Sahabat Ambo

Pengunjung Yang Di Hargai,Untuk Membantu Mohon "KLIK" Iklan Di Atas.Terima Kasih

Dedikasi Buat Tuan Guru Presiden Pas

Penghinaan Mahathir Terhadap Hudud


LAGI VIDEO TINTA HIJAU-DKB KLIK DI SINI

Translate

Ahad, 7 Mac 2010

Kes saman isteri kedua Sultan Kelantan tegang, kes ditangguh


KOTA BARU, 7 Mac — Mahkamah Tinggi Syariah mengarahkan peguam plaintif dan defendan kes saman terhadap Raja Perempuan Kelantan Tengku Anis Tengku Abdul Hamid oleh isteri kedua Sultan Kelantan, Elia Suhana Ahmad agar mengemukakan hujah bertulis ekoran penafian berhubung soal penerimaan notis saman.
Oleh itu Hakim Mahkamah Syarie Mohamed Yusoff Awang memutuskan perbicaraan ditangguhkan sehingga 4 April ini.
Prosiding mahkamah hari ini tegang seketika apabila peguam Zainul Rijal Abu Bakar yang mewakili Tengku Anis menafikan ada menerima notis saman daripada Suhana, yang diwakili Fakhrul Azman Abu Hassan.
“Bagi pihak defendan, saya belum menerima apa-apa penyampaian daripada pihak plaintif.
“Dan, saya dengan tegasnya menafikan kenyataan plaintif yang mengatakan bahawa penyampaian itu (notis) sudah pun dibuat,” kata Zainul Rijal.
Fakhrul Azman menegaskan, penyampaian notis sudah dibuat.
“Sekiranya peguam defendan tidak menerima penyampaian tersebut masakan mereka boleh hadir ke mahkamah untuk sebarang perbicaraan tanpa affidavit,” katanya.
Plaintif memfailkan saman terhadap defendan pada 12 Feb lalu setelah dinafikan hak untuk melawat Sultan Ismail Petra semasa menerima rawatan di Hospital Mount Elizabeth, Singapura walaupun mahkamah telah membenarkan plaintif melaksanakan perintah ex-parte pada 4 Feb lalu.
Dalam perintah tersebut, plaintif telah mendapat perintah hak giliran eksklusif bersama suaminya selama dua hari dalam seminggu, bermula Sabtu pukul tujuh pagi sehingga Isnin waktu yang sama.
Bagaimanapun, perintah tersebut didakwa tidak dapat dilaksanakan kerana dihalang oleh defendan, Raja Perempuan Kelantan.

PAS Sedia Terima Zulkifli Nordin

PETALING JAYA: PAS sedia membuka pintu kepada Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin jika bekas anggota Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu ikhlas mendokong prinsip dan perjuangan parti mereka.
Naib Presidennya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, parti itu sedia mempertimbangkan penyertaan Zulkifli ke dalam PAS.
"PAS sentiasa mengamalkan dasar terbuka kepada sesiapa sahaja untuk menyertai kami termasuk YB (Yang Berhormat) Zulkifli.
"Kalau beliau mengemukakan permohonan, pihak jawatankuasa parti akan mempertimbangkannya," katanya.
Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR yang bermesyuarat semalam sebulat suara memecat Zulkifli selepas lembaga disiplin parti itu mengambil kira tindakannya membuat laporan polis terhadap Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkenaan isu kalimah Allah dan kritikan beliau terhadap kepimpinan DAP.
Zulkifli dalam sidang medianya semalam juga menegaskan tidak akan mengemukakan rayuan berhubung keputusan tersebut atau mengosongkan kerusinya sebagai wakil rakyat.

Zulkifli Nordin Dakwa Ramai Lagi Akan Keluar PKR

KUALA LUMPUR : Ahli Parlimen (MP) Kulim-Bandar Baharu, yang dipecat kerana kerap menimbulkan masalah dalam PKR hampir dua tahun yang lalu mendakwa telah menghubungi beberapa ahli dan pemimpin PKR yang akan keluar parti.
Beliau turut mendedahkan angka yang akan keluar parti itu sebagai ‘mengejutkan’.
Berikut merupakan soal jawab wartawan dengan Zulkifli selepas Jawatankuasa Disiplin PKR memecat beliau semalam.
Soalan: Adakah firaun kecil cukup bahaya pada pandangan YB (Yang Berhormat).

Jawapan: Cukup bahaya... bahaya kerana mereka mempunyai agenda untuk mengubah kerangka perlembagaan negara yang akan membabitkan segala institusi yang diiktiraf perlembagaan.

