyuarakan kebimbangan terhadap kehakisan hak keistimewaan orang Melayu seperti yang diperuntukkan dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....