Soalan: Tindakan mereka dilihat berbahaya, adakah kepemimpinan PKR tidak boleh mengawal mereka?
Jawapan: Ya dan saya sedih kerana itu.

Soalan: Apa pula pandangan YB mengenai masa depan PKR?

Jawapan: PKR akan hancur kerana keputusan yang dibuat adalah mengikut kepentingan sendiri.

Pemecatan Zul Nordin,Kenyataan DS Anwar Ibrahim


KUALA LUMPUR, 7 Mac — Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata keputusan memecat wakil rakyat kontrorvesi Zulkifli Noordin semalam bukan bersifat peribadi tetapi satu usaha untuk mempertahankan prinsip Pakatan Rakyat.
Dalam mempertahankan hukuman berat itu, Ketua Umum Pakatan Rakyat itu menjelaskan ia bukan satu tindakan disebabkan “keperluan politik.”
“Jika ia hanya kerana keperluan politik semata-mata, maka kami (sudah pasti) tidak memecat Zul Noordin.
“Tidak, ia adalah kerana prinsip, ia adalah kerana Pakatan, ia adalah kerana pegangan yang kita gerakkan dan yang kita berjuang,” kata beliau di Kepong malam tadi.
Beliau menambah, parti “terpaksa memecat” mereka yang tidak menyokong pendirian Pakatan Rakyat memperjuangkan pelbagai kaum.
“Niat kami adalah jelas. Zul, bukan sesuatu yang peribadi. Ia adalah soal prinsip,” kata beliau.
Zulkifli dipecat semalam oleh Majlis Pimpinan Pusat PKR dan turut diarahkan supaya mengosongkan kerusi Parlimen Kulim-Bandar Bharu.

Terengganu selepas 6 tahun penjanaan 'Ulul Albab'


Oleh MAT ZAIN MAT ISA

Renungkan beberapa fakta berikut. Pertama, seramai 6,000 pelajar sekolah menengah di Terengganu dikenal pasti sebagai pelajar berisiko terbabit dalam berbagai masalah sosial.

 Kedua, seorang pelajar perempuan di Besut yang ketagih menonton rakaman klip video lucah yang dibeli daripada rakannya sehingga berhutang RM1,000 bersubahat membuka laluan rumahnya dipecah masuk rakannya itu bagi melunaskan hutangnya.

Ketiga, seorang pelajar perempuan dari Marang tergamak menggadaikan tubuhnya untuk diratah samseng jalanan hanya dengan tukaran nilai tambah kredit telefon bimbit berharga RM5.

 Keempat, hasil Tinjauan Mobiliti Kesihatan Kebangsaan (NHMS), Terengganu berada di kedudukan ketiga kadar peningkatan masalah gangguan mental kanak-kanak dan remaja.

 Kelima, statistik Jabatan Siasatan Jenayah Polis Terengganu mendedahkan sepanjang 2009 seramai 127 pelajar ditahan kerana disyaki terlibat dalam pelbagai kes jenayah, termasuk curi motosikal, pecah rumah, rogol dan pemerasan.

 Demi Allah apa yang dimuatkan di atas bukannya rekaan atau figmentasi penulis. Semua kes dan fakta itu dikutip dari paparan dua tabloid harian edisi Terengganu antara Jumaat (26 Februari) hingga Isnin (1 Mac) lalu.

 Fakta pertama tadi memetik pendedahan Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains Teknologi dan Sumber Manusia Negeri Terengganu, Ahmad Razif Abdul Rahman. Menurutnya, masalah ponteng sekolah mencatatkan peratusan tertinggi. Selebihnya membabitkan gejala samseng jalanan dan penyalahgunaan dadah.

 Ada pun kes di Besut itu memetik kenyataan Ketua Polis Daerah, Superintendan Kamaruddin Mohd Zakaria. Katanya, pelajar Tingkatan Empat itu mengambil kesempatan melunaskan hutangnya ketika dia dan keluarga bercuti ke Kuala Lumpur hujung minggu itu.

 Pelajar itu membuka selak tingkap rumah yang sebelum itu sudah dikunci bapanya bagi memudahkan dua rakannya yang juga pembekal video lucah dilangganinya memecah masuk rumahnya. Beberapa barang kemas milik ibunya didapati hilang sebaik keluarga itu pulang.

Hudud : Kenyataan Najib VS Kenyataan Tok Guru Nik Aziz

Bermula 31/7/2009

Pengunjung Ambo dari....